ЗВІТ

 

про діяльність Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія

 

31 грудня 1991 року уряд Королівства Іспанія визнав Україну як незалежну державу . Відносини між Україною та Королівством Іспанія характеризуються різноплановістю та багатогранністю. Іспанія є важливим партнером України і сприяє наближенню нашої держави до ЄС.

21 квітня 2022 та 23 лютого 2023 р. - з початку повномасштабної агресії Росії проти нашої держави у лютому 2022 р. Глава Уряду Іспанії П.Санчес двічі відвідував Україну .

 

Депутатська група:

Депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія у Верховній Раді України була сформована 18 лютого  2021 року. Нараховує 39 народних депутатів. Головою групи є депутат Ігор Петрович Негулевський (фракція політичної партії «Слуга Народу»).

Сенат Іспанії. Сенат в Іспанії не має чіткої кількості членів. 208 сенаторів обираються на загальних виборах. Також близькі за різними ознаками провінції Іспанії утворюють автономні спільноти, яких у державі 17. Кожна зі спільнот має власний законодавчий орган, який гарантовано обирає одного сенатора від автономії, а також ще по одному на кожний мільйон населення. Таким чином наразі кількість іспанських сенаторів складає 266 осіб.

Наприкінці травня 2023 р. було повідомлено Головою уряду Іспанії Педро Санчес  про розпуск Генеральних кортесів (парламенту держави) та проведення 23 липня позачергових виборів, що мали відбутися лише в грудні. 28 травня іспанці голосували на муніципальних та автономних виборах, і за їхніми результатами правляча Іспанська соціалістична робітнича партія (PSOE) майже всюди поступилася правій Народній партії (PP).

Причиною дострокових виборів стали погані результати виборів: праві партії отримали у Конгресі Генеральних кортесів (нижній палаті парламенту) загалом 169 місць (з них 136 отримала Народна партія Альберто Нуньєс Фейхоо) з 350. При цьому права партія Vox, потенційні союзники Фейхоо, отримали значно гірший, ніж на попередній виборах, результат (33 місця проти 52 в 2019 році). Соціалістична робітнича партія Іспанії чинного прем’єра Санчеса отримала 122 мандати, її потенційні союзники Sumar – 31.

23 липня 2023 р. в Іспанії відбулися дострокові загальнонаціональні вибори. За результатами підрахунку 100% бюлетенів, оброблених ЦВК Іспанії.

Підтверджується прогноз, що Народна партія не здобуває абсолютну більшість (176 мандатів) в Конгресі Депутатів. Проте, попри попередні очікування, сумарний показник НП та «Вокс» залишається доволі далеким від абсолютної більшості. Практично є підстави вести розмову про технічну нічию між блоком правих та правоцентристських партій (170 мандатів) та блоком партій (172 мандатів), які теоретично можуть об’єднатися заради формування нового Уряду на чолі з лідером ІСРП.

Лідер НП А.Фейхоо, який є головним претендентом на посаду Глави Уряду Іспанії, вже заявив про свій намір скористатися можливістю спробувати сформувати Уряд, незважаючи на те, що його політична сила здобула суттєво менше мандатів, ніж прогнозувалося і розраховували консерватори. Проте, він був вимушений розпочати переговори щодо формування коаліційного Кабінету (спільно з партією «Вокс») або домовлятися про умови функціонування Уряду меншості та підтримки його законодавчих ініціатив з боку партнерів, які не будуть включені до складу Кабінету. Цей сценарій не виключав варіанту блокування кандидатури А.Фейхоо з боку політичних опонентів. Поряд з цим, головною перешкодою для формування коаліційного Уряду на основі ІСРП та «Сумар» слід розглядати, в першу чергу, жорстку позицію каталонських сецесіоністів, підтримки яких потребуватиме П.Санчес.

29.07.2023 у відповідності до Органічного закону про загальний виборчий режим Іспанії, 28 липня ц.р. на виборчих дільницях Іспанії був проведений підрахунок голосів, відданих громадянами, які внесені до т.зв. Списку відсутніх виборців (тобто, громадян, які постійно мешкають за кордоном та стоять на консульському обліку – прим.).

