СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики

та міжпарламентського співробітництва

29 листопада 2022 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. У нас є кворум, можемо починати, поки є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, будь ласка, починаємо наше засідання. Подивіться порядок денний. Чи будуть у вас якісь пропозиції або зауваження до порядку денного? Будь ласка, висловлюйтесь.

 

 БАРДІНА М.О. Бардіна. Можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. Пані Людмило, попрошу вас допомогти. Я надіслала лист в чат наш від фракції "Слуга народу" з проханням розпорядити про відправлення делегації до Конгресу. Якщо в нас немає цього ще в порядку денному, то прошу внести. Там Радіна, Радуцький, Устінова, Шкрум, Клименко.

Був? Все, супер. Дякую. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зараз я ще раз перевірю. Давайте я перевірю. Якщо...

 

БАРДІНА М.О. Подивіться, бо в мене поганий інтернет, я нічого не змогла...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є, про візит делегації Верховної Ради з 3 по 11 грудня. Правильно?

 

БАРДІНА М.О. Чудово. Дякую. Так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, з 3-го, Арахамія підписав. Да, все є, включено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, хто ще бажає висловитися з цього приводу? Не бачу.

Тоді давайте...

 

ІОНОВА М.М. Я руку підняла, пане голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я не бачу. Будь ласка,  Марія Миколаївна, вам слово.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

А там теж пані Іванна і моє відрядження до Канади.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є. Іонова, Климпуш –  Канада, період з 3 по 8 грудня.

 

ІОНОВА М.М. А воно є в порядку денному? Я просто його не бачу.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є. Да.  

 

ІОНОВА М.М. Дуже добре. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

Ще хтось хоче щось додати чи ні, бо я не бачу. Зараз я подивлюся, чи є... Так, Марія Миколаївна вже. Більше я нікого не бачу.

Тоді ставлю на голосування порядок денний і за одне проведемо перекличку.

Хто за те, щоб підтримати порядок денний.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Немиря – за.

Я не побачив питання в порядку денному, яке пропонував поставити на минулому, я розумію, що потрібно більше часу. Сподіваюсь побачити його на наступному засіданні в порядку денному.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна?

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Дякую. Відмітила.

Геращенко? Немає.

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Я – за. Але я би просила оті два питання і пропозиції, які Григорій Михайлович на тому засіданні піднімав, все ж таки внести на розгляд комітету.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін? Нема.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько? Нема.

 

ЯЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є. Дякую. Відмітила.

Яременко. Є, Богдан Васильович, нема?

Ірино Володимирівно, ви за порядок денний?

Сім. Принаймні у нас 7 голосів є. Можна починати. Кворум є.

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте, Руденко теж – за і є присутня, мене просто вимикало.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я теж долучилася. Що ми зараз голосуємо? Вибачте, я долучилася тільки що.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Порядок денний.

Ви – за, Ірино Володимирівно?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я присутня. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Дякую.

9 членів комітету. Кворум є. Можна починати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до розгляду пункту першого нашого порядку денного. Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо енергетичного тероризму Російської Федерації.

Хто може виступити з цього питання? Будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шановні члени комітету, цей проект постанови готувався нашим секретаріатом, узгоджувався з МЗС України. Також його пропрацювало наше юридичне управління. Там питань немає. Якщо у вас немає ніяких заперечень, можемо зразу ставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи будуть запитання якісь? Не бачу.

Тоді пропоную поставити на голосування. Хто за те, щоб підтримати цей проект?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна? Нема.

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відмітила.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відмітила.

Яременко. Не підключився.

Шараськін. Теж немає.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до розгляду пункту другого порядку денного: проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо визнання російського режиму терористичним, нелегітимності перебування російської федерації в Організації Об'єднаних Націй і її реформування, відповідальності членів російських політичних партій, що підтримують агресію.

Будь ласка, хто хотів би…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. У нас є запрошені представники Міністерства закордонних справ. Цей законопроект був поданий Головою Верховної Ради. З метою отримання позиції Міністерства закордонних справ ми запросили представників. Квас Ілля Євгенович, начальник Шостого територіального управління.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я тоді надаю слово Іллі Євгеновичу, а потім нашому колезі Дмитру Наталусі.

