ЗВІТ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕПУТАТСЬКОЇ ГРУПИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З МІЖПАРЛАМЕНТСЬКИХ ЗВ’ЯЗКІВ З ЛІВАНСЬКОЮ РЕСПУБЛІКОЮ

 

Інформаційна довідка про відносини України з Ліванською Республікою

Визнання України: 30 грудня 1991 року.

Встановлення дипломатичних відносин: 14 грудня 1992 року.

Дипломатичні установи: Посольство України в Бейруті (відкрито у серпні 1995 року), Посольство Лівану в Києві (відкрито у лютому 2006 року).

 

Для зміцнення довіри, дружби та взаємовигідного партнерства між двома країнами, а також продовження співробітництва на рівні двох парламентів 16 квітня 2020 року була створена депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ліванською Республікою.

Одним із важливих завдань депутатської групи є поглиблення та подальший розвиток міжпарламентського співробітництва України та Ліванської Республіки у різних сферах діяльності, зокрема, економічній, правовій, культурній тощо, розширення напрацювань сторін, які були здобуті під час співпраці однойменних депутатських груп/парламентів попередніх скликань. 

До складу чинної депутатської групи увійшли 13 народних депутатів України (станом на 4 грудня 2023 р.).  

 На  установчому засіданні серед її учасників співголовами групи з міжпарламентських зв'язків з Ліванською Республікою було обрано народних депутатів України Олексія Жмеренецького та Сергія Соболєва.

 

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, активна діяльність депутатської групи була сконцентрована на захисті наших військовослужбовців, проблемах внутрішньо переміщених осіб та інших постраждалих громадян нашої держави.

 

Протягом кількох останніх років фундамент для міжпарламентського діалогу, зміцнення довіри, дружби, взаємовигідного партнерства та  співробітництва між Україною та Ліванською Республікою своїх зусиль докладав  Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані Осташ Ігор Іванович (2016-2022 р.р.)

Завдяки його активній позиції, яка продовжує існувати у налагодженні діалогу між країнами та їх представниками, стосунки між сторонами на сьогодні перебувають на високому дипломатичному рівні.

 

Зокрема, спільними зусиллями співголів депутатської групи Жмеренецьким О.С., Соболєвим С.В. та Осташем І.І. було організовано та проведено кілька змістовних двосторонніх заходів.  Під час війни в Україну прийшли лівансько-йорданські інвестиції на суму 15 млн. дол. в «Агроторговий дім» у Таращі Київської області, що дає можливість підтримувати наших бійців на передовій та багато іншого.

Неодноразово були проведені багатосторонні зустрічі, де обговорювались проблеми ведення в Україні бізнес-проектів ліванською діаспорою та шляхи потенційних можливостей залучення інвестицій з метою налагодження українсько-ліванських зв’язків задля підтримки економічної стабільності нашої держави.

 

Спільно з Ліванським центром в Україні 23 листопада 2023 року було проведене урочисте засідання до Дня Незалежності Ліванської Республіки, на якому були присутні посли арабських та європейських країн, депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ліванською Республікою, третій президент України Віктор Ющенко, лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв, діячі культури та мистецтв, керівництво православної церкви України.

Варто зазначити, що Ліванська Республіка була першою країною арабського світу, яка засудила російську агресію в Україні та голосувала на підтримку резолюцій щодо територіальної цілісності України у рамках ООН, і важливим є те, за результатами цього заходу, було вкотре публічно наголошено на солідарності Ліванської Республіки з Україною у найважчі часи.

 

Усіма членами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ліванською Республікою у подальшому буде прикладено максимальних зусиль для того, щоб дружба між лівансько-українськими парламентарями стала потужним імпульсом в подальшій активізації діалогу між країнами в усіх сферах та напрямках.

 

 

Співголови депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з

Ліванською Республікою

 Сергій СОБОЛЄВ




Олексій ЖМЕРЕНЕЦЬКИЙ

 



 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08