ЗВІТ

про діяльність Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Фінляндською Республікою за 2023 рік

 

1) У листопаді співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Фінляндською Республікою Валентин Наливайченко разом з колегами з Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяв участь у онлайн зустріч з колегами із Великого Комітету Парламенту Фінляндії.

Фінські депутати привітали рекомендацію Європейської Комісії щодо початку переговорів з Україною про її членство в ЄС, а також запевнили у підтримці України, яка, так само, як і колись Фінляндія, стикається з оборонною, екзистенційною війною для збереження свого майбутнього.

Голова Великого Комітету Парламенту Фінляндії Хейккі Аутто відзначив, що це значущий крок вперед на шляху України до євроінтеграції. Він також наголосив, що Україна успішно виконала вимоги для кандидатського статусу навіть в умовах війни.

2) У звітний період співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Фінляндською Республікою Валентин Наливайченко підготував матеріал присвячений темі інтеграції України до ЄС для спеціалізованого випуску фінського альманаху «Baltic Rim Economies» присвяченого Україні.

Стаття "Перемога європейської ідеї: Україна на шляху до ЄС" (англ. “Victory of the European idea: Ukraine on the way to the EU”) висвітлює послідовний курс України до європейської інтеграції, зазначаючи важливі етапи, які пройшла Україна. Стаття відзначає стійкість та рішучість України в умовах війни, а також розглядає перспективи вступу до ЄС та економічні можливості, які це приносить. Вона закликає до єдності та віри у європейську перспективу країни, не зважаючи на складнощі викликані агресивною війною розпочатою РФ проти України.

3) У грудні співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Фінляндською Республікою Андрій Клочко та Валентин Наливайченко звернулись листом до Його Високоповажності Надзвичайного і Повноважного Посла Фінляндської Республіки в Україні пана Яакко Лехтовірті.

У листі співголови висловлюють щирі вітання та побажання миру і процвітання з нагоди Національного свята Фінляндії – Дня Незалежності. Лист підкреслює міцні та дружні відносини між Україною та Фінляндією, спільні історико-культурні корені та схожість викликів, які їм довелося пережити у ХХ сторіччі. Зазначається висока цінність підтримки Фінляндії в умовах протидії російській агресії та виражається сподівання на подальшу тісну співпрацю та спільні зусилля у відновленні контролю над окупованими територіями. Лист також висловлює повагу та прихильність до Посольства Фінляндії в Україні та особисто пана Посла.

 

          З повагою

Співголови депутатської групи

з міжпарламентських зв’язків

з Фінляндською Республікою                                                     А.Клочко

В. Наливайченко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08