Станом на 1 березня 2023 р., за даними Національного інституту статистики Іспанії, у згаданому Списку було зареєстровано понад 2,325 млн. громадян Іспанії з правом голосу. За попередніми даними, явка на виборах за кордоном склала 10,4%, що на 60,22% вище за відповідний показник 2019 р.

Незважаючи на те, що офіційні результати підрахунку голосів, відданих закордоном, були офіційно оприлюднені 1 серпня ц.р., вже є очевидним, що через розподіл бюлетенів за Списком відсутніх виборців у Мадриді у пропорції 2:1 на користь НП Іспанська соціалістична робітнича партія втрачає 1 мандат в Конгресі Депутатів. Нарешті виборчих округів результати голосування за кордоном не вплинули на підсумки визначення переможців перегонів. Слід також враховувати, що на тлі заяв лідерів ІСРП про готовність вести переговори з каталонськими сецесіоністами щодо умов підтримки П.Санчеса у «конституційних рамках», керівники Республіканської лівиці Каталонії та Джунтс розглядають можливість виступити на цих переговорах з єдиними вимогами, що включають проведення узгодженого з центральною владою референдуму про відокремлення Каталонії, що власне не передбачено Основним законом країни.

17 серпня 2023 р. палати Генеральних Кортесів Іспанії XV скликання, сформовані за підсумками дострокових загальнонаціональних виборів 23 липня ц.р., провели свої установчі засідання, на яких були обрані президії Сенату та Конгресу Депутатів. Ця подія дала старт новому політичному сезону в Іспанії. Оскільки після підрахунку бюлетенів за кордоном правоцентристські та лівоцентристські партії та блоки, з урахуванням можливих коаліційних конфігурацій, опинилися в ситуації абсолютного паритету (171:171 голосу), обрання Голови Конгресу Депутатів Іспанії розглядається з точки зору потенційно рівних шансів при голосуванні закандидатури А.Фейхоо або П.Санчеса на посаду наступного Глави Уряду.

Найбільша інтрига зберігалася навколо того, як голосуватиме каталонська сецесіоністська Джунтс при обранні Голови Конгресу Депутатів. Виконавчий комітет цієї політичної сили вирішив відтермінувати ухвалення рішення з цього питання до ранку 17 серпня 2023р.

У зв’язку з цим слід відзначити кроки на випередження ІСРП, яка вирішила висунути на посаду Голови Конгресу Депутатів Франсіну Арменголь, колишню Голову Уряду автономної області Балеарські острови. Розрахунок соціалістів будується на тому, що кандидатура Ф.Арменголь має задовольнити каталонських націоналістів та сецесіоністів з декількох міркувань. Насамперед, її кабінети мали коаліційну природу та включали представників націоналістів (зокрема, Республіканської лівиці Каталонії – РЛК). Протягом 8 років на чолі Уряду Балеарських островів Ф.Арменголь активно пропагувала використання каталонської мови в законодавчій асамблеї та інших інституціях автономії.

Каталонські сецесіоністи поставлені перед серйозною дилемою – підтримати Ф.Арменголь або дотримуватися програми максимум у своїх вимогах та прокласти в такий спосіб шлях для обрання представника НП на посаду Голови Конгресу Депутатів.

По суті, контакти Джунтс з ІСРП та «Сумар» замкнені на фігурі К.Пучдемона. Колишній Голова Уряду Каталонії, який переховується від іспанського правосуддя в Брюсселі, особисто розробив тактику ведення переговорів, обмеживши контакти невеликою групою наближених осіб. Попри терміновість, якої вимагають питання обрання Голови Конгресу Депутатів та затвердження кандидатури Голови Уряду, Джунтс виклав на стіл пакет вимог, який виходить за межі конституційного поля та надає пріоритет розробці нових рамок для відносин між Каталонією та рештою Іспанії. Джунтс намагається втягнути ІСРП та П.Санчеса в політичні переговори, які виходять за рамки суто організаційних питань Конгресу і які лідер соціалістів планував відтермінувати до того, поки не буде вирішено питання з його призначенням. Політична сила К.Пучдемона вимагає гарантій, що буде розпочато судові процедури, які мають покращити становище десятків лідерів і активістів руху за незалежність у контексті незавершених судових справ у зв’язку з проведенням незаконного референдуму про незалежність у 2017 р.

На тлі заяви, що Джунтс не має довіри до іспанських політичних партій і будь-яка обережність у стосунках з іспанськими політичними партіями не буде зайвою, К.Пучдемон наголосив, що Джунтс чекає на чіткі гарантії, факти, які можна перевірити, перш ніж проводити будь-яке голосування. Ця позиція стосується не лише обрання Голови та членів Президії нижньої палати, але й поширюється на «більш далекосяжні угоди, такі як затвердження Глави Уряду». Позиція Джунтс призвела до того, що з більш жорсткими вимогами почала виступати РЛК, яка в принципі була задоволена початковими пропозиціями ІСРП, що гарантували цій силі формування власної парламентської групи в Конгресі та обрання представника РЛК головою однієї з комісій нижньої палати.

З огляду на скепсис, який демонструє К.Пучдемон щодо можливого зближення Джунтс з емісарами чинного Уряду з принципових питань (амністія, узгодження з центральною владою питання про проведення референдуму про відокремлення Каталонії від Іспанії), також проглядалася вірогідність реалізації іншого сценарію. У випадку, якщо лідери Джунтс врешті ухвалять рішення утриматися або не голосувати, голос депутата від Канарської коаліції (КК) та повною мірою від Баскської націоналістичної партії (БНП) набувають ваги «золотої акції», яка в кінцевому рахунку схилить шальки терезів на користь П.Санчеса або А.Фейхоо. Наразі представниця КК зберігає інтригу з цього питання, але сама політична сила не виключає можливості підтримати кандидатуру А.Фейхоо. Таким чином, політична кон’юнктура в Іспанії, пов’язана з обранням нового Глави Уряду, залишається невизначеною. Незважаючи на те, що арифметично шанси А.Фейхоо виглядали гіршими, ніж у П.Санчеса, не слід виключати можливості формування, за певного збігу обставин, Уряду консерваторів.

Третім можливим сценарієм, у разі провалу перших двох, стане скликання нових загальнонаціональних виборів, які можуть відбутися орієнтовно наприкінці грудня 2023 р. або у січні 2024 р.

17 серпня 2023 р. відбулися установчі засідання палат Генеральних Кортесів Іспанії XV скликання, в ході яких було обрані голови Конгресу Депутатів та Сенату Іспанії, а також сформовані президії палат.

1. Підсумки установчого засідання Конгресу Депутатів.

Центральним питанням першого засідання Конгресу Депутатів XV скликання було обрання Голови нижньої палати Генеральних Кортесів, що може слугувати певним маркером для визначення шансів лідерів ІСРП та НП на номінацію та затвердження на посаді Глави Уряду, а також можливої коаліційної конфігурації.

Наступне таємне голосування за кандидатів на посаду Голови Конгресу Депутатів Іспанії повністю підтвердило попередньо прогнозований результат Ф.Арменголь – 178 голосів «за» (на її підтримку у повному складі висловилися ІСРП, «Сумар», Баскська націоналістична партія (БНП), Республіканська лівиця Каталонії (РЛК), Джунтс, Більду, Галіційський націоналістичний блок).

Водночас, щодо можливого затвердження П.Санчеса наступним Главою Уряду К.Пучдемон попередив, що Джунтс не поступиться перед «обіцянками або політичними побажаннями без гарантій їх дотримання з боку тих, хто не викликає жодної довіри», додавши, що будь-які майбутні домовленості будуть можливими, лише якщо «реалізація може бути перевірена».

Зазначене засвідчує, що з низки міркувань Каталонія буде ключем для формування нового Уряду на чолі з П.Санчесом. У контексті установчого засідання Конгресу Депутатів XV скликання привертає на увагу той факт, що під час голосувань «Вокс» не віддав жодного голосу на підтримку представників НП на керівні посади в палаті (навіть під час другого туру голосування за кандидатури М.Гонсалес та Е.Хіль ця політсила опустила у скриньки порожні бюлетені). Ці жести доводять, що відносини між НП та «Вокс» є непростими, і в поєднанні з іншими обставинами дають підстави стверджувати, що перспективи А.Фейхоо на затвердження Главою Уряду критично погіршуються.

