Звіт щодо діяльності депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою за 2023 року


На виконання п.4.6 Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 28.12.1998 №580 (із змінами та доповненнями), надаємо звіт щодо діяльності депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою протягом 2023 року.

 

1)     Так, 25 квітня 2023 року у місті Києві Алєксєєвим С.О. було проведено зустріч із делегацією партії "Італійські Радикали". У складі делегації:

·        Массіміліано Єрволіно (секретар партії);

·        Джулія Крівелліні (скарбник);

·        президент Ігор Боні;

·        Сільвія Манзі (член дирекції партії).

Основним завданням зустрічі було проведення роботи в напрямку консолідації міжнародної підтримки України під час збройної агресії російської федерації, засудження такої агресії, було обговорено механізми позбавлення італійських відзнак представників кремля та спільників путіна. Також було приділено увагу пропозиції щодо активізації міст побратимів між Італією та Україною.

 

2)  5 травня 2023 року було направлено лист до Координатора депутатської групи Палати депутатів Італійської Республіки з міжпарламентських зв’язків з Україною – Уго Каппеллаччі з приводу важливого питання, яке стосується  святкування росіянами 9 травня, відомого як «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні». Було зазначено, що враховуючи агресивну, жорстоку та безжальну поведінку російської федерації, ми зобов'язані привернути увагу до проблеми святкування 9 травня росіянами. Війна, розпочата росією проти України, призводить до знищення українського народу, втрати життів невинних дітей та мирних жителів, російська агресія грубо порушує демократичні цінності та свободи, руйнує домівки та позбавляє майбутнього мільйони українців. Ці обставини роблять святкування Дня Перемоги росіянами абсолютно неприйнятним та провокаційним.

 

12 вересня 2023 року Володіною Д.А. направлено лист до Італійської Республіки з пропозицією провести онлайн-засідання між членами міжпарламентської групи дружби Україна-Італія з приводу обговорення одного із найважливіших питань пов’язаного із продовженням надання допомоги родинам українських біженців.

Зазначено, що Україна дуже вдячна за розуміння та підтримку, яку надає Італійська сторона в цей непростий час, адже країною-союзником прийнято близько 170 тис. українських біженців, які зіштовхнулись з величезними труднощами і трагедіями, спровокованими російською загарбницькою війною.

Оскільки війна триває запропоновано обговорити продовження подальшого сприяння в підтримці українських громадян, в отриманні ними документів, необхідними для законного перебування в Італійській Республіці, працевлаштуванні та адаптації до місцевих спільнот.

 

17 жовтня 2023 року Володіною Д.А. була проведена онлайн-зустріч з Координатором депутатської групи Палати депутатів Італійської Республіки з міжпарламентських зв’язків з Україною – Уго Каппеллаччі.

Основною метою зустрічі було обговорення пропозицій щодо налагодження співпраці в галузі протезування та реабілітації українських військових, які постраждали під час виконання бойових дій. Ця зустріч також частина роботи, яка спрямована на реалізацію спільних проєктів між Україною та Італією в вищезазначеній галузі.

Зробили акцент, на те що спільна координація покрокових планів, солідарність та взаємодія на рівні міжпарламентського співробітництва допоможе Україні впровадити необхідні реформи та створити й реалізувати оптимальний механізм розвитку взаємовигідного співробітництва між Україною та Італійською Республікою з метою реалізації масштабного проєкту з повного й швидкого післявоєнного відновлення нашої держави.

3)    В період з 19 по 23 травня 2023 року згідно Розпорядження  Голови Верховної Ради України №577 від 16.05.2023, Алєксєєв С.О. перебував у відрядженні в Італійській Республіці, під час якого було проведено ряд важливих зустрічей.

Зокрема було розглянуто низку актуальних питань, а саме за підтримки політичної партії "Італійські Радикали" було проведено зустріч з її представниками:

·        Массімільяно Єрволіно (секретар партії);

·        Олесем Городецьким (член Національного комітету партії);

·        Сільвією Мандзі (член дирекції партії).

Так, було ініційовано та в подальшому розглянуто питання позбавлення нагород Італійської Республіки, включаючи Орден "За заслуги перед Італійською Республікою"("Ordine al Merito della Repubblica Italiana") підсанкційних осіб держави агресора, оскільки державні нагороди є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги. Наявність таких нагород у осіб, які діють на шкоду Україні, суперечить духу та цінностям, які вони втілюють.

Як результат, було направлено звернення до Координатора депутатської групи Палати депутатів Італійської Республіки з міжпарламентських зв’язків з Україною – Уго Каппеллаччі, а також до Голови Верховної Ради України – Руслана Стефанчука з проханням ініціювати це питання перед Італійським Парламентом щодо відкликання нагород наступних осіб:

1. Алексєєв Михайло (дві медалі);

2. Берьозкін Григорій (дві медалі);

3. Динкін Олександр;

4. Карімова Інга;

5. Казікаєв Валерій;

6. Кійко Михайло;

7. Корольов Олег;

8. Галицький Сергій;

9. Міхельсон Леонід (дві медалі);

10. Парамонов Олексій (дві медалі);

11. Пєсков Дмитро;

12. Сєчін Ігор;

13. Сивих Анатолій;

14. Шленкіна Олена;

15. Тіньков Олег;

16. Торкунов Анатолій;

17. Троценко Роман;

18. Усманов Алішер;

19. Верозуб Михайло (дві медалі).

4)    Також відбулась зустріч з депутатами італійського Парламенту Паоло Бареллі, Роберто Баньяско та Ріта далла К’єза з партії "Вперед, Італіє". Було обговорено питання щодо поставки озброєння в Україну, оскільки відправка зброї Україні- це не підтримка війни, це підтримка миру, а саме допомога країні, яка бореться за свою незалежність, за європейські цінності та за світ без агресії і насильництва.

5)    Було проведено зустріч з Джуліо Терці (італійським дипломатом та колишнім Міністром закордонних справ Італії) та обговорено наступні питання:

·        Необхідність створення Спеціального трибуналу для розслідування агресії рф проти України та притягнення винних до відповідальності;

·        Проблема стягнення арештованих російських активів (незважаючи не те, що багато активів росіян арештовані, залишається актуальним питання ефективного способу стягнення та використання таких активів);

·        Створення міжпарламентської експертної групи, яка би брала на себе завдання розробки правових основ Спеціального трибуналу.

6)    Так, 22 вересня 2023 року Алєксєєвим С.О. було направлено лист до Голови Верховної Ради України – Руслана Стефанчука з проханням розглянути звернення та спрямувати проект листа до Італійського Парламенту з проханням не допускати Осипову Ірину Олегівну до Сенату Італії, оскільки дана особа із вираженою агресивною позицією, яка відкрито підтримує воєнну агресію російської федерації в Україні. Було зазначено, що у разі перебування такої особи на посаді, є ризик отримання нею доступу до важливої і, можливо, навіть засекреченої інформації,  у тому числі пов'язаної з постачанням зброї Україні, що може вкрай негативно вплинути на національні інтереси та безпеку Італії та України.

 

Підсумовуючи викладене, можна зауважити, що за результатами проведених зустрічей було досягнуто ряд домовленостей та визначено шляхи майбутньої співпраці з Італійською Республікою в напрямку післявоєнної відбудови України, воєнної підтримки країни та продовження змістовної та активної міжпарламентської співпраці між Україною та Італійською Республікою.

 


 

Співголова депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків

з Італійською Республікою                                                           С.О. Алєксєєв

 

Співголова депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків

З Італійською Республікою                                                             Д. Володіна

 

 

 

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08