Будь ласка, Ілля Євгенович.

 

КВАС І.Є. Добрий день, шановні народні депутати. Добрий день, колеги. Від імені МЗС хочу висловити підтримку запропонованому законопроекту. Підрозділи МЗС долучалися до його опрацювання, внесли певні пропозиції, редакційні правки. Вважаємо цей законопроект нагальним, підтримуємо його прийняття, особливо в світлі прийняття резолюції Європарламенту від 23 листопада, в якій чітко теж простежується положення посилення санкційного тиску на державу-агресора, визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму, притягнення до відповідальності і посилення санкційного тиску за діяльність приватних військових компаній, а також притягнення до відповідальності посадових осіб та політиків, присутніх у Державній Думі, за їхню діяльність і проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Я, дозвольте, надам слово пану Дмитру Наталусі, а потім, якщо будуть запитання, ми перейдемо до запитань.

Будь ласка, пане Дмитре.

 

НАТАЛУХА Д.А. Шановний Олександр Олександрович, пане голово, шановні члени комітету, дуже дякую за цю можливість виступити на вашому засіданні.

Хотів би подякувати так само Міністерству закордонних справ, справді, відпрацювали колективно, цей проект закону і проект постанови. Ми говоримо про позицію, яку заявили вже в абсолютно надзвичайному режимі роботи і члени нашої української делегації і до ПА НАТО, і до ПАРЄ, і до ОБСЄ, і про заяву Шарля Мішеля, і пропозицію Європарламенту. І ми хотіли б справді, щоб додався до цього голос України щодо незаконності перебування Російської Федерації в ООН і щодо необхідності визнання саме партій Російської Федерації, які дозволили цій війні трапитися у якості таких організацій, які ведуть, несуть повну відповідальність за війну, за її наслідки.

Втім хотів би, пане голово, запропонувати технічну зміну. Мова йде про преамбульний пункт 10, це параграф, він є преамбульним додатковим твердженням, він жодним чином не впливає на сутнісний заклик до ООН про міжнародно-судовий, про консультативний висновок. Якщо ми його приберемо, це не зменшить нашої здатності використати міжнародне правосуддя для унеможливлення зловживання ним права вето.

Я хочу зазначити, що мова йде про той фактично преамбульний пункт, який починається: "Будучи переконаною у провідній ролі Міжнародного суду ООН у тлумаченні Статуту ООН, щоб унеможливити зловживання правами членів ООН та повернути організацію до засад справедливості, рівності та добросовісності".

Чому це важливо, колеги? Тому що у нас, в принципі, були ситуації, коли, наприклад, у рішенні  Міжнародного суду ООН у справі про морську делімітацію навколо острову Зміїний між Румунією та Україною суд побіжно згадав про Російську Федерацію як про подовжувача  СРСР. І хоча це дуже  коротка та побіжна згадка, суд насправді не аналізував це питання, а просто згадав реальність, яку на той час визнавали всі, тобто це не було тлумаченням статуту, звичайно. Але росіяни тепер згадують цю справу, маніпулюють цією  згадкою про СРСР скрізь, де тільки можна. І таким чином, щоб позбавити їх додаткового простору для маніпуляції і для маневрів, є пропозиція оцей преамбульний абзац прибрати, зберігши при цьому весь основний заклик, який стосується Міжнародного суду, в абзаці три резолютивної частини.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже дякую.

Колеги, чи будуть запитання або хтось бажає висловитися з цього приводу?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми не бачимо піднятих рук. Немає піднятих рук.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я теж не бачу.

Тоді, колеги, я пропоную, ставлю на голосування цей проект з урахуванням того, що Дмитро Андрійович запропонував, тобто там вилучити абзац…

 

НЕСТРЕНКО Л.О. Олександр Олександровичу, там ще є у нас документ, я його скидала в чат, від МЗС, ще МЗС внесло деякі правки. Чи ви погоджуєтеся з тими правками?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я продивився ці правки, я дякую, що нагадали. Я погоджуюся. А мої колеги як? Колеги, будь ласка, ми шляхом консенсусу, можливо, вирішимо це питання? Тобто ніхто не проти, щоб врахувати правки?

