ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща у 2023 році

І. Інформація про депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща (надалі також – група):

Групу створено на установчому засіданні 15 жовтня 2019 року.

Чисельний склад групи – 114 народних депутатів України – представників різних політичних сил.

До керівного складу групи входять народні депутати України КНЯЖИЦЬКИЙ М. Л. (співголова), КОВАЛЬОВ А. В. (співголова), РУБЛЬОВ В. В. (заступник співголови), ЦИМБАЛЮК М. М. (заступник співголови), а також секретар групи ДРАБОВСЬКИЙ А. Г.

ІІ. Загальна оцінка співпраці України та Польщі протягом 2023 року:

Польща залишається надійним партнером та союзником України.

Підтримка як українських біженців, так і євроінтеграційного курсу України залишається стабільно високою, а Польща разом з країнами Балтики продовжують бути одними з головних лобістів інтересів України в Європі. Президент Польщі Анджей Дуда та інші високопосадовці Польщі неодноразово здійснювали офіційні візити в Україну. Польські компанії та організації надавали постійну гуманітарну та іншу допомогу громадянам України на території України, а також окремим  військовим частинам, підрозділам ДСНС тощо.

На жаль, добросусідські відносини України та Польщі зазнали деяких криз у зв’язку з питанням експорту українського зерна та іншої продукції агропромислового комплексу, а також блокуванням польськими перевізниками українсько-польського кордону.

Щодо цього варто зазначити, що механізми парламентської дипломатії не були використані повною мірою для вирішення зазначених питань. Обмеження виїзду народних депутатів України – членів групи за кордон ускладнювали можливість повноцінних переговорів з польськими партнерами та ефективній роботі, користуючись власними контактами та репутацією.

2023 рік був досить складним у відносинах України та Польщі, в тому числі, у зв’язку з політичною ситуацією в самій Польщі, виборами до парламенту, що відбулися 15 жовтня 2023 року та формуванням нового уряду. Українське питання в Польщі використовувалося як елемент передвиборчої компанії, а також проросійськими силами в Польщі для дестабілізації відносин України та Польщі.

Проте, можна констатувати, що всупереч усім складним ситуаціям, відносини України та Польщі не погіршилися,  а політика нового уряду та нового складу парламенту передбачає надання і надалі підтримки Україні, особливо в рамках розвитку громадянського суспільства. І робота народних депутатів України – членів групи сприяє цьому.

ІІІ. Проведені засідання:

Протягом 2023 року обмін оперативною інформацією між членами групи продовжував відбуватися постійно в створеному робочому чаті онлайн.

Крім того, було проведено 2 великі розширені засідання групи за участі представників органів державної влади в режимі відеоконференції.

Важливим зрушенням в міжпарламентській співпраці депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща та польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща було участь польської сторони в таких засіданнях.

Перше спільне засідання груп відбулося 22 лютого 2023 року. Під час онлайн зустрічі з польською стороною було обговорено важливі питання продовження підтримки українських біженців в Польщі, заслухано інформацію про допомогу, яку надала Польща Україні, піднято питання адвокації вступу України до НАТО, а також нагальне на той момент питання спрощеного перетину кордону для ввезення в Україну техніки для військових.

Наступне засідання було проведено 10 березня 2023 року.

Під час зустрічі з польськими колегами було обговорено, зокрема, такі питання:

1)                 Соціально-побутові питання українців, що тимчасово перебувають на території Польщі в контексті освіти, праці, соціального забезпечення.

2)                 Стан та стимулювання економічної співпраці українських та польських бізнесів.

Велику увагу на зустрічі приділили обговоренню проблем українських студентів та школярів, що перебувають на території Польщі та механізмів їх підтримки, соціалізації, забезпечення реалізації права на освіту тощо. Було заслухано інформацію представників профільних міністерств України та Польщі з цього питання.

IV. Діяльність співголів

1) Офіційні візити:

1. З 24 по 26 лютого 2023 року Ковальов А. В., як народний депутат України та співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща перебував із робочою поїздкою у м. Красічин (Польща).

Метою даної поїздки була участь в 35-й конференції «Європа Карпат» та панельній дискусії «Зв'язок у Центральній Європі – нова політика TEN-T» у ролі доповідача, а також обмін досвідом, щодо поточних геополітичних викликів, які постають перед Україною та Європою у зв’язку із російською агресією.

Для реалізації мети відрядження Ковальовим А. В. було проведено ряд робочих зустрічей, зокрема, із Віце-маршалоком Сейму Республіки Польща паном Ришардом Терлецьким, Керівником канцелярії Прем’єр-міністра Польщі паном Мареком Кухцінським, Богданом Жоньцею - депутатом Європейського парламенту Польщі, Анджеєм Адамчиком - Міністром інфраструктури Польщі, Рафалем Вебером - заступником Міністра інфраструктури Польщі, Пьотрем Цвіком - Державним секретарем Канцелярії Президента Республіки Польща тощо. Окрім зазначених осіб зустрічі та відповідні дискусії, щодо майбутнього Карпатського регіону, зокрема України, народним депутатом України були проведені із відповідними представниками органів влади та місцевого самоврядування, науковцями, вченими, експертами та представниками неурядових організацій.

Під час проведення конференції також було обговорено регіональну безпеку, як у традиційному розумінні стійкості до зовнішніх загроз, так і в перспективі викликів, пов’язаних із продовольчою безпекою та економічною стабільністю.

Дискусійні панелі конференції, зокрема, були присвячені відбудові України, ідентичності та парламентській дипломатії Європи Карпат. Крім того, обговорення інших учасників заходу під час конференції також стосувались розвитку інфраструктури та цифрової освіти України.

На конференції обговорювалися питання створення міжрегіональної Карпатської стратегії, поліпшення транспорту в регіоні Тримор’я та парламентська співпраця Центральної і Східної Європи.

Під час участі в панельній дискусії народним депутатом України Ковальовим А. В. було надано відповідь на поставлене йому запитання щодо комунікації в Центральній Європі, зокрема, з точки зору України (враховуючи роль мережі TEN-T) та яке значення мають Карпати, зокрема Підкарпаття для України. Окрім цього під час виступу народним депутатом України було наголошено, що для України пріоритетною є інтеграція до європейського політичного, економічного, правового, безпекового та гуманітарного простору Європи і привернуто увагу учасників конференції до таких тем: що дозволяє Україні включення її логістичних маршрутів до мережі TEN-T; однією із цілей російського агресора в Україні досі залишається її інфраструктура; відбудова України - це не повернення до довоєнного стану, а повноцінна розбудова та інтегрування до Європейського співтовариства.

До того ж, народний депутат України під час свого виступу визначив пріоритетні напрямки відновлення транспортної інфраструктури України у сфері морського та внутрішнього водного транспорту; автомобільного та міського електричного транспорту, автомобільних доріг та дорожнього господарства; залізничного транспорту тощо.

2. У період з 11 по 15 травня 2023 року народний депутат України Ковальов А. В. на запрошення Вільного Українського Університету у Мюнхені і Центру Діалогу ім. Юліуша Мєрошевського у Варшаві відвідав м. Мюнхен Федеративної Республіки Німеччини.

Метою даної поїздки була участь у круглому столі, присвяченому минулому та сучасному Польщі та України у ролі дискутанта в панелі на тему: «Quo Vadis Польща і Україна в 21-му столітті». Серед тем круглого столу обговорювались, зокрема, Перша Річ Посполита: спільний дім; Загробне життя Першої Речи Посполітої: довге ХІХ століття; Колоніалізм та імперіалізм як методологічні інструменти дослідження історії Першої Речі Посполитої, Польщі та України.

Учасниками даного круглого столу були політики, урядовці, відомі дослідники та експерти, які розглядали ключові виклики інтерпретації відносин обох країн, ґрунтовне обговорення яких сприяло кращому взаєморозумінню точок зору двох держав. Для реалізації мети відрядження було проведено зустрічі (розмови), зокрема, із др. Лукаш Адамським – істориком та політологом, заступником директора Центру Мєрошевського; проф. Яном Яцеком Брускі – істориком, професором кафедри новітньої історії Інституту історії Яґеллонського університету; др. Ернестом Вичишкевичем – політологом, директором Центру Мєрошевського; проф. Пшемиславом Журавським вель Ґраєвським – істориком та політологом, професором кафедри теорії зовнішньої та безпекової політики Лодзького університету; проф. Анджеєм Закжевським – істориком та правником, професором на Факультеті права та адміністрації Варшавського університету; проф. Анджеєм Зибертовичем – соціологом, аналітиком, політичним консультантом; проф. Адамом Кожуховським – істориком, працівником Секції історії ідей та історії інтелігенції Інституту історії Польської академії наук; проф. Генриком Літвіном – істориком та дипломатом, радником Міністра закордонних справ Польщі; др. Євгеном Магдою – політологом та істориком; проф. Анджеєм Новаком – істориком, радянознавцем, публіцистом, професором Яґеллонського університету та Інституту історії Польської академії наук; др. Юзефом Ожелем – доктором філософії, засновником партії «Porozumienie Centrum», депутатом Сейму, радником Міністра регіонального розвитку; проф. Мацеєм Яновським – істориком, працівником Інституту історії імені Тадеуша Мантейфеля Польської Академії Наук тощо.

Також під час круглого столу між його учасниками відбулись дискусії щодо оцінки першої Речі Посполитої перед поділом, процесів, що відбувалися в 19 столітті, адекватності використання колоніальних та імперіальних інструментів для вивчення минулого Польщі та України, а також викликів та можливостей, з якими будуть зіштовхуватись країни в майбутньому.

Під час проведення конференції було обговорено головні досягнення дружньої співпраці Польщі та України за останні роки, зокрема, прийняття польською владою закону про підтримку тимчасово переміщених громадян України, законопроекту, що прирівнює громадян Польщі в правах до громадян України, безкоштовне навчання у Польщі українських дітей, обмін студентами, аспірантами, стажистами та науково-педагогічними працівниками для коротко- і довгострокової роботи, а також пряме співробітництво між закладами вищої освіти обох країн. Особливу увагу під час проведених зустрічей було приділено діяльності відкритого в 2022 р., за підтримки Центральноєвропейської ініціативи, Українського освітнього хабу у Варшаві, який забезпечив можливість українцям продовжувати навчання за українською державною програмою з нового навчального року, а також вивчати в Польщі польську і англійську мови.

Під час виступу народним депутатом України було підведено підсумок, щодо спільних польсько-українських меморандумів, заяв, договорів, які були укладені та підписані за 2022-2023 рр.

В рамках круглого столу під час свого виступу народний депутат України Ковальов А. В. зазначив про успіх, якого досягли Польща та Україна в сфері торгівельно-економічного співробітництва, про результати проєкту «Відкритий кордон» та «Зернова ініціатива», вступу до Транс'європейської транспортної мережі та внесення українських логістичних шляхів до індикативних мап TEN-T Варто зазначити, що більшість виступів учасників обговорення були спрямовані на пошук методів та способів беззаперечного взаєморозуміння та співпраці між Польщею та Україною у майбутньому.

Народний депутат України Микола Княжицький взяв участь в даному заході онлайн.

3.  З 17 по 20 травня 2023 року народний депутат Микола Княжицький взяв участь у форумі «Європа з поглядом на майбутнє», що проходив у м. Гданськ.

Форум було організовано Європейським центром солідарності.

Тема форуму була визначена на основі постійного аналізу ситуації в Європі. Найважливішою темою на європейському континенті залишається російське вторгнення в Україну. Саме війна в Україні стала центром дискусій та заходів форуму. Крім того, було обговорено також інші питання, які сьогодні висвітлюються в Європі, а саме: нові виміри процесів деколонізації в Європі; ситуація регіонів і місцевих ідентичностей; Європейське різноманіття та потенціал подальшого розвитку ЄС, з уваги на статус кандидатів до членів ЄС України та Молдови та ситуацію в Грузії.

Участь учасників з України в таких заходах була дуже важливою. Як співголова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща народний депутат України Микола Княжицький виступив на відкритті форуму та взяв участь у панельній дискусії «Європа та світ перед російською агресією в Україні».  Це була нагода ще раз акцентувати увагу на війні в Україні, підтримці зі сторони європейських партнерів, в тому числі шляхом застосування санкцій проти Росії та осіб, з нею повязаних.

Також, піж час форуму було підписано Львівську декларацію – документ, який рішуче засуджує російський імперіалізм, який дійшов до крайності у формі рашизму, та засвідчує наміри представників обох країн спільними зусиллями захистити та зберегти українські глибокі демократичні традиції та розвинуте громадянське суспільство; сприяти відбудові і модернізації понівеченої війною економіки та інфраструктури України.

Українські та польські парламентарі, політики, митці, правозахисники, релігієзнавці, науковці підтримали необхідність інституційного розвитку громадянського суспільства, її рух до членства в українських структурах та створення інституції демократичного громадянського суспільства - Центру Свободи і Демократії у Львові.

4. З 28 травня по 3 червня 2023 року народний депутат України Микола Княжицький взяв участь у Люблінському центральному європейському форумі, а також інших заходах, організованих Університетом імені Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та Інститутом Східної Європи у зв’язку з урочистим підписанням 29 травня 2023 року Декларації про утворення консорціуму «Академічно-аналітичний Люблінський трикутник», який розпочав співпрацю наукового та експертного середовища університетів та урядових аналітичних центрів Польщі, Литви та України.

Подія зібрала велике академічне товариство з України, Литви та Польщі. Участь представника українського парламенту була відмічена високо позитивно.

В рамках візиту народний депутат Микола Княжицький виступив на відкритті форуму з підтримкою Люблінського трикутника та наголосив на важливості такої академічної співпраці для України.

Крім того, народний депутат Микола Княжицький виступив перед студентами Університету імені Марії Кюрі-Склодовської в Любліні з відкритою лекцією на тему: «Війна в Україні як шанс політичних змін у Центральній та Східній Європі». Варто зауважити, що тема війни в Україні залишається актуальною та цікавою для європейської аудиторії, в тому числі, молоді.

В своїх виступах народний депутат Микола Княжицький акцентував увагу на тому, що тільки повноправне членство України в Північноатлантичному Альянсі забезпечить мир і безпеку, як нашої держави, так і нашого регіону та всієї Європи. Україна має стати членом НАТО – якнайшвидше й по спрощеній процедурі, на зразок тієї, яку застосовано до Фінляндії та Швеції. Це також реалізація польського та литовського національних інтересів, бо в такий спосіб зміцниться вся Центральна і Східна Європа, роль яких зросте у всьому Європейському Союзі.

Під час візиту народному депутату Миколі Княжицькому вручено медаль св. Кирила і Мефодія на знак за внесок у розвиток польсько-української співпраці та добросусідських відносин між Польщею та Україною.

5. З 11 по 15 листопада 2023 року народний депутат України Микола Княжицький здійснив візит до Варшави для участь у проведенні переговорів та міжнародних дискусіях щодо підтримки членства України у Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі.

Візит був надзвичайно важливим, оскільки в цей період відбулося перше засідання новообраного Сейму та Сенату Республіки Польща за результатами проведених виборів, почалося формування нового складу уряду. Зважаючи на це, проведені зустрічі та обговорення поклали основу для продовження співпраці з новою політичною владою Польщі. 

Під час візиту було проведено зустрічі з Новообраним Віце-спікером Сенату Республіки Польща Міхалом Камінським, депутатом Сейму Республіки Польща Павелом Ковалем, сенатор Богданом Борусевичем, іншими членами польського парламенту, головним редактором «Газета виборча» Адамом Міхніком та іншими.

Як представник українського парламенту народний депутат Микола Княжицький  взяв участь у відкритті роботи новообраного парламенту Республіки Польща. Під час проведених зустрічей обговорили питання продовження міжпарламентської співпраці та підтримки України з урахуванням зміни складу польського парламенту, формування нової коаліції та нового уряду. 

Також під час візиту народний депутат України Микола Княжицький взяв участь в роботі виставки «ReBuild Ukraine 2023».

6. З 12 по 18 грудня 2023 року народний депутат Микола Княжицький на запрошення новообраної маршалка Сенату Республіки Польща пані Малгожати Кідави-Блонської здійснив візит до Варшави для проведення зустрічей стосовно європейської та євроатлантичної інтеграції України, а також інших питань українсько-польських відносин. Під час візиту було проведено зустрічі з  Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою, маршалком Сенату Республіки Польща пані Малгожатою Кідавою-Блонською, з якою обговорили співпрацю між парламентами наших держав у справах спільної роботи для євроінтеграції України, віце-спікером Сенату Республіки Польща паном Міхалом Камінським, новообраним складом комітету у закордонних справах Сейму Республіки Польща, в тому числі, з головою комітету, членом Сейму Республіки Польща Павелом Ковалем, міністром у справах Європейського Союзу нового уряду Польщі Адамом Шлапкою, з яким обговорили підтримку Польщею України у питаннях євроінтеграції. Зокрема, пан Міністр запевнив, що Польща робитиме все можливе для отримання Україною фінансової підтримки від ЄС максимально швидко. А також іншими представниками польської політичної влади.

Участь у окремих зустрічах взяли також народні депутати України Ахтем Чийгоз та Мустафа Джемілєв.