2. Підсумки установчого засідання Сенату.

НП отримала в цьому органі абсолютну більшість мандатів і не залежала від підтримки інших політичних сил для проведення свого кандидата на посаду Голови Сенату. П.Роллан, висунутий кандидатом від НП посаду Голови Сенату, в ході голосування отримав 142 голоси «за» за необхідних 130 для обрання. 114 сенаторів, у тому числі 88 соціалістів, опустили у скриньку порожні бюлетені.

22 серпня 2023 р., по завершенню консультацій з лідерами політичних партій та блоків, які мають представництво в Конгресі Депутатів Іспанії, Король Феліпе VI, у відповідності до своїх конституційних повноважень, подав кандидатуру лідера Народної партії А.Фейхоо на затвердження Главою Уряду. Згадані консультації відбулися протягом 21-22 серпня ц.р. з усіма політсилами, за винятком Більду, Республіканської лівиці Каталонії (РЛК), Джунтс та Галіційського націоналістичного блоку (ГНБ), які відмовилися зустрічатися з монархом.

Феліпе VI мав три варіанти: подати кандидатуру А.Фейхоо, як переможця парламентських перегонів 23 липня ц.р.; висунути на затвердження новим Главою Уряду П.Санчесу з огляду на його відносно більші шанси отримати необхідну парламентську більшість; або надати претендентам більше часу та провести з парламентськими групами новий раунд консультацій з метою чіткого визначення рівня підтримки А.Фейхоо та П.Санчеса.

Рішення Феліпе VI висунуту кандидатуру А.Фейхоо пояснюється усталеною «традицією» та «звичаєм», згідно з якими першим пропонується кандидат від партії, яка здобула найбільшу кількість мандатів в Конгресі Депутатів, хоча й не отримала абсолютну більшість місць в нижній палаті Генеральних Кортесів, що гарантує затвердження її лідера Главою Уряду. В.о. Глави Уряду П.Санчес публічно засвідчив повагу до рішення Феліпе VI. Технічно А.Фейхоо наразі має більшу підтримку, що нараховує 172 голоси (власне від НП, «Вокс», Союзу народу Наварри та Канарської коаліції). У свою чергу, П.Санчес поступається за цим показником, оскільки має гарантованими лише 171 голос (ІСРП, «Сумар», Баскської націоналістичної партії (БНП), РЛК та ГНБ), та приречений провести складні переговори з Джунтс щодо умов підтримки цієї сецесіоністської політсилою його кандидатури. Попри скептицизм більшості політичних оглядачів, А.Фейхоо впевнений у своїй здатності успішно провести переговори з іншими політсилами на предмет підтримки його кандидатури, що потребуватиме додаткового часу. Відповідні переговори А.Фейхоо планує розпочати 28 серпня ц.р. Визначення конкретної дати проведення процедури голосування за кандидата на посаду Глави Уряду Іспанії є прерогативою Голови Конгресу Депутатів Іспанії. Наразі найбільш вірогідно, що засідання нижньої палати Генеральних Кортесів Іспанії з порушеного питання відбувалось у 3-й декаді вересня ц.р.

26 вересня 2023 р. відбулося перше сесійне засідання Конгресу Депутатів Іспанії у рамках процедури затвердження нового Глави Уряду Іспанії. В його ході лідер Народної партії (НП) А.Фейхоо, кандидатура якого була внесена Королем Феліпе VI на розгляд нижньої палати Генеральних Кортесів Іспанії, представив проєкт урядової програми, яка втілюватиметься в разі його затвердження на Глави Уряду Іспанії.

