15 червня 2022 року Голова Комітету О.Мережко взяв участь у спільних комітетських слуханнях на тему «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав, як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії російської федерації», організованих комітетами Верховної Ради України: з питань інтеграції України до Європейського Союзу; з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; з питань гуманітарної та інформаційної політики; з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, а також Комітетом з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

До участі у комітетських слуханнях долучилося безпрецедентна кількість учасників - 152 особи, зокрема, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців з питань захисту та Регіонального Бюро УВКБ ООН в Європі, Пенсійного фонду України, громадських організацій, Ради Коаліції Реанімаційного пакету реформ, наукових установ, засобів масової інформації.

Під час проведення Слухань зазначалося, що широкомасштабне воєнне вторгнення росії на територію України починаючи з 24 лютого 2022 року спровокувало масову міграцію українців. Майже третина громадян України покинула свої домівки в пошуках прихистку як за кордоном, так і у більш безпечних місцях на території держави. 12,8 млн. осіб були переміщені в межах країни або за її межі. Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) визнає, що війна в Україні викликала «найшвидше зростання кризи біженців з часів Другої світової війни».

Кожен учасник слухань наголошував на тому, що громадяни України потребують та мають право на захист та підтримку за кордоном, в якій би країні вони не були, чи то на території європейської держави, чи то на території росії, куди були депортовані насильницьким чином з окупаційних територій.

Що стосується країн ЄС, то в першу чергу існує необхідність контролю за додержанням прав українців на соціальний захист, медичну допомогу, доступу до освіти для дітей та підлітків, а також їх можливостей бути долученим до ринку праці (відповідно до політики приймаючих країн в сфері зайнятості). Водночас, найактуальнішою, як зазначають експерти, є проблема житла. Крім того, більшість людей через війну опинилися у ситуації раптової бідності.

Загалом під час слухань було обговорено широке коло питань щодо захисту прав і свобод українців, які тимчасово перебувають за кордоном у зв’язку з воєнним вторгненням росії на територію України.

Учасники заходу звернули увагу на ризик неповернення частини громадян дієздатного віку в Україну по завершенню війни. Є низка європейських держав, які зацікавленні в поповненні своїх людських ресурсів і створюють умови для закріплення на своїй території певних категорій переміщених, в тому числі і з України. Особливо важливою є розробка механізму повернення громадян до України, зокрема, враховуючи демографічні процеси в нашій державі та потребу в трудових ресурсах для її відбудови по закінченню війни.

Під час заходу йшлося також про міжнародні стандарти та правові механізми забезпечення захисту прав і свобод українців за кордоном; проблеми й небезпеки вимушених переміщень; ризики тривалого пересування громадян України за кордоном, в тому числі і для самої держави; можливості захисту прав примусово депортованих країною-агресором громадян України; посилення дипломатичного представництва України за кордоном; реалізацію права громадян на отримання пенсій та інших соціальних допомог, гарантованих законодавством України, за кордоном; міжнародно-правове співробітництво у сфері захисту прав дітей; реалізацію культурних та інформаційних прав українців за межами держави.

Голова Комітету звернувся з промовою до присутніх на спільних комітетських слуханнях, у якій зокрема наголосив на надзвичайній важливості теми слухань, оскільки захист прав і свобод громадян України,  які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав, як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії російської федерації є нагальною складною й масштабною проблемою. О.Мережко звернув увагу учасників заходу на міжнародно-правові аспекти цієї проблеми та  юридичні механізми її вирішення. Він висловив думку, що Україні варто подумати про формування відповідної державної політики, спрямованої на захист наших громадян, які внаслідок російської агресії опинилися закордоном.


Рекомендації комітетських слухань.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Комітетські слухання”

14 червня 2023 09:59
15 травня 2023 14:35
17 червня 2022 15:16
07 квітня 2022 15:24
14 травня 2021 10:30
05 лютого 2021 10:13
21 січня 2021 15:55
21 січня 2021 11:17