Сеймас Литовської Республіки одноголосно підтримав резолюцію про створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу за злочини російської агресії

10 травня 2022, 15:08

10 травня 2022 року Сеймас Литовської Республіки одноголосно підтримав резолюцію про створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу за злочини російської агресії.

Резолюція підкреслює, що головною метою війни, яку веде Російська Федерація, є знищення українського народу та його самобутності, а також позбавлення його права на незалежний розвиток. Відтак, визнає повномасштабну збройну агресію проти України з боку збройних сил Російської Федерації та її політичного та військового керівництва, яка розпочалася у 2022 році геноцидом українського народу. Документ ініціює створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу (надалі – Спеціальний трибунал) для розслідування та оцінки агресії Росії проти суверенної України та переслідування винних після спільних зусиль міжнародної спільноти та відомих в історії прецедентів (Нюрнберзький, Токійський, Сьєрра-Леоне та інші спеціальні трибунали).

У тексті документу зазначено, що Російська Федерація, збройні сили якої свідомо і систематично відбирають цивільні об’єкти для бомбардувань, є державою, яка підтримує і вчиняє тероризм.

Участь у засіданні Сеймасу Литовської Республіки взяли заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк та депутати Верховної Ради України, зокрема член Комітету Марія Іонова . Олена Кондратюк виступила перед депутатами Сеймасу та від імені Верховної Ради України висловила  вдячність Литовській Республіці та всьому Литовському народу  за всебічну підтримку та допомогу, яку ви вже надаєте і продовжуєте надавати Україні. Від зброї, передачі обладнання для відновлення мовлення у постраждалих регіонах до альтернативних маршрутів експорту українського зерна.

Українська делегація висловила подяку депутатам комітету у закордонних справах Сеймасу Литовської Республіки Лаймі Андрієкєнє та Жиґімантасу Павіліонісу за роботу над резолюцією і усьому литовському народу за підтримку України!