ЗВІТ

 

про діяльність Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою

 

30 травня – 1 червня 1996 року відбувся перший в новітній історії українсько-австрійських відносин офіційний візит в Україну Президента Національної Ради Австрії Гайнца Фішера.

Перший офіційний візит Голови Верховної Ради Олександра Мороза до Австрії відбувся 20-22 квітня 1997 року.

 

Депутатська група:

Депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Республікою Австрія у Верховній Раді України була сформована 19 листопада 2019 року. Нараховує 38 народних депутатів. Головою групи є депутат Ігор Петрович Негулевський (фракція політичної партії «Слуга Народу»).

У березні 2020 року в австрійському парламенті було створено депутатську групу «Австрія-Україна», до складу якої увійшли 2 депутати Бундесрату та 10 депутатів від Національної ради Австрії.

Очолив парламентську групу «Австрія-Україна, Молдова, Білорусь» депутат від партії НЕОС Гельмут Брандштеттер, який є відомим журналістом; тривалий час працював як головний редактор та видавець популярної австрійської газети «Курір».

 

Парламент Австрії складається з двох палат:

Верхньою палатою парламенту є Федеральна рада, яка покликана представляти інтереси федеральних земель. До її складу входять 61 депутат, які обираються місцевими парламентами у пропорційному співвідношенні до представлених політичних сил.

Нижня палата парламенту - Національна рада Австрії. Вона складається з 183 депутатів, які обираються за пропорційною виборчою системою строком на 5 років.

За результатами дострокових парламентських виборів 29 вересня 2019 року, Австрійська Народна партія (АНП) отримала 37,5% голосів виборців, Соціал-демократична партія (СДПА) – 21,2%, Австрійська Партія свободи (АПС) – 16,2%, «Зелені» - 13,8% та ліберальні «НЕОС» – 8,1%. Місця в Національній раді Австрії розподілились таким чином: АНП – 71, СДПА – 40, АПС – 31, «Зелені» - 26 та «НЕОС» - 15.

У січні 2020 року Австрійська народна партія (АНП) підписала коаліційну угоду з найбільш комфортним та ідеологічно близьким партнером – партією «Зелених». Продовження коаліційного партнерства з Австрійською партією свободи (АПС) стало неможливим через гучний скандал, який стався внаслідок оприлюднення у ЗМІ у травні 2019 року компрометуючих матеріалів на лідерів АПС та призвів до політичної кризи в Австрії.

 

І. МІЖПАРЛАМЕНТСЬКА СПІВПРАЦЯ ТА МІЖПАРЛАМЕНТСЬКИЙ ВИМІР

На початку лютого 2023 року Австрія продовжила на рік право на проживання для українських біженців. Як голова Міжпарламентської групи Україна - Австрія лобіював питання щодо продовження дії постанови - право на тимчасове проживання для біженців з України в Австрії. Парламент Австрії більшістю голосів схвалив поправки до спеціального положення про переміщених осіб, що продовжила  на рік право на тимчасове проживання для біженців з України - тобто до 4 березня 2024 року. Адже,  за даними міністерства внутрішніх справ Австрії, з 24 лютого по 31 грудня 2022 року в країні зареєстрували майже 91 тисячу біженців з України. При цьому близько половини українців, які втекли до Австрії від війни.

29 червня Відбувся третій офіційний візит міжпарламентського партнерства Австрійська Республіка - Україна. Парламентарі Австрії незважаючи на гостру небезпеку з боку окупантів, відвідали не тільки захід і центр України, а рішуче вирушили на Південь.  Підняв важливе питання щодо українських дітей, а саме – їх безпека та освіта. Тож під час зустрічі з з губернатором міста Одеса – Олегом Кіпером та мером міста – Геннадієм Трухановим, обласним депутатом – Григорієм Діденко обговорили відбудову навчальних закладів Одеської області, за що вдячний Австрійській спільноти.

 

II. ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА, ПІДТРИМКА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

Внаслідок масованих ракетних обстрілів рф, Миколаївщина - одна з областей, що найбільше постраждали, тому увага і присутність представників одного з Європейський парламентів - є надзвичайно цінною для України на міжнародному рівні.

30 червня На чолі з Helmut Brand провели ряд важливих зустрічей з губернатором Миколаєва Кімом Віталієм та секретарем Миколаївської міської ради Фалько Дмитром. До Міської лікарні Nº1 було надано необхідні медикаменти покриваючи вимоги у лікуванні поранень різного ступеня важкості та постраждалих внаслідок екоцидарних забруднень. Також важливим фактором перемовин є можливість для наших лікарів підвищувати кваліфікацію та обмінюватися досвідом з Австрійськими колегами.

30 червня Відвідали Широківську територіальну громаду, яка зазнала масового руйнування з боку рф та Снігурівщину, яка була в окупації 8 місяців. Обговорили питання щодо надання допомоги громадам та відновлення.

1 липня  Відвідування порту (Центр перевалки зерна з України, що належить компанії AT HK в Одесі).

27 вересня Відбулась зустріч з паном Wolfgang SOBOTKA Голови Національної Ради Республіки Австрія на чолі Голови Верховної Ради України Р.О.Стефанчука. На зустрічі були присутні наші друзі HelmutBRANDSTATTER, Wolfgang GERSTL та депутати Національної Ради Республіки Австрії Christian OXONITSCH, Georg BÜRSTMAYR, Florian GRODER, Angelika HABLE, де обговорили низку питань щодо вирішення допомоги нашій країні. Також на зустрічі були Arad BENKÖ-Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Австрія в Україні та Василь ХИМИНЕЦЬ - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Австрія. Дякуємо за підтримку посольству Республіки Австрія та всьому австрійському народу.

 

IІІ. ОКУПОВАНІ ТЕРИТОРІЇ, ПРИМУСОВІ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКИХ ТАТАР.

2 липня Презентацію та висвітлення проблематики Уповноваженою Офісом Президента у Автономній республіці Крим Тамілою Ташевою, окупованих територій, примусової депортації Кримських Татар, нашим Австрійським колегам Helmut Brand .

Наразі, проблематика Кримських Татар є недооціненим в рамках Європейських політичних дебатів.

Кримські татари - це ідеальний приклад усієї окупаційної антилюдської політики Кремля. Сподіваюсь на підтримку Австрійських колег у виведенні цього питання на інший рівень для розгляду всієї європейської спільноти у засудженні чергового геноциду РФ.

27 вересня Спільно з Тамілою Ташевою та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України провели робочу зустріч, щодо подальших питань, які постануть перед нами після деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим.

 

ІV. ГОЛОДОМОР

Україна вшановує трагедії Голодомору 1932-1933 рр.

Відомо, що в парламентському комітеті з прав людини узгоджено проєкт резолюції, яку планується ухвалити, з визнанням Голодомору в Україні «жахливим злочином».

Очікуємо, що Національна рада Австрії все ж таки дослухається до наших аргументів та визнає Голодомор 1932-1933 рр. в Україні «геноцидом» Українського народу, як це вже зробили парламенти 28 держав.

28 вересня Разом з австрійськими колегами Wolfgang SOBOTKA вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Голодомор був однією з найбільших трагедій в історії України, де мільйони людей загинули від голоду, обумовленого політичними рішеннями. На зустрічі також закликали Австрію приєднатися до світової спільноти та визнати Голодомор 1932-1933 років як геноцид, що стався в Україні. Це важливий крок у визнанні історичних подій та памʼяті жертв цієї трагедії.

Ми сподіваємося, що наше прохання до Wolfgang SOBOTKA та Австрії буде вислухана, і це стане важливим кроком у відзначенні історичної правди та вшануванні памʼяті тих, хто постраждав під час Голодомору в Україні.

28 вересня Покладання Високим гостем Wolfgang Sobotka, Helmut Brandstätter та іншими членами делегації квітів до Стіни Памʼяті полеглих захисників України в російсько-українській війні.

 

ІV. ВИЗНАННЯ РОСІЇ ДЕРЖАВОЮ-СПОНСОРОМ ТЕРОРИЗМУ

Росія продовжує здійснювати прицільні ракетні удари по критичній цивільній інфраструктурі України.

Руйнування критичної цивільної інфраструктури є військовим злочином. росія повинна бути визнана терористичною державою в усьому світі.

Визнання росії державою-терористом чи спонсором тероризму повинне супроводжуватися конкретними подальшими діями – суворою міжнародною ізоляцією, новими санкціями тощо. Ми маємо на законодавчому рівні закрити всі можливості для переговорів з нинішнім путінським режимом.

В Австрії запустили так звану народну ініціативу (Volksbegehren) з метою визнання росії терористичною державою. Вдячні, що чуєте нас.

 

З повагою  

народний депутат України                                                      І.П. Негулевський

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08