ЗВІТ

ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕПУТАТСЬКОЇ ГРУПИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З МІЖПАРЛАМЕНТСЬКИХ ЗВ’ЯЗКІВ

З РЕСПУБЛІКОЮ СІНГАПУР У 2023 РОЦІ

 

З метою поліпшення двосторонніх відносин, організації і координації міжпарламентського співробітництва у Верховній Раді України ІХ скликання 26 листопада 2019 року була створена депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сінгапур, яку очолюють співголови – Качура О.А. і Рудик К.О., склад групи затверджений відповідним розпорядженням Голови Верховної Ради України. Наразі до складу групи входять 33 народні депутати України[1].

Від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України Республіка Сінгапур засудила[2] напад агресора, а народ республіки підтримує[3] Україну у боротьбі проти російських загарбників та покладає повну відповідальність за цю війну на російську федерацію.

Вже у березні 2022 року Республікою Сінгапур було введено санкції проти рф[4], якими заборонила операції та надання фінансових послуг, що сприяють збору коштів на користь рф та повʼязаних організацій. Окрім того, запроваджено заборону на експорт до росії товарів військового призначення, а також електроніки і компʼютерів.

Міністр закордонних справ Вівіан Балакрішнан у 2023 році підтвердив позицію Республіки Сінгапур щодо російського вторгнення в Україну[5].

Упродовж 2023 року незмінними для депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сінгапур залишились напрями поглиблення сталих міждержавних відносин в обороні, економіці та у гуманітарній сфері.

Урядом Республіки Сінгапур та Червоним Хрестом Сінгапуру протягом 2023 року неодноразово надавалась гуманітарна допомога Україні для забезпечення потреб населення України в медичному обладнанні, матеріально-технічних засобах, зокрема – 22 машини швидкої допомоги[6], двох пожежних машин[7], а також протипожежне захисне спорядження, рятувальне обладнання, міношукачі та медичні засоби.

Незважаючи на виклики, спричинені війною, члени депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сінгапур знаходяться у постійній взаємодії з Міністерством закордонних справ України, дипломатичними установами України в Республіці Сінгапур та контакті із представниками державної влади республіки.

Зокрема, була проведена зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сінгапурі, пані Катериною Зеленко. Під час даної зустрічі були обговорені подальші кроки по посиленню співробітництва, яке сприятиме розвитку та укріпленню взаємовигідних відносин між сторонами.

Також проводились контакти щодо підтримки ключових для України ініціатив в рамках Організації Обʼєднаних Націй та створення Спеціального міжнародного трибуналу, який буде судити найвище російське політичне та військове керівництво за злочин агресії проти України.

Пріоритетами у діяльності депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сінгапур на 2024 рік залишаються:

– поглиблення національно-культурних, торговельно-економічних зв’язків з Республікою Сінгапур, розвиток інвестиційного співробітництва між Україною та Республікою Сінгапур;

– спрощення порядку оформлення та погодження отримання віз громадянам України;

– покращення співпраці в рамках Договору про дружбу та співпрацю в Південно-Східній Азії з країнами Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) входять Бруней Даруссалам, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Філіппіни, Сінгапур і Таїланд.

Підсумовуючи, зазначаємо про наміри у 2024 році сфокусувати роботу групи на контактах, які сприятимуть розвитку двосторонніх відносин між Україною та Республікою Сінгапур направлених на перемогу України у війні з рф, подальшу відбудову нашої країни та посилення економічних зв’язків.

 

 

 

 

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08