СТЕНОГРАМА

Засідання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

13 жовтня 2022 року

 

           Веде засідання заступниця Голови Комітету БАРДІНА М.О.

 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …заявивши, що це є не міжпарламентський, а міжпартійний зв'язок. Ми надіслали повторні листи до пана Стефанчука із інформацією про всі двосторонні зустрічі, які були на цих конференціях: міжпарламентські з депутатами групи дружби, з депутатами британського парламенту, німецького і таке інше. І ми просимо заднім числом, у нас є така традиція, розглянути це відрядження, надіслати відповідного листа Голові Верховної Ради.

Друге. Це відрядження Іонової й інших депутатів до Форуму безпеки у Варшаві.

І третє. В Ісландії Форум лідерства у листопаді. Я надсилала.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Почула. Якщо вони є, давайте їх включати.

Богдан Яременко тримає руку. Прошу.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Спасибі, пані головуюча. Перед тим, як просто проголосувати за зміну до Регламенту внесення до другого питання, про яке щойно моя колега Геращенко говорила, чи можна з'ясувати: чи мова йде про те відрядження, де Петро Порошенко з дружиною Мариною були помічені журналісткою в найдорожчому готелі Лондону, коли пані Марина Порошенко намагалась вибити телефон з рук журналістки? Чи мова йде про якесь інше відрядження до Лондону?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пані Ірино, будете?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, звичайно, з радістю. Знаєте, ми не обговорюємо відрядження ані пані Марини Порошенко, ані пані Олени Зеленської. Тому що ані пані Марина, ані пані Олена не є депутатами Верховної Ради України. Ми обговорюємо відрядження виключно депутатів Верховної Ради України. Це перше.

Друге. Що стосується близького вам телеканалу, який існує зараз за гроші платників податків у марафоні, я пропоную його діяльність також не обговорювати. Якщо ви хочете, можемо присвятити слухання комітетські питанню відповідності свободи слова в Україні тим високим принципам, що називаються шлях… (Не чути) з радістю. І я як журналіст за освітою, і ви як високофаховий дипломат, я думаю, ми візьмемо участь в дискусії.

Дякую вам, пане Яременко.

 

ГОЛОВУЮЧА. Секретаріат, я прошу сказати, чи є листи, про які говорить пані Ірина, розписані на комітет?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Всі листи, які станом на сьогодні розписані на комітет, включені в порядок денний. Листів повторних щодо відрядження Ірини Володимирівни до Лондону немає.

І Петра Олексійовича.

 

ГОЛОВУЮЧА. Чи можемо ми включати, якщо вони не були розписані. Чи можна зараз…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А я прошу дізнатися, де вони. От чому навіть листи в нас не знаходяться? Незрозуміло, що відбувається. Ми двічі надсилаємо листи.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми дізнатися… у нас такої можливості дізнатися немає. Значить, вони просто, якщо ми його не бачимо, на нас ці листи не розписані. Вони, значить, в приймальні Голови.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Добре, але це показово. Але це показово.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, давайте тоді я…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна, я про Ісландію. А Ісландію ми вже ж розглянули вашу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, а я і не пам'ятаю. Дуже дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Це було на останньому…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Але я хочу звернути, дякую. Але я хочу звернути увагу Голови Верховної Ради ще раз і пана Яременка, з яким ми спільні в тому, що мають бути принципи одні для всіх, що в приймальні Голови Верховної Ради стоїть смітник для листів від опозиції, і він їх туди вышвыривает. Так от треба звернути його увагу, що це не входить в його повноваження. І ви робите одні критерії – одні критерії для депутатів Верховної Ради, що міжпарламентська діяльність, вона не обмежується тільки тими уявами, які, на жаль, є у Голови Верховної Ради.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Тоді давайте я прошу секретаріат з'ясувати по цим листах, і переходимо зараз до голосування по порядку денному.

 

ІОНОВА М.М. Марина, вибачте, я додам, тому що разом ми перевіряли і намагались з'ясувати, де наші листи. Просто, чесно кажучи, якесь вже знущання. Тому, якщо можна, щоб секретаріат перевірив, що з нашими листами. Двічі надсилали, двічі і все одно їх немає.

 

ГОЛОВУЮЧА. Добре. Я теж прошу секретаріат це зробити і давайте голосувати за порядок денний.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підкажіть, будь ласка, Марія Миколаївна, на яку конференцію? Мова йшла ваша поїздка на… Куди?

 

ІОНОВА М.М. Ми писали двічі. На Бірмінгем ми писали і Варшава – безпековий форум. Всі інші в Варшаву сьогодні є, мого чогось немає. Всі були у Варшаві, крім мене, в чому… (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми зараз перевіримо чітко по конкретних листах. Якщо знайдемо, то знайдемо, а ні, значить вони до нас не приходили.

Мережко.

 

МЕРЕЖКО О.О. За, за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Нема.

Копиленко. Олександр Любимович! Він таки нас не чує.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова. Іонова!

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Нема.

Шараськін.

Юраш. Юраш!

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я лише уточню, це в тому вигляді порядок денний запропонований секретаріатом, так? Так, дякую.

Я – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги, переходимо до першого питання.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7, кворум є. 7 членів комітету, кворум є.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Переходимо до першого питання: про організацію спільних комітетських слухань за участю Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Комітету ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу щодо організації законодавчого забезпечення державного курсу на набуття Україною членства в НАТО.

Колеги, не буду вже проходитися по всім листах, я думаю, ви цей порядок денний не вперше бачите. Давайте одразу обговорення і пропозиції і зауваження, і голосуємо.

Прошу, Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Так, колеги… (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Богдан Васильович.

Чи є інші коментарі, запитання?

 

ІОНОВА М.М. Я підняла руку.

 

ГОЛОВУЮЧА. Прошу, Іонова, Геращенко.

 

ІОНОВА М.М. Друзі, як би мені здається, (Не чути) законодавчого органу і законодавчої ініціативи… зазначено, що ми запрошуємо і РНБО, і МЗС… як експерт, щоб порядок денний сесії… (Не чути) були ці списки, звернення, пропозиції… може, ми зрозуміємо, теж наше завдання під час комітетських слухань.

Я просто не дуже розумію, парламентські слухання… ми не можемо проводити слухання і… (Не чути) Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Геращенко, прошу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги! Дивіться, що дуже важливо для нас… (Не чути), наших депутатів, які очолюють підкомітет. І даному випадку… (Не чути) і цілком логічною, і з точки зору підкомітету, сформованого у нашому комітеті, і з точки зору, дійсно, подачі заяв. Чому це… (Не чути) Очевидно, що євроатлантична інтеграція (Не чути) з точки зору діалогу…(Не чути)

Я підтримую… (Не чути) пунктуальність праці, щирій співпраці з Офісом Президента, який і інформував цю заявку, і Міністерством закордонних справ. Тим більше ми почули зараз і під час відряджень закордонних, неоформлених паном Стефанчуком, від наших міжнародних партнерів, що для них це теж стало несподіванкою, саме час цієї заявки. Але я відверто хочу сказати, що в цій історії ми на стороні України,

Ми вважаємо, що заявка подана правильно, вчасно. Ми тут будемо цю відстоювати позицію. І нас треба всіх озброїти ще більшими спільними  аргументами з боку МЗС, з боку Офісу Президента. Так як Комітет з європейської інтеграції так само грає дуже таку важливу роль в нашому міжпарламентському діалозі саме з країнами ЄС і НАТО, я думаю, що це важливо робити спільно.

Єдине, у мене зауваження і пропозиція – прошу з голосу внести його – щоб ми провели ці слухання в рамках трьох комітетів, ще долучивши, що тут абсолютно справедливо, профільний Комітет з нацбезпеки і оборони. Тим більше зараз наші шановні колежанки перейшли туди працювати, думаю вони з радістю долучаться до цих слухань. І разом ми випрацюємо синергію не тільки наших аргументів в міжпарламентському діалозі, на користь актуальності і вчасності подачі цієї заявки, який будемо разом відстоювати під одним прапором, під час всіх спілкувань і відряджень, всередині країни, а й дійсно при проведенні реформ, реформування наших сфер, всіх, які належать до НАТО і таке інше.

Тому я би попросила... (Не чути)

 

МЕРЕЖКО О.О. Богдан Васильович мене переконав. Я утримуюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Нам потрібно не тільки затвердити проведення цих слухань, нам треба також затвердити і час їх проведення.

Відповідно до Регламенту на підготовку слухань дається місяць. Тобто, якщо у нас сьогодні 13 жовтня, то ми можемо їх провести…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. У мене пропозиція: давайте проведемо до річниці Революції Гідності, до початку, наприкінці листопада, коли ми всі будемо згадувати трагічні події 13-го року, коли торували наш шлях до ЄС і НАТО. І просто провести ці слухання.

І я би просила дуже уважно подумати зараз і пана Мережка, що звичайно, класно, якби підкомітет тільки про відрядження голосує… (Не чути) ми можемо на себе…. (Не чути) питання, які належать до наших повноважень, і запросимо колег… (Не чути) європейської інтеграції… (Не чути) де тут парламентський вибір… (Не чути) нашого шляху до НАТО.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, що 21 числа проводимо? В понеділок?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Прекрасно, да.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 21-е понеділок.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, 21 понеділок проведемо ці слухання. Згадайте, які у нас були чудові слухання, які ми проводили чи готувалися питання… (Не чути) долучали і міжнародних партнерів, і колег з інших комітетів. І це одна з найкращих… (Не чути) Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Значить, проводимо 21 листопада. О котрій? Чи потім визначимося чітко, о котрій годині?

 

ГОЛОВУЮЧА. Потім визначимось. (Шум у залі)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так і онлайн проводимо?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Онлайн.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Онлайн.

Так, голосуємо

Мережко.

 

МЕРЕЖКО О.О. Я – утримався, тому що , якщо це наше … (Не чути) турбувати інші комітети. Я – утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Так. Да прибудет с вами сила!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорій Михайлович, не почула, я вашу позицію.

 

НЕМИРЯ Г.М. Так. И да прибудет с вами сила!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. Зрозуміла. Я не зорієнтувалася.

Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я утримаюсь від запропонованого формату, якщо Марія ініціює проведення комітетських слухань на базі нашого комітету, я підтримаю.

 

ІОНОВА М.М. Я не проти. Ми можемо змінити, але… (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Все одно я не підтримую спільне засідання. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Нема.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

Підтримує, да.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова. Марія Миколаївна!

 

ІОНОВА М.М. За, звичайно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександр Любимович, яка ваша?..

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я підтримую Мережка. Я – утримуюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Утримався. Дякую. Дякую.

Руденко. Нема.

Шараськін. Не зміг підключитися.

Юраш. Святослав Андрійович.

 

ЮРАШ С.А. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Утримався.

 

Ясько. Нема.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Проти.

4 – за, 4 – утрималося, 1 – проти. Рішення не прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Переходимо до...

 

_____________. Якщо немає заперечень, тоді давайте організуємо.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Марина Олегівна, тут є ще пропозиція. Візит голови Комітету в закордонних справах Бундестагу Міхаеля Рота в Україну, прошу звернути увагу. Оскільки не відбувся візит і переносився кілька разів, посольство попросило, звернулося до нас із проханням, щоб ми німецьку сторону запросили, щоб це виглядало тактично з нашого боку. Прохання...

 

ГОЛОВУЮЧА. Пане Юрію, давайте це питання теж пакетом проголосуємо, міжпарламентське співробітництво.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Добре. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Так.

… відвідати Україну, Бундестаг. Давайте його голосувати зараз…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

МЕРЕЖКО О.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Юлія Володимирівна!

 

_______________. (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко. Ірина Володимирівна! Немає, вийшла.

Іонова. Теж немає.

Руденко. Немає.

Шараськін. Немає.

Юраш. Юраш. Святослав Андрійович!

Ясько – за.

Яременко. Богдан Васильович! (Шум у залі)  Ні-ні, це Бундестаг, лист на Бундестаг. (Шум у залі)

Ну, візит переносився з нашої вини.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Візит з нашої вини, з нашої.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Добре. Якщо з нашої, то треба запрошувати стільки, скільки треба, так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, голосуємо пакетом відрядження, крім Бардіної…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. І Климпуш-Цинцадзе, теж нам повідомили, що вона відкликає свій лист щодо поїздки в Берлін на "Київський діалог".

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Прошу голосувати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

МЕРЕЖКО О.О. За, за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Юлія Володимирівна!

Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

Іонова. Немає.

Руденко.

Шараськін.

Юраш. Святослав Андрійович!

 

ЮРАШ С.А. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

Яременко. Не голосував.

Льовочкіна. Юлія Володимирівна.

 

ГОЛОВУЮЧА. Одного голосу не вистачає?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, нам не вистачає одного голосу.

 

ГОЛОВУЮЧА. Зараз я буду писати колегам…

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Чути?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, Юлія Володимирівна, позиція ваша яка?

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Я підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підтримано. Все.

6 – за, 1 – не голосував. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧА. Все.

І Гриб, останнє виношу, голосуємо його і закриваємо засідання.

 

_______________. Дякую, шановні колеги, до побачення.

 

ГОЛОВУЮЧА. Да. До побачення…

І давайте голосувати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко. Мережко.

 

МЕРЕЖКО О.О. За. За. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна.

Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

Іонова.

Руденко.

Шараськін. Нема.

Юраш. Святослав Андрійович.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Щось зі зв'язком. Підтримую. Чути мене?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да почула, почула.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. … на зв'язку.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 5 – за, 1 – утримався, 1 – не голосував. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую вам, колеги, дуже всім, хто зібрався, всім, хто витримав все. Бажаю всім гарного дня.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку