Звіт

про діяльність депутатської групи

Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія за 2023 рік

 

Протягом 2023 року, за посередництва Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Індонезія Василя Гамяніна, а також у контакті з представниками Посольства Республіки Індонезія в Україні, продовжилася активна робота щодо широкого кола питань українсько-індонезійського партнерства та практичної взаємодії. Зокрема у безпековій, військово-технічній, торговельно-економічній, енергетичній сферах, а також галузі інформаційних технологій і цифрової трансформації.

Відносини між обома країнами розвиваються на принципах дружби і взаєморозуміння. Республіка Індонезія підтримує державний суверенітет і територіальну цілісність України в рамках її міжнародно визнаних кордонів.

З 24.02.2022 року Індонезія закликала до припинення війни в Україні, підтримала резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 2 березня 2022 року «Агресія проти України», від 24 березня 2022 року «Про гуманітарні наслідки агресії проти України», від 12 жовтня 2022 року «Територіальна цілісність України: дотримання принципів Статуту ООН» та від 23 лютого 2023 року «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні».

11-15 березня 2023 року відбулася зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України О. Корнієнка з делегацією Республіки Індонезія на полях 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу (м. Манама, Бахрейн).

«Нам важливо чути, що країна поважає наш суверенітет. Обговорили, як Індонезія зможе долучитися до відбудови України», – розповів Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Під час робочого візиту до Японії для участі в саміті «Групи семи» Президент України Володимир Зеленський 21 травня 2023 року провів переговори з Президентом Республіки Індонезія Джоко Відодо.

Володимир Зеленський поінформував співрозмовника про перебіг бойових дій в Україні. Глава Української держави привернув увагу до обстрілів цивільної інфраструктури нашої країни.

Він закликав Президента Індонезії сприяти зусиллям України у поверненні незаконно депортованих дітей.

Джоко Відодо привітав продовження Чорноморської зернової ініціативи. Сторони відзначили важливість її розширення.

Під час зустрічі лідери обговорили реалізацію української формули миру. Володимир Зеленський подякував Президенту Індонезії за запрошення взяти участь у саміті «Групи двадцяти» в листопаді 2022 року, на якому світу було представлено українську формулу миру.

Президент України також висловив подяку Індонезії за готовність підтримати зусилля з відновлення нашої країни, зокрема у сфері охорони здоров’я.

10 серпня Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індонезія в Україні Аріф Мухаммед Басалама вручив копії вірчих грамот першому заступнику Міністра закордонних справ України Еміне Джапаровій.

Під час зустрічі Еміне Джапарова висловила вдячність Індонезії за підтримку нашої держави у відстоюванні суверенітету та територіальної цілісності в умовах російської агресії, зокрема в рамках ООН. Дипломати обговорили Формулу миру Президента України Володимира Зеленського, майбутній Саміт Міжнародної Кримської платформи, а також можливу участь Індонезії в цих ініціативах.

Перший заступник Міністра закликала Індонезію та АСЕАН рішуче засудити будь-які спроби росії загострити світову продовольчу кризу. Еміне Джапарова також наголосила на важливості гуманітарної допомоги Індонезії, а саме реконструкції Чернігівської міської лікарні №2.

Дипломати обговорили співпрацю України з АСЕАН та прагнення України стати Секторальним діалоговим партнером АСЕАН.

17 серпня 2023 року Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчу грамоту від новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Індонезія Аріфа Мухаммеда Басалами.

Під час розмови з новим Послом Індонезії Глава держави висловив подяку за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, свідченням чого став візит до нашої країни Президента Індонезії Джоко Відодо у червні 2022 року.

Володимир Зеленський відзначив важливість участі України на запрошення Президента Індонезії в саміті G19 торік у листопаді, де Глава Української держави представив ініційовану ним всеосяжну Формулу миру. Він подякував Індонезії за участь її представника в консультаціях дипломатичних радників щодо реалізації Формули миру в Джидді.

Президент акцентував на необхідності посилення всього комплексу двосторонніх відносин. Володимир Зеленський також зупинився на питанні глобальної продовольчої безпеки, наголосивши на неприпустимості російського шантажу світу голодом, негативні наслідки якого відчуває також Індонезія.

