СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

31 травня 2023 року

 

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, тоді ми можемо почати наше засідання. Будь ласка, подивіться порядок денний. Чи будуть якісь пропозиції або зауваження до порядку денного? Немає. Тоді я можу ставити на голосування.

Хто за те, щоб підтримати порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За, я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко. Немає поки.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова. Поза зоною.

Кривошеєв.

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Нема поки.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Нема поки.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. За порядок денний.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Дякую.

8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Тоді ми переходимо безпосередньо до розгляду питань порядку денного. І першим таким питанням у нас сьогодні про проект Закону про припинення дії Угоди між Україною та Республікою Білорусь про взаємне забезпечення захисту державних секретів.

Треба надати слово, да, представникові МЗС.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Доповідає Розвадовський Олександр Броніславович, перший заступник начальника Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.

 

РОЗВАДОВСЬКИЙ О.Б. Шановні колеги, доброго дня! Шановний головуючий, шановні народні депутати і запрошені! На ваш розгляд пропонується проект Закону України про  припинення дії Угоди між Україною і Республікою Білорусь про взаємне забезпечення захисту державних секретів. Зазначений міжнародний договір був підписаний у 2004 році в місті Києві і ратифікований у 2005-у. Було створено правові підстави для взаємної охорони секретних відомостей України та Республіки Білорусь, обмін якими здійснювався між сторонами в ході співробітництва.

Враховуючи повномасштабну воєнну агресію Російської Федерації проти України, в умовах якої Республіка Білорусь підтримала країну-агресора, а також встановлені факти недружніх дій з боку Білорусі, подальше співробітництво за напрямами спільних інтересів між сторонами, особливо у сфері обміну чутливою інформацією …(Не чути) недоцільним.

У зв'язку з цим Службою безпеки підготовлено відповідний законопроект і погоджено Міністерством закордонних справ, отримано висновки Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Міністерства цифрової трансформації, відсутність зауважень до зазначеного законопроекту. Отримано висновок Міністерства юстиції про відповідність законопроекту Конституції, законам України та іншим актам законодавства.

З огляду наведене прошу підтримати вказаний законопроект,  видання якого дозволить забезпечити захист національних інтересів України, сприятиме збереженню незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, які опинилися під загрозою у зв'язку з широкомасштабною агресією відносно України, розв'язаною Російською Федерацією проти України за підтримки Республіки Білорусь.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, чи будуть запитання до Олександра Броніславовича, будь ласка?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Поки що бажаючих немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я, чесно кажучи, не бачу.

Отже, ставимо на голосування?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорій Михайлович хоче.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Так, колеги, у мене немає зауважень щодо цього питання. Але просто я хотів, щоб на подальше ми звернули увагу на таку динаміку, з якою треба щось зробити. А саме: як ми з'ясували, зараз знаходиться, ми маємо приблизно сто чи трошки більше двосторонніх договорів, угод між Україною і Білоруссю, щодо СНД – 200, щодо Росії – 300. За моїми підрахунками, десь комітет розглядає приблизно один щодо Білорусі і точно так щодо СНД і Росії. Якщо ми збережемо такий темп  – один акт на місяць, то  для того, щоб скасувати або вийти з угод з Білоруссю нам знадобиться 8-8,5 років; для того, щоб з СНД – десь 16 років; для того, щоб з Російською Федерацією вийти з усіх угод двосторонніх і договорів нам знадобиться 25 років. Я просто от хочу поділитися моїми цими спостереженнями і вважаю, що з цим треба щось робити.

В щодо того, щодо порядку денного, першого питання, я пропоную підтримати його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію, цей законопроект і припинити дію відповідної угоди.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко. Немає.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова. Не з'явилася.

Кривошеєв.

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Маріє Миколаївно, чуєте мене?

 

ІОНОВА М.М. Чую. За. Вибачте, просто зв'язок поганий, в дорозі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Нема поки.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Святослав Андрійович.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко. А, Яременка нема.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Рішення прийнято.

І користуючись нагодою, що до нас долучилася Марія Миколаївна, ще раз вітаємо вас з днем народження. Ми дуже тепло про вас говорили на самому початку. І ми вітаємо вас весь комітет і бажаємо якомога скорішої перемоги, справжнього великого щастя і реалізації всіх ваших бажань і мрій.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую. Сподіваюся, що разом будемо відстоювати демократію. Дуже дякую.  Всім здоров'я!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обов'язково.

 

ІОНОВА М.М. Дякую дуже за привітання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ми зараз можемо перейти до другого питання порядку денного про затвердження рекомендацій комітетських слухань на тему "Робота консульської служби України в період війни", які відбулися 11 травня 2023 року.

Хто з цього питання буде доповідати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  За результатами проведених слухань секретаріат підготував рекомендації, які були надіслані до МЗС України. У нас присутній Ремелє Віталій, представник консульського департаменту МЗС України.  Можливо, в нього буде декілька ремарок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, тоді ми попросимо представника МЗС виступити. Будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Вибачте, будь ласка. Олександр Олександрович, у мене питання до процедури. За всієї поваги до представника, яка посада у представника в цьому департаменті?

 

ВАСИЛЬЄВ Д.О. Доброго дня. Невелике уточнення: моє прізвище Васильєв Дмитро Олександрович, я виконуючий обов'язки директора Департаменту консульської служби, і за дорученням керівництва МЗС беру участь в цьому засіданні.

КОПИЛЕНКО О.Л. Ну, все-таки хоч виконуючий обов'язки керівника. Спасибі.

 

ВАСИЛЬЄВ Д.О. Доброго дня ще раз. Дякую за запрошення.

Наш Департамент консульської служби всебічно опрацював проект рекомендацій за результатами комітетських слухань, які відбулися 11 травня. Цей проект в цілому охоплює усі ключові проблемні аспекти, з якими на сьогодні стикається наша консульська служба. І подальше виконання цих рекомендацій дозволить оптимізувати роботу наших консульських установ і в цілому удосконалити захист наших громадян за кордоном.

Тобто ми підтримуємо всі рекомендації і готові далі брати активну участь в практичній їх реалізації. Я зараз подивився додаткові пропозиції, які були надіслані в чат від Богдана Васильовича. Теж підтримуємо, тобто, на наш погляд, все в порядку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, питання до Дмитра Олександровича будуть? Я не бачу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. В мене, можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Мені здається, Григорій Михайлович першим був. Я послухаю Григорія Михайловича.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ні, Ірино, прошу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. В мене не те, щоб питання, у мене якраз, за підсумками консульських слухань, пропозиції до нашого комітету. Я вважаю однією з ключових проблем, от днями ми отримали листа від Прем'єр-міністра Шмигаля, депутати отримали розсилку, да, я звернула на це увагу, що йдеться про те, що Кабмін виділяє додаткові кошти саме на друк паспортів для закордонних консульських служб. Тому що ми теж чули, яка це сьогодні велика проблема, нові документи для багатьох біженців, які були змушені там виїхати з документами, які закінчуються, і таке інше. Це перше.

І в той же час ми почули, що велика є сьогодні проблема, в принципі, у фінансуванні консульської служби. Я маю пропозицію, щоб за підсумками прийняття цих рекомендацій ми від комітету надіслали листа окремо і Голові Верховної Ради, і Прем'єр-міністру з проханням врахувати і запропонували ці зміни до бюджету щодо внесення 1 мільярда гривень на збільшення фінансування консульських служб. Я вважаю, що це дуже необхідно, бачимо, що потреби все-таки вони не зменшуються, навантаження на консульські служби не зменшується, і мені здається, що це був би такий дуже важливий результат нашої роботи і всього, що ми почули. Це перше.

І друге. Мені б хотілося, щоб от ми, враховуючи вже цю увагу, яку приділили консульській служби, зробили за правило там раз на пів року, можливо, раз на рік запрошувати до себе профільного замміністра, я так розумію, це пан Точицький, виконуючий обов'язки чи вже як керівника департаменту консульської служби, і обмінювалися думками щодо того, як воно працює, чи є нові там якісь потреби, проблеми, чи є покращення тут, в тому числі у фінансуванні і в наповненні штатом новим цих людей, цих служб, це було б дуже важливо.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую. В мене не запитання, просто я хочу висловити сподівання, що у майбутньому не будуть повторюватися ці прикрі випадки на кшталт того, що відбулися минулого літа, коли в народних депутатів, було грубо порушено Закон про народних депутатів і були незаконно вилучені дипломатичні паспорти, які потім достатньо оперативно були повернуті, тобто у відповідності до закону. Я хотів би, щоб це був випадок прикрий, який залишиться у минулому, і не буде прийнято ніяких дій для того, щоб ще раз спробувати порушити цей закон. Це просто сподівання і побажання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи будуть ще запитання або хтось бажає висловитися? Я не бачу. Тоді ми можемо поставити на голосування ці рекомендації, так, затвердити?

Хто за те, щоб затвердити рекомендації комітетських слухань з урахуванням пропозицій Богдана Васильовича.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко. Немає.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Іонова. Відключилась.

Кривошеєв.

 

КРИВОШЕЄВ І. С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко не підключилась. Є?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко є,  за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Святослав Андрійович!

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. З рекомендацією направити наше рішення в Кабмін і всім органам, які згадуються в рекомендації, Голові Верховної Ради, Кабмін, МЗС і Службі безпеки, рекомендації будуть направлені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже.

Тоді наступне питання: про утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Колумбія і Республікою Еквадор.

Валентина Борисівна буде доповідати чи ні?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Я доповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Людмила Олександрівна, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. До комітету надійшли два протоколи про проведення організаційних зборів з метою створення депутатських груп Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Республікою Колумбія і Республікою Еквадор. Обидва протоколи оформлені згідно з положенням.

Якщо, може, є що доповнити Єлизавети Олексіївни, прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Єлизавета Олексіївна.

 

ЯСЬКО Є.О. Колеги, підключаюсь. Доповнень немає, дійсно, все по положенню, зауважень немає, тому прошу затвердити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи хтось бажає висловитися?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Обрали керівником групи в групі дружби з Еквадором Шинкаренка Івана Анатолійовича, представника політичної партії "Слуга народу", а в групі дружби з Колумбією Ткаченка Олександра Михайловича, теж "Слуга народу". Заступник в Колумбії Славицька Антоніна Керимівна, член депутатської групи "Відновлення України" і Славицька також є заступником керівника групи в групі дружби з Еквадором.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тобто, Людмила Олександрівна, я можу поставити на голосування одночасно одне питання?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так. Тобто повністю положення дотримано, в керівництві представники різних політичних груп.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, прошу голосувати. Хто – за утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Колумбія і Республікою Еквадор. Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Григорій Михайлович!

Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко долучився.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За групи дружби зараз голосуємо.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я згадав про Медельїнський картель просто, вибачаюсь.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Колеги, я підтримую все, що треба підтримати. Що Олександр Олександрович скаже, те і підтримаю.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, в нас в комітеті так не працює: що сказав Сан Санич… Треба все-таки читати документи. Ми зараз голосуємо, шановний пане Пушкаренко, за групи дружби, в одній з них ви є головою. Це група дружби з Еквадором. Ми – за.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую, Ірина Володимирівна. Вітаю вас. Да, вчора надсилалися матеріали до комітету, я з ними ознайомлювався. І я з усіма питаннями до комітету ознайомився, я їх підтримую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це геніальне формулювання! Тобто не Сан Санич формує вашу думку, а ви самі. Прекрасно! Ми дуже раді!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна, так ви – за?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за. Я, безумовно, за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Кривошеєв.

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

 РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Святослав Андрійович?

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 9 – за. Рішення прийнято.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Колеги, дозвольте, 30 секунд, поінформувати вас про позитивний результат роботи нашого комітету?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Як ви пам'ятаєте, нещодавно ми розглядали візит групи дружби до Іспанії, де була делегація сформована нетранспарентно. Цей візит тоді не відбувся, і от зараз, за моєю інформацією, сформовано новий склад делегації, який дуже транспарентно включає представників різних депутатських груп і фракцій. І ця делегація готується зараз до візиту в Іспанію. Звичайно, ми бажаємо їй всіляких успіхів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. А там же вибори будуть нові, наскільки я пам'ятаю, в Іспанії.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви правильно пам'ятаєте. Наскільки я розумію, хочуть зараз поспілкуватися з поки що діючим складом парламенту. І, можливо, там, знаєте, якось зробити акцент на спілкуванні з політичними групами, тому що, так чи інакше, вони залишаться, але, можливо, в іншому складі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Як часто буває в демократичних країнах, якщо це не Туркменістан, не Росія і не Білорусь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, у нас залишається останнє питання в порядку денному: про лист народного депутата України Алєксєєва щодо позбавлення громадян Російської Федерації державних нагород Італійської Республіки. Дуже цікаве питання, до речі.

Юрій Олександрович може виступити?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Доброго дня! Доповість директор Першого територіального департаменту Ростислав Огризко. Пане Ростиславе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка. Будь ласка, прошу до слова.

 

ОГРИЗКО Р.В. Доброго дня, шановні колеги! Ми з'ясували це питання і проконсультувалися з нашим посольством, це ініціатива, яка  отримує свою підтримку. Ми не маємо жодних застережень з приводу пропонованого рішення щодо позбавлення групи представників країни-агресора тих нагород, які були їм присвоєні протягом останніх років. У нас уже є такий досвід у 22-му році, коли позбавлялися, в тому числі прем'єр-міністр Росії, інші члени уряду, так само заступники міністра закордонних справ. Тому, власне, це короткий коментар з нашого боку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Ви знаєте, моє особисте враження, це дуже важлива ініціатива. І виникає питання, а треба може цей приклад взяти за основу, Франція наприклад, там є Орден Почесного легіону. І такий носій рашистської ідеології як Міхалков він має цей орден. Можливо, має сенс звернутися також до Франції, щоб вони позбавили носіїв рашистської ідеології, будемо називати речі своїми іменами, цієї високої нагороди.