Будь ласка, Григорію Михайловичу.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я не проти, щоб врахувати правки МЗС шановного, але я хотів би звернути увагу на наступне, що є абсолютно очевидним.

Доповідач згадав, що це представляється після того, як щось зробили парламентські організації або парламентські асамблеї міжнародних організацій. Так от в даному випадку про що  ми говоримо, що вже достатньо давно, як ви знаєте, і Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію щодо визнання Росії державою-терористом, так прийняла Парламентська Асамблея НАТО нещодавно, прийняв Європейський Парламент. Прийняла, до речі, Європейська народна партія в Парламентській асамблеї тоді, де я знаходився в самоволці.

І, власне, там і були дебати стосовно того, що більш сильним є держава - спонсор тероризму, держава-терорист – це путінський режим. І як правило, ті, які намагалися завжди зрозуміти Путіна, просували тезу про путінський режим як нібито набагато м'якший термін, який є більш компромісним. В даному випадку я би хотів би звернути на дві речі: в тексті йдеться і про путінський режим і про державу, тобто тут поєднується і те, і те, але не це основне. Основне те, що фактично Верховна Рада визнає Росію державою-терористом і путінський режим терористичним вже після того, як міжнародні парламентські організації це прийняли. Я вважаю, що це неправильно, це свідчить про абсурдну ситуацію, коли ми звертаємося до когось, щоб вони визнали це, а самі ще як Верховна Рада це не визнали.

Те, що тут поєднуються питання реформування ООН, йдеться про докорінне реформування  ООН, але не пояснюється,  в чому ж полягає таке докорінне реформування ООН, крім просто згадки без конкретики щодо питання вето постійних членів Ради Безпеки.

Тому я б звернув увагу на ці аспекти, заохочив би колег і МЗС більш проактивно тут діяти. Якщо висуваються питання реформування ООН, то потрібно якісь підходи вже закріплювати і мати думку парламенту щодо цього, і мати діалог відповідний з комітетом профільним парламенту, якщо  є таке бажання з боку комітету. І, по-друге, не відставати ж. Чому ми знову після того, як, повторюю ще, прийняли основні парламентські організації, лише зараз Верховна Рада це приймає. Це позицію трошки страуса нагадує, що зовсім не личить.

Дякую. Я підтримую таку резолюцію. Що краще може бути ворогом доброго. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я хотів би слово надати Дмитру Андрійовичу. Але як член делегації, української делегації в ПАРЄ хочу наголосити, що це була ініціатива й України, української делегації просувати ідею визнання Росії як держави-терориста в міжнародних організаціях. Тобто ініціатива виходила саме від України.

А до слова прошу...

 

НЕМИРЯ Г.М. Я про це й говорю. Але якщо ініціатива виходить, то спочатку сам парламент український мав би діяти і потім на підставі цього вимагати від інших.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Дмитро Андрійовичу, будь ласка.

 

НАТАЛУХА Д.А. Дякую, колеги.

Дякую дуже за пропозицію, зауваження, Григорій Михайлович, абсолютно підтримую. І мені здається, тут справедливості заради варто зазначити, що Верховна Рада вже двічі щонайменше визнавала Росію державою-терористом. Перше було, коли ми визнавали незаконність визнання референдумів, і ще була одна ітерація в березні місяці, якщо мені не змінює пам'ять. А в цій постанові мова йде про заклик до парламентів та урядів іноземних держав здійснити відповідне визнання. Ми тут якраз в цій постанові не визнаємо, тому що ми вже це зробили до цього. Тому ми звертаємося із закликом визнати або політичний режим терористичним, або державу як спонсор тероризму, тому що така дуальність, на жаль, серед інших держав-партнерів кожен визнає щось своє, хтось визнав політичний режим, хтось визнав цілу державу. Тому ось така історія.   

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Хтось ще бажає висловитись? Не бачу.

Тоді я ставлю на голосування пропозицію підтримати цей проект з урахуваннями поправок МЗС і з урахуванням поправки, пропозиції Дмитра Андрійовича.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. І ще я би просила, з техніко-юридичними правками, бо буде дивитися юридичне управління.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Плюс, як ми завжди, з техніко-юридичними правками. Так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так. Плюс з техніко-юридичними правками.

Хто за те, щоб підтримати цей проект?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Я відмітила.

Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є.

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна? Немає.

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О. Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є. Дякую.

Геращенко? Ірина Володимирівна? Поки немає зв'язку.

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відмітила. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є. 

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько? А, Єлизавета Олексіївна зараз виступає.

8 – за. Рішення прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Дуже дякую представникам МЗС, Іллі Євгенійовичу. Дуже раді завжди вас бачити у нас.

Дякую Дмитру Андрійовичу. Ви знаєте, як довго ми йшли до цієї постанови, як боролися. Я вас вітаю з цим успіхом.

 

НАТАЛУХА Д.А. Дякую всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

КВАС І.Є. Дякую, Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам дуже.

І ми можемо перейти до наступного блоку питань нашого засідання: міжпарламентська співпраця. І наступне питання: про візит в Україну делегації депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Україною Рійгікоґу, парламенту Естонської Республіки, в період з 25 по 29 листопада 2022 року. Це ми зустрічалися з нашими естонськими колегами.

Хто бажає  висловитися з цього приводу?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підтримати. Оскільки в листі пан Пушкаренко просить фінансування, яке було надано Верховною Радою в частині забезпечення… транспортного забезпечення, прохання підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна? Немає.

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко? Немає.

Іонова? Марія Миколаївна?

 

ІОНОВА М.М. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко? Ольга Сергіївна?

Шараськін?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за. Вибачте.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

Яременко?

8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую. Рішення прийнято.

І переходимо до наступного питання: про направлення запрошення пані президентці Сенату Румунії відвідати Україну разом з делегацією румунського парламенту.

Є звіт співголови групи дружби з Румунією…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, про це в своєму звіті, про поїздку, про відрядження до Румунії написав народний депутат Бабак, який є співголовою групи дружби. Він просив запросити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, якщо ніхто не проти, ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Вибачте, у мене відключався телефон. За що зараз йде голосування?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Запрошення виконуючого обов'язки Президента Сенату Румунії відвідати Україну разом з делегацією.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна? Немає.

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко? Немає зв'язку.

Іонова є? Ірина Володимирівна? Іонова? Марія Миколаївна?

Руденко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. У мене є зв'язок. Тільки за що ми голосуємо, скажіть? Відключався зв'язок.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми голосуємо за запрошення виконуючого обов'язки Президента Сенату Румунії відвідати Україну разом з делегацією.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

 НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо розгляд питань порядку денного …питання відрядження народних депутатів. Інших питань я тут не бачу.

Чи будуть якісь пропозиції? Не буде.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Буде, буде. У мене є пропозиція, але перший Григорій Михайлович підняв питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорію Михайловичу. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

У нас комітет з питань відряджень, як же без них? Я повторюсь, я сподіваюся, що на одне з наступних засідань ми комплексно розглянемо питання відряджень із статистикою, про яку я просив, щоб була надана інформація, скільки таких візитів, хто, от просто за прізвищем і скільки був. Тому що деякі колеги, по-моєму, вже можуть платити податки не в Україні, а в інших країнах, тому що сумарно більше десь пів року перебувають за кордоном.

У мене є єдине просто з точки зору нашої подальшої роботи. От пункт порядку денного № 7, він називається "про візит делегації Верховної Ради України до Сполучених Штатів Америки". І у мене кілька питань до голови або, можливо, до когось іншого.

Пане голово, до вас запитання. Підстава цього відрядження, як видається, є запрошення одного з 435 членів Конгресу США. Чи правильно я розумію, що тепер на майбутнє будь-який член з 435 членів Конгресу США може надіслати запрошення, і це запрошення... на підставі цього буде делегація Верховної Ради України? Так це чи ні?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вибило Олександра Олександровича.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну як же так буває, на такому... Я просто буду продовжувати,  тому що питання риторичні.