18 жовтня 2023 року Посольство Республіки Індонезія організувало Дипломатичний прийом з метою святкування 78-ї річниці Незалежності Республіки Індонезія.

У прийомі взяли участь представники Верховної Ради України, заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, а також інші запрошення від Уряду України, дипломатичного корпусу, бізнесменів, академіків, релігійних лідерів, а також друзів Індонезії та діаспори.

На даному заході Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індонезія Аріфа Мухаммеда Басалами акцентував увагу присутніх на пріоритетах національного економічного розвитку, досягнення лідерства Індонезії на різних міжнародних форумах, таких як G20, ASEAN та MIKTA, а також відданість Індонезії відстоюванню принципів діалогу, співпраці та миру.

Щодо 32-річних дипломатичних відносин Індонезії та України, пан Посол також підтвердив сподівання Індонезії на більш міцні та продуктивні двосторонні відносини. Індонезія підтримує безперервність Чорноморської зернової ініціативи для безпеки глобального ланцюжку постачання та потреб у продовольстві. Не менш важливо, що Індонезія також продовжує прагнути і надалі покращувати контакти в Україні через різні соціально-культурні програми та співпрацю у сфері досліджень та освіти.

Українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком 23 – 27 жовтня 2023 року перебувала з робочим візитом у Республіці Ангола, у межах якого брала участь у роботі засідання 147-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу.

У завершальний день роботи на полях засідання Асамблеї українські делегати провели ряд важливих зустрічей, зокрема – з делегацією Республіки Індонезія.

Із лідером делегації Індонезії Фадлі Зоном українські делегати обговорили продовольчу безпеку та важливі для цього дії з боку міжнародної спільноти, зокрема, подальшу підтримку. Перший віце-спікер проінформував колегу про поточну ситуацію та перешкоджання експорту російською федерацією.

«Війна триває понад дев’ять років. Маємо завершити її справедливою перемогою. Окупанти повинні покинути нашу територію. Із цього розпочнеться й світова безпека», – акцентував Олександр Корнієнко, додавши, що конкретні пункти містяться у Формулі миру Президента України Володимира Зеленського, яку Україна звертається підтримати й стати на шлях її реалізації.

Сторони також порушили питання посилення співпраці в окремих сферах та відзначили роботу Групи дружби.

Олександр Корнієнко наголосив, що очільник делегації Індонезії Фадлі Зон сім разів відвідував Україну та чотири з них – під час повномасштабного вторгнення росії.

9 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Індонезії Джоко Відодо.

Співрозмовники обговорили прогрес в імплементації Української формули миру, яку Володимир Зеленський представив на саміті G20 в Індонезії рік тому.

Глава Української держави розповів про три успішні зустрічі на рівні радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру та про підготовку Глобального саміту миру. Президент України запросив Індонезію приєднатися до цієї роботи.

Крім того, Володимир Зеленський зазначив, що попри спроби Росії перешкоджати цивільному судноплавству в Чорному морі Україна залишається гарантом глобальної продовольчої безпеки. Зокрема, Глава держави поінформував про альтернативні «зернові коридори» й запевнив, що Україна готова відновити постачання сільськогосподарської продукції в Індонезію.

Президент України запросив Президента Індонезії приєднатися до глобальної гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine та взяти участь у відповідному саміті в листопаді.

Крім того, лідери обговорили ситуацію на Близькому Cході. Україна виступає за захист мирного населення, безперешкодну роботу гуманітарних коридорів і загальну деескалацію. За словами Володимира Зеленського, Україна віддана врегулюванню ситуації за принципом «двох держав».

Відтак, протягом 2023 року депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія підтримувала плідні зв’язки із уповноваженими особами Посольства Індонезії в Україні з метою налагодження співпраці та вироблення єдиної стратегії спільної діяльності парламентів обох країн відповідно до діючих двосторонніх угод та обговорених в рамках зустрічей питань.


З повагою

Народний депутат України,

Керівник депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з

Республікою Індонезія                                                       Артем КУНАЄВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08