27 вересня 2023 р. нижня палата Генеральних Кортесів Іспанії продовжила обговорення проєкту урядової програми та виступу лідера Народної партії А.Фейхоо у рамках процедури затвердження його кандидатури на посаді Глави Уряду Іспанії. Особливістю цієї сесії Конгресу Депутатів Іспанії став той факт, що в.о. Глави Уряду П.Санчес, який є головним політичним опонентом А.Фейхоо, був пасивним спостерігачем за дискусіями і не скористався можливістю виступити, щоб вступити у полеміку з лідером консерваторів. Політичні оглядачі пов’язують таку поведінку П.Санчеса з його прагненням у будь-який спосіб уникнути прямого зіткнення з А.Фейхоо та надання відповідей щодо амністії організаторів фіктивного плебісциту 2017 р. в Каталонії та узгодження умов та термінів гіпотетичного референдуму щодо самовизначення цієї автономної області. По завершенню дебатів відбулося голосування. Його результати підтвердили попередні прогнози, що кандидатура А.Фейхоо не набирає абсолютної більшості, що необхідна для його затвердження на посаді Глави Уряду Іспанії у першому турі.

На підтримку А.Фейхоо було віддано 172 мандати (НП, «Вокс», Союз народу Наварри, Канарської коаліції). Проти висловилися 178 депутатів (ІСРП, блок «Сумар», Баскська націоналістична партія, Більду, Республіканська лівиця Каталонії, «Джунтс», Галіційській націоналістичний блок). З урахуванням викладеного, 29 вересня ц.р. відбудуться повторні дебаті та голосування за кандидатуру А.Фейхоо, який потребуватиме простої більшості (враховуватимуться тільки голоси «за» та «проти») для затвердження його кандидатури на посаді Глави Уряду Іспанії.

29 вересня 2023 р. Конгрес Депутатів провів чергове пленарне засідання, присвячене розгляду питання затвердження кандидатури лідера Народної партії А.Фейхоо  на посаді Глави Уряду Іспанії. 

 Після коротких дебатів було проведено поіменне голосування, в ході якого А.Фейхоо була необхідна проста більшість для затвердження на посаді Глави Уряду Іспанії та формування Кабінету.  На підтримку А.Фейхоо було віддано 172 мандати (НП, «Вокс», Союз народу Наварри, Канарської коаліції). Проти висловилися 177 депутатів (ІСРП, блок «Сумар», Баскська націоналістична партія, Більду, Республіканська лівиця Каталонії, «Джунтс», Галіційській націоналістичний блок). Один голос (Джунтс) було визнано недійсним (через помилку депутата). Таким чином, остаточно провалилася спроба лідера консерваторів сформувати наступний Уряд.

3 жовтня 2023 р. Король Феліпе VI, у відповідності до своїх конституційних повноважень, подав кандидатуру лідера ІСРП П.Санчеса на затвердження Главою Уряду.

07 листопада 2023 р. На тлі укладення угоди щодо умов підтримки Республіканською лівицею Каталонії (РЛК) кандидатури П.Санчеса на посаду Глави Уряду та повідомлень про «неминучу» домовленість ІСРП з Джунтс, центральним елементом якої є ухвалення закону про амністію каталонських політиків, причетних до організації нелегітимного референдуму 2017 р. в цій автономії, в Іспанії набули масового характеру маніфестації та акції протесту проти такої амністії.

У контексті акцій протестів проти домовленостей ІСРП з каталонськими сецесіоністами також слід згадати, що 6 листопада ц.р. Генеральна рада юстиції Іспанії (аналог Вищої ради правосуддя України – прим.) на своєму надзвичайному пленарному засіданні ухвалила (9 голосами суддів-консерваторів – прим.) безпрецедентну за змістом інституційну декларацію, у якій засудила можливу амністію політичним лідерам, які організували і провели референдум в Каталонії у 2017 р. Згідно заяви цього органу, амністію планується провести через «специфічний закон», що перетворить правосуддя на «хімеру». Стверджується, що амністія матиме наслідком «деградацію» для країни, а можливо й «знищенням верховенства права в Іспанії».

У декларації наголошується на несумісності з принципом верховенства права ситуації, коли «політичні лідери звільнятимуться від необхідності нести відповідальність за свої злочини в судах, незалежно від характеру їхніх злочинів, для того, щоб претендент на посаду Глави Уряду міг отримати особисту і політичну вигоду з метою недопущення формування Уряду іншими політичними силами або … для того, щоб зберігати можливість залишатися в Уряді». «Це означало б деградацію та перетворення верховенства права на об’єкт маркетингу на службі особистих інтересів, які прагнуть представити … як інтерес Іспанії», – зазначається в документі.

