З в і т

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з

міжпарламентських зв'язків зі Словацькою Республікою у 2023 році

 

        У 2023 році групою міжпарламентських зв’язків Верховної Ради України зі Словацької Республікою було проведено ряд двосторонніх зустрічей зі словацькими партнерами (представниками законодавчої та виконавчої гілок влади), спрямованих на поглиблення двостороннього міжпарламентського співробітництва. Особлива увага приділялась питанням перебування вимушених українських переселенців на території Словацької Республіки, надання гуманітарної допомоги для України, засудженню російської військової агресії, а також адвокації окремих питань, віднесених до пріоритетів зовнішньої політики України.

16–19.02.2023 керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Словацькою Республікою Костюхом А.В. був здійснений робочий візит до Словацької Республіки. Відрядження було обумовлене необхідністю напрацювання двосторонніх варіантів вирішення проблемних питань українських вимушених переселенців у Словацькій Республіці та підготовки до організації візиту в Словаччину делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою, а також адвокацією питань щодо засудження Словаччиною російської агресії в Україні. Візит було здійснено відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України № 90 від 08.02.2023 року. У рамках даного відрядження було відвідано основні центри перебування українських переселенців у Словаччині, зокрема м. Попрад, м. Вранов-над-Топльоу, м. Прешов та м. Кошице.

16 лютого 2023 року, народний депутат України Костюх А.В. був присутній у парламенті Національної Ради Словацької Республіки, під час схвалення Постанови, що засуджує російську агресію в Україні та висловила підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. У даному документі було засуджено масштабні атаки рф на мирне населення, цивільні об'єкти та енергетичну інфраструктуру України. Також нинішній російський режим був визнаний терористичним, а росія — державою — спонсором тероризму.

16 лютого 2023 року, відбулися попередні консультації народного депутата України Костюха А.В. із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Словацькій Республіці Мирославом Кастраном, а після з керівником Групи Національної Ради Словацької Республіки з міжпарламентських зв’язків з Україною Петером Пчолинським щодо офіційного визнання Голодомору в Україні 1932—1933 років – геноцидом українського народу, а також обговорили перспективи та актуальні виклики україномовних класів у словацьких закладах середньої освіти.

16 лютого 2023 року, народний депутат України Костюх А.В. передав листи парламенту Словаччини з проханням підтримати енергетичний сектор України, шляхом закупівлі генераторів для українських закладів освіти та органів місцевого самоврядування.

17 лютого 2023 року, народний депутат України Костюх А.В. провів зустріч із представниками української діаспори в Братиславі. Мета даної зустрічі була обумовлена необхідністю моніторингу актуальних проблем українців у Словаччині.

18 лютого 2023 року, Керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою Костюх А.В. провів ряд зустрічей на Сході Словаччини (м. Попрад, м. Вранов-над-Топльоу, м. Прешов та м. Кошице) з вимушеними українськими переселенцями та представниками місцевої влади щодо компактного розміщення українських вимушених переселенців, продовження їх підтримки.

26.02.2023 - 02.03.2023 року членами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків зі Словацькою Республікою у складі народних депутаів України: Костюх А.В., В’ятрович В.М., Гевко В.Л., Гриб В.О., Кіт А.Б., Колісник А.М., Кривошеєв І.С., Кузнєцов О.О., Кулініч О.І., Лаба М.М., Лунченко В.В., Магомедов М.С., Пасічний О.С., Петьовка В.В., Стріхарський А.П., Шпенов Д.Ю., було здійснено візит до Словацької Республіки. Візит було здійснено відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України № 128 від 17.02.2023 року.

Під час візиту відбулися проведення ряду зустрічей з представниками законодавчої та виконавчої влади Словацької Республіки для обговорення питань пов’язаних з українсько-словацькими відносинами та українськими вимушеними переселенцями в Словаччині.

26 лютого 2023 року українська делегація під час зустрічі зі словацькими парламентарями обговорили офіційне визнання Голодомору в Україні 1932—1933 років – геноцидом українського народу.

28 лютого 2023 року, українська делегація на зустрічі із представниками парламенту Словацької Республіки, обговорили можливість розширення та диверсифікації прав та системи пільг для українців у Словаччини. Зокрема, щодо ведення підприємницької діяльності, безкоштовного проїзду в транспорті тощо. За приклад розширення статусу українців, було наведено Польщу. Тобто, де-факто обговорювали розширення прав українських переселенців у Словаччині до прав, які мають українські переселенців у Польщі. Також було обговорено майбутні зустрічі груп з міжпарламентських зв’язків, зокрема словацька сторона висловила бажання відвідати Україну у травні 2023 року.

Під час зустрічі зі словацькими парламентарями народний депутат України Анатолій Костюх, наголосив про важливість для України словацьких винищувачів МіГ-29, котрі Словаччина планує передати Україні.

29 лютого 2023 року, делегація на чолі з народним депутатом України Костюхом А.В. на зустрічі із прем’єр-міністром Словацької Республіки, обговорили готовність надання всебічної допомоги українським переселенцям від влади Словаччини та можливість спільних інфраструктурних проектів, зокрема й проектів по відновленню населених пунктів, що постраждали в наслідок воєнних дій. Окремою темою в зустрічі із прем’єр-міністром Словацької Республіки було обговорення енергетичної кризи в Європі. Зокрема, обговорювали питання – важливості відмови від російської сировини в Європі та диверсифікацію російської нафти в Словаччині.

