ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією за 2023 рік

 

03 березня 2020 року відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України №123 було створено депутатську групу з міжпарламентських зв’язків з Румунією (далі – Депутатська група). На сьогоднішній день до складу Депутатської групи входять 39 народних депутатів України.

Від початку повномасштабної військової агресії рф проти України, позиція Румунії щодо підтримки у пріоритетних для України питаннях залишалася незмінною. Бухарест дотримується чіткої позиції на підтримку нашої держави та рішуче засуджує триваючу агресію рф. При цьому наголошується, що румунська сторона підтримуватиме нашу країну стільки, скільки це буде потрібно.

07 березня 2023 року Парламент Румунії схвалив «Декларацію з нагоди річниці розв’язання агресивної війни рф проти України», у якому підтверджено підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах, висловлено категоричне засудження військової агресії рф проти України та заклик до негайного виведення російських військ з території нашої держави.

09 травня 2023 року Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у форматі відеоконференцій провів розмову з т.в.о Спікерки Парламенту Румунії Аліною Штефанією Горгіу.

Голова Українського Парламенту передусім подякував колежанці за сталу та широку підтримку України Румунією та її народом протягом всього періоду повномасштабного вторгнення росії та наголосив, що це важливо для  нашого подальшого поступу євроінтеграційним та євроатлантичним шляхами.

Очільниця Парламенту Румунії Аліна Штефанія Горгіу також закцентувала на тому, що Румунія  підтримує євроатлантичні прагнення України і буде  й надалі поряд з Україною у боротьбі з російською агресією.

Вона також нагадала, що Парламент Румунія  постійно працює над політичними питаннями, які є важливими для допомоги Україні, зокрема, щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу та на засудження збройної агресії росії. І це, за словами Спікерки, не зміниться, допоки Український народ не отримає мир та перемогу.

01 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський та Президент Румунії Клаус Вернер Йоганніс на полях саміту Європейської політичної спільноти підписали Спільну Декларацію про євроатлантичну інтеграцію України. В ній зокрема говориться про однозначну підтримку Румунією вступу України до НАТО. Не менш однозначною є її підтримка нашої інтеграції до Євросоюзу.

Візит Президента України до Румунії продемонстрував нові ознаки того, що співпраця між нашими держава входить на новий рівень – рівень стратегічного партнерства.

Румунія приєдналась до Спільної декларації про підтримку України від 12.07.2023 та висловлює інтерес до започаткування переговорного процесу щодо укладання двосторонньої угоди з надання гарантій безпеки.

Румунія рішуче обстоює необхідність запровадження міжнародних механізмів притягнення до відповідальності винних у вчиненні злочину агресії, військових злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду в Україні (Румунія приєдналася до позовів України у Міжнародному кримінальному суді, МС ООН та ЄСПЛ проти агресора, є членом Спільної правоохоронної групи з розслідування злочинів рф, а також увійшла до складу основної групи країн зі створення Спеціального трибуналу). Керівництво країни брало участь у Бучанському саміті та саміті держав-учасниць Коаліції зі створення Спеціального трибуналу та приєдналась до підсумкових декларацій. Румунія виступає співавтором та послідовно підтримує резолюції щодо України в рамках ГА ООН та інших міжнародних організацій, підтримала українську Формулу миру, приєднується до всіх санкційних пакетів ЄС, запроваджених проти рф. 

У зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України, візити членів депутатської групи Верховної Ради України IX скликання з міжпарламентських зв’язків з Румунією є значно обмеженими, однак постійно підтримувалися тісні зв’язки з депутатами румунського Парламенту з метою поглиблення міжпарламентського співробітництва, визначення сфери для співпраці в парламентському вимірі між Україною та Румунією, та представниками муніципалітетів з питань надання гуманітарної допомоги  українському населенню та українським біженцям, які прибули до Румунії.

Під час спілкування було висловлено зацікавленість щодо активізації двосторонніх контактів на рівні голів комітетів/комісій законодавчих органів двох держав, створення Міжпарламентської асамблеї, до складу якої можуть увійти керівники комітетів та комісій, а також представники груп дружби парламентів України та Румунії.

Відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. № 901 від 21 липня 2023 року «Про внесення змін до Розпорядження Голови Верховної Ради України №123 від 03 березня 2020 року Про затвердження складу  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією», змінився керівний склад депутатської групи.

Співголовою Депутатської групи обрано народного депутата України Олексія Леонова.

На запрошення депутата Парламенту Румунії Філипа Хавернеану народний депутат України Олексій Леонов з 5 по 7 січня 2023 року перебував з робочим візитом у Румунії щодо питань гуманітарної допомоги призначеної для України, а також для обговорення дипломатичних відносин між Україною та Румунією.

Під час робочого візиту до Румунії, Олексій Леонов разом з представниками румунського Парламенту та органами місцевої влади провели зустріч стосовно питань українських біженців. Разом з депутатом парламенту Румунії та президентом USR міста Яси Філипом Хавернєану, Настоятелем Храму Дмитра Солунського - Олегом Петровим, президентом Асоціації «La Rscruce» Адріаном Пламаде - обговорили поточну ситуацію та усі можливі способи допомоги українцям в Румунії.

У рамках зустрічі разом з Драгошем Попа, віце-президентом USR Андрієм Попеску, місцевим депутатом міста Яси, Даніелем Діске, депутатом округу Маріусом Чобану, депутатом округу - відвідали центр допомоги переселенців на пункті пропуску «Яси» та поспілкувалися з українцями, які зверталися за допомогою щодо вивчення румунської мови, працевлаштування та навчання дітей.

Також у рамках робочого візиту Олексій Леонов разом з депутатом Румунського парламенту Віктором Іліє відвідав центр допомоги українцям «Каттія», який знаходиться у місті Брашов. Олексій Леонов подякував керівництву центру Andreea Vrinceanu та Nataliya DoSweet за створення умов та всіляку допомогу українцям, оскільки з початку війни центр прийняв більше 12.000 українців та продовжує допомогами в усіх питаннях.

18 жовтня 2023 року співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Румунією Олександр Пасічний та Олексій Леонов, взяли участь у зустрічі Голови Верховної Ради України Р.О. Стефанчука з Прем’єр-міністром Румунії Марчелом Чолаку, членами уряду та послом Румунії в Україні Александру Віктор Мікула.

Насамперед, спікер українського парламенту подякував за підтримку Румунією інтеграції України в ЄС і НАТО, яка є головним і незмінним зовнішньополітичним пріоритетом країни, та за постійну багатовимірну підтримку нашої країни й українського народу.

В свою чергу, пан Марчелом Чолаку запевнив, що Румунія буде підтримувати Україну стільки скільки буде потрібно та продовжить надавати допомогу в усіх сферах від оборони до енергетики, від медичної до соціальної сфери.

Також він висловив підтримку вступу України до Євросоюзу, та відмітив роботу міжпарламентських зв’язків на високому рівні. Наша спільна мета - вивести парламентські відносини до стратегічного партнерства.

Загалом маємо безпрецедентний результат реалізації доручення Президентів обох країн щодо невідкладної роботи над розбудовою стратегічного партнерства.

За результатами проведення спільного засідання урядів України та Румунії Міністерство стратегічної промисловості України та Міністерство економіки Румунії підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво, який передбачає збільшення оборонних виробничих потужностей та розширення виробництва боєприпасів.

Загалом за підсумками засідання головами урядів обох країн було підписано сім важливих угод, серед яких, зокрема, Меморандум про посилення співробітництва у забезпеченні надійного транзиту українських товарів, яким передбачено розвиток мережі пунктів пропуску між Україною та Румунією.

Також визначено чотири найперспективніші напрямки розвитку співпраці наших країн: логістика, з пріоритетним розвитком Дунайського кластеру, прикордонна інфраструктура, сільське господарство та енергетика.

Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, подальше стратегічне партнерство, продовольчу безпеку, інтеграцію України до Євросоюзу та НАТО, а також реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. 

Поспілкувалися щодо поглиблення співпраці та активізації міжпарламентського двостороннього діалогу з питань європейської інтеграції шляхом започаткування роботи двосторонньої міжпарламентської асамблеї.

