СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

12 липня 2023 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Доброго дня, шановні члени комітету! Здається в нас вже є кворум, можемо починати розглядати, затверджувати порядок денний та перекличку робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги! Будь ласка, подивіться порядок денний, чи будуть якісь пропозиції або зауваження до порядку денного. Я не бачу, я не бачу, щоб хтось підняв руку.

Тоді я ставлю на голосування…

 

ЮРАШ С.А. Пробачте, в мене є одне прохання, якщо можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЮРАШ С.А. Просто добавити, до мене звернулися колеги наші, які формують групу дружби з Анголою, що там назбиралося їх п'ять людей і тому, якщо можна добавити створення, вибір координатора групи дружби з Анголою. Буду дуже вдячним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Святослав Андрійович, якщо ви погодитеся бути таким координатором?

 

БОГДАНОВА В.О. Олександр Олександрович, воно стоїть в порядку денному, це питання.

 

ЮРАШ С.А. Пробачте, що сліпий. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, дуже вам дякую, тоді ми обов'язково розглянемо.

А чи будуть ще якісь пропозиції або зауваження до порядку денного? Я не бачу, тоді, з вашого дозволу ставлю на голосування. Хто – за те, щоб підтримати порядок денний?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Доброго дня! За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко? Відсутня.

Іонова? Немає.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ  І.С. Кривошеєв – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за. Доброго ранку!

 

МОСОЛОВ Ю.О. Доброго ранку!

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Доброго! Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Добрий день! За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 10 – за. Рішення прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Тоді переходимо до безпосередньо розгляду питань порядку денного. І перше питання про підтримку кандидатури пана Асафа Гаджиєва на посаду Генерального секретаря ПАЧЕС під 62 Генеральної асамблеї, яка відбудеться під головуванням України в листопаді 2023 року. Анна Анатоліївна Пуртова, так, вона може представити питання?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олександр Олександрович, у неї зараз відбувається засідання Комітету бюджетного, вона буде намагатись долучитись. Я їй вже дзвонив, однак у нас є Василь Іванович Покотило, посол з особливих доручень, може, доповісти від МЗС.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, тоді надається слово представникові МЗС. Будь ласка.

 

ПОКОТИЛО В.І Доброго дня! Щиро дякую, пане голово, шановні  члени комітету. МЗС України розглянув звернення голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва щодо розгляду листа спікера Міллі Медждісу  Азербайджанської Республіки про підтримку кандидатури Асафа Гаджиєва на переобрання на посаду Генерального секретаря Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Як я вже сказав, зазначене питання і у своїй відповіді на комітет ми повідомили, що МЗС не має заперечень щодо підтримки кандидатури Асафа Гаджиєва на посаду Генерального секретаря ПАЧЕС. Виходили з того і виходимо з того, що зазначена підтримка стане підтвердженням позиції України на подальше зміцнення українсько-азербайджанського стратегічного співробітництва і партнерства, взаємної довіри та політичного діалогу в тому числі і на міжпарламентському рівні.

Дякую, пане голово.

 

ПУРТОВА А.А. Пане голово, доброго дня, це ще Пуртова Анна долучилася, якщо по цьому питанню є додаткові питання, то я тут.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. У колег будуть якісь запитання, хтось бажає поставити запитання до наших колег? Я не бачу, можливо, помиляюся, але ніхто не бажає, так?  

У мене тоді запитання стосовно того… А раніше пан Гаджиєв, він же займав цю посаду?

 

ПУРТОВА А.А. Так, він зараз є на займаній посаді. Його вже підтримали 9 країн, і, в принципі, ті основні країни, які дають голоси, – це Азербайджан, Туреччина. І всі інші за нього будуть голосувати, вони це висловити. І росія якраз буде проти нього. Він йде на наступний термін, хоче йти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А там обмежень немає в сенсі того, що можливо перебувати на посаді тільки один термін, чи два терміни?

 

ПУРТОВА А.А. Ні-ні, він заслуговує право на ставити запитання, там є обмеження, але він під ці обмеження повністю підходить. Тому його азербайджанський спікер і турецький і висунули.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А якісь альтернативи є, альтернативні кандидати?

 

КУРТОВА А.А. Альтернатив нема, тому що немає, якщо чесно кажучи, сенсу, тому що основні країни, по голосах він заходить. Ніхто не хоче висовуватися, бачачи, що не буде зібрано голоси.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І останнє питання, якщо можна. А яка його позиція стосовно війни росії проти України? Тобто він займає якусь позицію?

 

ПУРТОВА А.А. Да, він нас підтримує повноцінно. Він не займає якоїсь конкретної особистої позиції, тому що він є голова міжнародної організації, він не має права брати на себе і казати, представляти якусь із сторін. Але, якщо чесно, то він завжди намагається нас неформально підтримувати десь якоюсь і порадою, і десь підіграває нам трішечки. Тобто, в принципі, для нас він кандидатура, яка підходить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді, колеги, якщо запитань не буде, я не бачу, я можу ставити це питання на голосування, так?

 

БАРДІНА М.О. А можна Бардіна, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Марина Олегівна.

 

БАРДІНА М.О. Аня, це процедурно так, що парламент має підтримати, чи це просто такий жест?

 

ПУРТОВА А.А. Ні, Марино, наскільки я розумію, взагалі це просто жест. Звідки він вийшов, як я здогадуюсь, це те, що від спікера Азербайджану, тому що сам Гаджиєв, він є громадянин Азербайджану, був лист на нашого спікера щодо можливості підтримати цю кандидатуру. А спікер вже автоматично на комітет завжди відсилає, ну, запитання про те, що яка думка міжнародного комітету по такому питанню. Тобто це більш, якщо чесно, автоматична така історія.

 

БАРДІНА М.О. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Анна Анатоліївна, є питання. Сан Санич, дозвольте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую.

Пушкаренко. Анна Анатолівна.

 

ПУРТОВА А.А. Пушкаренко, дуже незвично вас тут бачити. Звикла вас бачити в іншому кабінеті поряд.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую. Ну так вийшло. Анна Анатолівна, таке питання до вас: тут написано у нас в порядку денному, що під головуванням України, то в тому розумінні, що наша черга приймати в цьому аспекті. Зрозуміло, що…

 

КУРТОВА А.А. В листопаді місяці, якщо все буде добре, то ми плануємо приймати асамблею в Києві.

 

ПУШКАРЕНКО А.М, Тобто в Києві планується і в принципі у членів ПАЧЕС немає застережень, да, що у нас тут йдуть…

 

ПУРТОВА А.А. Застереження є, тому активно розпочали роботу зі спікером, з МЗС нашим про те, щоб їх заспокоїти і запросити, і вони були зацікавлені сюди приїхати, тому що, якщо чесно, багато країн, які просто банально бояться їхати до нас.

Тому наразі працюємо, більше до вересня буде чітка картина, тому що наразі багато з них, хто знаходиться просто у відпустках і принципово приймати рішення просто відкладають, кажуть, що там давайте у вересні глянемо, яка у вас ситуація. Але ми вже працюємо із депутатами, із спікерами парламентів і на рівні міністерства також, і буду рада вас долучати, якщо там буде можливість, щоб ми зі свого боку по цим країнам працювали.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую, Аню.

Я так розумію, що пан Гаджиєв якого більшість підтримає, він сам також не заперечує, да, щоб це все-таки було.

 

ПУРТОВА А.А. Ні-ні. Він повністю…Да, він нам і допоміг, щоб наразі в Україні це була можливість провести.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую, Аню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Хтось бажає ще висловитися? Ні. Або поставити запитання. Я не бачу.

Тоді я ставлю на голосування: хто за те, щоб підтримати.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

Немає.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

 

КУРТОВА А.А. Дякую всім. Гарного всім дня. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Ми переходимо до наступного питання – про візит в Україну делегації членів депутатської групи Собранія Республіки Північна Македонія з міжпарламентських зв'язків з Верховною Радою України та інших прихильних до України депутатів у період з 17 по 19 липня 2023 року.

Прошу до слова Валерія Олексійовича. Валерій Олексійович Зуб.    

 

ЗУБ В.О. Доброго дня! Коли я, інші ще приєднуються. Доброго дня, шановні колеги. Я уже приєднувався до зустрічі на минулому засіданні, хочу ще разочок нагадати, про що ми уже говорили. На мене як на співголову співдружності з Північною Македонією надійшло звернення від посольства Македонії в Україні щодо візиту, який планується в наступному місяці. І відповідне звернення я адресував на спікера Руслана Олексійовича, відповідно він дав доручення розглянути це питання на вашому комітеті.

Я хочу трошки розказати, Північна Македонія, всі знають, це невеличка країна, але вона досить активно включилася в усі політичні, військово-технічні і фінансові підтримки України. Північна Македонія являється кандидатом у члени ЄС, але вона приєдналась до всіх санкції Євросоюзу, в тому числі видворила 11 послів, російських послів з країни, надала військово-технічну допомогу: танки, літаки. І, мабуть, це єдина балканська країна, що передала важку військову техніку. Надійшла і фінансова допомога, гуманітарна допомога. Тому я і звертаюся до вашого комітету щодо підтримки цього візиту. Ми плануємо провести візит в Київський області, а також в Чернігівській області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ЗУБ В.О. Попередньо вже зустріч із послом відбулася, попередньо вже є графік перебування і план перебування, тому прошу вашої підтримки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

А чи будуть запитання до Валерія Олексійовича або хтось бажає виступити? Я не бачу. Тоді є пропозиція, я так розумію, підтримати, так, і проголосувати.

Хто за те, щоб підтримати?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря? Григорій Михайлович?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я перепрошую, якраз… Григорій Михайлович, він зараз на зустрічі з Коксом, з Петом Коксом. Я звідти вибігла як тільки долучилася. Він попросив передати вам це і вибачитися. Він – за, але, на жаль, не може це особисто сказати.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Добре, дякую, Ірина Володимирівна.

Ви теж, я так розумію, "за"?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш? Святослав Андрійович.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько? Пані Єлизавета.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Яременко?

12 – за. Рішення прийнято.

 

ЗУБ В.О. Дякую, шановні колеги. Плідної роботи вам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Наступне питання порядку денного це пропозиції стосовно... Так, це про пропозиції членів Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до тексту Української доктрини. Я прошу до слова Юрія Олександровича, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. У нас приєднані наші позаштатні консультанти: пан Борис Бабін та Микола Капітоненко, радше, можливо, вони можуть висловити пропозиції. Пан Бабін надсилав сьогодні вранці свої пропозиції. Можливо, їм надамо слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Якщо не проти колеги, тоді можемо. Але прохання, ну, в рамках такого невеличкого, можна сказати, регламенту – десь по 3 хвилини тоді, так, надамо нашим колегам, нехай вони висловляться з цього питання.

Будь ласка, тоді пан Капітоненко, так? Чи хто бажає виступити?

 

КАПІТОНЕНКО М.Г. Да, я можу, тим більше, що це буде дуже коротко.

В мене залишається питання щодо того, що це має бути за документ? Бо якщо це просто перерахування різних принципів, то вони вже є принаймні в Стратегії національної безпеки і зовнішньополітичної діяльності.

Якщо це доктрина більш в класичному розумінні слова, то це має бути щось дуже коротке, дуже стисле, що розставляє пріоритети. Як тільки ми визначимося з форматом – можна буде змістовніше про це говорити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. В мене питання до пана Капітоненка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Любимович.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. До речі, принагідно щиро вітаю свого друга Бориса Бабіна, якщо він мене чує.

 

БАБІН Б.В. Чую вас, так.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. А скажіть, будь ласка, Борисе, і ви, і добродій Капітоненко, де, в яких установах ви працюєте зараз?

 

КАПІТОНЕНКО М.Г. Я – в Інституті міжнародних відносин в Національному університеті Шевченка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Зрозуміло.

 

БАБІН Б.В. Я - Національний авіаційний університет, Асоціація реінтеграції Криму.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Все. Радий чути, Борисе, ще раз. 

Олександр Олександрович, я потім скажу після всіх виступів, якщо... або зараз я можу виступити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександре Любимовичу. Будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ви знаєте, я думаю, що можливо ми зараз, як кажуть у боротьбі самбо, зробимо тільки подворот, а далі іще раз до цього повернемося, бо не треба нам говорити, якою буде ця доктрина. Якщо вона буде такою, то ми мусимо робити так, а якщо ні, то мусимо робити інакше. Це взагалі проблема будь-яких рекомендацій нашої науки, які нам радять поглибити, посилити, звернути увагу. Давайте, можливо, це буде, як кажуть, іще раз перший підхід, а далі будемо суттєво розвивати і до неї повертатися. Я думаю, що ще і наш Президент висловиться з цього приводу, і тоді буде більш-менш ясна картина.

Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олександре Любимовичу, я так розумію, що від нас очікують, щоб ми направили якісь свої рекомендації. І я абсолютно згоден з вами, що це дуже глобальна, масштабна тема, і до неї треба буде повертатися. Тому я б запропонував надіслати ті рекомендації, які були підготовлені, і нехай вирішують ті, хто хочуть.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Яз вами абсолютно погоджуюсь, особливо якщо є в цьому відповідна воля. І потім хотів би в робочому порядку, не відкладаючи, на них ще раз подивитись і взяти в цьому участь.

Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Олександре Олександровичу, дозвольте? Пушкаренко.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Будь ласка.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую, Олександре Олександровичу.

Шановні колеги, ви абсолютно всі маєте рацію, що це якби ґрунтовний документ, і нам варто серйозно до нього відноситися. Але я хочу також зазначити, тут секретаріат правильно підказує, що є доручення Голови Верховної Ради Руслана Олексійовича Стефанчука всім комітетам в десятиденним термін підготувати, направити наші пропозиції. Тому об'єктивно, завтра цей термін закінчується, ми з вами або направляємо і сьогодні підтримуємо, або... Те, що, можливо, треба більше, я з вами згоден, підійти ґрунтовно. Ми можемо вийти з такою ініціативою до, якщо є така потреба і бажання, до РНБО, і на їхньому майданчику, наприклад, у рамках нашого комітету зустрітися і поспілкуватися.

І дуже також, колеги, показово. Другий аспект, що комітет за ініціативи Олександра Олександровича сьогодні запросив до цього питання, обговорення, і попередньо, до речі, направив, пропозиції комітету, проект підготовлений, який ми сьогодні маємо затвердити, до такого інституту як позаштатні радники чи консультанти нашого комітету. Також дуже показово був зворотній зв'язок кожного з цих людей, з ким комітет зв'язався, і сьогоднішня їхня участь в комітеті.

Дякую.

 

КАПІТОНЕНКО М.Г. Шановні колеги, тоді дозволите два слова щодо таких пропозицій, які тільки що обговорили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КАПІТОНЕНКО М.Г. Дуже стисло, дійсно, абсолютні всі виступаючі і академік Копиленко мають рацію, бо тут ми маємо визначитися – це або констатація факту, або якийсь програмний документ на майбутнє. Скоріш за все, все ж таки, думаю, що РНБО готує щось програмне. З того, що… За будь-яких обставин невідворотно має бути в цьому акті – це питання деокупації і реінтеграції, оскільки те саме РНБО в ті самі терміни має готувати наразі до осені, і це заяви голови держави і самого РНБО,  стратегію деокупації і реінтеграції. Відповідно, звісно, це очевидні документи, які будуть корелюватися.

Також у всіх інших питаннях я надав також пропозицію саме з урахуванням того, що якщо це програмний документ і це стосується перспективи, то за нинішніх умов вона має бути наступальною, так, це і питання міжнародних організацій, питання протидії Росії і російським провокаціям в різних сферах міжнародної діяльності, текст був наданий. З тими пропозиціями, які були опрацьовані загалом попередньо, я думаю, там всі експерти згодні, що це як щонайменш такий робочий варіант має бути підтриманий, бо там є і загальні речі і ось ті додаткові рекомендації, про які я казав.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, хтось бажає ще виступити?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Давайте підтримаємо і направимо голові, оскільки є доручення. А далі ніщо не заважає нам  удосконалювати наші пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ЯСЬКО Є.О.  І я б хотіла ще два слова сказати, якщо можна, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ЯСЬКО Є.О. Мені хотілось, щоб ми згадали країни  Африки і Латинської Америки в наших рекомендаціях,   щоб ми це не забули, бо це позиція і нашого Президента, і щоб ми про це говорили, що нам треба активно розвивати цей напрямок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тоді...

 

МОСОЛОВ Ю.О. Пані Єлизавето, останні пункт, там це все написано: держави Африки, Латинської Америки, Близького Сходу.

 

ЯСЬКО Є.О. Добре. Може, ми якось можемо прямо акцент зробити на це, щоб там не в останньому пункті, але про важливість розвитку саме нових напрямків.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Добре, врахуємо.

 

ЯСЬКО Є.О. А так все добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Юрію Олександровичу, я правильно розумію, що всі ці пропозиції ми направляємо Голові Верховної Ради?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи в РНБО?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ні, Голові Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Тоді є конкретна пропозиція, вона вже пролунала: направити всі пропозиції Голові Верховної Ради. Треба голосувати, так, за цю пропозицію?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто – за? За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря. Не взяв участь у голосуванні.

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко. Не брав участь у голосуванні.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання, якраз про яке казав Святослав Андрійович, про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ангола.

Ірина Володимирівна, так, може сказати декілька слів?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ні, Олександре Олександровичу, я доповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, до нас надійшли заяви народних депутатів: Нестора Шуфрича, Дмитра Шпенова, пана Колтуновича, пана Семінського, пана Мамояна і пана Фельдмана. Тобто кількість достатня для початку створення депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ангола.

Відповідно прошу визначитись щодо кандидатури координатора для проведення зборів цієї групи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Колеги, хтось бажає висловитись?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. А, можливо, були пропозиції у самих ініціаторів, кого вони бачать своїм координатором?

 

ЮРАШ С.А. Щодо цієї історія, я ж кажу, я радий, як із численними іншими групами зліпити до купи, дати ваше благословення також як і всі інші.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тоді, я так розумію, що можна запропонувати кандидатуру Святослава Андрійовича? Так?

Дякую. Тоді, якщо ніхто не проти, я ставлю на голосування це рішення і хто за те, щоб підтримати це рішення і призначити координатором Святослава Андрійовича.

Хто – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря. Не брав участь у голосуванні.

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Утримуюсь по питанням, де є ОПЗЖ.

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Оскільки там є Семінський, то, можливо, не так фатально, а в процесі подивимось. Тільки порадити добродію Юрашу, щоб він вивчив твори лідера ангольської революції Агостиньо Нето, а так я голосую – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Колеги, утримуюсь. Оскільки ви знаєте, що Африка один зараз з таких напрямків, які активно ми опрацьовуємо дипломатично. І при всій повазі, але викликають у мене сумніви той склад, який збирається створювати цю групу. Тому я утримуюсь.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко.

Не взяла участі в голосуванні.

Іонова? Пані Марія?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко? Пані Олю?

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Яременко? Немає.

5 – за, 3 – утрималось. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, рішення прийнято, переходимо до наступного питання. До речі, я чомусь згадав, коли Олександр Любимович згадав, Менгісту Хайле Маріам, я пам'ятаю, був такий.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ні, це була Ефіопія і, до речі, він ще живий, там десь в Замбії ховається. І ще …(Не чути)  бере, але це Сомалі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую вам.

Тоді ми переходимо до наступного питання про звернення комітету Незалежної конфедерації Сибіру, лист від депутата …(Не чути) тут доповідачем у мене Ілля Євгенійович Квас начальник Шостого управління Міністерства закордонних справ.

Ілля Євгенійович, будь ласка, можна, вам слово.

 

КВАС І.Є. Добрий день, шановний пане голово, добрий день народні депутати! Міністерство закордонних справ розглянуло звернення комітету Незалежної конфедерації Сибіру на адресу Голови Верховної Ради. Формальну відповідь надіслано листом МЗС 3 липня. Трошки, щоб пояснити нашу аргументацію і нашу позицію, хотів би зазначити на такому.

Для України міжнародне право є важливим інструментом обґрунтування правомірності власних дій, зокрема права на самооборону та отримання необхідної міжнародної допомоги для відсічі російській агресії.

Позиція України полягає у пріоритеті принципу територіальної цілісності. В цьому плані політика України є послідовною і відповідає міжнародному праву. В такому випадку визнання будь-яких територій РФ незалежними державами поставити під сумнів нашу позицію, нашу юридичну позицію, а також підтримку з боку інших держав, що може поставити під сумнів суверенітет України над тимчасово окупованими територіями. У цьому плані ми наполягаємо на дотриманні Україною своєї територіальної цілісності.

