ЗВІТ

про діяльність Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак за 2023 рік

 

 

Діяльність Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак (далі – Група дружби з Республікою Ірак) у 2023 році полягала в підтриманні постійної комунікації з іракською стороною, особливо з Посольством Республіки Ірак в Україні, а також пошуку можливостей для розширення двостороннього співробітництва між парламентами обох країн.

У квітні 2023 року співголова Групи дружби з Республікою Ірак Андрій Богданець звернувся з офіційним листом до Тимчасово Повіреного у справах Республіки Ірак в Україні, Повноважного Міністра Пана Таана Хуссейна Аббаса Хуссейна, у якому було викладено прохання щодо сприяння в активізації міжпарламентських зв’язків. Також, було направлено вітальний лист на адресу новообраної Голови Комітету з міжнародних справ Ради Представників Республіки Ірак Ділан Гхафур Салех, у якому викладено пропозиції щодо активізації двосторонніх відносин, бачення подальших перспектив їх розвитку, налагодження ефективного міжпарламентського діалогу та прохання щодо сприяння в організації зустрічей з членами Ради Представників Республіки Ірак та посадовими особами Республіки Ірак.

У відповідь на вищезазначений лист, Голова Комітету з міжнародних справ Ради Представників Республіки Ірак Ділан Гхафур Салех надіслала офіційне запрошення стосовно візиту до Ради Представників Республіки Ірак, з метою обговорення двосторонніх відносин між країнами,  Співголові Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак А. Богданцю та Голові Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О. Мережку.

Після проведення відповідних консультацій Посольство Республіки Ірак в Україні проінформувало про свою готовність щодо сприяння в логістичній підтримці поїздки й організації зустрічей з іракськими парламентарями та іншими офіційними особами Республіки Ірак.

У результаті подальшої комунікації було досягнуто домовленостей стосовно проведення двосторонніх зустрічей з низкою посадових осіб Республіки Ірак: Головою Комітету Ради Представників Республіки Ірак у закордонних справах, пані Ділан Гхафур Салех, Міністром сільського господарства Республіки Ірак Аббасом Джабером Аль-Алі Аль-Малікі, Міністром оборони Республіки Ірак Табетом Мохаммедом Аль-Аббасі, Міністром нафти Республіки Ірак Хайяном Абдул Гані Аль-Савадом, а також опрацьовувалися питання щодо зустрічі з іншими посадовими особами Республіки Ірак.

Водночас, відрядження до Республіки Ірак, заплановане на вересень, 2023 року, не було погоджене керівництвом Верховної Ради України з огляду на відсутність запрошення від Спікера Ради Представників Республіки Ірак. Відповідне прохання до іракської сторони щодо надсилання такого запрошення було направлено, однак у заплановані терміни питання вирішити не вдалося. Таким чином, з огляду на відсутність вищезазначеного запрошення, поїздка до Республіки Ірак відклалася на невизначений термін.

Також, у жовтні 2023 року, Співголовою Групи дружби з Іраком А. Богданцем було направлено лист-співчуття до Посольства Республіки Ірак в Україні з приводу жахливої події, що сталася в окрузі Аль-Хамданія (Мосул, провінція Найнава), внаслідок якої загинуло багато безвинних громадян Республіки Ірак.

Загалом, постійні контакти, протягом 2023 року, керівництва Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак з представниками іракської сторони, заклали основи для подальшої інтенсифікації розвитку двосторонніх відносин. Водночас, для ефективного руху в зазначеному напрямку важливого значення набуває офіційний візит української парламентської делегації до Республіки Ірак.

 

Співголова Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак

А.В. БОГДАНЕЦЬ

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08