ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ватиканом у 2023 році

 

І. Інформація про депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ватиканом (надалі також – група):

Групу створено на установчому засіданні 12 січня 2023року.

Чисельний склад групи – 19 народних депутатів України – представників різних політичних сил.

До керівного складу групи входять народні депутати України Тістик Р.Я. (голова), Василенко Л.В. (заступник голови), а також секретар групи Наталуха Д.А.

ІІ. Загальна оцінка співпраці України та Ватикану протягом 2023 року:

Ватикан є лідером серед країн у поверненні українських депортованих дітей та у поверненні військовополонених та цивільних осіб.

Близько 2 тисяч українських важкохворих дітей проліковані коштом Ватикану у лікарні «Бамбіні Джезу».

20 травня 2023 року Папа Франциск доручив кардиналу Маттео Дзуппі, архієпископу Болонському, президенту Конференції італійських єпископів, очолити за погодженням з державним секретаріатом місію, яка сприятиме зменшенню напруженості у війні російської федерації в Україні.

6 червня 2023 року Маттео Дзуппі відвідав Україну з особливою місією від Папи Франциска. Під час візиту він зустрівся в Києві з президентом Володимиром Зеленським, а також побував на місці масового поховання невинно вбитих мешканців у Бучі. Глава держави і спеціальний представник Папи Франциска обговорили ситуацію в нашій країні та гуманітарну взаємодію України й Святого Престолу в межах реалізації української формули миру.

28 грудня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про нагородження орденом «За заслуги» ІІ ступеня за «вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію Української держави у світі» кардинала П’єтро Пароліна, Державного Секретаря Святого Престолу, та кардинала Маттео Дзуппі, Президента Єпископської Конференції Італії, архиєпископа Болоньї та спеціального представника Папи Франциска для України. Того ж дня відбулася телефонна розмова між главою Української держави та Святішим Отцем, під час якої президент подякував Папі за привітання українців з Різдвом Христовим та обговорив з ним українську Формулу Миру.

Дана нагорода знаменує собою крок вперед у взаєминах між Україною та Святим Престолом, які набули нового вигляду після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Впродовж цього часу Папа Франциск постійно закликає до молитви за мир в Україні та сприяє різноманітним ініціативам, які допомагають потерпілим у цій війні.

4 січня 2024 року в архієпископському домі в Болоньї кардинал Маттео Дзуппі зустрівся з групою української молоді, що нараховувала близько 50-и осіб, які поверталися з Європейської зустрічі Тезе в Любляні.

ІІІ. Проведені засідання:

Протягом 2023 року обмін оперативною інформацією між членами групи продовжував відбуватися постійно в створеному робочому чаті онлайн.

З 17 по 22 лютого 2023 року в рамках делегації у Ватикані проведено перше велике засідання групи за участі представників Святого Престолу.

IV. Діяльність групи

1) Офіційні візити:

З 17 по 22 лютого 2023 року на запрошення Архієпископа Пола Ричарда Ґаллаґера (Секретаря з відносин з іноземними державами Державного Секретаріату Святого Престолу) в рамках делегації групи дружби здійснено офіційний візит у Ватикан. У візиті брали участь такі народні депутати України, як:

Тістик Р. Я. – голова групи

Наталуха Д.А. – секретар групи

Гевко В.Л. – член групи

Калаур І.Р. – член групи

Лабазюк С.П. - член групи

Петруняк Є.В. – член групи

Стефанчук М. О. – член групи

Відбулись заплановані зустрічі, а саме:

1.     Зустріч та знайомство з Надзвичайним і Повноважним Послом України у Ватикані А.В. Юрашем. Відвідали Посольство України при Святому Престолі та обговорили порядок денний питань роботи групи з Ватиканом;

2.     На зустрічі з Послами 34 країн (Дипломатичний корпус акредитований при святому Престолі – посли країн ЄС та інших країн, що підтримують Україну у часи збройної агресії росії, а саме: Королівство Бельгія, Сполучені Штати Америки, Чеська Республіка, Республіка Кіпр, Держава Ізраїль, Республіка Польща, Федеративна Республіка Німеччина, Королівство Нідерландів, Австралія, Республіка Болгарія, Республіка Корея, Японія, Угорщина, Ірландія, Республіка Північна Македонія, Італійська Республіка, Австрійська Республіка, Князівство Монако, Португальська Республіка, Румунія, Сербія, Словацька Республіка, Швейцарська Конфедерація, Турецька Республіка, Литовська Республіка, Мексиканські Сполучені Штати, Республіка Колумбія, Грузія, Чилі, Республіка Албанія, Королівство Іспанія, Республіка Хорватія, Грецька Республіка обговорили важливі питання:

- приїзд Папи Франциска в Україну;

- поточну ситуацію в країні від початку повномасштабного вторгнення;

- принциповість вступу України в ЄС та НАТО;

- повернення наших полонених та депортованих дітей;

- післявоєнна відбудова України, інвестиції та міжнародна допомога;

- важливість продовження всебічної підтримки міжнародних партнерів до остаточної перемоги та повернення усіх наших людей та територій;

- подякували нашим міжнародним колегам за прихильну позицію та відкритість до співпраці.

3. На зустрічі з Кардиналом П’єтро Пароліном - Держсекретарем Святого Престолу та Архієпископом Полом Ричардом Ґаллаґером - Секретарем з відносин з іноземними державами Державного Секретаріату Святого Престолу порушили ряд важливих питань, зокрема:

- приїзд Папи Франциска в Україну;

- шляхи та способи повернення Депортованих Українських дітей (720 тис за даними рф);

- відбудова знищеної культурно-релігійної спадщини (277 храмів, 1024 закладів культури);

- сприяння в Євроінтеграції та вступу в ЄС;

- ситуація з внутрішньо переміщеними особами;

- необхідна моральна та психологічна підтримка постраждалим;

- сприяння та важливість продовження зернової ініціативи.

Отримали запевнення у розгляді Святим Престолом всіх піднятих питань та сприянню у їх вирішенні в межах можливостей.

4.     Загальна аудієнція з Папою Франциском. Отримали Благословення для України. Передали символічні подарунки.

5.     На зустрічах з Префектом Дикастерії Сприяння християнській єдності Кардиналом Куртом Кохом та Префектом Дикастерії Східних Церков Архієпископом Клаудіо Гуджеротті обговорили питання, що піднімались на попередніх зустрічах та розвиток подальших дипломатичних відносин між Україною та Святим Престолом. Подякували за підтримку України, можливість діалогу та сприяння у вирішенні проблем.

6.     На зустрічі з журналістським корпусом, акредитованим при Святому Престолі піднімали ті самі питання, відповідали на питання журналістів, доносили до представників ЗМІ нашу проукраїнську  позицію.

7.     Долучились до проведення Меси у Базиліці Св.Андрія делла Валле за Україну, яку очолив Архієпископ Пол Річард Галлагер за участі Єпископа Діонісія Ляховича.

 2) Інша діяльність:

У 2023 році відбулись 2 офіційні зустрічі голови групи Тістика Р.Я. з Апостольським Нунцієм Архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом і 1 офіційна зустріч членів групи з Апостольським Нунцієм Архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом.

26 квітня 2023 року відбувся офіційний візит Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля до Ватикану. Аудієнція з Папою Франциском, зустріч з Державним секретарем Ватикану, кардиналом П. Пароліном та Секретарем з міждержавних відносин Архієпископом П. Ґаллаґером.

13 травня 2023 року  відбувся офіційний візит Президента України В. Зеленського до Ватикану. Аудієнція з Папою Франциском, зустріч з Секретарем з міждержавних відносин Архієпископом П. Ґаллаґером.

17 січня 2024 року головою Верховної Ради України Стефанчуком Р.О. направлено офіційний лист державному секретарю Святого Престолу Кардиналу Пєтру Пароліну з проханням визначити уповноваженого представника від Святого Престолу для подальшої роботи з депутатською групою.

V. Висновки та пріоритети роботи депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ватиканом на 2024 рік:

Співпраця зі Святим Престолом для України є надзвичайно важливою. З початком повномасштабного вторгнення наша співпраця поглибилась, посилилась та має вектор на подальший розвиток, особливо в рамках парламентської дипломатії. Тому головою групи Тістиком Р.Я. було ініційовано створення такої групи дружби. Призначення спеціального представника Папи Франциска Маттео Дзуппі та його подальші візити в Україну і за кордон надзвичайно вплинули на думки Ватикану щодо війни в Україні, її ролі для всього світу і міжнародного порядку денного, та реального становища справ.

Головним пріоритетом групи є налагодження постійної та ефективної комунікації і співпраці з представниками Святого Престолу. Для досягнення цієї мети, для діяльності групи  важливо отримати уповноваженого представника від Святого Престолу. Розглядаються різні кандидатури.

Також важливою метою роботи групи у 2024 році будуть проведення двосторонніх візитів групи, робота з уповноваженим від Святого Престолу, робота по ряду двосторонніх питань та організація візиту Папи Римського Франциска в Україну.  

 

З повагою

Народний депутат України                                        

Голова депутатської групи Верховної Ради України                       

з міжпарламентських зв’язків з Ватиканом

Ростислав Тістик

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08