6 листопада 2023 р. суддя Національної аудієнції М.Гарсія-Кастельон (повноваження цього суду поширюються на всю територію Іспанії та на злочини, вчинені громадянами Іспанії, які знаходяться за кордоном – прим.) відкрив розслідування проти лідера Джунтс К.Пучдемона та 10 інших його соратників за статтею тероризм у справі про таємну організацію акцій протесту «Демократичне цунамі» проти Уряду Іспанії у 2019 р., які проводилися під гаслами права Каталонії на самовизначення та супроводжувалися перекриттям автошляхів та блокуванням аеропорту Барселони.

Масові акції протестів проти амністії, які обіцяють тривати й надалі, сукупно з останніми кроками судових органів Іспанії суттєво підсилюватимуть градус конфронтації між політичними силами Іспанії, а також можливо всередині ІСРП, напередодні процедури представлення урядової програми П.Санчеса в Конгресі Депутатів та голосування за його кандидатуру на посаду Глави Уряду.

9 листопада 2023 р. Оргсекретар ІСРП С.Сердан Леон та Генеральний секретар Джунтс Ж.Турул-і-Негре, які від імені відповідних політичних партій вели переговори, уклали в Брюсселі й оприлюднили текст угоди про умови підтримки кандидатури П.Санчеса на посаду Глави Уряду Іспанії.

Ключовим елементом документа є зобов’язання проведення амністії осіб, причетних до організації та проведення у 2017 р. нелегітимного референдуму щодо відокремлення Каталонії. За словами, С.Сердана угода передбачає, що закон про амністію охоплюватиме «усіх осіб, прямо чи опосередковано пов’язаних з «процесом» (організацією та проведенням референдуму в Каталонії) у період між 2012 і 2023 рр.

Досягнута між ІСРП та Джунтс домовленість щодо параметрів закону про амністію, що була головною вимогою каталонських сецесіоністів на чолі з К.Пучдемоном, розблоковує можливість проведення пленарного засідання для заслуховування програми та затвердження кандидата П.Санчеса на посаді Глави Уряду.

10 листопада 2023 р.  П.Санчес підписав з лідерами Баскської націоналістичної партії (БНП) та Канарської коаліції (КК) угоди про умови підтримки депутатами від цих політичних сил його кандидатури на посаду Глави Уряду Іспанії.

Згідно угоди з БНП, соціалісти беруть на себе зобов’язання завершити протягом роботи парламенту цього скликання передачу нових повноважень Уряду автономної області Країна Басків відповідно до Статуту Герніки (зокрема, управління сфери соціального забезпечення), розширити сфери самоуправління регіону, поширити та заохочувати використання баскської мови в діловодстві, а також забезпечити прогрес в питанні «національного визнання Еускаді (Країни Басків)».

13 листопада 2023 р., Голова Конгресу Депутатів Ф.Арменголь, не очікуючи реєстрації в палаті законопроєкту про амністію каталонським сецесіоністам, причетним до організації та проведення незаконного референдуму про відокремлення Каталонії у 2017 р., анонсувала скликання на 15-16 листопада ц.р. пленарного засідання для заслуховування програми кандидата П.Санчеса, проведення дебатів та голосування.

У разі, якщо лідер соціалістів отримає вотум довіри Конгресу Депутатів на формування Уряду з першої спроби, вірогідно, що церемонія складання П.Санчесом присяги перед Королем відбудеться 17 листопада.

15-16 листопада 2023 р. відбулися пленарні засідання Конгресу Депутатів для заслуховування програми кандидата П.Санчеса, проведення дебатів та голосування.

По завершенню дебатів відбулася процедура голосування. За її результатами, П.Санчес отримав 179 голосів на підтримку своєї кандидатури на посаду Глави Уряду Іспанії, що відкрило шлях для формування нового Кабінету. Вірогідно, що церемонія складання П.Санчесом присяги перед Королем відбулася вже 21 листопада.

21 листопада 2023р. відбулася церемонія приведення до присяги членів нового Кабінету Міністрів, які напередодні були призначені Главою Уряду Іспанії П.Санчесом.

Майбутнє іспанських законодавців та Україна

Окрім двох найбільших партій, у Конгрес пройшли ще ультраправа Vox (33 депутати, на 19 менше) та блок лівих SUMAR (31 місце), а також ряд регіональних партій. Від 5 до 7 місць зайняли представники баскських та каталонських націоналістичних партій, за яких і голосували у відповідних спільнотах. Тема сепаратизму іспанських автономій залишається гострою, хоча він і дуже відрізняється від знайомого нам в Україні. Утім, більшість громадян, що ідентифікують себе з регіональними народами, мобілізувались на підтримку соціалістів, щоб протистояти правій риториці, яка коливається від обмеження автономій до введення унітарної держави. Примітно, що в Сенаті жодного представника радикальних партій немає, на відміну від регіональних.

Така нестабільна політична ситуація в Іспанії й зміна чільної партії може нести певний ризик для України.

Також ця рішуча дія внесла корективи й у плани українсько-іспанських груп з міжпарламентських зв'язків, яка планувала візит в Іспанію для вирішення актуальних питань та надання допомоги українцям під час війни. Це рішення вимагає нового підходу та стратегії для забезпечення ефективної комунікації та співпраці між українськими та іспанськими представниками, враховуючи теперішні зміни в політичному ландшафті Іспанії.

І. МІЖПАРЛАМЕНТСЬКА СПІВПРАЦЯ ТА МІЖПАРЛАМЕНТСЬКИЙ ВИМІР

Що саме передбачалось:

У рамках заходів з розвитку українсько-іспанських міжпарламентських зв’язків, що набуває особливого значення у контексті консолідації міжнародної підтримки нашої країни в умовах триваючої російської агресії та головування Іспанії в Раді ЄС у другому півріччі 2023 р., Посольством України в Королівстві Іспанія опрацьовується проведення візиту делегації ВРУ у складі керівництва та членів депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з цією країною у період 17-21 квітня 2023 року. За результатами досягнутих з іспанською стороною попередніх домовленостей до програми перебування української делегації в Іспанії планується включити такі заходи: 17-18 квітня – зустріч з керівництвом Міністерства сільського господарства, рибної та харчової галузей промисловості та Міністерства екологічної трансформації та демографічних викликів Іспанії; відвідання Піхотної академії в м. Толедо, в якій проходять тренування військовослужбовці Збройних Сил України у рамках Місії ЄС з військової допомоги на підтримку України, а також Центру прийому, збору та перенаправлення переміщених осіб з України в м. Посуело-де-Аларкон, де розміщені деякі з поранених українських військовослужбовців, що проходять лікування, реабілітацію та протезування в Іспанії;

18 квітня – зустріч з членами Комісії Конгресу депутатів Іспанії у закордонних справах та Змішаної Комісії Генеральних Кортесів Іспанії у справах ЄС. Очікується підтвердження готовності Комісії Конгресу депутатів Іспанії з питань оборони провести зустріч 17 або 18 квітня ц.р.;

19-20 квітня - поїздка до мм. Барселона, Валенсія та Аліканте з метою ознайомлення з умовами проживання тимчасово переміщених громадян України в автономних областях Каталонія та Валенсія та проведення зустрічей з місцевою владою для обговорення питань щодо налагодження побратимських відносин і міжрегіонального співробітництва, залучення цих регіонів та окремих компаній до програм відбудови України;

21 квітня – зустріч з керівництвом муніципалітету м. Малага та представником Уряду автономної області Андалусія в цьому місті, відвідання центру розміщення переміщених осіб з України, зустріч з активом української громади.

у період 19-23 червня 2023 року - Пропонувалась можливість здійснення  візиту до Іспанії делегації ВРУ на чолі зі Співголовою Депутатської групи з міжпарламентських звʼязків з Королівством Іспанія, народним депутатом України І.Негулевським.

За результатами попередніх домовленостей Посольства України в Мадриді з іспанською стороною до програми візиту планується включити такі заходи:

20 червня - зустрічі з членами комісій Конгресу Депутатів Іспанії у закордонних справах та з питань екологічних трансформацій і демократичних викликів;

19/20 червня - зустріч з членами Комісії Конгресу Депутатів Іспанії з питань оборони ;

19/20 червня - зустрічі з керівництвом Міністерства сільського господарства, рибної та харчової галузей промисловості, Міністерства екологічної трансформації та демографічних викликів і Міністерства оборони Іспанії;

19/20 червня - відвідання Піхотної академії в м. Толедо, в якій продовжують проходити тренування військовослужбовці Збройних Сил України у рамках Місії ЄС з військової допомоги Україні;

- відвідання Центру прийому, збору та перенаправлення ТПО з України в м. Посуело-де-Аларкон. У цій установі також розміщена частина поранених українських військовослужбовців, які проходять лікування, реабілітацію та протезування в Іспанії;

21-22 червня - поїздка до мм. Барселона та Валенсія з метою ознайомлення з умовами проживання ТПО з України в автономних областях Каталонія та Валенсія, активізації міжрегіонального співробітництва та залучення іспанських регіонів і окремих компаній до відбудови України;

23 червня - поїздка до м. Малага (автономна область Андалусія) з метою проведення зустрічей з керівництвом муніципалітету м. Малага та представником Уряду автономної області Андалусія в цьому місті, залучення цього регіону до відбудови України, відвідання центру розміщення ТПО з України, зустріч з представниками української громади.

 

Додатково*

1 липня - Глави Уряду Королівства Іспанії Педро Санчеса Pedro Sanchez Perez-Castejon  у ВРУ. Цей виступ, для мене, як голови групи дружби Парламентів Україна - Іспанія є дуже символічним сьогоднішній виступ . Адже рівно рік тому ми подали заяву на статус членства у ЕС - і сьогоднішня присутність Іспанських колег в Українському парламенті свідчить про підтримку нашого курсу, актуальність домовленостей і те, що Україна стане повноцінним членом Європейського союзу.

 

II. ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА, ПІДТРИМКА УКРАЇНИ

За правління соціалістів Іспанія 2022 року надала нам найбільший у своїй історії пакет гуманітарної допомоги та 300 мільйонів євро військової. Окрім того, ця країна прийняла понад 150 тисяч наших біженців. У перший же день піврічного головування Іспанії в Раді ЄС, 1 липня, Педро Санчес відвідав Київ, де у виступі перед Верховною Радою оголосив про новий пакет допомоги від своєї країни в розмірі 55 мільйонів євро.

Як Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанії, виходячи зі стійких дружніх, партнерських зв’язків з Королівством Іспанії, прошу сприяти у проведенні відповідних заходів силами Міністерства та Посольства.

Відтак, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час свого виступу на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі заявив, що його країна надала найбільший у своїй історії пакет гуманітарної допомоги для українського народу, великий пакет військової допомоги та прийняла понад 150 тисяч українських біженців.

Також, Іспанія неодноразово заявляла про те, що ця підтримка «не припиниться до того часу, поки путін не виведе свої війська з України, і вона знову не стане незалежною та успішною країною».

У 2023 році, напередодні головування в Раді Європейського Союзу, Педро Санчес зазначив, що країна протягом цього часу зосередиться на підтримці українського народу. Тоді ж, 1 липня, було оголошено про виділення нового пакета допомоги на 55 мільйонів євро.

11 жовтня - відбулося 16 засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», за підсумками якого було озвучено, що Іспанія надасть Україні додаткові системи протиповітряної оборони, допоможе підготуватися до цьогорічної зими та виділить 1,5 млн євро на розмінування територій.

Вдячні Іспанському Королівству за безцінну підтримку українців й у наданні допомоги – це є великою надією для нашого народу.

Проте депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія наразі відкладають реалізацію свого візиту до Іспанії в очікуванні відповіді.

Також у зв'язку з вище зазначеними подіями в Іспанському Королівстві, не було створено депутатську групу міжпарламентських зв'язків з Україною, сподіваємось на швидке вирішення цієї ситуації.

 

З повагою  

народний депутат України                                                І.П. Негулевський

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08