ЗВІТ
ДЕПУТАТСЬКОЇ ГРУПИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З МІЖПАРЛАМЕНТСЬКИХ
ЗВ’ЯЗКІВ З ФЕДЕРАТИВНОЮ РЕСПУБЛІКОЮ НІМЕЧЧИНА

 

Відповідно до частини третьої Положення “Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами” 18 грудня 2019 року Верховною Радою було утворено Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина. Її співголовами стали Янченко Галина Ігорівна, фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» та Тарута Сергій Олексійович, фракція політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». До складу групи увійшло 87 народних депутатів.

Пріоритетними завданнями для діяльності групи стали: поглиблення міжпарламентського співробітництва між країнами, сприяння посиленню політичного діалогу, налагодження міжрегіонального співробітництва, розробка спільних стратегій. Міжпарламентські відносини особливо активізувалися на тлі повномасштабного вторгнення російської федерації 24 лютого 2022 року, додавши новий вкрай важливий вектор роботи. Посилилась практика обміну візитами груп із питань міжпарламентського співробітництва, а також депутатів, відповідальних за міжнародні двосторонні відносини.

Результатами роботи Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина протягом 2023 року стало проведення низки заходів та двосторонніх зустрічей, а також розробка та підписання спільного Меморандуму по відбудові зруйнованих війною об’єктів цивільної інфраструктури.

 

Зокрема 1 лютого 2023 року Співголова депутатської групи Галина Янченко провела зустріч із Віцепрезиденткою німецького Парламенту Катрін Герінг-Екардт в рамках її візиту до України. Головними темами дискусії стали: проведення антикорупційних реформ в України, питання європейської інтеграції та виконання 7 пунктів реформ, які були надані Україні разом зі статусом кандидата. Особливу увагу було приділено створенню спеціального трибуналу для засудження всіх причетних до воєнних злочинів, а також питанюю озброєння.

 

8 лютого Співголова групи Сергій Тарута та Інна Совсун разом із Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком провели робочу зустріч із депутатом Німецького Бундестагу, співголовою партії «Союз 90/Зелені» Омідом Нуріпуром. Під час зустрічі, зокрема, йшлося про поточну ситуацію в Україні, питання відновлення, підтримки формули миру, яка є планом швидкого завершення війни, відновлення світового порядку і стабільності у регіоні, а також — стійкої позиції України щодо євроінтеграції та стратегічної мети — членства в НАТО.

 

На запрошення Галини Янченко вперше в Україну приїхали лідери молодіжних крил чотирьох ключових партій Німеччини. А саме: Джаміла Шефер – від партії Союз 90/Зелені, Гюде Єнсен від Вільної демократичної партії, Джессіка Розенталь – від Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) та Тільман Кубан – від Християнсько-демократичного союзу (ХДС). 4 березня було організовано спільну поїздку до м.Буча (Київська обл.) задля демонстрації жахливих наслідків окупації міста російськими військами, а також відвідано с.Козаровичі (Київська обл.), де західним партнерам вдалось побачити роботу волонтерів «Добробату» по демонтажу пошкоджених внаслідок влучання російської ракети будинків, а також провести зустріч із постраждалими та місцевою владою.

За результатами цієї поїздки було укладено Меморандум, який передбачає, що кожна з молодіжних політичних організацій може обрати собі конкретні об’єкти для допомоги у відбудові: будинки місцевих мешканців, школу, лікарню чи будь-який інший об’єкт і безпосередньо допомогти у їх відновленні. Це стало важливим кроком для посилення співпраці у сфері допомоги українцям постраждалим від війни та відбудови.

 

Разом із Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком 6 березня Галина Янченко зустрілась із Головою фракції Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) у Бундестазі Рольфом Мютценіхом та співголовою СДПН Ларсом Клінгбайлем. Під час зустрічі сторони обговорили ряд питань, зокрема: питання надання сучасного озброєння, танків, систем ППО та далекобійних ракет; обговорили формулу миру, запропоновану Президентом України, а також подальші кроки України на євроінтеграційному та євроатлантичному шляху.

 

20 березня у рамках візиту до України німецької делегації Галина Янченко провела зустрічі з лідерами Junge Union (молодіжне крило ХДС/ХСС) Йоганнесом  Вінкелем та лідеркою Junge Liberale (молодіжне крило Ліберально-демократичної партії) Францискою Брандманн та їхніми колегами. Під час зустрічі у Києві обговорили можливості залучення молодіжних політичних організацій Німеччини до підтримки України, а також перспективи втілення проектів за підписаним раніше Меморандумом.

 

Задля координування спільної діяльності, а також впровадження нових методів та стратегій здійснення двосторонньої дипломатії 30 червня 2023 року було проведено нараду Голів груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків до якої долучились Співголови групи зв’язків з ФРН Галина Янченко та Сергій Тарута.

 

На запрошення депутатів Бундестагу 7 вересня Галина Янченко виступила на Парламентському сніданку "Unsung lullabies: Deportation of Ukrainian children". Метою проведення заходу стало об’єднання міжнародних партнерів для прискорення співпраці між Україною та Німеччиною задля швидкого повернення депортованих до росії та білорусії українських дітей.

Головною темою виступу Галини Янченко стала важливість рішучої реакції іноземних парламентів на незаконну депортацію українських дітей та роль Бундестагу у вирішенні цієї проблеми. Також Співголова підняла ряд тем, зокрема: важливість публічного засудження Бундестагом злочинів росії, необхідність затвердження резолюції що визнає війну рф проти україни — геноцидом, а також задіяння Німеччиною таких важелів впливу як посилення санкційного та політичного тиску на агресора.

 

Посиленню парламентської взаємодії між країнами сприяло проведення спільної зустрічі народних депутатів України та німецької делегації на чолі з віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ, депутаткою Бундестагу від правлячих соціал-демократів Даніелою де Ріддер 11 вересня в приміщенні Верховної Ради України.

Учасниками заходу від української сторони були Галина Янченко, Сергій Тарута, Володимир Ар’єв, Олег Арсенюк, Володимир Крейденко, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Інна Совсун. Німецька делегація складалась із Даніели Де Ріддер, Яна Майзечлегера, Яна Детерінга, Лорін Штан та Франчески Кнаус.

Ключовими питаннями стали надання військової допомоги, зокрема поставок далекобійних ракет Taurus, а також підтримка Німеччиною початку переговорів про вступ України в ЄС та її євроатлантична інтеграція. Особливу увагу було приділено проблемі примусової депортації українських дітей та важливості публічного визнання Німеччиною цих вчинків геноцидом українського народу.

За результатами зустрічі Даніела де Ріддер виступила з офіційною заявою та закликом засудити депортацію українських дітей у резолюції як акт геноциду за визначенням Організації Об'єднаних Націй.

 

В рамках посилення співпраці у сфері військової допомоги 5 жовтня Галина Янченко, Вадим Галайчук та Юлія Клименко провели зустріч із німецькою делегацією, яку представляли Йоганнес Шрапс, Зюзанне Міттаг, Фабіан Функе, Хелена Трухла, Крістін Лінке, Шарлотт Дітріх та Фелікс Гетт.

 

На запрошення колег Співголова групи Галина Янченко долучилась до німецько-американської конференції «The 15th German American Conference» у Гарварді 27-29 жовтня. Галина Янченко була спікером панельної дискусії Rebuild Ukraine разом із віце-президентом Європарламенту Ніколою Біром, GR-директором Deloitte в США Бет Макгрес, радницею Міністра цифрової трансформації Гульсаною Мамедієвою та партнером британсько-української юридичної та GR компанії Костянтином Чижиком. Модерував дискусію журналіст Мартін Кнайт, який більше 30 років був ключовим дописувачем для німецького Die Zeit.

 

Цьогорічна діяльність Народних депутатів України, членів Депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина була направлена на досягнення прогресу у ключових сферах співробітництва. Особливо важливою стала співпраця у військовій галузі, де було досягнуто значних успіхів у прийнятті рішень щодо поставок озброєння. Гуманітарна допомога та соціальна сфера також вийшли на передові позиції у двосторонніх відносинах, що свідчить про глибоке розуміння і підтримку з боку Німеччини. Важливим досягненням стали практичні кроки, спрямовані на відбудову України, що підкреслює стратегічне партнерство та довгострокові зобов'язання між нашими країнами. Завдяки цим зусиллям Німеччина залишається надійним і цінним партнером для України, відкриваючи нові горизонти для спільного розвитку та взаємної підтримки.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08