Під час візиту Президент Республіки Польща нагородив народного депутата України Мустафу Джемілєва найвищою польською державною нагородою – орденом Білого Орла.

За результатами візиту було сформовано наступні висновки та пропозиції, які, зокрема, були надіслані до Голови Верховної Ради України та в Офіс Президента України: 

1)                 Блокування ключових пунктів пропуску на українсько-польському кордоні невеликою групою протестувальників має політичний характер.

-                     Зовнішньополітичний – організація блокування діячами проросійської коаліції «Конфедерація» за підтримки її парламентської фракції. На цей факт звернуло увагу Міністерство закордонних справ України у своїй відповіді на моє депутатське звернення. Інформації та оцінки, отримані від МЗС, дозволили мені більш аргументовано розмовляти з представниками влади Республіки Польща.

-                     Внутрішньополітичний – намагання партії «Право і справедливість» максимально ускладнити діяльність нового уряду Дональда Туска, зокрема, щодо відновлення добросусідських відносин з нашою державою. Елементом внутрішньополітичної ситуації є боротьба політичних сил – як з правлячої коаліції, так і з опозиції – за голоси фермерів, перевізників і загалом виборців налаштованих проросійськи.      

2)                 Безперебійна діяльність пунктів пропуску для вантажних перевезень до та з України винятково пов’язана із захистом нашої держави перед агресією Російської Федерації, отже питанням національної безпеки. Саме такий підхід відображений в Угоді між Україною та ЄС про ватажні перевезення автомобільним транспортом (червень 2022 р.), згідно якої ЄС встановив «шлях солідарності» з нашою країною. 

-                     Незважаючи на ці факти, Українська держава не наполягає на питанні національної безпеки як підстави вирішення проблеми блокування кордону – в нинішній ситуації та на майбутнє.

-                     Відсутність наполягання на захисті національної безпеки дозволило організаторам блокування представити свою акцію як «економічну», мотивовану необхідністю захисту інтересів польських перевізників через «нерівну конкуренцію з боку українських перевізників», хоч це неправда.

-                     Відсутність наполягання на захисті національної безпеки відкрило організаторам блокування кордону можливість перебрати на себе повноваження органів державної влади, зокрема, поліції та державно-транспортної служби щодо контролю перевезень вантажів до України. А зважаючи на малу кількість безпосередніх учасників блокування кордону, фактично кордон блокується представниками польської поліції та інших органів державної влади.  

-                     Крім цього, сторонні особи, з яких частина, ймовірно, пов’язана з російськими спецслужбами, отримали доступ до критично важливої інформації для обороноздатності України, наприклад, про допомогу ЄС і НАТО нашій державі. Тим більше, що українсько-польський кордон –  це не лише зовнішній кордон Республіки Польща та всього ЄС, а також зовнішній кордон НАТО.   

3)                 Для розблокування кордону критично важливим питанням є інформаційна складова, тобто постійне інформування українського суспільства та наших партнерів з ЄС про вплив блокування на економіку нашої країни, погіршення умов протистояння з Росією та реалізації політики допомоги Україні з боку ЄС, НАТО та окремих держав.

-                     У цьому контексті дивує пасивність Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, яке для відповіді на моє депутатське звернення потребує 30 днів, замість в три рази коротшого терміну. А відсутність достовірної інформації про збитки нашої економіки від блокування кордону послаблює спосіб обґрунтування позиції нашої держави серед польських політиків і громадської думки.

-                     Ситуація з блокуванням кордону стала елементом інформаційної (крім економічної та військової) війни проти України, отже вона потребує системної протидії державних органів, зокрема тих, які займаються протидією інформаційним операціям проти України. 

Затягування процесу формування нового уряду в Республіці Польща вплинуло на продовження блокування кордону, зміцнивши почуття безкарності його організаторів і сприяння поліції та інших органів влади для дій учасників свавілля. Зустрівшись із такою ситуацією, органи виконавчої влади Української держави вирішили чекати зміни влади у сусідній країні. Це додатково підкреслює необхідність використання парламенту для вирішування питань державної політики

2) Інша діяльність:

Враховуючи критичну важливість напряму надання гуманітарної допомоги Україні, проблеми, які супроводжували процеси доставки такої допомоги та уже надану Урядом Польщі допомогу в 2022 р., в рамках діяльності групи міжпарламентських зв'язків, народними депутатами України було налагоджено протягом 2023 рр. політичну співпрацю із офіційними особами високого рівня з метою обговорення шляхів гуманітарної підтримки України, цивільна та критична інфраструктура якої зазнала серйозних руйнувань унаслідок російської агресії.

