ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною за 2023 рік

 

З метою поліпшення двосторонніх відносин, організації і координації міжпарламентського співробітництва у Верховній Раді України ІХ скликання 10 лютого 2020 року була створена депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною, яку очолюють співголови – Лунченко Валерій Валерійович, Тищенко Микола Миколайович та Гришина Юлія Миколаївна. Склад депутатської групи  затверджений розпорядженням Голови Верховної Ради України № 57 від 10.02.2020 року. На сьогоднішній день до складу депутатської групи входять 64 народні депутати України.

Між Україною та Угорщиною досить давно зберігаються напружені відносини, та від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, криза у двосторонніх відносинах з Угорщиною лише поглибилася.

Коли росія 24 лютого вторглася в Україну в Угорщині виступили на підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої країни. При цьому в заяві міністра закордонних справ Петера Сіярто не було різкої критики росії, а прем'єр Віктор Орбан відразу наголосив, що Угорщина не повинна бути втягнута в конфлікт і військову допомогу відправляти не будуть.

Попри всі неузгодженості та зважаючи на вагомість міжпарламентського співробітництва для зміцнення та розвитку українсько-угорських відносин у двосторонньому форматі, депутатською групою Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною протягом 2023 року все одно вживалася низка необхідних заходів на цьому напрямку діяльності.

Як відомо, у 2017 році за рішенням Угорщини міжпарламентський діалог між нашими країнами був фактично заморожений. Впродовж парламентського циклу 2018-2022 років в угорському парламенті не була сформована група дружби з Україною, що угорська сторона аргументувала своїм незадоволенням ухваленим у 2017 році Законом України «Про освіту», який нібито звужує права угорської громади України.

Однак, за інформацією Директора Департаменту закордонних справ Державних Зборів Угорщини П.Шарді, 10 листопада 2022 року в Державних Зборах Угорщини була створена група дружби з міжпарламентських зв’язків з Україною.

Створення зазначеної групи дружби було зумовлене новим циклом роботи Державних Зборів Угорщини після проведення у квітні 2022 року парламентських виборів у цій країні та свідчило про наміри угорської сторони знайти нові підходи до міжпарламентського діалогу з Україною.

У лютому 2023 року з метою проведення консультацій щодо співпраці в рамках гуманітарної допомоги в частині покращення становища людей, які проживають в Україні, значними ресурсами та регулярними поставками допомоги, в Угорщині відбулась наша зустріч з представниками угорської політичної партії «Моментум» на чолі з Давідом Бедьо та Ференцем Геленчейром.

У ході зустрічі було обговорено багато важливих питань щодо повноцінної співпраці груп дружб України та Угорщини, а також можливості зміни керівництва групи дружби з Україною в Угорщині, так як за наявною інформацією, отриманою у листі від заступника Міністра закордонних справ України Євгена Перебийніса, президент (голова) новоствореної групи дружби з Україною Аттіла Тілкі, її віцепрезидент Льорінц Нача та член Янош Потапі є особами, яким восени 2020 року було заборонено в’їзд в Україну на три роки, у зв’язку з їх втручанням у внутрішні справи нашої держави, що ускладнило міжпарламентський діалог між нашими країнами.

Під час візиту було досягнуто домовленості, що політична партія «Моментум» буде і надалі активно підтримувати Україну публічно в стінах угорського парламенту та виступати із антиорбанівською політикою в питаннях стосовно України. Представники угорської політичної партії «Моментум» неодноразово відвідували Україну з  метою вирішення гуманітарних питань, що і продовжуватимуть робити у подальшому.

Також, під час службової поїздки у лютому 2023 року в Угорщині відбулась зустріч із заступником Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини паном Левенте Модьором. Було приділено час ряду надважливих гуманітарних питань для України в частині надання гуманітарних вантажів для обласних військових адміністрацій, а саме: близько 160 тон гуманітарного вантажу на березень 2023 року, цільове направлення якого було в Херсонську, Харківську та інші області.

Заразом під час зустрічі було обговорено питання щодо фінансування та можливості реконструкції Закарпатської обласної дитячої лікарні. Пан Левенте Модьор проінформував, що буде затверджений бюджет для зазначеного закладу. Всі члени міжпарламентського співробітництва торкнулись дуже широкого кола питань, зокрема, відношення опозиції до війни в Україні, погляди Угорського Парламенту на ухвалення рішення про визнання росії державою-спонсором тероризму, перспективи вступу України до Європейського союзу, енергетичної кризи та шляхи розгляду запобігання її зростанню. Важливим питанням стало обговорення зміцнення торговельно-економічного та гуманітарного співробітництва.

У травні місяці 2023 року відбулось службове відрядження до Угорщини, де відбулась зустріч із заступником Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини паном Левенте Модьором. Було обговорена низка надважливих питань, зокрема, однією з важливих тем переговорів була координація робіт з відбудови, а також гуманітарна допомога, яку Угорщина надає Україні всередині держави та українським біженцям в Угорщині.

Знову підіймалося питання щодо фінансування Закарпатської обласної дитячої лікарні. Пан Левенте Модьор зазначав, що Угорщина допомогатиме у покращенні умов зазначеної лікарні.

Завдяки сумісній співпраці представників Угорської екуменічної служби з органами місцевого самоврядування у Київській області відбулось відкриття дитячого садка, збудованого за підтримки уряду Угорщини в селі Загальці Бучанського району.

У селі Синяк Бучанського району за підтримки Угорщини у 2023 році розпочалось будівництво багатофункціонального муніципального центру, на що було виділено близько десяти мільйонів євро. У будівлі будуть знаходитися ЦНАП, сімейна амбулаторія та поштове відділення.

Також під час переговорів підіймались нагальні питання стосовно реконструкції найбільш постраждалих населених пунктів від російської військової агресії. Не оминули нашої уваги і питання стосовно активізації роботи наших груп дружб в частині напрацювання плану зустрічей та подальшої співпраці.

Крім того, у ході робочого візиту відбулася зустріч з представником української національної меншини в Угорщині пані Ліліаною Грекса. Було приділено увагу питанням щодо потреб вимушених українських переселенців в Угорщині, надання гуманітарної допомоги в Україну, а також стосовно розвитку культури України в Угорщині та проведення тематичних фестивалів для українців в Угорщині.

11 грудня 2023 року, вперше посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, разом з главами понад 20 дипломатичних місій з країн ЄС, відвідали Закарпаття, аби на власні очі пересвідчитись у відсутності утисків нацменшин.

Надважлива подія для українського євроінтеграційного процесу була організована співголовою депутатської групи Юлією Гришиною, спільно з Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою. У ході візиту члени делегації ознайомилися з реаліями життя представників нацменшин на Закарпатті та обговорили питання нового Закону щодо національних спільнот. У документі було враховано усі рекомендації Єврокомісії та Венеційської комісії. Він вносить зміни до семи законів України: щодо національних меншин України, місцевого самоврядування, освіти, державної мови та медіа. Окрему вдячність посли країн ЄС висловили Президенту України Володимиру Зеленському за лідерство та швидке підписання закону, а також парламенту за його роботу.

Окрім того, під час візиту до закладів освіти, де навчаються представники угорської національної спільноти, викладачі підкреслили, що відчувають підтримку. Щобільше, було наголошено на тому, що внесення змін до деяких законів України щодо прав національних спільнот в освітній сфері є важливою подією для громади, значення якої важко переоцінити.

Під час зустрічі представники угорських національних спільнот Закарпаття опублікували відкрите звернення до голови Європейської ради Шарля Мішеля та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Вони звернулися з проханням підтримати рішення щодо відкриття перемовин про членство України в ЄС під час засідання Євроради. Аналогічне звернення до премʼєр-міністра Словаччини зробили й лідери словацької національної спільноти.

Також велись перемовини шляхом телефонного зв’язку з Надзвичайним та Повноважним Послом Угорщини в Україні Іштваном Ійдярто з метою обговорення нагальної теми війни в Україні, погляди Угорського Парламенту на збройну агресію росії проти України, а також участь Угорського Парламенту в оборонній підтримці України.

Підсумовуючи, депутатська група дружби Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною продовжить працювати над поглибленням двосторонніх відносин між Україною та Угорщиною, маючи наміри у 2024 році сфокусувати свою роботу на основних пріоритетах міжпарламентського співробітництва, а саме: сприяння єдиного напрямку спільної діяльності та розвитку відносин між парламентами та депутатськими групами з міжпарламентських зв’язків України та Угорщини, сприяння в реалізації спільних українсько-угорських проектів, обмін досвідом та інформацією у сфері законотворчості, обговорення та реагування на ключові політичні події, направлені на перемогу України у війні з рф, а також налагодження подальшої роботи щодо зміцнення торговельно-економічного та гуманітарного співробітництва.


Співголова депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною                   Валерій ЛУНЧЕНКО

 

Співголова депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною                   Микола ТИЩЕНКО

 

Співголова депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною                   Юлія ГРИШИНА

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08