ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Туркменістан у 2023 році

(на підставі пункту 4.6. Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами)

 

У відповідності до Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами 29.04.2021 року на організаційних зборах народних депутатів України утворилася депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Туркменістан. Згідно з протоколом організаційного засідання співголовами обрано народних депутатів Сольського М.Т. та Шевченка Є.В.

Протягом 2023 року співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Туркменістан Шевченко Є.В.  та Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні Тойли Атаєв проводили наступні консультації по пріоритетним напрямкам взаємодії між парламентами України та Республіки Туркменістан, а саме:

1. Загальний поточний стан та перспективи розвитку міждержавного співробітництва, подальші кроки поглиблення взаємодії двосторонньої міжпарламентської діяльності.

2. Інтенсифікація законодавчої діяльності з позиції взаємовигідного торгово-економічного партнерства на міждержавному та міжгалузевому рівнях. З урахуванням результатів домовленостей в рамках Міжурядової туркмено-української комісії по економічному і культурно-гуманітарному співробітництву. В основі договірних перемовин керувались положеннями Угоди між Урядом України та Урядом Туркменістану про вільну торгівлю (1994), Договором між Україною та Туркменістаном про довгострокову торговельно-економічну співпрацю (2011 р.) та низкою інших міжнародних договорів. Відзначили, що відповідно до відомостей Державної служби статистики України, у 2023 році порівняно з 2022 роком у структурі зовнішньої торгівлі товарами України показник імпорту з Туркменістану значно зріс. Зазначили про важливість спільного використання потенціалу доступних ресурсів, географічних, промислових і технологічних можливостей, що має стати потужним імпульсом для розвитку національних економік.

3. Поточний стан та перспективи розширення взаємодії у сфері гуманітарних взаємовідносин, передусім у сфері освіти, науки та культури в рамках діючих двосторонніх угод.

Особлива увага приділялась проблематиці освітнього процесу у 2023 році, пов’язаної із воєнною агресією російської федерації, яка стали на заваді використання наданих Україною квот на навчання туркменських студентів у вищих навчальних закладах України, серед яких п’ятірка визнана кращими у світі.

4. Перспективи розвитку двосторонніх парламентських взаємовідносин з огляду на науково-технічну сферу (нафтогазова, електроенергетика, геологорозвідка, охорона навколишнього середовища, сейсмологія, сільське господарство).  Обґрунтовуючи результати співпраці між Національною академією наук України та Академією наук Туркменістану починаючи з 2012 року, сторони дійшли згоди щодо необхідності напрацювання більш дієвих законодавчих механізмів для задоволення потреб міждержавної наукової діяльності, зокрема, можливості створення українсько-туркменської Ради вчених.

Відтак, протягом 2023 року депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Туркменістан підтримували плідні зв’язки із уповноваженими особами Посольства Туркменістану в Україні з метою налагодження співпраці та вироблення єдиної стратегії спільної діяльності парламентів обох країн відповідно до діючих двосторонніх угод та обговорених в рамках зустрічі питань.

 

План діяльності депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Туркменістан на 2024 рік

 

·        Удосконалення ефективності міжпарламентського співробітництва України з Туркменістаном в торгово-економічному, науковому і гуманітарному напрямках.

·        Формування плану заходів для стратегічного розвитку депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Туркменістан в українському парламенті.

·        Сприяння гармонізації позицій України та Республіки Туркменістан в межах співпраці з ООН та низки міжнародних угод.

·        Напрацювання графіку можливих контактів парламентських делегацій двох країн у двосторонньому форматі і на різних міжнародних майданчиках.

·        Реалізація значного потенціалу політичних відносин, що сприятиме подальшому розвитку та зміцненню взаємовигідного міжпарламентського партнерства між Україною та Республікою Туркменістан.

 

 

 

З повагою

Народний депутат України

Співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Туркменістан

 

 

 

 

 

Є.В. ШЕВЧЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08