В ході підготовки України до весняно-літнього та осінньо –зимнього періодів народним депутатом України Ковальовим А. В. було обговорено із представниками Уряду Польщі потреби країни в енергетичному обладнанні, в тому числі генераторах малої потужності, та комплексно відпрацьовано уніфікований та об’єднаний підхід надання гуманітарної допомоги Україні, в тому числі підприємствам критичної та військової інфраструктури.

Так, завдячуючи гуманітарній допомозі наданій урядом Польщі протягом 2022 – 2023 рр. у вигляді електрогенераторів малої та великої потужності, тактично-медичних аптечок, спорядження для рятувальників, бавовняних ковдр, газонепроникних костюмів та шоломів, охолоджуючих жилетів, дихальних апаратів, радіопристроїв спеціального призначення, гумового та хімічно стійкого взуття, термостійких рукавиць та шкарпеток, антисептиків, масок, рукавичок медичних народним депутатом України Ковальовим А. В. було забезпечено відповідною провізією, згідно заявлених потреб, Укрзалізницю та її філії, Одеський припортовий завод, міські та сільські ради Київської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської, Волинської та Сумської областей, ГУ ДСНС у Вінницькій області, більше десяти військових частин та ряд медичних закладів, в тому числі військового призначення, зокрема, Медико-соціальної реабілітації дітей з тяжкими розладами мовлення та ураженнями центральної нервової системи Дніпропетровської обласної ради Психоневрологічний центр, Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України, Національну дитячу спеціалізовану лікарню «Охматдит», Клінічний санаторій «Курорт березівські мінеральні води» ПАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця», Військово-медичний клінічний центр Центрального регіону Міністерства оборони України тощо.

Народний депутат України Микола Княжицький є учасником щотижневих телевізійних передач на польському телебаченні і радіо, що говорить про увагу польського суспільства до представників української влади. Крім того, це важливий елемент пояснення польському суспільству ситуації України, впливу безпекової ситуації в України на ситуацію в Європі тощо.

Також протягом року народний депутат України взяв участь в низці онлайн-заходів, що були організовані інституціями Республіки Польща.

3) Розблокування українсько-польського кордону:

Велика частина політичної діяльності народного депутата Миколи Княжицького як співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Руспублікою Польща було скерована на вирішення проблеми блокування українсько-польського кордону.

Задля вирішення цієї проблеми було проведено цілу низку зустрічей з уповноваженими особами Республіки Польща, висновки і рекомендації щодо цього питання було направлено спікеру парламенту та в Офіс Президента України. Підготовлено статті та ґрунтовні відеоматеріали на цю тему з метою широкого її розголосу як в Україні та Польщі. Звернено увагу польського суспільства на те, що блокування українського-польського кордону не є питання економічного характеру, а в першу чергу зачіпає питання безпеки України як воюючої країни та в результаті питання безпеки Європи.

Позитивним результатом цієї діяльності є розблокування українського-польського кордону.

V. Висновки та пріоритети роботи депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща на 2024 рік:

·                    Для України є надзвичайно важлива підтримка і поглиблення міжнародних зв’язків з Польщею, в першу чергу міжпарламентського співробітництва. Україна має ефективніше використовувати механізми парламентської дипломатії, а народні депутати України мають стати одними з головних лобістів інтересів України в Польщі, продовження підтримки Польщею України, а також адвокатування Польщею інтересів України в процесі інтеграції до ЄС та НАТО. Важливим в цьому аспекті є роз’яснення  українськими парламентаріями польським експертам і журналістам позиції України щодо політичних, економічних, історичних та культурних питань.

·                    Після формування відповідних груп та міжпарламентських органів в парламенті Республіки Польща, головним пріоритетом групи є налагодження постійної та ефективної співпраці з польськими колегами. Для досягнення цієї мети, очевидно, необхідним є, в тому числі, і зміна підходів до відряджень народних депутатів – членів групи до Республіки Польща, спрощення можливості здійснення візитів на запрошення візаві з польської сторони, голови комітету з закордонних справ тощо.

·                    Важливою організаційною метою роботи групи у 2024 році є проведення двосторонніх візитів групи  разом з польськими колегами.  

 

Співголови депутатської групи Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща,

народні депутати України

 

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ

Артем КОВАЛЬОВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08