 

ОГРИЗКО Р.В. Ми опрацюємо це питання, Олександре Олександровичу, і тоді зорієнтуємо, яка ситуація по інших країнах.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна долучитись до обговорення, можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. Будь ласка,  Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую. Користуючись присутністю Міністерства закордонних справ і колег з нашого комітету, я хочу сказати, що мене, нас з Марією, я думаю, всіх вас, останнім часом дуже тривожить тенденція. Вона, до речі, прозвучала зараз і в Києві під час  останнього безпекового форуму, де були наші колеги з Європарламенту, і на всіх міжнародних майданчиках це звучить. Є така тенденція, що зараз ми бачимо, Європейський Союз, Сполучені Штати, вони все-таки в пошуках хороших русских нових, вони весь час висувають історію, що після того, як Путін піде з влади, все-таки можуть прийти до влади нові ліберальні політики. І ми бачимо, що майданчики дуже часто Європейського Союзу віддаються, якихось заходів, віддаються лібералам, якимось журналістам псевдоліберальних медіа, псевдоінтелектуалам, псевдо якимось там захисникам прав людини, псевдовтікачам і біженцям з Росії. І вони не приховують ці люди, там в соцмережах, що війна пішла їм на користь, тому що вони тепер мають майданчик, живуть в цивілізованому світі, мають роботу. Ми знаємо цю історію, як в Німеччині в Deutsche Welle хотіли взяти цю Овсяннікову, яка 20 років на ОРТ працювала. І мені здається, ми підтримуємо повністю ініціативу нашого колеги Сергія Алєксєєва, коли мова йде про позбавлення цих звань, але що наше посольство і ми всі в рамках міжпарламентської дипломатії маємо звертати особливу увагу наших партнерів на те, що таким чином Росія просуває наратив, що не всі винні в цій війні, що винен тільки Путін, що є ті, хто не несе відповідальність, що це журналісти-ліберали, якісь там типу Шендеровича чи ще хтось. Насправді це неправда, тому що всі ці люди формували цей режим, вони його цементували. І мені здається, що ми на це дуже мало звертаємо увагу. А я тут бачу величезну небезпеку, тому що вже зараз дуже багато грантів Європейського Союзу спрямовуються на фінансування вот этих нових платформ, нових медіа соціальних хороших русских. І у нас буде емпатія до агресора, тому що це все одно частина агресора, замість жертв. От ми маємо цьому дуже жорстко протистояти. Я бачу, що це дуже небезпечне таке гібридне продовження війни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хотів би підтримати вас, Ірино Володимирівно, тому що я це спостерігаю на такому майданчику як ПАРЄ. Останнім часом там просувається наратив, який називається діалог з російським громадянським суспільством, тобто із його представниками. Але ми розуміємо, що там немає громадянського суспільства, тому що в тоталітарній державі це просто неможливо. Але не зважаючи на це, цей наратив, знаєте, дуже так наполегливо просувається і потім будуть ставити питання про ліквідацію санкцій, наприклад, скасування санкцій і так далі. Тобто ми бачимо, чим це може закінчитися, тому я вас тут підтримую.

 

ОГРИЗКО Р.В.  Якщо дозволите, ми повністю поділяємо думку про те, що це один з головних викликів на вже близьку перспективу. І тут, з одного боку, це просувається певними силами в Росії, але з іншого боку, воно так само знаходить дуже для себе зручний ґрунт в європейських державах, де все ще частина цієї ілюзії про те, що в Росії не все так погано, і тому ми повинні навіть через силу вишукувати тих гарних, з якими ми будемо продовжувати в майбутньому. Тому наш акцент в рамках дипломатичної служби, але тут ви абсолютно праві, що це стосується всіх можливих напрямів дипломатичної роботи, яка зараз значно ширша ніж просто МЗС, тут треба працювати максимально активно із представниками більшості країни, це стосується не наших найближчих, які там, скажімо, балтійські країни, там чи Польща, де нас розуміють краще, а от чим далі на захід, тим це стає критичніше опрацьовувати їхні кола, їхніх експертів, їхніх політиків і пояснювати, в чому хибність думки, що це війна Путіна. Ми робимо те, що можемо з цього приводу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дуже дякую.

Колеги, хтось бажає ще висловитися? Я не бачу. Тоді ми маємо прийняти якесь рішення з цього приводу, з приводу цього листа, чи просто взяти до відома.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні-ні, треба рішення щодо підтримки і рекомендації голові, направити лист, там проект додається з переліком цих прізвищ і з проханням зняти ці нагороди, відкликати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді я ставлю на голосування це питання. Хто за те, щоб підтримати цей лист?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

Кривошеєв.

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш. Святослав Андрійович.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, це було останнє питання порядку денного.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, порядок денний вичерпано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді дуже всім дякую і представникам МЗС, і всім, хто долучився.

Тоді до побачення. До наступного засідання. Дякую.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку