ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕПУТАТСЬКОЇ ГРУПИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З МІЖПАРЛАМЕНТСЬКИХ ЗВ’ЯЗКІВ З РЕСПУБЛІКОЮ МОЛДОВА У 2023 РОЦІ

 

Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова створено 18 грудня 2019 року. До її складу входять 12 народних депутатів України.

09 лютого 2023 року як керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова Михайло Радуцький звернувся до голови групи дружби в Парламенті Р. Молдова пана Оазу Нантоя із запрошенням відвідати Київ та взяти участь у парламентських заходах з нагоди річниці повномасштабної війни росії проти України. Молдовські колеги заявили про повну підтримку України та засудження дій агресора і підтвердили участь двох членів Парламенту у зазначених заходах особисто: пана Оазу Нантоя (Mr. Oazu NANTOI) – керівника групи міжпарламентських звʼязків з Україною та пана Іона Грози (Mr. Ion GROZA) – голови делегації Парламенту Республіки Молдова в ПАРЄ.

23 лютого 2023 року відбулась зустріч Голови групи дружби з Молдовою в Парламенті України Михайла Радуцького, члена групи дружби Миколи Стефанчука, члена Комітету Верховної Ради України з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування Юрія Заславського з молдавськими колегами, які прибули до Києва, за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківеря.

24 лютого 2023 року молдавські колеги взяли участь в серії парламентських заходів, присвячених річниці повномасштабної війни росії проти України, зокрема, у пленарному засіданні Верховної Ради України, здійснили візит до Київської області (м. Буча, м. Ірпінь), де на власні очі побачили наслідки вторгнення російського агресора, взяли участь в покладанні лампадок біля Стіни Памʼяті за участі Голови Верховної Ради України та в багатосторонній міжнародній робочй зустрічі з Першим Заступником Голови Верховної Ради України, під час якої висловили солідарність і підтримку українському народові.

02 березня 2023 року Михайло Радуцький як керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова звернувся офіційним листом до пана Оазу Нантоя зі словами вдячності за нещодавній візит молдовської делегації до Києва. Також висловив вдячність за  прийняту Парламентом Республіки Молдова заяву щодо агресії проти України, в тому числі завдяки активізації міжпарламентської роботи в рамках групи дружби, адже одним із ініціаторів зазначеного документу став Оаза Нантой. У прийнятій заяві засуджується загарбницька війна російської федерації проти України, визнаються воєнними злочинами атаки на житлову інфраструктуру, вчинення звірств у Бучі, Ірпені та інших містах, вбивства, в тому числі катування дітей, сексуальних домагань та примусового переміщення громадян України до рф. Також Парламент Р. Молдови підтримав «формулу миру» Президента України Володимира Зеленського, закликав рф негайно вивести війська з усієї міжнародно визнаної території України та підтримав створення спеціального трибуналу для рф за скоєні злочини. Михайло Радуцький висловив вдячність пану Нантою та молдавському Парламенту за солідарність з Україною, за засудження агресії та підтримку десятків тисяч українських вимушених переселенців.

12 травня 2023 року Михайло Радуцький як керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова розповів в інтерв’ю молдовському онлайн-телеканалу AVA-TV про взаємодію на рівні парламентів, груп дружби, допомогу українським біженцям, підтримку України з боку молдавських колег. Зокрема, про те, що Україна високо цінує солідарність Молдови від початку повномасштабного вторгнення, зокрема за голосування в ООН за позицію України, за прихисток сотням тисячам українських біженців, за адаптацію транспортно-логістичної інфраструктури на користь України, щоб перевозити із країн ЄС вантажі та гуманітарну допомогу. Важливо, що перший візит вашого президента Маї Санду після обрання на посаду був до України.

13.09.2023 року Михайло Радуцький як керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків звернувся до пана Оазу Нантоя щодо розгляду можливості забезпечити для дітей загиблих захисників України організацію 2-3 тижневого оздоровлення і відпочинку в безпечних країнах, що сприятиме покращенню їхнього психоемоційного стану і здоровʼя, травмованого внаслідок неспровокованої збройної агресії російської федерації. Молдавські колеги відгукнулись на цей запит та висловили готовність забезпечити необхідні організаційні заходи.

Пріоритетні напрямки роботи депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова у 2024 році:

1.     Подальший розвиток міжпарламентського діалогу та співробітництва,

2.     Подальша підтримка спільних українсько-молдовських проєктів,

3.     Продовження обміну досвідом у сфері адаптації національних законодавств до норм Європейського Союзу.

 

 

Керівник депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків

з Республікою Молдова                                                       М. Б. Радуцький

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08