Звіт

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою за 2023 рік

 

 

У 2023 році Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою (далі – Група) зосередила свої зусилля на просуванні національних інтересів України та забезпеченні успішної протидії російській агресивній війні проти нашої держави.

 

Зокрема, пріоритетом Групи стала адвокація політичної, фінансової, військової та гуманітарної допомоги Україні, повернення незаконно депортованих російською федерацією українських дітей, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, розширення економічних та індивідуальних санкцій проти рф, а також конфіскації російських активів і відшкодування Україні.

 

Канада є надійним міжнародним партнером України. З початку російського повномасштабного вторгнення, Канада надала Україні допомоги на загальну суму понад 8 мільярдів доларів, серед яких понад 2 мільярди були спрямовані на військову допомогу. Окрім цього, в координації з іншими партнерами, Канада наклала санкції проти сотень осіб і компаній у рф, причетних до російської агресії проти України.

 

У червні до Києва здійснили візит Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та Міністр фінансів Канади Христя Фріланд. Під час візиту вони підтвердили солідарність канадців з Україною, а також заявили про непохитну підтримку України та її громадян під час жорстокої повномасштабної війни російської федерації проти України.

 

Джастін Трюдо анонсував додаткові заходи та інвестиції, спрямовані на допомогу Україні. Зокрема він заявив про новий пакет фінансової допомоги розміром в 500 мільйонів канадських доларів, продовження тренувальної місії «UNIFIER», допомогу з навчанням українських пілотів на літаках F-16, надання гуманітарної підтримки для подолання наслідків підриву росіянами Каховської гідроелектростанції та фінансування проєктів, спрямованих на зміцнення психічного здоров’я українців.

 

З 30 червня по 4 липня співголова Групи Крулько І.І. та члени Групи Потураєв М.Р., Герасимов А.В., Геращенко І.В., Фролов П.В., Юрчишин Я.Р., Кравчук Є.М. у складі делегації українських парламентарів взяли участь у 30-й Щорічній сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва Європи (ОБСЄ).

 

У перший день сесії було ухвалено важливе рішення про створення спеціального комітету з питань України для консультацій між парламентарями 57 країн-учасниць з питань допомоги народу України через вторгнення рф.

 

У спеціальній резолюції, запропонованій українською делегацією, Асамблея закликала держави-члени ОБСЄ підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України для притягнення політичного та військового керівництва рф до відповідальності за вторгнення в Україну, а також засудити російську державну ідеологію.

 

Під час сесії було прийнято такі важливі резолюції як «Наслідки агресії рф проти України щодо жінок та дітей» та «Покарання за депортацію українських дітей, забезпечення їх повернення та притягнення винних до відповідальності». А на закритті було прийнято Ванкуверську декларацію, в якій рф визнано спонсором тероризму, ПВК «Вагнер» – терористичною організацією, а рашизм – ідеологією Кремля. Декларація засуджує агресивну війну рф проти України як явне, грубе та невиправлене порушення Гельсінських принципів, а також повне порушення Паризької хартії для нової Європи, висловлює непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

 

У період з 5 по 8 липня членами Групи було організовано ряд зустрічей з канадськими політиками та українською діаспорою у Канаді. Так, члени Групи Потураєв М.Р., Геращенко І.В. та Кравчук Є.М. провели зустріч з керівництвом та науковцями найбільшого Канадського інституту українських студій Університету Альберти, під час якої обговорили протидію російській пропаганді та спотворенню історії. Народні депутати разом з Послом України в Канаді Юлією Ковалів також зустрілися з лідерами громади та активістами місцевих організацій міста Едмонтон, запропонували меру обрати місто-побратим в Україні та домовилися налагодити співпрацю в культурній сфері.

 

У листопаді співголова Групи Забуранна Л.В. здійснила візит до Канади. У Галіфаксі, Нова Шотландія, вона взяла участь у П’ятнадцятому щорічному міжнародному безпековому форумі – провідній в Північній Америці конференції з питань міжнародних відносин і безпеки, головна місія якої полягає у зміцненні стратегічного співробітництва між демократіями.

 

Дискусії, що відбулися в рамках форуму, чітко продемонстрували, що перемога України не лише необхідна, а й реальна. Вона відкриє шлях для світлого майбутнього всіх людей в усіх регіонах світу, адже захист демократичних цінностей зміцнить повагу до верховенства права та міжнародний порядок. Учасники форуму, представники світових демократій, домовилися співпрацювати та координувати зусилля й надалі, аби надати ефективну відповідь поточним викликам і сприяти наближенню перемоги України через відновлення територіальної цілісності України, забезпечення справедливості та належного покарання за агресію рф, а також відновлення України.

 

У Торонто Забуранна Л.В. долучилася до Конференції щодо притягнення росіян до відповідальності за воєнні злочини, скоєні проти українських дітей. Захід був організований платформою «United for Justice» (Об’єднані заради справедливості), створеною за підтримки Уряду Канади, Посольства України в Канаді та Офісу Генерального прокурора України, та зібрав посадовців високого рівня з Канади, США та Європейського Союзу, а також відомих правників та активістів у сфері прав людини.

 

В Оттаві народний депутат провела двосторонні зустрічі з представниками Уряду Канади Робертом Оліфантом, Парламентським секретарем міністра закордонних справ Канади; Жаклін ОʼНіл, Послом Канади у справах жінок, миру та безпеки; та Мелані Лейк, офіцером зв’язку Збройних сил Канади в офісі Посла Канади у справах жінок, миру та безпеки. Основними темами для розмови були критична необхідність військової та фінансової підтримки України, захист ветеранів та розвиток програм щодо підтримки жінок-військових і жінок-ветеранів.

 

Окрім цього, відбулася зустріч Забуранної Л.В. з депутатом Парламенту Канади, головою Парламентської групи дружби з Україною Іваном Бейкером, під час якої головна увага була зосереджена на підтримці Парламентом Канади подальших санкцій проти фізичних осіб і підприємств у рф, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, повернення українських дітей, що були незаконно вивезені до рф та Білорусі, а також на важливості ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною.

 

Підсумовуючи, протягом 2023 року відносини між Канадою та Україною продовжили активно розвиватися на основі взаємної поваги та спільних цінностей. У 2024 році Депутатська група дружби Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою надалі працюватиме над поглибленням співпраці між Україною та Канадою як одним з найбільш надійних союзників України задля цілковитої перемоги нашої держави над ворогом.


З повагою народні депутати України                                      Леся ЗАБУРАННА

                                                                                                   Іван КРУЛЬКО



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08