Друге питання. Якщо у випадку ми створюємо прецедент, що кожен з 435 членів Конгресу США, за умовчанням це може бути кожен тоді із членів парламентів інших країн, чому ж ми маємо надавати перевагу Конгресу над іншими країнами, може таке запрошення надіслати і буде сформована делегація Верховної Ради. Це моє перше запитання, воно риторичне.

Друге. Чи має право, чи це в порядку речей, чи це нормально, коли в самому запрошенні сам один із 435 членів Конгресу визначає, а хто ж має бути головою такої делегації? В листі прямо так його і зазначено. Друге риторичне питання.

Третє риторичне питання. Чи це нормально, коли сам член делегації зазначає, хто ж, на його думку, має входити до делегації Верховної Ради України? І я думаю, що має право, якщо він запрошує, як він тут і пише, (вислів іноземною мовою), тобто він до свого офісу запрошує. Ну це, можливо, нормально.  Але ж делегація у нас в листі шановного пана Арахамії це позиціонується, він прямо інформує Голову Верховної Ради, що  такого-то числа відбудеться офіційний робочий візит української делегації до Сполучених Штатів, де визначається склад делегації. От тут є питання.

Наступне риторичне питання. Я розумію, що до жодного, якщо це офіційний візит офіційної делегації Верховної Ради, то нормально було б, щоб тоді були представлені всі фракції, що немає з того, що бачив. Я думаю, що було б також нормально, щоб тоді самі фракції визначали, кого буде представляти, хто буде представляти ту чи іншу фракцію у випадку офіційного візиту офіційної делегації з офіційним робочим візитом до  тієї чи іншої країни. Принаймні у випадку з фракцією  "Батьківщина" такого листа не надходило,  і відповідно ніхто не уповноважував і не надавав згоду на те, щоб одна з членів фракцій представляла фракцію "Батьківщина", вона не представляє таким чином фракцію "Батьківщина" в цьому сенсі.

Я задаю це питання, просто щоб ми… або ми діємо так, як попало, і тоді критерії відсутні, або комітет, якщо він же ж комітет парламентського співробітництва, на наступному засіданні визначив якісь критерії, яких потім треба дотримуватися. Інакше це абсолютний.. ну, така кусовщина.

 Більш того, я ж знаю цього пана Косту, отак випало, що знаю конгресмена. Його, до речі, переобрали, можна було б поздоровити його. Так от, згідно з інформацією, яка у мене є, йому дали цей список. Ну, дали, дали. Я знаю, хто дав, але не буду говорити, щоб не порушувати наші внутрішні етичні правила. Але в даному випадку також питання, чому хтось визначає – до речі, з українського боку дали, українська сторона дала, - склад такої делегації, яка позиціонується як офіційна делегація Верховної Ради.

Я задаю ці питання, я розумію, що пан голова навряд чи зможе на них відповісти. І тому як такі постановочні питання. Сподіваюся, що ми всі разом знайдемо коректність з поваги один до одного, до парламентської демократії і до того, що всі народні депутати мають права згідно з законом, а не так, як визначає той чи інший колега, в залежності від того, ким він є в ієрархії Верховної Ради, ми проведемо таке спільне засідання.

А так, я вношу пропозицію затвердити це… як завжди я вношу, колективне відрядження за всіма пунктами порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ірина Володимирівна, будь ласка, які у вас пропозиції?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Я хочу продовжити риторичні запитання пана Немирі.

Перше. Я повторю ще раз свою пропозицію: запросити Голову Верховної Ради України пана Стефанчука з його заступниками. Згідно розпорядження заступники теж мають право підписувати відрядження, але вони жодного разу цим не скористалися насправді. Дійсно, у нас сьогодні така дивна виглядає ситуація, що не критеріями, не важливістю того чи іншого міжпарламентського візиту, а симпатіями, чи, я б сказала, антипатіями пана Голови Верховної Ради.

Друге питання. Я бачу тут порушення. Я хочу повернутися до теми, коли цього місяця ми з паном Немирею, і це була міжпарламентська делегація, знаходилися в Португалії, де у нас було запрошення не від одного з депутатів національного парламенту, а від Комітету з європейських питань. Ми відвідували парламент, ми були на політичній асамблеї де мали десятки зустрічей з нашими колегами з Європейського Парламенту і парламентів країн, національних парламентів ЄС. Нам не підписали відрядження.

Більше того, я вважаю, що це вже якась, я не знаю, комплекси, можливо, Голови Верховної Ради, мені не підписали навіть відпустку. Сказали, що там запізно прийшов документ. Я нагадаю, що у нас на нашому комітеті ми іноді із запізненням на два місяці приймали відрядження, якщо це потрібні люди. А тут через волюнтаризм абсолютний керівництва, який мені спочатку не підписав відрядження, не поінформував про це. Я не маю письмових відповідей на все це. І не підписали тепер навіть відпустку за свій рахунок.

Я не знаю, я думаю, що я долучуся до позиції пані Совсун, яка подала до НАЗК скаргу на Голову Верховної Ради. Але мені прийдеться писати всі ці скарги на наш комітет, тому що я долучу до цієї скарги всі рішення комітету про відрядження і виконання цих рішень по суті Голови Верховної Ради.

Більше того, я скинула в чат комітету роз'яснення, яке ми отримали від голови регламентного комітету, що голова комітету може так само своїм рішенням делегувати людей у відрядження. Я би хотіла, щоб тоді пан Мережко, який, безумовно, є більш демократичним, ми бачимо, політиком, ніж пан Стефанчук, скористався цією можливістю.

Далі. Якщо ми говоримо дійсно про міжпарламентську делегацію Верховної Ради, зверніть увагу, що фракція "Голос" представлена двома депутатами, "Європейська солідарність" – жодним депутатом. І ми напишемо цьому пану конгресмену листа. Повірте мені, ми теж добре знаємо, що вони мають захищати демократію. І оці цидулки, які вони отримують з Банкової, не мають нічого спільного з демократіє і захистом парламентаризму. Тому це ніяка ні делегація парламенту, це делегація "слуг народу" і лояльних до неї депутатів. Так можете її назвати. І я це говорю під стенограму.

І мені здається, що якщо це делегація Верховної Ради України, можна включити туди представника "Європейської солідарності" і, дійсно, від "Батьківщини" того, кого делегує партія, а не того, хто симпатичний там, наприклад, "слугам народу". Це не має нічого спільного з демократією і парламентаризмом.

Останнє. Вже котрий раз наші деякі запити на відрядження, вони навіть не доходять до комітету. Голова Верховної Ради не розписує їх на комітет. От останній приклад – це екологічна конференція, яка відбудеться в Парижі 1 числа, в Ла-Рошель, вірніше. І куди мені рекомендував саме долучитися пан Мережко. Це, дійсно, важлива тема. Я хочу звернути увагу, що пан Зеленський, Президент України, привертає постійно свою увагу до України. І я там буду одним із головних співдоповідачів. Цей лист навіть не дійшов до комітету, тому що я не симпатична пану Стефанчуку. І свої комплекси він, вибачте, будь ласка, виливає в робочі питання, а не особисті.

Остання моя пропозиція. У цей час, коли оце шановне панство, делегація буде знаходитися в США, там буде знаходитися також пан Немиря, пані Тимошенко, пан Порошенко, пані Геращенко, пані Климпуш, пані Іонова, ми будемо знаходитися так само у Вашингтоні. Я, сподіваюся, наше відрядження підпише Голова Верховної Ради. І я пропоную долучити перелічених осіб до цієї парламентської делегації. Я впевнена, що ми посилимо її презентативність, посилимо її склад, посилимо нашу …(Не чути) а справжню. Це буде чудова, така дуже сильна делегація, до якої будуть входить, до речі, і три тоді, виходить, лідери фракцій: Арахамія, Порошенко, Тимошенко. Мені здається, це дуже крута історія.

Я пропоную поставити це на голосування. І ми напишемо відповідного листа пану конгресмену, де роз'яснимо ситуацію. Я думаю, він буде тільки за, щоб його офіс відвідала у розширеному складі делегація Верховної Ради.

Прошу перед голосуванням за 7 пункт поставити мою пропозицію під стенограму: розширити делегацію за рахунок пана Немирі, пані Тимошенко, пана Порошенка, пані Геращенко, пані Климпущ і пані Іонової, які в цей час будуть знаходитися так само у Вашингтоні саме в ці дати.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ірино Володимирівно, ви пропонуєте долучити до складу делегації певне коло осіб. А всі ці особи вони згодні з тим чи ні?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я переконана, що вони тільки "за", тому що вони хочуть допомогти пану Арахамії, пані Шкрум, пані Устіновій, пані Клименко і пані Радіній боротися за Україну, демонструвати гідність, виборювати санкції проти Росії, зброю проти нашого ворога так, як завжди це відбувається в усіх міжнародних відрядженнях. Я переконана, що це честь для нас разом працювати на Україну.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але ж ми не впевнені, можливо вони хочуть їхати по своїй програмі. Ми не можемо замість них вирішувати це питання. Просто я ділюся своїми спостереженнями.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви знаєте, я думаю, що заради захисту демократії і посилення міжпарламентської делегації всі погодяться посилити своєю присутністю делегацію, яку буде очолювати пан Арахамія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, колеги, я ставлю... Будуть ще пропозиції якісь? Я не бачу. Тоді я ставлю на голосування по черзі пропозиції, які пролунали щойно.

Перша пропозиція стосовно того, щоб підтримати усі ці відрядження. Я правильно зрозумів Григорія Михайловича, так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорія Михайловича вже немає зараз. Вибило.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибило. Тут у мене теж згасло світло і в мене теж може перерватися. Тому прошу теж зважати.

Добре, я ставлю на голосування цю пропозицію Григорія Михайловича підтримати всі відрядження. Хто за цю пропозицію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря? Немає.

Бардіна? Теж немає.

Льовочкіна? Немає.

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я не дуже зрозумів, ідеться про весь пакет, включаючи лист голови фракції "Слуга народу" Арахамії. Правильно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, так, про весь пакет. Тобто голосувати пакетом і підтримати за весь пакет.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я – за це.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, може, ми зараз якраз оце і совместим, і будемо голосувати пакетом? Я так розумію, ми зараз голосуємо за весь пакет, правильно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ми голосуємо зараз за всі відрядження.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Вибачте, у мене питання. У мене питання: оця пропозиція, яку внесла наша колега Ірина Геращенко, стосовно розширення делегації, яку очолює Арахамія, це ми за це голосуємо також, чи це буде окреме питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, це окреме питання. Ми спочатку голосуємо за пропозицію Григорія Михайловича, а потім Ірини Володимирівни.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Тоді я голосую за пропозицію Немирі, так. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – утрималася.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Вибачте, а у нас є кворум, я щось ніяк не можу дорахуватись?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зараз ми зрозуміємо. Ніби є, але не всі можуть підключитися, тобто ми їх не чуємо. Як би є, але ми їх не чуємо. Через те зараз під стенограму ми записуємо всі голоси. То ви за чи проти?

 

ІОНОВА М.М. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 4 – за, 3 – утримались.

 

ЯСЬКО Є.О. Ще Ясько, Ясько є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. О, Ясько? Як ви?

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 5 – за, 3 – утримались. Всього 8. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

І пропозиція Ірини Володимирівни: розширити делегацію в Сполучені Штати за рахунок… тобто включити додатково в неї цілий список людей.

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря? Немає.

Бардіна? Теж немає.

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Вибачте, а яке це питання?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Питання щодо включення в делегацію, яка їде в Штати на чолі з Арахамією…

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько? Єлизавета Олексіївна?

Так, рахуємо. 4 – утрималось і 3 – за. Всього – 7. Рішення не прийнято. Але кворум є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення не прийнято.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 4 – утрималося, 3 – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення не прийнято.

Колеги, ми вичерпали порядок денний. Хочу вам подякувати і хочу особливо подякувати тим, хто долучився до сьогоднішньої розмови з сербськими колегами, яка справила дуже специфічне враження на мене, чесно кажучи. Але дуже важлива була ваша присутність і ваша позиція. Дуже вам дякую за це.

І завершую засідання. Дякую. Дякую, колеги. До побачення.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку