СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

21 червня 2023 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу, є кворум. Треба починати, бо люди всі у відрядженнях і треба хоча б зафіксуватися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дякую, колеги.

Будь ласка, подивіться порядок денний, і чи будуть зауваження або пропозиції до порядку денного. Я не бачу.

Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

ІОНОВА М.М. Пане голово, вибачаюсь, просто ми зараз злітаємо, я теж з відрядження повертаюсь. Можна, я підтримаю законопроект і друге питання по порядку денному, і сам порядок денний? І якщо злечу, то вже вам гарного проведення комітету, і дякую за інформацію, з матеріалами ознайомлена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Це Марія Миколаївна Іонова, так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви підтримуєте під запис і порядок денний, і перше питання, і друге питання, так?

 

ІОНОВА М.М. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми фіксуємо тоді.

І ще питання. Олександр Любимович, наскільки я знаю, теж може…

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Так само, так. Так само я підтримую всі питання порядку денного. Голосую "за", і, з вашого дозволу, як і попереджав, буду відклюватись або… Все, спасибі вам за розуміння.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми зафіксували. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді голосуємо за порядок денний. Хто за те, щоб підтримати порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немирі немає. Бардіної…

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Вітаю вас. …(Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

Іонова – за.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за. Геращенко просто …(Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зрозуміло, у відрядженні.

 

ІОНОВА М.М. Да, да. Я вибачаюсь. У відрядженні …(Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко –  за. Доброго дня!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Доброго дня! Дякую.

Шараськін. Шараськін? Андрій Андрійович?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. Відмітила.

Юраш? Немає.

Ясько – відрядження.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Добрий день! Я присутній. Я за порядок денний. Якщо раптом у мене виникнуть проблеми зі зв'язком, бо я не в Києві, я голосуватиму за по обом питанням порядку денного.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. Відмітили.

Дякую. 8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги.

Ми переходимо до розгляду першого питання порядку денного. Йдеться про проект Закону про ратифікацію Конвенції про безпеку в застосуванні хімічних речовин на виробництві.

Я прошу до слова міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Олександровича Стрільця. Будь ласка, Руслане Олександровичу.

 

СТРІЛЕЦЬ Р.О. Олександр Олександрович, дякую.

Шановні народні депутати, щоб дуже скоротити час, поясню коротко. Є така Конвенції про безпеку в застосуванні хімічних речовин на виробництві №170, її фактично підписали від держави у 1990 році, але жодних юридичних дій не здійснили, тобто вона є підписаною, але не ратифікованою Україною.

Про що ця конвенція? Про те, що як треба поводитися з хімічними речовинами на виробництві і як убезпечити працівників на виробництві від шкідливої дії небезпечних хімічних речовин. Фактично ратифікація цієї конвенції – це ще один з кроків по налагодженню хімічної безпеки в нашій державі. Ви підтримали вже у вашому скликанні у другому читанні, в першому і другому, Закон про хімічну безпеку, за що я вам дякую. Це рамковий закон, це один з елементів… пазла хімічної безпеки. Нагадаю, що з 2015 року взагалі регулювання хімічних речовин в Україні було відсутнє повністю від слова "зовсім".

 Сьогодні ми робимо послідовні кроки. Чому це важливо захищати людей, я не буду пояснювати. Скажу тільки такі цифри. Що на території України знаходиться сьогодні, незважаючи на війну, понад тисячу об'єктів і суб'єктів господарювання, у виробничій діяльності яких використовується близько 5 тисяч тонн хлору та 213 тисяч тонн аміаку, і чому треба врегульовувати рамки, і далі після цієї конвенції ми будемо приймати акти уряду відповідні про порядки використання, порядки захисту і так далі.

Тому дуже прошу підтримайте, дайте нам змогу цією рамкою далі рухатися у вірному напрямку збереження довкілля. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Колеги, чи будуть запитання до пана міністра? Я не бачу. Тоді я можу ставити на голосування, з вашого дозволу. 

Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко? Вже поза зоною, але казав "за".

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова вже поза зоною, але казала "за" буде.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш? Нема.

Ясько у відрядженні.

Яременко? Богдан Васильович, ви ще з нами?

 

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. 33 роки конвенції. Давайте зробимо її разом – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги.

