ЗВІТ

про діяльність Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією

 

Створена на підставі Розпорядження Голови Верховної Ради України № 329 від 15 жовтня 2019 року, Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією нараховує 93 народних депутати – представники усіх фракцій і груп парламенту, що входять до її складу станом на січень 2024 року.

Японія вже тривалий час є надійним міжнародним партнером України, займає чітку та непохитну проукраїнську позицію з 2014 року, а з початку широкомасштабного вторгнення рф надає фінансову, військову, гуманітарну та інші види допомоги як на двосторонній основі, так і за посередництва міжнародних організацій. Співголови та члени Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією продовжують посилену комунікацію з представниками Парламенту Японії, Посольства Японії в Україні, Посольства України в Японії та громадянського суспільства.

Зокрема, за результатами офіційного робочого візиту в жовтні 2022 року, здійсненого делегацією Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією, до складу якої ввійшли Михайлюк Г. О., Железняк Я. І., Семінський О. В., Костенко Р. В. та Коваль О. В., відбулася активізація підтримки України на парламентському та урядовому рівнях.

Так, ще на початку 2023 року уряд Японії ухвалив рішення про новий пакет гуманітарної підтримки розміром 470 млн доларів США односторонньої допомоги. Кошти були надані у вигляді двох грантів: основна частина спрямована на закупівлю обладнання для розмінування, розчищення завалів і відновлення критичної інфраструктури, а додаткові 70 млн доларів США виділено через Програму розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) на відбудову енергетичної сфери.

У квітні 2023 року уряд Японії, вкотре демонструючи лідерство у питаннях координації фінансової підтримки Україні та збереження макроекономічної стабільності, оголосив про надання 3,5 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки на фінансування соціальні та гуманітарні видатки.

Україна та її боротьба проти повномасштабної агресії рф, яка підриває основи міжнародного правопорядку та становить пряму загрозу фундаментальним цінностям демократичних держав, має потужну підтримку у Парламенті Японії як серед правлячої, так і опозиційних партій. Яскравим практичним прикладом цього стало створення групою депутатів Верхньої палати Парламенту Японії від опозиційної партії «Відродження» фонду в розмірі 1,2 млн доларів США для придбання 20 автомобілів та двох контейнерів продукції, які були передані Збройним силам України у березні 2023 року.

Надзвичайно важливим аспектом стратегічного партнерства та розширення міжнародних ініціатив з допомоги Україні в 2023 році стало головування Японії в «Групі семи» (G7), яке Президент України Володимир Зеленський відзначив як «дуже результативне».

Окрім поглиблення діалогу у міжпарламентському вимірі та посилення співпраці з японськими урядовими установами, Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією за посередництва Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі на регулярній основі підтримує комунікацію з губернаторами та органами місцевого самоврядування на рівні префектур. Зокрема, низка префектур продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні та створює сприятливі умови для прийому українських біженців. Попри традиційно стриману міграційну політику, Японія вже прийняла понад 2,5 тисячі українців. За даними Посольства України в Японії, ця кількість є майже втричі більшою за загальну кількість мігрантів з інших країн за останні десятиліття.

Окрім того, за результатами продуктивної співпраці протягом 2023 року було проведено наступні заходи:

09 березня 2023 року – член Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Ольга Коваль, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії Сергій Корсунський та Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі виступили на міжнародному парламентському онлайн-уроці від Освітнього центру Верховної Ради України на тему «Японія на підтримку України». Під час заходу спікери висвітлили безпрецедентні в історії Японії кроки з надання фінансової, військо-технічної і гуманітарної допомоги Україні, програму жорстких санкцій проти росії, розвиток міжпарламентського діалогу та поглиблену співпрацю в освітній галузі.

05 червня 2023 року – Співголови Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Галина Михайлюк та Ярослав Железняк, заступники Співголови групи Олег Семінський та Андрій Клочко, член групи Ольга Коваль взяли участь у зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі. Основними темами зустрічі стали культурний діалог між Україною та Японією, важливість поширення української культури в Японії і мистецька взаємодія на двосторонньому рівні.

11 вересня 2023 року – Співголови Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Галина Михайлюк та Ярослав Железняк, заступник Співголови групи Олег Семінський і член групи Ольга Коваль провели зустріч з Головою Асоціації україністів Японії Йошіхіко Окабе.

12 вересня 2023 року – за ініціативи Співголів Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Галини Михайлюк та Ярослава Железняка за участі Першого заступника Голови Верховної Ради України проведено церемонію нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України громадянина Японії Йошіхіко Окабе. Йошіхіко Окабе вже понад 13 років бере активну участь у громадсько-політичному, науковому та культурному житті українського суспільства, а також всебічно сприяє розвитку двосторонніх відносин між Україною та Японією. Як Голова Асоціації україністів Японії він докладає значних зусиль для просування українських інтересів, систематично організовує низку двосторонніх заходів з обміну досвідом і передовими практиками, розвиває співробітництво в освітній галузі, зокрема на посаді професора економічного факультету Університету Кобе «Кобе Гакуїн».

06 листопада 2024 року – Співголова Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Галина Михайлюк провела робочу зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі щодо поточного стану двостороннього партнерства та майбутніх ініціатив з розширення співпраці.

24 листопада 2023 року – Співголови Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Галина Михайлюк та Ярослав Железняк, заступник Співголови групи Олег Семінський і член групи Ольга Коваль провели зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі стосовно актуальних питань двостороннього співробітництва та міжпарламентської взаємодії.

21 грудня 2023 року – Співголови Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Галина Михайлюк та Ярослав Железняк, заступники Співголови групи Олег Семінський, Андрій Клочко та Святослав Юраш, члени групи Ігор Василів, Володимир Гевко, Роман Грищук, Ольга Коваль, Сергій Мандзій, Вікторія Подгорна, Анна Скороход, Олена Хоменко взяли участь у зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі. Під час заходу учасники детально обговорили результати головування Японії в «Групі семи» (G7), надану Україні допомогу та підбили підсумки двосторонньої співпраці за 2023 рік, зокрема у парламентському вимірі. Особливу увагу приділено пріоритетам майбутньої роботи з метою посилення українсько-японських відносин, у тому числі на багатосторонніх майданчиках.

Співголова Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Галина Михайлюк виступила з промовою та висловила глибоку вдячність Японії як надійному стратегічному партнеру за ґрунтовну підтримку і глобальні зусилля з консолідації міжнародної спільноти задля допомоги українському народу.

 

 

Співголови Депутатської групи Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з Японією

 

Галина МИХАЙЛЮК

 

Ярослав ЖЕЛЕЗНЯК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08