ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з

міжпарламентських зв’язків з Королівством Марокко у 2023 році

(на підставі пункту 4.6. Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами)

  

У відповідності до Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами 18.02.2021 року на організаційних зборах народних депутатів України утворилася депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Марокко (Група). Згідно з протоколом організаційного засідання Головою обрано народного депутата Галайчука Вадима Сергійовича.

 

         Загальна інформація

         У зв’язку з проведення парламентських виборів в Марокко восени 2021 року і подальшим формуванням комітетів та інших парламентських органів, фактично протягом всього 2022 року не було можливостей для створення і функціонування відповідної депутатської групи в парламенті Марокко. З початком повномасштабного вторгнення посольство Марокко було евакуйовано до Варшави. Наразі, згідно інформації від посольства України в Марокко, МЗС Марокко готується відновити роботу посольства в Україні у 2024 році, провівши відповідну ротацію посла та дипкорпусу.

        

         Діяльність Групи в 2023

6 червня пройшла перша зум конференція представників міжпарламентської групи дружби Україна – Королівство Марокко. З боку України участь взяли народні депутати голова групи Вадим Галайчук та заступник голови групи Галина Михайлюк, а також посол України в Марокко Сергій Саєнко. Марокканську сторону представляли очільник групи, депутат Палати Радників парламенту Марокко Сіді Тайеб Ель МУССАУІ та член групи депутат Мустафа Мушарік. Марокканським колегам було надано детальну інформацію про український спротив та про міжнародну підтримку українських ініціатив щодо притягнення агресора до відповідальності.

27 червня 2023 року відбулося установче засідання представників депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Марокко на чолі з народним депутатом України Вадимом ГАЛАЙЧУКОМ, та депутатської групи дружби Палати Представників Королівства Марокко «Марокко-Україна», очолюваної депутатом Палати Представників Марокко Хасаном Ель-БАХІ. Учасники заходу домовилися перезавантажити міжпарламентську взаємодію та сприяти розвитку  економічних, ділових та культурно-освітніх контактів між Україною та Марокко.

У фокусі зустрічей:

      взаємна підтримка у питаннях суверенітету та територіальної цілісності країн на міжнародних майданчиках, встановлення сталого і справедливого миру в Україні;

      підтримка Формули миру, участь в імплементації зернової ініціативи;

      розвиток партнерства у частині продовольчої безпеки та економічного відновлення України, 

      перспективи спрощення умов двосторонньої торгівлі;

      сприяння академічній мобільності, студентським обмінам, В2В контактам  для ділових, освітніх та мистецьких кіл.

З точки зору перспектив розвитку співпраці, в тому числі і міжпарламетської, варто взяти до уваги наступні висновки експертів:

 Унікальне географічне положення Марокко в поєднанні зі сталими фінансовими системами та добре розвиненою транспортною інфраструктурою роблять країну дуже перспективним регіональним торговим хабом, використання якого може мати значні конкурентні переваги в розвитку торгівлі з країнами Африки на південь від Сахари. Марокко має всі шанси стати «містком» між Україною та Африкою. Марокко вже має преференційний доступ до багатьох африканських ринків і, отже, є більш конкурентоспроможним у створенні передумов для зростання експорту. А існуюча система державної підтримки створення і функціонування проектів розширення міжнародної торгівлі за участі марокканських підприємств різних форм власності, може суттєво сприяти вирішенню питання фінансування таких проектів. Окремо варто зазначити інтерес ЄС загалом та інституцій, які опікуються питаннями розвитку ініціативи Трьох морів (Three Sea Initiate) до розвитку тих інфраструктурних проектів, які можуть суттєво покращити залізничне та водне сполучення між країнами – учасницями цієї ініціативи.

В такому контексті вважаємо за доцільне рекомендувати активне  долучення депутатів Групи до роботи в рамках заходів Парламентської Асамблеї Середземномор’я/Parliamentary Assembly of the Mediterranean (PAM) – міжнародної організації створеної у 2005 році національними парламентами країн Євро-Середземноморського регіону (https://www.pam.int/en).

За попередньою інформацією, наступні заходи цієї асамблеї заплановані на червень 2024.

 

З повагою

 

Народний депутат України,                                                   Вадим Галайчук

Голова депутатської групи 

Верховної Ради України з міжпарламентських  зв’язків з Королівством Марокко

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08