Відбулася значна інтенсифікація контактів при обговоренні питань відновлення України та участі Румунії в цьому процесі. З 18 по 21 жовтня в Бухаресті в будівлі Палати депутатів відбувся Rebuilding Ukraine Forum 2023. До цього Форуму були запрошені світові лідери, експерти, що формують майбутнє, для того, щоб обговорити ключові аспекти відбудові та відновлення України. Всі напрацювання та домовленості, які були досягнуті під час його проведення отримають розвиток та набудуть ще більшої конкретики та реалізації за участі Румунії.

Олексієм Леоновим, як співголовою Депутатської групи, інформацію про вищенаведену робочу зустріч та значний внесок у формування відносин стратегічного партнерства між нашими державами було висвітлено у наступних матеріалах:

1.     https://www.kyivpost.com/post/22996

2.     https://www.rbc.ua/rus/news/leonov-delegatsieyi-rumuniyi-viznacheno-chotiri-1697735740.html

3.     https://usionline.com/zv-iazky-ukrainy-z-rumuniieiu-vykhodiat-na-stratehichnyj-riven-odeskyj-nardep/

4.     https://www.instagram.com/reel/CyjPlvXsqs-/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D

5.     https://www.instagram.com/p/CylHrnqs-Lh/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D&img_index=1

 

Варто відзначити, що розширення переліку напрямків співпраці України з Румунією повністю відповідає домовленості президентів двох країн щодо розбудови стратегічного партнерства між нашими державами.

Щодо пріоритетних напрямків розвитку українсько-румунських відносин, їх покращення, інтенсифікації взаємовигідної співпраці між державами йдеться мова в опублікованих нижче матеріалах:

1.     https://www.kyivpost.com/uk/opinion/19768?fbclid=IwAR3xtGkz6msYbN_L0hgE0jKj5AYYtrmaaXgmR9vIieKk71R35ZJoxvZg5BM

2.     https://www.kyivpost.com/uk/post/21376

3.     https://www.kyivpost.com/opinion/21341

4.     https://www.kyivpost.com/opinion/25707

5.     https://www.rbc.ua/rus/news/nardep-leonov-rozpoviv-k-rumuniya-dopomagae-1689767719.html

6.     https://daily.rbc.ua/rus/show/k-rumuniya-nablizhae-ukrayinu-peremogi-1689073919.html

7.     https://www.kyivpost.com/opinion/26598

8.     https://www.youtube.com/watch?v=FASPKi78i2Q

9.     https://www.youtube.com/watch?v=mZnNVxEJUXM

10. https://youtu.be/d3cTtQpHxv0?si=6XHzahXHh-j2_Dvr

11. https://www.instagram.com/reel/C1ticvssdeN/?igsh=eDg3aThrZzNpMmJo

12. https://www.instagram.com/reel/Cy0B0LDMHLp/?igsh=b2lzeHBrc3FpeTBm

13. https://www.instagram.com/reel/CypTUlvoO84/?igsh=MWwyNWNmZWxsbDIzNw==

 

Відтак, протягом 2023 року депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією підтримувала плідні двосторонні зв’язки  з метою налагодження співпраці та вироблення єдиної стратегії спільної діяльності парламентів обох країн відповідно до діючих двосторонніх угод та обговорених в рамках зустрічей питань.

Наприкінці 2023 року, Депутатською групою було визначено основні пріоритети міжпарламентського співробітництва на 2024 рік, а саме: подальша підтримка контактів з Румунією, сприяння єдиного напрямку спільної діяльності та розвитку відносин між парламентами та депутатськими групами з міжпарламентських зв’язків України та Румунії, зростання та поглиблення міжпарламентського співробітництва, сприяння в реалізації спільних українсько-румунських проектів, обмін досвідом та інформацією у сфері законотворчості, обговорення та реагування на ключові політичні події, а також налагодження подальшої роботи щодо зміцнення торговельно-економічного та гуманітарного співробітництва.

 

народні депутати України,                                                          О.О. Леонов

співголови депутатської групи                                         

Верховної Ради України з 

міжпарламентських зв’язків з                                                  О.С. Пасічний

Румунією    

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08