Руслан Олександрович, дуже вам дякую і до побачення. Дякую вам.

 

СТРІЛЕЦЬ Р.О. Дякую дуже. Гарного дня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми переходимо до розгляду наступного питання, міжпарламентської співпраці: про візит в Україну парламентарів країн Балтії у період з 26 по 29 липня 2023 року та нагородження їх грамотами Верховної Ради України за значну підтримку протидії російському агресору та тверду позицію у відстоюванні українських інтересів у світовому співтоваристві.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу, у нас присутній представник Асоціації народних депутатів України Крижанівський Володимир. Можна надати йому слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, будь ласка, прошу до слова.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Надзвичайний і Повноважний Посол України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І перший посол, наскільки я пам'ятаю, по Росії. Будь ласка.

 

КРИЖАНІВСЬКИЙ В.П. Єдине що, на превеликий жаль, ми усно, коли розмовляли з паном Штучним, це сказали, але тут не вказали. Значить, ми навіть оплату транспорту, тобто заправку, всю заправку транспорту для перевезення делегації в межах України і до кордону назад беремо на себе, тобто, по суті, якщо говорити з матеріальної точки зору, це єдине, що сам мікроавтобус, водій. І, в принципі, ми практично не бачимо матеріальних якихось витрат, які буде здійснювати Верховна Рада. Все інше буде здійснюватися або за рахунок асоціації, або за рахунок самих гостей, тому що вони сказали, що оплату готелю вони будуть здійснювати самі. Харчування, будемо ми з ними разом вирішуємо це питання.

Єдине що, ми просимо, щоб зрозуміли, вони десь біля 12 разів приймали наші делегації. Взагалі ставлення до цих клубів в їх країнах надзвичайно поважне. Ну, скажу вам, що я не хочу абсолютно жодним чином якось погано говорити про країну, але просто порівнювати не можна, вони користуються в країні дуже високою  повагою. І тому ми просили би, щоби на належному рівні їх сприймали, вони надзвичайно доброзичливо і дуже гостинно завжди приймали наші делегації.

В останній раз, уже під час війни, минулим літом наша українська делегація в складі пана Барабаша, пана Жданова, депутатів минулих скликань і пана Поровського, вони були там в Латвії. Вони всі, їх розташування було в резиденції Президента Латвії в Юрмалі, тобто не готель навіть.

Ми абсолютно не кажемо ні про що, ми знайдемо для них готель і все буде нормально. Просто просили би, що якщо можна, запрошення йшло від Верховної Ради, прохання таке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

КРИЖАНІВСЬКИЙ В.П. Ну, це буквально мінімум, який…

І, зрозуміло, вручення вірчих почесних грамот, надзвичайно завжди вони ставляться з величезною симпатією до України, і практично всі члени цих клубів сплатили, по-моєму, по тисячу євро на допомогу Україні. Хоча це люди всі, в принципі, пенсійного віку і для них це велика сума. Вони, зокрема, звернулися до нашого парламенту з відозвою на підтримку України і таке інше. Тому наше прохання підтримати, якщо можна, і, зрозуміло, дуже просимо пана Мережка, щоб він зустрівся з ними.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, я обов'язково зустрінуся. Головне, щоб я був на місці, не був у відрядженні. Але обов'язково зустрінуся. Тільки прошу нагадати мені напередодні про цю зустріч.

Колеги, чи будуть запитання?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу, з огляду на те, що відповідно до положення про нагородження у випадку нагородження іноземців має бути погодження Міністерства закордонних справ, у на засіданні присутній Ростислав Володимирович Огризко, директор першого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ. Прошу дати йому слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Будь ласка, прошу до слова.

 

ОГРИЗКО Р.В. Доброго дня, пане Олександре! Доброго дня, шановні народні депутати, шановний пане посол! Ми зробили запити на всі три наші посольства у зв'язку зі зверненням вашим, пане Олександре, до МЗС, і, скажімо так, жодне з посольств не зазначило, що воно бачить, тобто ми повністю підтримуємо ідею здійснення цього візиту. Але що стосується відзначення грамотами Верховної Ради, то тут посольства зазначили, що за їхньою інформацією вони не бачать достатніх підстав для того, щоб це відбулося. Можливо, шановний пан посол міг би нас трішечки більше озброїти, але ось посольства сказали, що за час від початку повномасштабної агресії Росії якихось особливих дій і кроків з боку цих клубів поважних саме в контексті України не було. Тобто якщо вони були, то вони були, можливо, зовсім разовими і це, скажімо так, не ті інстанції, які можна було відзначити якоюсь особливою активністю в контексті України, в контексті підтримки України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

КРИЖАНІВСЬКИЙ В.П. У мене прохання, я вже сказав про те, що вони надіслали відозву Україні, Верховній Раді, і, зокрема, вона була оголошена Верховній Раді на підтримку українського народу, Верховної Ради в цій війні.

Наступне. Вони приймали нашу делегацію, вони внесли свій внесок і все інше. Тобто єдине, що це говорить про те, що посольство належним чином не знає про ці дії і що взагалі трошки дивує мене.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У мене, якщо можна, питання до колег з секретаріату. А яка взагалі процедура нагородження грамотами Верховної Ради? Тобто це треба звернення і хто вирішує це питання?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Якщо можна, я можу прокоментувати. Якраз нещодавно мною було ініційовано нагородження громадянина США, це ексгубернатор штату Нью-Йорк містер Джордж Патакі. Відповідно за процедурою обов'язково має бути погодження Міністерства закордонних справ у випадку, якщо це громадяни інших країн, а не України. Відповідно також має бути достатня аргументація для цієї нагороди, все ж таки треба розуміти, що це є нагорода вищого законодавчого органу нашої країни. І відповідно далі йде подання від фракції на нагороджувальну комісію Верховної Ради. Тобто там процедура спочатку МЗС обов'язково узгоджує, а головне в цій історії – це, звісно, аргументація, тому що ми маємо розуміти, що знецінювати цю нагороду також не маємо права. Тому потрібна достатня кількість аргументів для нагородження цієї особи цією нагородою. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Дуже дякую. Тобто, якщо я правильно зрозумів, ми можемо як комітет прийняти рішення стосовно цієї поїздки, але це поза нашою компетенцією приймати рішення стосовно нагородження грамотами. Так, чи правильно я розумію?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Нагородження ініціюється окремим народним депутатом, в принципі. Відповідно далі воно проходить погодження, якщо це громадяни іноземних держав, то це погодження з МЗС і далі через засідання фракції воно проводиться, а фракція вже передає до нагородної комісії Верховної Ради.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Вибачте, перепрошую, пане Ігорю, від секретаріату Мосолов Юрій. За процедурою в разі розгляду комітет своїм рішенням може рекомендувати чи не рекомендувати нагородити грамотою Верховної Ради, і далі це рішення вже, дійсно, як сказав пан Ігор, спускається, ми паралельно звертаємося до МЗС, вони дають лист погодження, свій відгук, і воно теж все йде на нагородний відділ Апарату Верховної Ради. Це звернення також воно є чинне, да, асоціації за підписом пана Тарути, воно теж наразі також розписано на нагородний відділ Управління кадрів Апарату Верховної Ради. І вони теж чекають позицію комітету щодо цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи будуть ще запитання або хтось бажає висловитися? Не бачу. Я дивлюся тут на екран, якщо є піднята рука, то я даю слово, але я не бачу.

Тоді ми можемо голосувати, ставити на голосування це питання. Тоді хто є за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Я вибачаюсь, яка саме пропозиція? Про нагородження?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

Тобто я розумію так, мається на увазі, по-перше, підтримати саму поїздку і, по-друге, рекомендувати стосовно нагородження. Я так зрозумів? Правильно чи ні?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Можна розділити ці два питання, якщо ви маєте сумнів.

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Я просив би розділити, так, тому що для нагородження хотів би почути додаткові підстави, крім того, що були прийняті наші делегації. Тут підтримую позицію міністерства.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ну, тобто, Олександр Олександрович, якщо ми зараз підтримаємо, а все рівно нагородження не буде без підтримки міністерства, тобто у нас повинна бути чітко визначена позиція, причому, бажано, що в одному ж руслі з міністерством. Бо ми підтримаємо, якщо міністерство не підтримає, все рівно нагородження не буде, ну, от не буде його. Бо наша місія рекомендаційна, а нагородження відбувається тільки за погодженням міністерства, виключно.

Тобто моя пропозиція підтримати, наприклад, в тому форматі, якому... зараз проголосувати: підтримка прийняття делегації в запропонованому форматі або ж там без витрат, або в запропонованому форматі. А уже іншим питанням проголосувати щодо підтримки нагородження. Може, так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді так зробимо.

В мене єдине питання до пана Володимира. Це не має значення, якщо поїздка відбудеться, але нагородження, припустимо, не буде, то це не заважає самій поїздці?

 

КРИЖАНІВСЬКИЙ В.П.  Жодним чином. Як можна взагалі ставити таку умову державі, яка приймає? Ну...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

КРИЖАНІВСЬКИЙ В.П. Достатньо тактовні люди, і не може навіть мови про те, що вони образяться чи будуть незадоволені певним чином.

Єдине що, я ще рази хочу зупинитися на роботі посольства. Я пам'ятаю, що коли я був послом, якщо президент країни, в якій я знаходжуся, приймає українську делегацію і я про це не знаю, ви знаєте, в мене б було бажання після цього звернутися до свого президента: для чого мене тримають в цій державі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Тоді, колеги, я ставлю на голосування перше питання про те, щоб… хто за те, щоб підтримати цю поїздку в тому форматі, яка вона запропонована?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко казав "за".

Пушкаренко?

Іонова казала "за".

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Яременко? Пропав зв'язок, казав, що за. Є.

Пушкаренко. Пане Арсенію?

8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

І стосовно другого питання. Ну, чесно кажучи, я можу свою особисту точку зору висловити. З одного боку, хочеться допомогти і підтримати наших колег, зарубіжних колег, але, з іншого, я тут більше довіряю думці і позиції Міністерства закордонних справ. Тобто, а чи можна, скажімо, залишити це питання на розсуд Міністерства закордонних справ? Чи треба все одно голосувати?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олександре Олександровичу, воно і так на розсуді МЗС, оскільки Положенням про Грамоту Верховної Ради України та Почесну грамоту Верховної Ради України у відношенні іноземців процедурно має бути погодження МЗС України, без нього її не вручають. Комітет має визначитись щодо своїх рекомендацій. Вони носять лише рекомендаційний характер, не будуть визначальними.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Давайте тоді, якщо можна, колеги, допоможіть сформулювати питання, яке поставити можна було б зараз на голосування. Хто за те, щоб рекомендувати, так, МЗС підтримати нагородження?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні-ні, підтримати пропозицію Тарути щодо нагородження колег.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Тоді в такому вигляді я ставлю це питання на голосування.

Хто за те, щоб підтримати пропозицію депутата Тарути стосовно нагородження колег країн Балтії? Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко казав "за".

Пушкаренко? Пане Арсеній! Нема.

Іонова казала "за".

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко підтримує, за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко? Казав, що "за".

7 – за, 1 – утримався.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми будемо рекомендувати, а далі вже Міністерство закордонних справ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, МЗС. Я тут повністю довіряю МЗС, як і в усіх інших питаннях, нехай вони вирішують, вони краще знають ситуацію і конкретні обставини. Дуже дякую, дуже дякую пану Володимиру і завжди раді вас бачити у нас на комітеті.

 

КРИЖАНІВСЬКИЙ В.П. І я дякую також.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

А ми зараз переходимо до розгляду останнього питання, третього питання порядку денного: про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Новою Зеландією.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ця історія у нас давня. Є поданих 21 заява народних депутатів, які виявили бажання ввійти в цю групу. Навіть ми обирали координатора, тоді Ананченко був координатором, але декілька разів проводились збори, не визначилися з обранням голови. Зараз знову група хоче зібратися і провести збори організаційні.

Нам потрібно, враховуючи те, що Ананченко став членом іншого комітету, треба обрати координатора. Бажаючі?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мені здається, що у нас традиційно є одна кандидатура. Святослав Андрійович, може, щось бажає висловити з цього питання?

 

ЮРАШ С.А. Без питань, радо це питання буду координувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я ставлю, якщо ніхто не проти, я ставлю на голосування. Хто за те, щоб…

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко? Пані Олю?

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте, я тут. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На цьому ми вичерпали порядок денний.

Колеги, я вам дуже дякую за це засідання, ми зробили дуже багато важливого. Дякую. І до побачення.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку