СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики

та міжпарламентського співробітництва

08 лютого 2022 року

Веде засідання заступник Голови Комітету БАРДІНА М.О.

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, колеги, в нас перше питання порядку денного, друге, поділене на декілька, і "Різне".

Давайте, будь ласка, по порядку денному затвердимо. Чи є у когось пропозиції, коментарі? Якщо немає, будемо голосувати.

 

ЯСЬКО Є.О. Так, є пропозиція. Ясько.

 

ГОЛОВУЮЧА. Прошу.

 

ЯСЬКО. Я направляла лист з проханням відрядити мене в поїздку робочу по Німеччині. Я прошу поставити до порядку денного.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Цей лист включений у порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧА. Це питання, Ліза, я ось бачу у другому, тут є: "Про відрядження н.д. України Ясько до міста Берліна". Це воно, правильно?

 

ЯСЬКО Є.О. Якщо його вставили… Вчора його ще не було. Добре, дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧА. Добре.

Пане Григорію, прошу.

 

 НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, у мене є два зауваження стосовно взагалі організації роботи комітету. Я думаю, ми маємо це взяти до уваги.

От мені, чесно, не подобається в такі часи, які у нас зараз, коли порядок денний формується  з одного, власне, змістовного питання, але яке в той же час не має абсолютно ніякого актуального значення з огляду на найближчу або навіть середньострокову перспективу.

А далі все це… ну, це таке ...(Не чути) комітет такий визначений. Але я вважаю, що це взагалі не потребує якоїсь змістовної дискусії. Є якісь порядки, і це можна вирішувати без якогось такого… комунальної квартири.

Натомість я вважаю, що є питання, які б мали бути. По-перше, як формується порядок денний, чому в нас одне-два питання, які стосуються ратифікації – і це все? Якщо вже формувати порядок денний, то, я думаю, не складає особливого труда мати його більш таким, ґрунтовним.

Ну, наприклад, ми обговорили питання більш ніж як двохсот угод, учасницею яких є Україна в рамках СНД. Ми у свій час давали доручення, щоб з'ясувати, яким чином аналізується, які угоди потребують негайної денонсації і виходу України, які з тих чи інших причин потребують збереження, і який взагалі стан. Я не бачу причин, чому нам, можливо, якимось чином це більш організовано розглядати.

Є інше питання. Ну, наприклад, я прямо зараз хочу запропонувати на наше наступне засідання з огляду на ці, такі активні дипломатичні перемовини і консультації, які відбуваються минулого, цього тижня і наступного тижня: на середу наступну провести закрите засідання комітету. Якраз 14-15-го відбудеться ще одне коло активних зустрічей, а на середу мати закрите засідання комітету, на яке запросити міністра закордонних справ, на яке запросити відповідно уповноважених представників Офісу Президента, можливо, міністра оборони також, для того щоб… Але це має бути добре підготовлене закрите засідання комітету, на яке запрошуються заздалегідь, щоб члени комітету мали можливість дуже ґрунтовно, з підготовкою зрозуміти, що відбувається.

Тому що в даному випадку ми бачимо парадокс,  коли йде якась комунікація назовні, яка страждає на відсутність одного голосу, але комунікацію з комітетом стосовно тих питань, які, власне, є, відносяться до сфери відання, відсутні.

Тому я пропоную затвердити цей порядок денний, оскільки він вже є визначений.

Друге, що я пропоную, щоб наступної середи в нас відбулося з одним питанням, якщо не буде якихось більш нагальних, закрите засідання щодо інформації про стан перемовин і консультацій з нашими партнерами. І вже потім формувати порядок денний з огляду на більшу системність і включення питань, які потребують реальної дискусії, а не розгляду питань, кого відрядити, куди і за який кошт.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую дуже, пане Григорію.

Да, пані Людмила.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Марина Олегівна, вибачте, справа в тому, що питання кого куди відрядити відноситься до компетенції комітету. Без нашого комітету жодне відрядження не може відбутися. І це дійсно нагальні питання, коли колеги їдуть по світу і несуть нашу точку зору. Тому ми змушені ці питання ставити в порядок денний і розглядати їх терміново.

Деякі дати там…

 

ГОЛОВУЮЧА.  Я погоджуюся з обома. Дійсно, це відноситься до компетенції нашого комітету. Разом з тим, ми, мені здається, повинні розглядати і питання, про які говорить пан Григорій Немиря. Тому я особисто підтримую зібрання такого засідання.

Я пропоную нам зробити перекличку і паралельно проголосувати за цей порядок денний, а також наступним там питанням, або після візитів, розглянути пропозицію пана Немирі, теж поставити її на голосування.

Прошу секретаріат порадити, як це правильно зробити по регламенту засідання.

Перекличка і порядок денний, правильно? Пропозицію по середі робимо після… третім питанням порядку денного.

 

СТАСЮК А.М.  Ананченко. Немає.

Бобровська. Соломія Анатоліївна!

Геращенко. 

Іонова. 

 

ІОНОВА М.М. За.

 

СТАСЮК А.М.   Льовочкіна.

Мережко. Нема.

Немиря. Григорій Михайлович!

 

НЕМИРЯ Г.М. Є, бачите мене?

 

_______________. Треба сказати, щоб записали. Запис йде. Ми ж працюємо…

 

НЕМИРЯ Г.М. Говорю, щоб записали, я – є.

 

СТАСЮК А.М.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Є і за.

 

СТАСЮК А.М.   Дякую.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Я є, і також за порядок. 

 

СТАСЮК А.М.   Дякую.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Присутній, за.

 

СТАСЮК А.М.   Дякую.

Юраш.

 

СТАСЮК А.М.   Геращенко на лікарняному.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

СТАСЮК А.М.   Яременко. Нема.

Ясько.

 

ЯСЬКО  Є.О. За. Є.

 

СТАСЮК А.М.   Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За. Є.

 

СТАСЮК А.М.   Вісім членів комітету, кворум є, можемо працювати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Скажіть, будь ласка, дорогий секретаріат, чи в нас є представниця Міністерства фінансів України, щоби ми перейшли до розгляду першого питання порядку денного?

 

_______________. Зараз немає ще доповідача. Можливо, перейдемо до міжпарламентських? Чомусь не підключається, не може підключитися.

 

ГОЛОВУЮЧА. Тоді переходимо до другого питання порядку денного. Якщо з’явиться доповідач, повернемося до першого.

Отже, колеги, про міжпарламентську співпрацю ВРУ, декілька в нас  тут питань. Перше: про візит в Україну голів комітетів у закордонних справах Nordic-Baltic Eight у період з 4 по 8 квітня цього року за листом голови комітету у закордонних справах Сейму Латвійської Республіки містера… (Не чути)

  Секретаріат, прошу доповісти коротко, і думаю, до голосувань будемо переходити або до обговорень.

 

_______________. Шановні члени комітету, доброго дня! До комітету звернувся посол Латвії в Україні, оскільки Латвія наразі є головуючою в такому неформальному об’єднанні Північноєвропейських та Балтійських країн, скорочено NB8, такий формат. Ці країни дійсно з Україною співпрацювали, відбувалися протягом 2014-2017 років візити на рівні навіть голів парламентів у цьому форматі.

Наразі є пропозиція і прохання, звернення держави, головуючої в NB8, щодо візиту в Україну на початку квітня у дати з 4 по 8 квітня. Координатором відповідного візиту з іноземної сторони буди виступати Посольство Латвії в Україні як від головування в цьому форматі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую. Да, і в листі вони пишуть про цю формальну відповідь, щоби почати організацію візиту.

Колеги, є коментарі до цього питання? Не бачу.

Бачу, піднята рука. Прошу, пане Григорію.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, я пропоную підтримати це.

Натомість звертаю увагу, що цей тиждень, якщо я не помиляюсь, є пленарним тижнем. І варто, зокрема, уникати ситуації, яка склалася минулого разу, коли Верховна Рада працювала у пленарному режимі у вівторок, коли була запланована на цей час зустріч з делегацією Європарламенту, дуже важлива, але оскільки частина депутатів точно прибула на призначений час, інші затрималися в залі, тому що голосувався важливий законопроект, результатом стало, що частина депутатів запізнилася на це засідання. Друга причина… Запізнилася з поважних причин, тому що вони залишилися. А оскільки не залишилися інші, не вистачило трьох чи чотирьох голосів на вихід України з однієї з угод в рамках СНД: про координацію в рамках антитерористичної діяльності, що само по собі, ну, є скандалом.

Тому я пропонував би, хто буде з української сторони відповідати за координацію такого візиту, то, власне, враховували, що це є пленарний тиждень, і відповідно всі зустрічі, які розписуються, вони мають не за остаточним принципом будуватися, а так, щоб це дозволяло виконувати основну роботу щодо голосування законопроектів і також мати нормальний час змістовної дискусії.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорію Михайловичу, з координаторами це буде додатково проговорено і враховано при підготовці проекту програми візиту. Тобто в пленарні години будуть проводитися зустрічі, рекомендуватися по міністерствах, а після завершення пленарних засідань вже в парламенті.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дуже дякуємо, це дуже доречно.

Прошу.

 

ІОНОВА М.М. А скажіть, будь ласка, ми якісь пропозиції до програми надаємо? Тобто на скільки днів візит, і чи це тільки парламент? Чи все ж таки десь ще планується якийсь регіональний…

 

ГОЛОВУЮЧА. З листа от я бачу, що є намір поїхати на лінію дотику  ... (Не чути)

 

ІОНОВА М.М. Зрозуміло.

А хто в нас у комітеті… Тобто секретаріат комітету наш тримає зв'язок з посольством?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, ми тримаємо зв’язок з посольством. І будемо надалі проговорювати пропозиції латвійського посольства до програми візиту. Наразі з пропозицій в них є зустрічі, прохання зустрічей у парламенті, одноденний візит на схід України, на лінію розмежування, і зустрічі в МЗС, Міноборони.

 

ІОНОВА М.М. А можна прохання? Просто все ж таки вже взяти до уваги в переговорах з посольством… Ну, забагато візитів в Маріуполь. Я розумію, Керченська протока, але вони не їдуть туди, не всі їдуть на лінію розмежування, а їдуть просто в Маріуполь. А нам важливо, щоб дійсно вони їхали все ж  таки десь ближче до принаймні лінії фронту.

То, якщо можна просто, щоб врахувати, щоб Луганська, Донецька області були… скажімо так, може, Луганщина все ж таки, туди більше поїхали, або принаймні там Карлівка. Там не треба їхати в Піски, не треба їхати на нуль, але все ж таки… Маріуполь важливе дуже місто, я все розумію, але якось трошечки змінити теж маршрути, щоб ми покривали. І, може, теж у Харків завітати, там зустрітися з молоддю. Ну, тобто, мені здається, якесь таке різноманіття зробити в програмі, не тільки…

 

_______________. Марія Миколаївна, будемо пропонувати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Давайте от такі дуже конкретні пропозиції пріоритезуємо і скинемо це все в наш чат...(Не чути)  і звідти запропонуємо через команду нашого секретаріату прокомунікувати з посольством, щоби дійсно таку програму зробити спільно. Тому що я, наприклад, не знаю, хто зі сторони посольства і яке бачення є. Можливо, вже є якась програма, за якою вони дійсно хочуть їхати.

Тому я попрошу секретаріат і депутатів свої пропозиції сформувати і написати, ну, якщо неофіційно, то в чат комітету, щоб це секретаріат врахував. Дякую.

Колеги, пропоную голосувати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. В межах виконання орієнтовного плану, правильно?

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, абсолютно.

 

_______________. Ну, треба для протоколу включити. Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, прошу.

 

СТАСЮК А.М.   Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

СТАСЮК А.М.   Бобровська.

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

СТАСЮК А.М.  Геращенко – лікарняний.

Іонова. 

 

ІОНОВА М.М. За.

 

СТАСЮК А.М.   Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За. 

 

СТАСЮК А.М.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За. Вибачте…  

 

СТАСЮК А.М.   Да, добре.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М.   Юраш. Святославе?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

СТАСЮК А.М.  Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

СТАСЮК А.М.   Ясько.

 

ЯСЬКО  Є.О. За.

 

СТАСЮК А.М.   Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

Наступне питання порядку денного: про проведення в Україні…

 

НЕМИРЯ Г.М.  Я хотів би внести пропозицію, можна?

 

ГОЛОВУЮЧА. Так-так, прошу.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дивіться, поки є кворум, тому що в мене є підозра, що він скоро зникне, то я пропонував би проголосувати зараз мою пропозицію щодо проведення в наступну середу закритого засідання з тим порядком денним і запрошеними, які я запропонував. Щоб це не було експромтом, а було проголосовано, щоб була можливість ґрунтовно, якісно підготувати таку зустріч, важливу для нашого комітету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пане Григорію, дуже щиро вам скажу, що хотіла би  прямо зараз його поставити на голосування в порядок денний, але мені здається, що це питання нас так воно єднає і може якраз тримати до кінця засідання.

Чому ви думаєте, що кворум зникне? В нас тут дуже такі нескладні питання. Мені здається, якщо ми зараз мобілізуємося, швидко пройдемо по порядку денному, приймемо рішення і проголосуємо питання по наступній середі.

Я тільки за таке засідання, але дійсно нам важливо не розгубити кворум. Давайте просто швидко рухатися по порядку денному. Чи приймається таке?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, якщо воно єднає, то чому не продемонструвати єдність прямо зараз, а чекати кінця засідання?

 

ГОЛОВУЮЧА. А тому, що… Я вам скажу, тому що у нас ось тут Маркарової теж важливий лист, Чернєва важливий лист. А де гарантії, що ми зараз не проголосуємо середу і люди не відключаться?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, я просто виходжу з практики, коли під час пленарних засідань окремі депутати ставлять питання і звертаються до головуючого чи головуючої з проханням змінити порядок розгляду. От я пропоную саме таке питання. Як правило, головуючий це приймає. І тому я тут не бачу...(Не чути)  якогось.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пане Григорію, ми зайшли вже в друге питання порядку денного. Давайте пройдемо його і проголосуємо середу. (Шум у залі)

 

БОБРОВСЬКА С.А.  Так,Марино, слухай, ну, це ж детальні питання. Тут нічого страшного нема, якщо ми порушимо, вийдемо з другого питання. Це ж ми не Закон «Про розвідку» розглядаємо зараз комітетом, це ж… там немає, що розглядати. 

 

ГОЛОВУЮЧА. Дивись, Соломія, я тільки за.

Хто з колег планує розходитися з комітету? У нас дрібний порядок денний, чого нам…

 

БОБРОВСЬКА С.А. От віриш, через півгодини  нікого тут не буде в комітеті в онлайні. Марино, ти ж знаєш традицію нашого комітету.

 

_______________. Ми зараз втрачаємо час на дискусії більше.

 

ГОЛОВУЮЧА. Да, ну, я погоджусь. Колеги, давайте…

 

_______________. Проголосували би Григорія Миколайовича питання - і на цьому би пішли далі.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Це ж секунда діла.

 

ГОЛОВУЮЧА. Ми зайшли вже в друге питання. Пані Людмило, можемо ми порушувати розгляд питань?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так це ж не закон ми розглядаємо, ми розглядаємо робочі речі.

 

ГОЛОВУЮЧА. Робочі речі, саме так. Чому нам швидко не пройтись по тому порядку денному, який є? Ну, для чого…

 

БОБРОВСЬКА С.А. Тому що ти знаєш, до кінця не добудуть люди.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я хочу нагадати, що ми вже порушили порядок денний, оскільки немає колеги для розгляду першого питання. Ми вже його порушили.

 

ГОЛОВУЮЧА. Але ми зайшли в друге питання порядку денного, пане Григорію…

 

НЕМИРЯ Г.М. Так вийдіть з нього. Як зайшли, так і вийдіть. Там нема чого розглядати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пані Людмило, з секретаріату,  скажіть, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Це на ваш розсуд. Ми можемо, в принципі, зараз прийняти рішення по питанню, яке пропонує Григорій Михайлович. Це на ваш розсуд. Але питання в тому, що тут залишилися питання, які дуже є нагальними, оскільки там поїздки народних депутатів, які вже піджимають. Михайлюк, наприклад. Оце якщо ми не проголосуємо, людина нікуди не поїде. Якщо не буде кворуму зараз, то…

 

ГОЛОВУЮЧА. Я пропоную так: давайте точно розглядаємо зараз Маркарову, розглядаємо НАТО, і далі виносимо інші питання порядку денного, якщо, наприклад, Михайлюк, Ясько, які приєднаються по своїм питанням, не заперечують. Ясько, бо вона членкиня нашого комітету.

Колеги, тоді давайте, будь ласка, зараз ...(Не чути)  розглядаємо і далі приймаємо рішення. Про проведення в Україні засідання Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки у травні 2022 року.

Чи є в нас Прокопчук доповідати? Якщо немає, я тоді прошу секретаріат доповісти це питання.

 

_______________. Зараз шукаємо. Прокопчук був, десь вийшов.

 

_______________.  Ну, це до питання, що сказав Григорій Михайлович.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я погоджуюсь.

 

_______________. Я вибачаюсь, колеги, ну, дитячий садочок. Ну, давайте вже більш конструктивно.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, поки шукають Прокопчука (я сподіваюсь, що його знайдуть), давайте проголосуємо питання, яке дійсно важливе є. Гаємо час.

 

_______________. Пані Марино, поставте, будьте добрі, це на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, дивіться у мене занепокоєння. Питання по НАТО важливе, якщо ми зараз проголосуємо питання по середі і всі розійдуться, ми не проголосуємо НАТО.

Тому я прошу вас піти на такий компроміс: зараз заслухаємо Прокопчука, Чернєва і проголосуємо середу. Це дуже швидко.

 

_______________. Кажуть, Чернєв є. Давайте Чернєва проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я не бачу Чернєва тут.

 

_______________. Григорій Михайлович, Чернєв не зможе підключитися… (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Добре, у мене тоді таке питання: пане Григорію, ви лишитесь голосувати за НАТО.

 

НЕМИРЯ Г.М. Що-що?

 

ГОЛОВУЮЧА. Чи ви лишитеся на інший порядок денний?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, за НАТО - це святе.

 

ГОЛОВУЮЧА. Хорошо. Тоді під таку обіцянку, що у нас кворум не зникне, колеги, тому що я ж розумію обставини, давайте проголосуємо за наступну середу.

Пане Григорію, я вас прошу сформувати тоді по запрошеним.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Я пропоную в наступну середу на нашому черговому засіданні комітету провести закрите засідання комітету з запрошенням міністра закордонних справ, представників уповноважених Офісу Президента, бажано також міністра оборони, для того щоб ми обговорили стан і результати дипломатичних консультацій і перемовин, які стосуються зростаючої загрози військової агресії Російської Федерації щодо України. І також дотичне до цього питання – прогрес, стан виконання Мінських домовленостей і останніх перемовин в рамках Нормандського формату.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пропоную ставити на голосування.

Секретаріат?

 

БОГДАНОВА В.О. Зараз, вибачте, у нас проблеми з підключенням наших колег із зовнішніх організацій, які мали би доповідати. Не розумію чого, якісь технічні питання.

Голосуємо. Ананченко. Немає.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

СТАСЮК А.М.   Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

СТАСЮК А.М.   Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

СТАСЮК А.М.   Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

СТАСЮК А.М.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М.   Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шарськін – за.

 

СТАСЮК А.М.   Юраш.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

СТАСЮК А.М.   Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

Я надіюся, що ми дотримаємо кворум до кінця і такий компроміс буде врахований вами.

Давайте, будь ласка, Прокопчука заслухаємо. Є?

 

_______________. Марино Олегівно і члени комітету, сьогодні ми використовуємо нову систему…

 

_______________. Тестуємо.

 

_______________. …і, мабуть, якісь проблеми. Зовнішні організації не можуть підключитися. Чомусь ні одне міністерство, ні інше не можуть… Ми намагаємося вирішити це питання, але поки вони не можуть підключитися.

 

_______________. Продублюйте їм посилання…

 

_______________. Уже дублювали дуже багато… і уже тут у нас працюють і працівники комп’ютерного управління. Але чомусь жодне міністерство не може підключитися. Незрозуміло. Через те пропонуємо розглянути питання Чернєва.

У нас є секретар делегації НАТО, постійної делегації, Стасюк, а також, можливо, Соломія Анатоліївна теж підтримає це питання, оскільки вона член постійної делегації.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Підтримую питання

 

ГОЛОВУЮЧА.  Да, Чернєв також попередив про це. Анастасія, прошу тоді коротко представити.

 

СТАСЮК А.М. Єгор Володимирович знаходиться на саміті "Дія", і тому не може зараз також підключитися.

Стосовно нашого питання, ми просимо підтримати питання щодо запрошення членів Бюро Парламентської асамблеї НАТО на чолі з Президентом Конноллі відвідати Україну найближчим часом. Дати візитів будемо узгоджувати в робочому порядку та дипломатичними каналами.

Просимо вас підтримати. Ідея ця виникла після нашого візиту в Брюссель, де відбувалося засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО, і пан Корнієнко разом з Єгором Чернєвим виявили таку ініціативу щодо запрошення членів Парламентської асамблеї НАТО в Україну.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Також у межах плану, правильно, з покриттям…

 

СТАСЮК А.М. Так, у межах виконання орієнтовного плану.

 

ГОЛОВУЮЧА. Добре. Колеги, чи будемо обговорювати, чи будемо голосувати? Я не бачу піднятих рук.

Пропоную ставити на голосування.

 

_______________. У мене питання: скажіть, будь ласка, воно не співпадає з пленарним тижнем?

 

СТАСЮК А.М. Дати поки що не узгоджені. Коли ми відправимо запрошення тоді в робочому порядку будемо з Міжнародним секретаріатом НАТО узгоджувати дати, які будуть прийнятні для обох сторін.

 

_______________. Вибачте, я не бачу, хто говорить. Це в комітеті так, Анастасія?

 

ГОЛОВУЮЧА. Анастасія Стасюк, секретар по НАТО нашої делегації.

 

_______________. Зрозуміло.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, немає інших питань?

Переходимо до голосування.

 

СТАСЮК А.М.   Голосуємо.

Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

СТАСЮК А.М.   Бобровська Соломія Анатоліївна.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

СТАСЮК А.М.  Іонова.

Немиря.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

СТАСЮК А.М.   Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М.   Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М.   Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

СТАСЮК А.М.   Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

СТАСЮК А.М.   Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

 

ЮРАШ С.А. Ой, пробачте, Юраш – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую. Колеги, рішення прийнято.

Рухаємося до наступного: про відрядження народної депутатки України Михайлюк до Королівства Бельгії та Французької Республіки з метою участі у програмі візитів до Європейського Союзу в період з 6 по 13 березня 2022 року.

Я не бачу, щоб Михайлюк до нас підключилася. Відкрила лист, і вона тут пише про те, що програмою передбачене фінансування на придбання авіаквитків, проживання в готелі та страхування. Тобто відрядження не потребуватиме відшкодування певних витрат за рахунок коштів Верховної Ради України.

 

_______________. А в який період, це пленарний тиждень чи ні?

 

ГОЛОВУЮЧА. Оце я зараз відкриваю календар дивитися. З 6 по 13 - це комітетський тиждень.

 

_______________. Ага, комітетський. З 6 по 13 березня, так?

 

ГОЛОВУЮЧА. Так. Так у листі зазначено.

 

_______________. Марина Олегівна, там про ЗОД йдеться, вона просить забезпечити ЗОД.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дозвіл на відрядження…

 

_______________. Ми можемо або без залучення взагалі ресурсів, або ж підтримати її пропозицію і проплатити перевезення їй і ЗОД.

 

ГОЛОВУЮЧА. Перевезення… Вона що, не може замовити машину автобази, яка перевозить?

 

_______________. Може. Є розвозка "Розгон", який можна замовити.

 

_______________. Ну, вона хоче ще фінансування ЗОД.

 

ГОЛОВУЮЧА. Тут просто воно все в одному питанні. Вона просить дозвіл на відрядження і ЗОД.

 

_______________. І нам треба вирішити: або просто без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради, тоді просто відрядження їй оформляють, але вона замовить собі "Розгон", а без ЗОДа буде. Або ж ми підтримаємо повністю у форматі, який вона запропонувала.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, чи є заперечення по ЗОДу?

Марія Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, просто, чесно кажучи, я в шоці, що ми обговорюємо це питання. Я дуже вибачаюся, ну, реально це просто Якщо ми вже вирішуємо питання ЗОДу… А це так принципово?

 

_______________. А по-іншому ніяк.

 

ГОЛОВУЮЧА. Написано в листі, тому я питаю, яке рішення виносити на голосування. Або ми голосуємо лист…

 

_______________. Я не проти відряження, я тільки «за». Але те, що стосується ЗОДу ми це маємо приймати рішення таке?

 

_______________. Так, саме комітет має ухвалити рішення з цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧА. У листі це написано. Тобто ми або голосуємо все, що проситься в листі, або хтось з колег вносить пропозицію по іншому голосуванню.

 

_______________. У листі проситься відрядження, вона ж їде за рахунок чого?

 

ГОЛОВУЮЧА. Запрошуючої сторони. З проханням доставки … з проханням ЗОДу… Все.

Колеги, виносимо на голосування так, як це прописано в листі. Всі мали можливість ознайомитися.

 

СТАСЮК А.М.   Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

СТАСЮК А.М.  Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

_______________. Там автотранспортне, все-таки авіаквитки мають бути покриті, наскільки я зрозуміла.

 

_______________. Ні-ні, там тільки перевезення до аеропорту.

 

_______________. Ні, там написано: автотранспортне перевезення. Друзі, подивіться на передостанню: автотранспортне перевезення.

 

_______________. Автотранспорт - це машина до Борисполя.

 

_______________. Що?

 

ГОЛОВУЮЧА. З Києва до Борисполя. І з Борисполя до Києва.

 

_______________. Вибачте, а це має комітет вирішувати?

 

_______________. Так, це має вирішувати комітет.

 

ГОЛОВУЮЧА. Це не має комітет вирішувати, бо це народний депутат може все зробити сам, я вважаю.

 

_______________. Тоді давайте просто за підтримку відрядження без залучення фінансових ресурсів. Все.

 

_______________. Можна просто відрядження без залучення… Мені здається, ці речі може вирішити депутат сам.

 

_______________. Він і так це вирішує, організовуючи візит. Я не знаю, для чого це в листі прописано.

 

_______________. Все.  Голосуємо без залучення ресурсів, просто відрядження, так?

Йдемо далі. Іонова.

 

ГОЛОВУЮЧА. Воно по факту так і виходить.

 

СТАСЮК А.М.   Іонова.

 

ІОНОВА М.М. У вашому формулюванні - за.

 

СТАСЮК А.М.   Немиря. Григорій Михайлович?

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М.   Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М.   Юраш.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Утримався.

 

СТАСЮК А.М.   Ясько.

 

ЯСЬКО Є.В. Ясько – за.

 

СТАСЮК А.М.  Рішення прийнято. 1 – утримався, 7 – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Я бачу, підключився пан Ігор. Тоді прошу…

 

_______________. Приєднався наш колега Прокопчук. 

 

ГОЛОВУЮЧА. Тоді прошу розглянути питання про проведення в Україні засідання Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки у травні 22-го року.

Пан Ігор Прокопчук, директор Третього територіального департаменту Міністерства закордонних справ України. Прошу, пане Ігоре.

 

ПРОКОПЧУК І.В. Шановна пані голово, шановні члени комітету, доброго ранку всім! Я перепрошую, за те, що зайняло певний час підключитися, але були технічні проблеми, і радий, що вони були вирішені. Стосовно пропозиції, яка сьогодні розглядається. Як відомо, було направлено листа на адресу Голови Верховної Ради України з боку засновника Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки колишнього, конгресмена Роберта… (Не чути)  про проведення регіонального засідання цього форуму в Україні орієнтовно в період кінця травня - початку червня цього року.

Взагалі питання участі парламентарів України в цьому форумі розглядалося на засіданні комітету в листопаді місяці, коли йшлося про участь депутатів Верховної Ради в засіданні форуму, який проходив у Вашингтоні 6 грудня минулого року. (Шум у залі)

Зараз перервалося.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую. Пане Ігоре, продовжуйте.

 

ПРОКОПЧУК І.В. Я хотів би нагадати, що під час цього останнього засідання форуму, яке відбувалося 6 грудня і стосовно участі в якому було прийнято рекомендацію комітету, взяли участь 5 народних депутатів України, а взагалі було понад 200 делегатів з 50 держав світу.

Тому цей форум, він показав себе як гарний майданчик для встановлення парламентських контактів, міжпарламентського діалогу і спільного розгляду ключових викликів і ключових проблем безпекового порядку денного.

На фоні нинішнього загострення і зростання рівня напруги, спричиненого розгортанням Росією Збройних Сил біля кордонів України, організаторами форуму пропонується присвятити регіональне засідання в Києві саме розгляду питань безпеки України, європейської безпеки. І відповідно це буде гарна нагода для того, щоб привернути увагу всіх учасників і ширше, міжнародну спільноту до тих безпекових проблем, з якими стикається Україна, і посилити солідарність наших міжнародних партнерів з Україною в захисті суверенітету, територіальної цілісності держави і посилення обороноздатності нашої країни. З цієї точки зору МЗС підтримує саму ідею проведення такого форуму в Україні.

З точки зору фінансового навантаження, те, що ми розуміємо від організаторів, як правило, це йдеться про одноденний або дводенний форум, і, в принципі, на організаторів покладається лише відповідальність за проведення перерв на каву і прийняття. Тому фінансові наслідки як такі, вони виглядають незначними.

Якщо вести мову про графік роботи Конгресу, тому що хотілося б, щоб в роботі такого форуму в Україні взяли участь і американські конгресмени, то ми передивилися графік роботи Конгресу, і виглядає, що, власне, останній тиждень травня дасть можливість для одного-двох днів, коли конгресмени мали б працювати в своїх округах, і, в принципі, це, мабуть, буде хороша нагода для того, щоб бажаючі могли відвідати Україну. Це йдеться про останній тиждень травня.

30 травня в США - це національне свято відзначається, Memorial Day, а вже з 31 травня і по 2 червня конгресмени мають працювати в округах. Тому це якраз такий потенційний період, коли можна було б розглянути питання проведення форуму в Україні.

Я на цьому буду завершувати. Якщо раптом будуть якісь питання, я готовий відповісти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую дуже, пане Ігоре.

Колеги, є запитання? Я не бачу піднятих рук…

Пане Богдане.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Просто коментар. У нас 27-30-го засідання Парламентської асамблеї НАТО в Києві. Це точно в цей період?

 

_______________. Точно.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Два таких заходи, мені здається, неможливо провести у нас одночасно. І в цьому сенсу немає, поєднувати їх у часі. Втрачаємо інформаційну нагоду, привід, і, звичайно ж, більшість із нас будуть задіяні в заходах в рамках ПА НАТО і не зможуть приділити увагу заходу, який, в принципі, можливо, десь у чомусь за рівнем і значенням співставимий.

Мені здається, треба говорити про інший період його проведення. Оскільки ПА НАТО ми точно не перенесемо, це виключено, то переносити, якщо щось, то треба саме цей захід.

 

_______________. У мене також є питання.

 

ГОЛОВУЮЧА.  Прошу.

 

_______________. Я вибачаюся, що я без відео, тому що зараз на лікарняному.

Скажіть, будь ласка, я так розумію, що це той форум, який проводився якраз в листопаді. Я була, я приймала участь в цьому форумі. Стосовно того, що ви говорили про там сезонність роботи сенаторів, конгресменів, то якщо казати про аудиторію, то більшість цієї аудиторії, яка була там присутня, - це були вже колишні, тобто екссенатори, конгресмени.

Я загалом за цю ініціативу. Насправді на форумі на цьому має більше звучати безпекове питання саме стосовно України, тому що на минулому заході це питання піднімалося лише з боку українських учасників цього форуму, бо спікери, всі панелі, вони цього не стосувалися.

Тому це добра ініціатива, але хотілося б з боку Міністерства закордонних справ залучити саме діючих, чинних наразі сенаторів і конгресменів, тому що їх представлення, присутність на минулій сесії, майже їх нікого не було, це все ексдіячі.

Дякую.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Дозвольте ще коментар? Андрій Шараськін.

 

ГОЛОВУЮЧА. Прошу.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Дякую.

Дякую, пані Олено, за цей коментар. Так, правда, ми там зустрічалися, і можу підтвердити, що справді питання України звучало тільки зі сторони нашої делегації.

Друге. Але цьому були пояснення, тому що загалом форум такого рівня  нагадував таку звітну конференцію, де за різними напрямами,  де за різними  напрямами були доповіді.

В секретаріаті є мій звіт. Ще раз дякую, бо я від нашого комітету був туди направлений. Одне маленьке уточнення: були присутні з короткими доповідями, символічними, перед  кожною панеллю сенатори і конгресмени, головуючий,  справді, ексконгресмен, але і діючі також приходили.

Хороше зауваження пані Олени в тому, що, справді, до візиту варто було би залучити діючих конгресменів і сенаторів, тому що вони теж дуже уважно за цим слідкують. Це  один момент.

І другий момент. Я дуже сподіваюся, що якраз ці питання, які практично в кожній панелі задавали і намагалися скерувати в сторону України, вони і спонукали до такої активності. Тому з нашої сторони було би добре прийняти таку ініціативу, але погоджуюся з паном Богданом про те, що накладка таких серйозних подій може викликати певні  труднощі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Я абсолютно підтримую коментарі щодо часу проведення, тому що очевидно, що  ми готуємося до ПА НАТО досить серйозно. Тому в мене питання до пана Ігоря: чи ми можемо тут прокомунікувати з вами по датам такого заходу?

 

ПРОКОПЧУК І.В. Я дякую за це запитання, за коментарі. Я абсолютно погоджуюся з тим, що ми  повинні виходити з тих часових рамок, які будуть найбільш зручні для Верховної Ради України, з точки зору того графіку вже запланованих форумів, заходів, які є на сьогоднішній момент.

Тому, очевидно, є лист пана  Пітінгера, засновника цього форуму, на адресу Голови Верховної Ради. І зараз варто було би приготувати лист-відповідь і вказати та інші часові рамки, які були би прийнятні для України, для організаторів.

Ми готові зі свого боку, звичайно, дуже активно працювати з Конгресом, з членами Конгресу на предмет їхньої участі в цьому форумі в Києві. Ви знаєте про те, що з боку конгресменів є значний інтерес до  питання безпеки нашої держави, велика підтримка. Буквально протягом останнього місяця ми мали  дві двопартійні організації: одна з Сенату на чолі з головою комітету у закордонних справах Сенату, і друга делегація з боку Палати представників, теж на чолі з  головою комітету у закордонних справах Палати представників. І це було виявом дуже потужної підтримки конгресової Україні. Я певен, що так само, якщо такий захід буде проводитися в інший термін, інтерес і підтримка будуть. 

Звичайно, треба так само брати до уваги те, що цього року в Сполучених Штатах будуть проводитися восени вибори до Конгресу. Тому  в літній період, мабуть, значна частина конгресменів, ті, які йдуть на перевибори і де є серйозне змагання, намагатимуться працювати всередині країни, в своїх округах, з тим щоби убезпечити своє переобрання, якщо в них є такі наміри. Але позатим я певен, що будуть конгресмени, які мають і безпечні місця, і будуть зацікавлені в тому, щоби взяти участь в подібному формі.

Тому можна повністю розраховувати на підтримку МЗС в тому, щоби цей форум, в залежності від того, коли буде прийнято рішення про його проведення, щоб він був успішним, з належною участю з боку наших партнерів.

Дякую.

 

_______________. В мене також ще є питання. Чи маємо ми відразу вирішити, кого ми маємо делегувати на цей форум, як і, по суті, минулого разу? Чи це будуть окремі запрошення від форуму вже надсилатися, або від посольства? Як от участь зі сторони Верховної Ради, різні комітети, от як і минулого разу, там нацбезпеки, наш комітет, Комітет з питань податкової і митної політики, от яким чином це буде відбуватися зараз запрошення учасників від  Верховної Ради?

 

ПРОКОПЧУК І.В. Я не можу відповісти на це запитання, це, мабуть, треба уточнювати так само із організаторами цього форуму з американської сторони, яка в них загальна концепція проведення подібних регіональних  заходів. Очевидно, що з точки зору участі, на  відміну від ситуації, коли такий форум проходить в Сполучених Штатах, зараз він є  регіональним, з фокусом на гостру регіональну проблематику. І відповідно можливості для участі представників парламенту приймаючої країни, вони є набагато  ширшими. Принаймні складно уявити, щоби були якісь дуже серйозні обмеження на те, щоби ті парламентарі, які прагнуть взяти участь, щоби вони мали для  цього можливість.

Але це питання, яке потребуватиме додаткового обговорення з організаторами з того боку з урахуванням тієї практики, яка вже напрацьована ними протягом років. Тому що, от скажімо, навіть минулого року, до того, як проводилося засідання в Вашингтоні, проводилося регіональне засідання у вересні місяці в Будапешті, до того проводилися регіональні засідання, які там приймалися іншими країнами. Відповідно досвід проведення таких засідань є, і я виходжу з того, що  організатори  дотримуються вже напрацьованої практики.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Я тоді, якщо немає інших коментарів або пропозицій, пропоную підтримати, але з переглядом дат проведення такого форуму. Тому що очевидно, що на травень це досить складно буде зробити,  можливо, осінь була би кращим періодом, наприклад.

Пані Людмила, я бачу вашу руку.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шановні члени комітету, треба ще вирішити, чи ми зараз будемо включати це в орієнтовний план, оскільки там є фінансування, там воно, може, не досить таке велике, але є. Чи все-таки вже тоді, коли буде остаточно вирішено питання з датами, ми повернемося до цього питання?

 

ГОЛОВУЮЧА. Моя пропозиція, коли в нас буде визначеність якась. Зараз ми можемо так загально підтримати цей лист і таку ініціативу, але без конкретизації.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зрозуміло.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пан Богдан, у вас був коментар?  

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Якщо можна. Осінь – це дуже пізно, в США будуть вибори проміжні до Сенату, і це буде нереалістично провести восени, просто ніхто не приїде. І загострення у нас зараз, то, в принципі, нам відкладати це далеко не треба, а просто треба подивитися: або  на два-три тижні раніше, або на два-три тижні після запропонованих дат. І зараз вирішити і найближчим часом включити це до плану. Це мова повинна йти, або початок травня, або кінець, середина червня. Інших варіантів прийнятних, я думаю, що для обох сторін більше не буде часових. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я пропоную просто це рішення прийняти нам спільно з МЗС на рівні керівництва парламенту, тому що ми розуміємо організаційні  потреби і маємо розуміти наші організаційні і бюджетні спроможності в тому числі.

Пане Шараськін, бач,у рука.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Дякую. Я перепрошую за те, що без відео, у мене слабенький зв'язок. Добре, що аудіо проходить.

Ще короткий коментар. Питання України обходили, навіть дуже обережно обходили, якраз у своїх відповідях, стриманих, на форумі у Вашингтоні. І тут зараз, і це є у моєму звіті, який є в секретаріаті, можна ознайомитися, була пропозиція з тим, щоб ми завчасно формували і були включені у формування цього проекту денного, тому що там працюють більшою мірою  профільні спеціалісти і науковці, які і доповідають на своїх панелях, а також представники уже різних органів. Тому це широка площадка і дуже хороша можливість.

Також хотів би підтримати те, що ми б могли включити це, і було б виявом доброї волі і зацікавленості з нашої сторони, включити це і в орієнтовний план уже прямо зараз,  на цей рік. І так само підтримую пана Богдана в тому, що перекладати дуже далеко нам точно не варто.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую. Дякую,  колеги.

Давайте тоді я винесу на голосування пропозицію про підтримку такого листа, але поки без конкретики щодо травня. Мені здається, це правильно.  І вирішити дійсно там і з посолкою, пані Маркаровою, і з МЗС, і з керівництвом Верховної Ради, просто щоби у нас була реальна спроможність це зробити. Звичайно, що чим швидше, тим краще, по можливостям будемо дивитися.

Пане Ігоре, що ви з цього думаєте?

 

ПРОКОПЧУК І.В. Дякую  за надане слово. Я би хотів дуже коротко, лише підтримати  ту ремарку, яка була зроблена паном Богданом, стосовно часових рамок. Тому що восени американський політикум буде зосереджений на підготовці до виборів до Конгресу, до Сенату і Палати представників. Тому це справді  те, що обов'язково треба мати на увазі, коли ми зацікавлені в тому, щоб  саме діючі конгресмени брали участь в такому форумі.

Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧА. Погоджуюся.

Добре, колеги, тоді ставлю на голосування.

 

СТАСЮК А.М.   Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. У Соломії була рука піднята. Соломія, по цьому питанню? Просто піднята? Добре.

Бардіна, я – за.

 

СТАСЮК А.М.   Соломія. Нема.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

СТАСЮК А.М.   Немиря.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М.   Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М.   Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За. Юраш – за.

 

СТАСЮК А.М.   Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Яременко – за.

 

СТАСЮК А.М.   Ясько. Єлизавета Олексіївна?

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

СТАСЮК А.М.   Прийнято одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Дякую, пане Ігоре. Прийнято рішення.

Переходимо до наступного питання порядку денного. Колеги, я принагідно хочу вам  сказати, що не буду більше на прохання колег міняти порядок денний, коли вони не залишаються на засіданні після своїх питань і покидають наш комітет.

Далі питання по Михайлюк, ще одне, про відрядження її до Федеративної Республіки Німеччини у період з 17 по 21 лютого з метою участі в програмі під назвою …(Не чути)  в межах Мюнхенської конференції з безпеки.

Я не знайшла в матеріалах цього листа, тому прошу секретаріат  прокоментувати, що це і що в листі зазначено.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ви абсолютно правильно все зазначили. Єдине, що хотіла би уточнити, цей захід буде в межах Мюнхенської конференції з безпеки, але пані Михайлюк просить її  відрядити  з  17 по 21 лютого. 17-18 лютого – це пленарні дні, тобто 17-го вона відбуде, а от 18-го,  один день, її не буде в парламенті.

І знову ж таки те ж саме питання, її перевезення, піднімається, сувенірна продукція і ЗОД.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пані Людмило.

Наскільки я пам'ятаю, у нас є Розпорядження Голови з приводу відряджень  у пленарні дні.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Абсолютно. Заборона відряджень у пленарні дні.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, є коментарі якісь?  

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Не можна підтримувати в даному випадку, які ж коментарі? Давайте голосувати, тут зрозуміло ж.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Може, просто рекомендувати відряджати вже після пленарки, там по 21-е аж?  Ні?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Мюнхенська конференція 18-го, 19-го, 20-го відбувається лютого, тому, очевидно, заходи в її рамках, чи як вона там сформульована, будуть у цей самий період відбуватися, тому навряд чи там є можливість кудись перенесення. Нам треба виходити з тих дат, які  запропоновані в листі, і з тих реалій політичних, які є в країні. У нас пленарні засідання, у нас непроста ситуація, я думаю, що голоси тут потрібні.

 

ГОЛОВУЮЧА. Є ще, колеги, якісь коментарі з цього приводу?

Добре, давайте тоді  голосувати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Про підтримку?

 

ГОЛОВУЮЧА. Давайте в такому вигляді, а члени комітету нехай  визначаються.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Про підтримку, так?

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, про підтримку.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. Утрималася.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська. Немає.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Немає.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Можна мені в кінці, будь ласка?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Добре.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

Яременко.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за. Завжди за пані Михайлюк.

 

БОБРОВСЬКА С.А.  Я перепрошую, ви мене, мабуть, минули, чи  я не почула? Називали вже, так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Називали, так. Ви за підтримку?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так, однозначно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

ХОМЕНКО О.В. І ще мене ви не  назвали, я в кінці, сказала.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вибачте, забула. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Я проти. Тому що, якщо  є Розпорядження Голови стосовно візитів під час пленарного тижня, то треба бути consistent в цьому питанні.  

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 4 – за, 3 – утримались, 2 – проти. Рішення не прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧА. В мене уточнююче питання. Пані Людмило, чи може Михайлюк поїхати в непленарний день, як відрядження в цю поїздку, чи ми маємо за це голосувати окремо?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ну, тепер вже  в непленарний день… Якщо ми зараз напишемо, що комітет не дійшов згоди, не підтримав, то їй просто не зроблять відрядження. В непленарний день вона може поїхати як народний  депутат, без відрядження, і представляти інтереси, все, але без відрядження, відповідно до Закону про статус народного депутата.

 

ГОЛОВУЮЧА. А якщо нам потрібно, якщо Михайлюк потрібно отримати відрядження і поїхати в непленарні дні, ми маємо голосувати це іншим…?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, це те, що я говорила, що ми могли проголосувати, що не давати їй відрядження з 18-го, а давати відрядження          з 19-го по 21-е.

 

ГОЛОВУЮЧА. Тобто зараз у нас є вже рішення, ми не можемо розглядати інше?

 

ІОНОВА М.М. Так це ж субота, неділя.

 

_______________. Чому, можемо.

 

ГОЛОВУЮЧА. …понеділок, вівторок. Я пропоную просто проголосувати тоді можливість для неї відрядження в непленарні дні.

 

ІОНОВА М.М. Я вибачаюсь, так Мюнхенська конференція завершується взагалі в суботу.

(Загальна дискусія)

 

______________. Марина, став на голосування з 19-го числа, тобто не в пленарні дні, я радо підтримаю це.

 

ГОЛОВУЮЧА. Ну теж, питання в тому, як це бути оформлюватися – суботою?

 

______________. Ну, вже як буде оформлюватися.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відрядження в суботу - це нормальна практика. На те воно і відрядження.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пані Людмила.

Тоді, значить, ставлю на голосування відрядити з суботи до понеділка в непленарні дні.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Давайте – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Нема.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

 НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, вибачте, відряджати людей у ті дати, в які вони не просяться у відрядження, не вважаю за можливе. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Рішення прийнято. Відрядження в непленарні дні Михайлюк.

Наступне: про відрядження Єлизавети Ясько до Берліну в період з 16-го по 18 лютого 2022 року.

Єлизавета, пропоную представити.

 

ЯСЬКО Є.О. Зараз, секундочку, камеру включу.

Всім доброго дня! У мене прохання відрядити мене за мій кошт, поїздка в Німеччину, зустрічі з депутатами на запрошення відомого вам багатьом Франка Швабе.

Це пленарний тиждень, я в курсі. Але наш спікер парламенту знає про це. І ми обговорювали це на Zoom, що, в принципі, за рішенням комітету це можливо. Я їду одна, тому, я думаю, що на голосування сильно нашої картини в парламенті це не вплине. Коштів не треба. Перенести поїздку цю на непленарні тижні через те, що в німецьких депутатів саме такий графік і того тижня найкращий час, відкладати, вважаю, по ситуації в Україні не варто на місяці. Тому прошу відрядити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Колеги, коментарі, будь ласка. Проблема для мене в пленарному тижні, Єлизавета.

 

 ІОНОВА М.М. Пані Марина, якщо можна, я дуже коротко.

 

ГОЛОВУЮЧА. Да, прошу.

 

ІОНОВА М.М. Я все ж таки би, дуже шкода, що немає голови комітету, тому що я би все ж таки до наших німецьких друзів би, ну, зараз треба підходити більш системно, більш координовано в контексті нашої роботи комітету. Ну, зараз це пріоритет номер один. Ми говоримо зараз з нашими колегами там з естонського, з литовського парламенту щодо посилення їх співпраці і розмов, те, що стосується, ну, не тільки України, а в принципі безпекової ситуації в Європі.

Може, секретаріат знає. Є якісь відповіді на ті листи, які ми писали? Тобто який зараз стан координації нашого комітету з німецьким Бундестагом? Ну, може, і важливий візит Лізи, я не заперечую, я не знаю, але важливо все ж таки в загальному контексті зрозуміти наші дії, наше питання, ну, наші питання, які ми зараз розглядаємо. Тому що, ну, важливо зараз просто таким потужним десантом дійсно працювати з Бундестагом, принаймні почати.

От який наш план дій щодо співпраці з Бундестагом? Який стан зараз? Чи є якісь перемовини, переписки? Дайте, будь ласка, знати. До секретаріату у мене питання.

 

______________. Пані Марія, на ваші звернення і до того були листи, адресовані новообраному голові Комітету у закордонних справах пану Роту. Його обрали 22 грудня, одразу ж був підготовлений лист-вітання. І ми ввійшли в спілкування з його секретаріатом через наше посольство.

Наразі опрацьовується питання онлайн-зустрічі між двома головами комітету. Але, на превеликий жаль, знову таки по графіку пана Рота це можливо тільки 17 лютого. На наше прохання розширеної зустрічі було повідомлено, що, зважаючи на, умовно, SIBER атаки на Бундестаг, їх неможливості залучити широке коло депутатів, вони просили б обмежитись спочатку тільки онлайн-бесідою 17 лютого на рівні голів комітетів.

Щодо листа відповідей не було.

 

_______________. Все це по суті відповідає на питання готовності німецької сторони. То про що тут говорити?

 

______________. Шановні члени комітету, змушена інформувати, що Олександр Олександрович в лікарні, тому він відсутній зараз. У нього інфаркт.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я пропоную нам визначатися по цьому питанню. Дійсно, ми мали голосування по іншим пленарним дням. Можливо, тоді, я не знаю, ініціювати там на рівні керівництва парламенту перегляд цього правила по відрядженням в пленарні дні. Але я особисто не можу до одних колег ставитися так, до інших - так, зважаючи на ситуацію. Тому що Мюнхенська безпекова конференція, мені здається, що це, наприклад, не менш важливо.

Я пропоную, якщо є коментарі, висловити їх. Якщо немає, переходити до голосування.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Є коментар.

 

ГОЛОВУЮЧА. Прошу, пане Андрію.

 

ШАРАСЬКІН А.А.  Дякую.

Друзі, ну, у нас записується засідання. І якраз пані Єлизавета повідомила про те, що була бесіда з головою парламенту про те, що рішення за комітетом. Щойно сказали про пріоритетні зв’язки. Тому я пропоную підтримати всім таке: з поміткою, що комітет, якщо підтримає, підтримає, але ж остаточне рішення ухвалює Голова. І все.

Дякую.

 

______________. Ну, це зі слів пані Єлізавети. А я не розумію, коли Голова видає один наказ, а потім зі слів депутата транслюється щось інше. Тому, ну, не просто так, мабуть, було розписано на комітет це рішення.

 

ЯСЬКО Є.О. Можна я скажу, чому не просто так?

Взагалі то це наш порядок такий прийняття рішень. Кожен депутата, коли їде в відрядження, пише листа, особливо якщо це припадає на пленарний тиждень і якщо потрібні кошти. Мені кошти непотрібні. То яка в цьому проблема? Ми говоримо про необхідність зв’язків з Німеччиною на міжпарламентському рівні, на депутатському рівні. У мене є зараз така можливість. Керівництво наше про це знає. Ну, пленарний тиждень, так, я розумію, я б хотіла, щоб це було не в пленарний тиждень. Але, ну, є як є.  

 

ГОЛОВУЮЧА. Я пропоную переходити до голосування.

Пані Людмило.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Голосуємо. Бобровська. За підтримку голосуємо, так? За підтримку.

Бобровська. Немає.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, ну, дійсно досить важко, тому що, якщо чесно, зараз Німеччина, ну, реально зараз має бути максимально в фокусі. І, чесно кажучи, хотілось би бути послідовнимт.

Тому, ну, скажімо так, за, тому що все ж таки я зараз більше віддаю пріоритет, що це країна і Ліза просто Не знаю, ну, прохання тоді хоча б розказати про цю поїздку, і з ким ви мали зустріч, яку позицію доносили. Ну, тобто те, що все ж таки стосується саме України.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За, так?

Немиря. Нема.

Руденко. Ольга Сергіївна! Нема.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Я буду голосувати в кінці.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.Юраш.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за проголосую. Це конфлікт інтересів, як завжди.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Який тут конфлікт інтересів?

 

ЯСЬКО Є.О. За себе голосувати - це конфлікт інтересів. Прошу секретаріат не зараховувати це голосування, тому що… (Загальна дискусія)

Давайте, якщо секретаріат скаже, то скаже. Але Олену Вікторівну просимо не зривати, якщо у неї особисті не симпатії до мене.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Абсолютно. Я пропоную нам виступати по наданню слова.

Далі, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко. Олена Вікторівна, яка ваша позиція?

Руденко.

Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я утримуюся і пропоную нам все-таки нам прокомунікувати з керівництвом парламенту питання по відрядженням. Щоб або колеги в принципі не подавалися в пленарні дні, або в нас було для всіх єдине правило, що в пленарні дні колеги можуть їхати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

У нас нема кворуму, виходить.

 

______________. Без Хоменко і Юраша нема кворуму.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Нема Хоменко, Руденко, Юраш, Бобровська. Ніхто не проголосував. У нас, виходить, п’ять народних депутатів тільки проголосували.

 

______________. Тоді, може, будемо писати, що комітет не ухвалив рішення і це на розсуд Голови Верховної Ради?

(Загальна дискусія)  

 

ГОЛОВУЮЧА. Якщо це те рішення, яке може винести комітет, то чому б і ні.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Не, це не рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дивіться, якщо згідно Регламенту ми можемо це питати, я не проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Це вже просто нема кворуму, це значить, що питання не розглядалося.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Ні, прохання зафіксувати за тою реплікою, яка була, про те, що як би в зв’язку з відсутністю кворуму питання… Зайшли в розгляд, але був припинений, тому на розгляд Голови. Все.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я знову ж таки до секретаріату. Якщо це відповідає Регламенту…

(Загальна дискусія)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. У нас ще ж питання, до нас таки доєднався колега з міністерства. І ми ж маємо ще розглянути питання денонсації. Що у нас кворуму нема…

 

ГОЛОВУЮЧА. В нас немає кворуму. Скільки нам треба людей для кворуму?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Соломія Анатоліївна, ви за? За поїздку Єлизавети Олексіївни в Берлін? Соломія Анатоліївна! Нема.

Юраш – за?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Соломія Анатоліївна, ви – за?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Скажіть, будь ласка, за що голосуємо?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Поїздка Єлизавети Олексіївни в пленарний тиждень в Берлін.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Одного ще треба.

 

______________. Олена Вікторівна, може, ви утримаєтесь?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ольга Сергіївна!

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте, не було зв’язку. Що голосуємо зараз?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми зараз голосуємо поїздку Єлизавети Олексіївни до Берліну в пленарний тиждень, в Бундестаг.

 

РУДЕНКО О.С. Ну, ми ж не проголосували за попереднього депутата. Тоді я утримаюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Рахуємо. 5 – за, 3 – утримались. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги.

Я хочу вам сказати, от шкода, що Михайлюк не включилася. Мені здається, було б правильно, щоб всі депутати у нас включалися на засідання, коли розглядаються їхні… (Не чути) Тому що, наприклад, в неї квиток на п’ятницю пленарного дня на вечір. Тому теж це треба нам якось на рівні комітету розглянути, щоб депутати включалися і відстоювали свої питання.

Якщо у нас є кворум, переходимо далі. Вертаємося до першого питання.

 

______________. Марина Олегівна, є її помічник на зв’язку. А депутата ми запрошували неодноразово, але саме телефонними дзвінками. Вона не змогла особист, помічник є в Zoom. Може щось, якщо дасте слово…

 

ГОЛОВУЮЧА. Ну, ми це питання розглядали. Помічник не взяв слово. Як мінімум, треба було дати про себе тоді знати і це якось правильно скомунікувати, а не так, як ми обговорюємо… (Не чути)

 

ІОНОВА М.М. Мариночка, а ти сказала з 18-го на вечір квиток. Це п’ятниця вечір. А в листі написано 17-те. То якось…

 

______________. Квиток з 17-го.

 

ГОЛОВУЮЧА. На 18-е. Ну, дивіться, ми це вже питання пройшли. Просто мене дратує така неорганізованість, що в нас немає нормальної комунікації під час розгляду питання. Все.

Вибачте, колеги. Давайте повернемося до першого питання порядку денного, оскільки у нас є пан Сергій, заступник директора Департаменту – начальник відділу митних формальностей та міжнародного митного співробітництва Департаменту митної політики Міністерства фінансів України. І наше питання про проект Закону про вихід з Угоди про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах від 15 квітня 94-го року, за подачею Кабінету Міністрів.

Пане Сергію, прошу вас до слова.

 

БЕДАШ С.А. Доброго дня! Вибачте, будь ласка, за затримку. (Не чути) системи кібербезпеки.

Шановні присутні, дозвольте я представлю законопроект про вихід з Угоди про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах від 15 квітня 94-го року, який розроблено Державною митною службовою за результатами проведеного аналізу відповідно до Указу Президента від 19 травня 18-го року № 139 та Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 травня 18-го року про припинення дії для України окремих міжнародних договорів України, укладених в рамках Співдружності Незалежних Держав.

Як ви знаєте, це один із законопроектів, який спрямований на приведення договірно-правової бази України у відповідність до реального стану відносин у рамках СНД.

Сама угода, з якої пропонується вийти, про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах, укладалася ще в 94-му році. Вона була дуже актуальною на той час. Але за результатами аналізу і за інформацією розробника, Держмитслужби, вона практично не застосовується останнім часом і втратила актуальність.

Можливість співпраці, співробітництва з митними органами країн-членів Співдружності Незалежних Держав залишається на підставі двосторонніх договорів, які укладалися в різний час, але є чинними, в тому числі і з Азербайджаном, Молдовою, Російською Федерацією, Туркменістаном, Казахстаном, практично з усіма 11 країнами, які є на цей час членами СНД.

Підготовка і прийняття закону є необхідною для виходу з угоди відповідно до Закону «Про міжнародні договори України».

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую дуже, пане Сергію.

Колеги, запитання, коментарі, уточнення? Немає. Не бачу піднятих рук.

Пропоную переходити до голосування. Пані Людмила.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська Соломія Анатоліївна.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Нема.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пане Сергію.

Переходимо, колеги, до наступного…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Почекайте. Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. …питання: про візит в Україну делегації депутатів Національної Ради Республіки Австрія на чолі з головою група дружби Австрія-Україна у вересні поточного року. Лист був Негулевського депутата.

Комітет прошу доповісти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. До нас звернувся голова групи дружби з Австрією Негулевський щодо запрошення голови парламентської групи дружби Австрія-Україна Гельмута Брандштеттера на чолі з делегацією депутатів Національної Ради Республіки Австрія здійснити робочий візит в нашу державу в цьому році. Він просить надіслати їм запрошення. А також у випадку, якщо будуть погоджені дати, профінансувати повністю візит цієї делегації.

 Відповідно до орієнтованого плану ми ще, ну, ми тільки починаємо цей рік, візити є. І відповідно до розпорядження Голови Верховної Ради України може бути оплачено чотири людини на чотири дні перебування.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Колеги, є коментарі? Чи будемо голосувати?

Не бачу коментарів. Пропоную перейти до голосування, з врахуванням тих бюджетних можливостей, які має парламент згідно програми витрат.

Прошу, пані Людмила.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.  

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська. Соломія Анатоліївна! Нема вже, да? Нема.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Нема.

Руденко.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

______________. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Святослав!

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Сім. Одного не хватає.

Святослав! Юраш Святослав!

Соломія Анатоліївна, ви є? Одного голосу не вистачає.

Бобровська – за. Прийшла.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Соломія.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ще одне питання: про створення групи дружби.

 

ГОЛОВУЮЧА. Рішення прийнято.

Останнє питання: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Демократичною Республікою Руанда. Утворення - це ми маємо провести збори, правильно, і визначити людину в комітеті, хто це організує?

 

  НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, вже збори проведені. Все відповідно до процедури. Єлизавета Олексіївна підписала.

Єлизавета Олексіївна, у вас є якісь зауваження?

 

ЯСЬКО Є.О. Ні, зауважень нема.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Можна голосувати?

 

ГОЛОВУЮЧА. Чудово! Дякую. Тоді ми оголошуємо про утворення такої групи.

Прошу, пані Людмила.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

ГОЛОВУЮЧА. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська, сказала, за. Тільки що заходила.

Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА. М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Спасибо.

Немиря. Нема.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. Одноголосно. Кворум був.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги. Хочу подякувати всім стійким за сьогоднішнє засідання. І, якщо вдасться мені ще колись його вести, то обов’язково враховую позиції тих, хто лишається до кінця засідання, і тих, хто просить міняти порядок денний, але не лишається.

Оголошую засідання закритим. Дякую всім.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. І давайте побажаємо одужання колезі Олександру.

 

ГОЛОВУЮЧА. Да. Надіюсь, наступний комітет вже буде в нас голова.

 

______________. А щось серйозне з Олександром? Інфаркт якого рівня? Є якась інформація?

 

______________. Він перебуває в лікарні, в Олександрівській. І сказав, що почувається трошки краще. Але зрозуміло, що це сталося десь вранці, ще інформації немає більш детальної. Почувався дуже зле.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякуємо, колеги. Бережіть своє здоров'я. До побачення.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку