Звіт про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків  із Об'єднаною Республікою Танзанія (далі – група дружби) за 2023 рік.

З моменту свого створення група дружби виявила стійкість та наполегливість щодо розвитку і поглиблення відносин з Танзанією на міжпарламентському рівні. Ситуацію ускладнювало те, що у сфері міжпарламентської взаємодії Об’єднана Республіка Танзанія віддає перевагу розвитку відносин із сусідніми країнами, державами-членами Східноафриканського Співтовариства та Африканського Союзу, що обумовлено політичною, економічною та культурною близькістю, та створення відповідних груп дружби з країнами не з регіону Східної Африки в танзанійському парламенті, зазвичай, не практикується. До того ж Танзанія перебуває у зоні відповідальності Посольства України в Республіці Кенія.

Відтак листом № 433д9/2-2023/7621 від 12.01.2023 група дружби вчергове звернулась до Голови Верховної Ради України із проханням направити листа до Почесного спікера Парламенту Танзанії. В змісті листа група дружби мала намір запропонувати танзанійським колегам провести першу в історії  відеоконференцію з метою детального обговорення спільних кроків щодо подальшої взаємовигідної стратегії розвитку партнерства між нашими країнами, а також можливого візиту членів групи дружби до Парламенту Танзанії.

Листом № 04-19/10-2023/10305 від 17.01.2023 Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва повідомив, що за результатами опрацювання всіх попередніх листів групи дружби спільно із МЗС, та із урахуванням рівня політичного діалогу України та Танзанії на сучасному етапі, групі дружби рекомендовано направити листа Голові Комітету з питань зовнішньої політики, безпеки та оборони Парламенту Танзанії, а також опрацювати питання телефонної розмови співголови групи дружби зі Спікером Парламенту Танзанії.

Паралельно з цим, на виконання доручення Голови Верховної Ради України щодо участі представників Верховної Ради України у засіданні 146-ої Асамблеї Міжпарламентського Союзу (МПС) та супутніх заходах, проведення яких заплановане у Бахрейні (м.Манама) 11-15 березня 2023 року, делегація українських парламентарів провела першу в історії наших дипломатичних відносин зустріч з делегацією парламентарів з Танзанії. Делегацію танзанійських парламентарів очолювала спіерка парламенту Танзанії Тулія Аксон. В рамках зустрічі відбулось обговорення питання налагодження міжпарламентського діалогу між нашими державами, створення групи дружби із Україною в танзанійському парламенті та відкриття посольства України в Танзанії.

Завдяки зусиллям керівника групи Олександра Санченка, уже 11.07.2023 листом № ЕА.61/400/01/14 Спікер Національної Асамлбеї Об’єднаної Республіки Танзанія Тулія Ексон проінформувала голову Верховної Ради України про призначення 16 членів парламенту до складу Парламентської групи дружби Танзанія - Україна. Відтак                2023 рік поклав початок міжпарламентським відносинам України і Танзанії.

З урахуванням спільних домовленостей, з метою проведення зустрічей, направлених на поглиблення дипломатичних та політичних зв'язків, відповідно до розпорядження Голови Верховної Ради України № 1103 від 19.10.2023 народні депутати України - члени групи дружби Санченко О.В. та Жмеренецький О.С. перебували у відрядженні до Республіки Танзанія з 28 жовтня до 01 листопада                 2023 року.

Під час зустрічі зі спікером відомства Тулією Аксон, яка напередодні, 27 жовтня 2023 року, під час роботи засідання 147-ї Асамблеї МПС була обрана Президенткою цієї організації, відбулось обговорення можливості відкриття посольства України у Танзанії, а також налагодження тісних партнерських зв’язків між нашими країнами. Члени делегації також  окреслили поточну ситуацію на фронті та руйнівні наслідки російської збройної агресії проти України, обговорили питання визнання парламентом Танзанії Голодомору геноцидом українського народу.

Керівник групи дружби також зустрівся з постійним секретарем Міністерства закордонних справ і східноафриканського співробітництва Самвелом-Вільямом Шелукіндо. Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, продовольчу безпеку, імплементацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Санченко О.В. наголосив на важливості розширення української дипломатичної присутності в Танзанії, а також розвитку сільськогосподарської, освітньої, енергетичної й інженерної кооперації.

Разом із міністром аграрної політики Танзанії Хусейном Мохаммедом Баше обговорювали галузі співробітництва в аграрній сфері, зокрема олійних та зернових культур.

Члени групи дружби подякували голові групи дружби з Україною в танзанійському парламенті пану Джозефу Кізіто Мхагамі за лідерство та активну позицію в процесі створення такої групи дружби, а також домовилося про подальшу співпрацю.

Відтак роботу групи дружби у 2023 році вважаємо успішною, а здійснену місію – історичною. Адже в цьому році відбулась перша дипломатична зустріч із представниками танзанійського Парламенту, створена група дружби, перша в історії наших країн зустрічі груп дружби в Парламенті Танзанії, намічено плани співпраці. Надалі група дружби планує посилити діалог щодо відкриття посольства України у Танзанії, а також напрацювати спільні плани роботи в межах взаємовигідних інтересів наших країн.

 

З повагою

Народний депутат України                                      Олександр САНЧЕНКО

                                                                                                   (посв. № 433)

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08