Під час відрядження значною частиною роботи була культурна сфера. Окрему увагу народним депутатом України Анатолієм Костюхом було приділено існуванню музею української культури у місті Свидник, представники словацької влади запевнили у продовженні фінансування даного закладу культури, який є важливим елементом для самоідентифікації етнічних українців, які народились в Словаччині та українців, що на тимчасовій або постійній основі проживають у Словацькій Республіці.

01 березня 2023 року, члени делегації відвідали Словацький національний музей у місті Братислава, де відкрили експозицію фото-робіт «Миколаїв фронтовий».

01 березня 2023 року, народний депутат України Анатолій Костюх провів зустрічі із русинськими організаціями Словаччини з метою інформування про актуальну ситуацію на території України та донесення об’єктивної інформації.

14-19.06.2023 року народними депутатами України Анатолієм Костюхом та Лунченко Валерієм було здійснено візит до Словацької Республіки. Візит було здійснено відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України № 710 від 13.06.2023 року.

15.06.2023 року, народні депутати України Анатолій Костюх та Валерій Лунченко провели зустріч з заступником парламентської фракції SME RODINA Мілошем Сврчк (Miloš Svrček) щодо подальшого розвитку комунікацій в рамках діяльності міжпарламентських груп дружби “України-Словаччини”.

16 червня 2023 року з метою адвокації питання офіційного визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу, народними депутатами України Анатолієм Костюхом та Валерієм Лунченко були проведені окремі зустрічі з представниками керівного складу фракцій, які формували попередню коаліцію парламенту Словаччини та займали проукраїнську позицію – Peter Pčolinský (керівник парламентської фракції SME RODINA), Michal Šipoš (керівник парламентської фракції OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti), Anna Zemanová (керівник парламентської фракції Sloboda a Solidarita) та Peter Osuský (член парламентської фракції Sloboda a Solidarita). Також у межах комунікація з вищезазначеними особами, було обговорено ряд питань, спрямованих на продовження підтримки України.

17 червня 2023 року, народний депутат України Анатолій Костюх провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Словацькій Республіці Мирославом Кастраном, де було обговорено актуальну ситуацію українсько-словацьких відносин, а також перспективи їх подальшого розвитку.

18 червня 2023 року, делегація українського парламенту провела зустріч з представниками Українсько-словацької бізнес-агенції, де було обговорено перспективи повернення українського бізнесу на територію України, а також актуальну ситуацію з функціонуванням українського бізнесу в Словаччині.

18 червня 2023 року, народні депутати України Анатолій Костюх та Валерій Лунченко провели зустріч з українськими вимушеними переселенцями, діти яких навчаються в словацьких школах. Метою зустрічі було обговорення ініціативи щодо введення в словацьких школах – факультативних занять з української мови.

25-28.09.2023 року членами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків зі Словацькою Республікою, у складі народних депутаів України Костюха А.В., Магомедова М.М., Лунченка В.В., був здійснений офіційний візит до Словацької Республіки, обумовлений запрошенням керівника Групи Національної Ради Словацької Республіки з міжпарламентських зв’язків з Україною Петера Пчолинського (Peter Pčolinský) від 11.06.2023 року. Візит було здійснено відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України № 1003 від 22.09.2023 року.

25 вересня 2023 року, відбулось вручення Почесних грамот Верховної Ради України депутатам Національної Ради Словацької Республіки Петеру Пчолинському (Peter Pčolinský) та Мілошу Сврчку (Miloš Svrček) народними депутатами України Костюхом А.В., Магомедовим М.М. та Лунченком В.В.

 На окремій зустрічі з двома вищезгаданими парламентарями, українська сторона обговорила можливу роль Словаччини, як одного з основних транзитних центрів доставки зброї до України.

Делегація на зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Словацькій Республіці Мирославом Кастраном, обговорили перспективи, що випливатимуть із результатів парламентських виборів у Словаччині.

26 вересня 2023 року, народні депутати України Анатолій Костюх, Валерій Лунченко та Муса Магомедов відвідали захід у Словацькій Філармонії Братислави, який був організований Посольством України в Словацькій Республіці. Захід був присвячений 30-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Словаччиною.

27 вересня 2023 року, українська делегація  провела зустріч з одним з лідерів партії Прогресивна Словаччина Томашем Валашекомрт. Під час зустрічі було обговорено необхідність продовження допомоги для України від новообраного складу парламенту. Також було обговорено ряд питань, пов’язаних з обороноздатністю України.

27 вересня 2023 року, народний депутат України Анатолій Костюх та інші члени делегації провели зустріч з парламентарем від партії SaS Петером Oсуським, під час якої було обговорено перспективи формування проукраїнської коаліції в Національній Раді Словацької Республіки. Також було обговорено необхідність продовження діючої політики-підтримки українських вимушених переселенців, які перебувають у Словаччині.

Також 27 вересня 2023 року, Анатолій Костюх та інші члени делегації провели зустріч із Яною Кобзовою, радницею Президента Словацької Республіки Зузани Чапутової, наголосив на необхідності зміцнення українсько-словацьких відносин на двосторонньому рівні.

28 вересня 2023 року, члени групи з міжпарламентських зв’язків з Словацькою Республікою провели зустріч з оточенням лідера партії HLAS-SD Петера Пеллегріні.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08