ЗВІТ

 

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Малайзією у 2023 році

(на підставі пункту 4.6. Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами)

  

У відповідності до Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами 30.10.2019 року на організаційних зборах народних депутатів України утворилася депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Малайзією. Згідно з протоколом організаційного засідання співголовами обрано народних депутатів

Галайчука Вадима Сергійовича та Климпуш-Цинцадзе Іванну Орестівну.

 

Загальна інформація.         

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну посольство Малайзії було евакуйовано до Варшави. З часом було прийнято рішення закрити посольство в Україні і здійснювати дипломатичні відносини через посла Малайзії в Польщі. На сьогоднішній день посол Малайзії в Польщі вірчі грамоти Президенту України не вручала у зв’язку із завершенням строків її повноважень на початку 2024 року. За інформацією посольства України в Малайзії, рішення про призначення послів будуть прийняті після вступу на посаду нового короля Малайзії в січні 2024 року. Вище зазначені обставини, певною мірою, ускладнюють налагодження і підтримку комунікацій з владними інституціями Малайзії.

 

 

 

Щодо діяльності групи у 2023 році

В лютому 2023 співголова групи Вадим Галайчук перебував з візитом в столиці Малайзії Куала Лумпур, де, поміж інших, провів зустріч з представниками парламенту Малайзії паном Уільям Леонг Джі Кін (YB William Leong Jee Keen) та паном Вонг Чень (YB Wong Chen). Під час зустрічі було попередньо погоджено питання створення групи дружби з Малазійської сторони. 27 лютого 2023 року було схвалене рішення про створення групи дружби Малайзія–Україна в Парламенті Малайзії.  7 березня 2023 року було затверджено її персональний склад. 

 

Головою     парламентської групи         дружби      Малайзія-Україна       був призначений пан Уільям Леонг Джі Кін (YB William Leong Jee Keen) представник Партії народної справедливості, членами групи пан Лім Ліп Енг (YB Lim Lip Eng) представник Партії демократичної дії та пан Вонг Чень (YB Wong Chen) представник Партії народної справедливості.

 

          Варто зазначити, що представники влади Малайзії, попри підтримку основних резолюцій ООН щодо територіальної цілісності України, дотримуються досить обережних позицій щодо російсько-Української війни, обґрунтовуючи це необхідністю збереження нейтралітету. Основним питанням, яке викликало інтерес малайзійської сторони, були питання захисту прав мусульман в Україні, перш за все представників Кримсько – татарського народу, а також надання гуманітарної допомоги населенню, постраждалому від бойових дій.   

24 жовтня 2023 року пан Вонг Чень як Голова Спеціального комітету з міжнародних відносин і торгівлі Палати представників Парламенту Малайзії, взяв участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи (on-line), висловивши підтримку територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Він також зазначив, що Парламент Малайзії залишається стурбованим гуманітарною кризою та порушеннями прав людини в Криму.

На початку січня 2024 року, за участі Посольства України в Малайзії, планується проведення онлайн зустрічі між групами дружби з України та Малайзії, під час якої будуть обговорені плани співпраці на 2024 рік.

 

З повагою

Народний депутат України,                                                Вадим Галайчук

Співголова депутатської групи 

Верховної Ради України

з міжпарламентських  зв’язків

з Малайзією

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08