Звіт діяльності депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією за 2023 рік

 

Міжпарламентська співпраця України з Грузією з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну помітно  ускладнилася через позицію Грузії щодо війни. Грузія і далі, як це було у 2022 році, підтримує Україну на політичному та гуманітарному рівнях та одночасно дуже фрагментарно бере участь у санкційній політиці та не бере участі у військовій допомозі Україні. Разом з тим, розуміючи важливість будь-якої підтримки та необхідність постійного контакту з Грузією, Співголова депутатської групи Іванна Климпуш-Цинцадзе підтримує постійний контакт із Головою групи дружби у парламенті Грузії від більшості Арчілом Талаквадзе, Головою Комітету з питань європейської інтеграції Макою Бочорішвілі, депутатками опозиційних фракцій парламенту Хатією Деканоїдзе, Саломе Самадашвілі та іншими  грузинськими колегами. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну співголова депутатської групи Іванна Климпуш-Цинцадзе та її члени постійно доносять до грузинської сторони інформацію про актуальний стан справ на фронті, військові злочини росії, виклики, які стоять перед Україною, а також про потреби та підтримку, яку потребує Україна у боротьбі з агресором. Варто відзначити, що велика частина таких контактів відбувається під час участі у міжнародних заходах, парламентських асамблеях тому для членів депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Грузією особливо важливо бути присутніми на міжнародних заходах за участі грузинських колег, аби доводити до них проукраїнську позицію. Варто відзначити, що така негласна робота, зокрема членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією, позитивно впливає на те, що на всіх без винятку парламентських асамблеях, де беруть участь Україна та Грузія, остання займає проукраїнську позицію. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Грузія реалізовує в Україні багато гуманітарних ініціатив, приймає українських біженців та надає їм різні види допомоги про необхідність реалізації яких, керівниця депутатської групи та її члени постійно наголошують грузинським колегам.

Варто відзначити, що Співголові депутатської групи Іванні                Климпуш-Цинцадзе у тісній взаємодії із Посольством Грузії в Україні та Міністерством оборони Грузії вдалося реалізувати один з таких проектів та  відправити на реабілітацію та відпочинок до Грузії 40 дітей (та 8 супроводжуючих) військовослужбовців Збройних Сил України, які безпосередньо беруть участь у відсічі неспровокованої російської агресії, а також дітей загиблих та таких військовослужбовців, які на цей час перебувають в полоні. Оздоровлення дітей у Грузії відбувалося двома групами у реабілітаційному центрі  ім. Маріам Макашвіллі (м. Тбілісі),  що відбувалися з 28 вересня по 06 жовтня та з 21 жовтня по 01 листопада 2023 року.

Відповідно, зокрема в рамках реалізації цього проекту відбувалася постійна комунікація  та чисельні зустрічі Співголови депутатської групи Іванни Климпуш-Цинцадзе та Секретаря групи Безноско Андрія з Посольством Грузії в Україні, зокрема Тимчасово Повіреним у справах Леваном Цурцумією, військовим атаще, бригадним генералом Леваном Гамкрелідзе та радником Посольства Іраклі Абасадзе, які відзначили на останній зустрічі 17 листопада 2023 року, що практика реабілітації та оздоровлення дітей у Грузії буде продовжуватися вже з квітня 2024 році, де також основну  роль у реалізації цієї можливості покладатимуть на депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією. Також працівникам Посольства було озвучено, що у таких майбутніх можливостях реабілітації будуть задіяні, окрім дітей військовослужбовців Збройних Сил України, діти військовослужбовців Національної Гвардії України та Державної прикордонної служби, які безпосередньо беруть участь у протистоянні агресору - російській федерації. Також під час зустрічі з представниками Посольства, неодноразово порушувалися питання позиції Грузії у неспровокованій війні росії проти України, доводилися українські позиції, які представники Посольства обіцяли взяти до уваги та працювати на благо дружніх українсько-грузинських взаємин.

Попри об’єктивні причини, що призвели до послаблення співпраці та взаємодії з нашими грузинськими колегами, в рамках роботи депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією  у 2023 році відбулися наступні активності:

23 лютого відбулася зустріч Співголови групи Іванни                     Климпуш-Цинцадзе з делегацією опозиційних депутатів парламенту Грузії на чолі з Мамукою Казарадзе - Головою партії «Лело для Грузії».

18 квітня відбулася зустріч Співголови групи Іванни                    Климпуш-Цинцадзе з Послом Грузії в Україні Георгієм Закарашвілі.

19 травня Співголова групи Іванни  Климпуш-Цинцадзе взяла онлайн участь у Ронделлі безпековій конференції, що відбувалася у м. Тбілісі.

23 серпня Співголова групи Іванни  Климпуш-Цинцадзе разом з Першим Заступником Голови Верховної Ради України О. Корнієнком провели зустріч  з багатопартійною делегацією грузинського парламенту.

6 вересня Співголова групи Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла онлайн участь у 7-й  щорічній  Тбіліській міжнародній конференція, яка проходила під гаслом «Перемогти путінізм».

28 вересня та 21 жовтня відбулися спільні зустрічі Співголови депутатської групи Іванни Климпуш-Цинцадзе, Секретаря групи Безноска Андрія та представників Міністерства оборони України на чолі з Начальником Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України генералом-майором Владиславом Клочковим з Тимчасово Повіреним у справах Грузії в Україні Леваном Цурцумією, військовим аташе Посольства Грузії в Україні, бригадним генералом Леваном Гамкрелідзе та радником Посольства Грузії в Україні Іраклі Абасадзе  під час проводів дітей на відпочинок та реабілітацію до Грузії.

17 листопада відбулася зустріч Співголови депутатської групи Іванни Климпуш-Цинцадзе та Секретаря групи Безноска Андрія у Посольстві Грузії в Україні з Тимчасово Повіреним у справах Грузії в Україні Леваном Цурцумією та військовим аташе Посольства Грузії в Україні, бригадним генералом Леваном Гамкрелідзе, де, зокрема була висловлена подяка грузинській стороні від Співголови депутатської  та всієї депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією, а також Генерального штабу Збройних Сил України, були передані відповідні листи-подяки за реалізацію проекту з реабілітації та відпочинку дітей українських військовослужбовців у Грузії. Також було обговорено подальші можливості продовження такого проекту та стан двосторонніх взаємин України та Грузії, зокрема в контексті війни з росією.

 Також Співголова міжпарламентської групи Іванна                     Климпуш-Цинцадзе протягом року проводила чисельні зустрічі з представниками парламенту та уряду Грузії  під час участі у  міжнародних заходах, зокрема: «Форум 2000», що відбувався у м. Празі, Республіка Чехія, Варшавському безпековому Форумі, Парламентській асамблеї НАТО, а також під час конференцій голів Комітетів з європейських справ національних парламентів держав-членів ЄС (COSAC).

Протягом року Іванна Климпуш-Цинцадзе надавала чисельні інтерв’ю грузинським ЗМІ та медіа, що були спрямовані на підтримку позиції України у протистоянні з агресором рф.

Двосторонніх візитів українських парламентарів до Грузії та, відповідно, грузинських до України не планувалося, але варто згадати про втрачену можливість додаткових зустрічей з грузинськими парламентарями Співголовою депутатської групи Іванною Климпуш-Цинцадзе через непогодження керівництвом Верховної Ради України відрядження  до Грузії  (м. Тбілісі) з 02 по 08 вересня 2023 року, де відбувалася 7-ма щорічна  Тбіліська міжнародна конференція, яка проходила під гаслом «Перемогти путінізм». Це відрядження не потребувало витрат бюджетних коштів і, користуючись такою можливістю планувалося використати перебування у м. Тбілісі для попередньо запланованих на той час зустрічей  із:  Спікером парламенту Грузії                  Ш. Папуашвілі, Головою групи дружби з Україною в парламенті Грузії            А. Талаквадзе, Головою Комітету з питань європейської інтеграції                    М. Бочорішвілі, Головою Комітету у закордонних справах парламенту Грузії   Н. Самхарадзе, Головою Комітету з питань оборони та безпеки парламенту Грузії І. Берая, а також іншими парламентарями та урядовцями.

Попри всі складності у українсько-грузинських взаєминах та неоднозначній позиції Грузії у розв’язаній війні росії проти України, члени групи продовжують старатися реалізовувати соціальні проекти за підтримки грузинської сторони сприяти перебуванню у Грузії тимчасово-переміщених осіб з України, а також доводити до грузинських колег проукраїнську позицію та наголошувати на наших проблемах та викликах аби протистояти агресору, щоб позиція Грузії змінювалася на користь України.

 

 

З повагою,

народний  депутат України,                                         Климпуш-Цинцадзе І. О.

Співголова депутатської групи

Верховної Ради України з

міжпарламентських

зв’язків з Грузією                   

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08