Міністерством здійснено аналіз правових підстав та наявність у суб'єкта, який претендує на міжнародне визнання, зазначених в міжнародному праві атрибутів, притаманних державним утворенням або міжнародним суб'єктам. Як відомо, такими атрибутами може бути контроль за більшою частиною території, постійне населення моноетнічного або багатонаціонального складу, ефективне урядування. Також важливою, на мою думку, є така ознака, як участь націй у національно-визвольній боротьбі, яка перебуває під репресією або окупацією, за прикладом Чеченської Республіки Ічкерія, наприклад.

Аналіз підписантів цієї декларації із закликом до визнання самої декларації та самого комітету Незалежної конфедерації Сибіру не дає підстав для висновку щодо його легітимності. Скажімо так, тобто наявність інформації з відкритих джерел свідчить, що один з підписантів є громадянином Литви і фактично він є директором Інституту регіонів Росії. Саме ці підстави були головним підґрунтям для надання МЗС висновку про передчасність на даному етапі встановлення комунікацій з зазначеним заявником, з зазначеним утвореним.  У мене все.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Позиція МЗС цілком зрозуміла і з точки зору міжнародного права, і з точки зору послідовності міжнародно-правової позиції України. У мене запитання до колег. Валерія Олегівна, а що від нас очікується – прийняття рішення чи ми просто можемо до відома прийняти цю інформацію і не голосувати?

 

БОГДАНОВА В.О. Ми можемо прийняти до відома.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

БОГДАНОВА В.О. Можемо просто прийняти до відома. Ви заслухали інформацію і прийняли, комітет заслухав інформацію і прийняв до відома. Ми так і напишемо Голові Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так і зробимо. Тобто якщо ніхто не проти, я не бачу, щоб хтось був проти, тоді ми приймаємо до відома цю інформацію. Дякую.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так-так, будь ласка, Олександр Любимович.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Якщо не будете лаяти мене за історичну аналогію, свого часу в 19-му році був написаний марш сибірських зелених, позже вони на мотив виконувалися відомої радянської пісні "По долинам, по загорьям". Але ми, можливо, можемо заспівати іншим разом. Отака справа.

Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

А ми переходимо до наступного питання, це остання питання порядку денного – про звернення Голови Палати Представників Республіки Кіпр Анніти Дімітріу. Координатором у нас виступає Ярослав Сергійович, так? Чи, може, хтось інший доповість із цього питання?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, до Голови Верховної Ради також надійшло звернення від спікера парламенту Кіпру, лист долучений і звертається, в ньому наголошується на порушеннях Туреччиною територіальної цілісності Кіпру, звертається увага, посилаються на відповідні резолюції Радбезу ООН 1984 року і 1992 року.

Лист містить також заклик засудити триваючі порушення Туреччиною міжнародного права та прав людини на Кіпрі та закликається відповідно парламент України застосувати свій вплив, щоб Туреччина скасувала свої незаконні дії у місті Вароша і повернулася за стіл переговорів задля власної користі та заради миру – цитую текст листа.

Відповідно комітет звернувся до МЗС щодо надання позиції чіткою: як ми маємо поводити себе в комунікації з Туреччиною, Кіпром і відповідно Грецією з такого достатньо чутливого питання. Надійшов нам лист-відповідь за підписом заступника міністра Євгена Перебийніса, в якому зазначається, що, з огляду на стратегічний характер відносин Києва та Анкари , зокрема, ключових напрямків роботи, МЗС вважає за доцільне утриматися від офіційного взагалі реагування на такі речі.

Відповідно маємо врахувати і маємо доручення від Голови Верховної Ради передати цю інформацію, щодо того, що в рамках відносин і в рамках цього чутливого питання щодо Вароша, Україна має утримуватися від офіційних реагувань на такі звернення і пропозицій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи будуть запитання, чи хтось бажає висловитися? Я не бачу. Тоді ми можемо взяти до відома цю інформацію без голосування. Так?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо ніхто не проти, то беремо це до відома, і ми можемо завершити наше засідання, оскільки вичерпали порядок денний.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую. Дуже дякую, колеги. До побачення.

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку