СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

11 жовтня 2023 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Радий вас бачити, вітати.

Будь ласка, починаємо засідання нашого комітету. Будь ласка, подивіться в порядок денний, чи будуть якісь пропозиції або зауваження до порядку денного? Оскільки я не бачу...

 

НЕМИРЯ Г.М. У мене є пропозиція, просто, щоб від секретаріату отримати інформацію, чи надана відповідь Голови Верховної Ради на чергове звернення від імені комітету, стосовно ситуацій з відрядженнями в рамках міжпарламентської дипломатії? Це перше.

І друге. Я також хотів би під стенограму, з сумом відмітити, що чергове засідання відбувається у нас онлайн, а не офлайн. І згідно, колеги, з інформацією, яку ви всі бачили, з початку війни у нас відбулося з врахуванням цього вже 95 засідань комітету і лише 6 з них відбулося офлайн. І то, наскільки я розумію, це ті засідання за круглим столом біля зали пленарних засідань, яке відбувалися у нас ad hoc.

Тому я вчергове звертаю на це увагу і вчергове висловлюю сподівання, що у нас нарешті розпочнуться засідання в нормальному робочому парламенті в приміщенні комітету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ще хтось бажає висловитися? Ні.

 

РУДЕНКО О.С. Так, Руденко хотіла, підняла руку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ольга Сергіївна. 

   

РУДЕНКО О.С. Доброго дня усім! Я б хотіла почати створення групи дружби з Камбоджею. Там насправді немає ще всіх 5 заяв, але у мене є п'ять людей, які погодилися стати, вступити в цю групу, вийти з інших груп і вступити. І я планую це зробити наступного тижня. Перед МПС ми хотіли б утворити цю групу дружби, бо камбоджійці до нас дуже дружні до нас. Коли ми їздили в АСЕАН, вони були одні з найбільших хто нас підтримував.

І було б дуже гарно, якщо б перед МПС ми все-таки створили цю групу дружби, я готова її очолити, я вже вийшла там з Канади. І прошу назначити координатором Пушкаренка Арсенія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді, Ольга Сергіївна, ми можемо включити. Ви пропонуєте включити в порядок денний це питання про групу дружби з Камбоджею, так, я правильно зрозумів?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Про координатора тоді треба включити в порядок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Про координатора, так, про координатора. Добре, тоді якщо ніхто не проти, ми тоді включаємо це як додаткове питання в порядок денний.

 

РУДЕНКО О.С. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Тоді якщо немає більше пропозицій або зауважень до поряду денного, я можу поставити порядок денний на голосування з урахуванням, звичайно, пропозиції від Ольги Сергіївни.

Хто за те, щоб підтримати порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Доброго дня. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Копиленко? Олександр Любимович?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Він підняв руку.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую, бачу.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Вітаю, колеги. Пушкаренко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за. 

Єдине, вибачте, я тільки підключилася. Я би хотіла, можливо, щоби ми обговорили сьогодні Постанову Олексія Гончаренка, яку він зареєстрував по визнанню ХАМАС терористичною організацією, запропонувати ще як додатково…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, що ми вже голосуємо за порядок денний. Ну, на жаль, Ірино Володимирівно, ви не встигли запропонувати і я вже поставив на голосування той порядок денний, який є. Тобто ми вже в  рамках…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Добре, я чую, да.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За – Руденко.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

Ясько?

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до розгляду пункту першого порядку денного: проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про сприяння та взаємний захист інвестицій. З цього питання буде доповідати Надія Валеріївна Бігун, заступник Міністра економіки України. 

Прошу до слова Надію Валеріївну.

 

БІГУН Н.В. Доброго дня, шановні народні депутати! Положенням угоди передбачається зокрема, що кожна сторона на території своєї держави надає інвесторам іншої договірної сторони та їхнім інвестиціям режим, який є не менш сприятливий, ніж той, що вона надає інвесторам будь-якої третьої держави та їхнім інвестиціям, а також гарантії щодо компенсації за втрати, експропріації, здійснення переказів, врегулювання інвестиційних спорів між договірною стороною та інвестором іншої договірної сторони.

Тобто якщо коротко, то ми пропонуємо з Сирійською Арабською Республікою припинити дію угоди про сприяння взаємних інвестицій. І, враховуючи, що це має бути прийнято у вигляді окремого закону, пропонуємо цей законопроект підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи будуть запитання? Чи хтось, може, бажає висловитися?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я бажаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я пропоную підтримати цей законопроект. І в той же час хотів би звернути увагу на ще два аспекти, які в тому ж руслі, я думаю, ми як комітет мали б розглядати.

Перше. Особливо зараз в світлі нападу ХАМАСу на Ізраїль і те, що там відбувається війна, я хотів би висловити своє, також за підтримки Ірану, висловити своє здивування, що до сих пір Верховна Рада не розглянула законопроект, який ініціював, до речі, голова комітету і співавторами якого є значна частина комітету, що це до сих пір не розглянуто щодо визнання Корпусу стражів ісламської революції, внесення їх в чорний список. І я розумію, що ми розглядали це питання, направили відповідно, я сподіваюсь, на голову іншого Комітету з питань нацбезпеки і оборони, чомусь той комітет є головним. Але я хотів би почути інформацію, чому до сих пір, чи отримали ми відповідь і чому цей законопроект не вноситься до Верховної Ради. Я думаю, в контексті того, що зараз відбувається, і те що відбувалося, і те що буде відбуватися, це більш ніж актуально.

І, по-друге, я хотів би звернути увагу колег, що у нас якось знову потонуло питання про взагалі угоди, які є між Україною і Росією, Україною і в рамках СНД. Я хочу нагадати, що для мене це незрозуміло. Якщо не буде пояснень, це очевидно, що тут Міністерство закордонних справ самоусунулось, Кабінет Міністрів. Якщо вірити Голові Верховної Ради, а я йому вірю, що він вже двічі письмово звертався на Прем'єр-міністра з питанням подати цю інформацію і подати всі ці законопроекти комплексно. Ми не бачимо, що це розглядається. І знову ж таки за нашими підрахунками згідно з інформацією яку ми отримали від Міністерства закордонних справ, якщо такими темпами ми будемо розглядати питання про вихід з угод, які пов'язують Україну, і договорів з країною-агресором, то нам знадобиться 5-6 років. Ну, з будь-якої точки зору – це ганьба.

Тому я підтримуючи питання, яке зараз стоїть в порядку денному, хотів би щоб ми також актуалізували питання по тих двох іншим стосовно Корпусу стражів ісламської революції, і стосовно денонсації виходу з угод, які пов'язують Україну з Росією і СНД, і також деякі, я розумію, там є нюанси стосовно Білорусі. Сподіваюся, що за підсумками засідання, знову голова, якщо колеги підтримують, а я сподіваюсь, що підтримають, по-перше, надасть інформацію стосовно комунікації з головою Завітневичем – чи отримана відповідь і чому це не вноситься. Можливо, є якісь обставини, про які ми не знаємо.

І друге, стосовно актуалізації питання про вихід, комплексний вихід з цих угод з Росією і СНД.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Стосовно першого питання я одразу можу сказати, що, на жаль, у мене інформації немає, в якому стані знаходиться процес розгляду цього питання.

 

НЕМИРЯ Г.М. Тоді я пропоную після цього засідання просто зателефонувати колезі, звернути увагу, що лист такий було направлено, і взагалі-то правильно було б отримати якусь відповідь хоча б не письмову, а тоді усну. І сподіваюсь, що він  вам по-дружньому дасть відповідь. Можливо, він просто забув і йому треба нагадати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хтось ще бажає поставити запитання або висловитися з приводу цього законопроекту?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. З вашого дозволу, пане голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

Я, безумовно, тут не бачу інших варіантів дій, крім як підтримати. Але раз у нас уже виникло обговорення, питання більш широке, я пропоную на наступне засідання комітету, яке дійсно, можливо є сенс провести офлайн, запросити чи міністра закордонних справ, чи когось із куруючих заступників послухати питання про політику України щодо держав, які підтримують збройну агресію Росії проти України.

Тут є група держав, але перед цим ми би хотіли, очевидно, треба почути і, можливо, це питання треба десь зафіксувати у вигляді якогось рішення парламенту список цих держав. Він може змінюватись, але плюс-мінус він уже зрозумілий. І так само було би варто послухати, які подальші кроки ми будемо вживати, в тому числі розрив угод, вихід з угод, припинення, призупинення щодо Сирії, Ірану, Північної Кореї. Тобто є низка держав, де, очевидно, будуть виникати такі питання, яке ми розглядаємо сьогодні. Тому я пропоную його включити на наступне засідання. А сьогодні пропоную підтримати пропозицію уряду і схвалити рішення рекомендувати Верховній Раді припинити дію цієї угоди з Сирійською Арабською Республікою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Тоді ми можемо ставити на голосування. Хто за те, щоб підтримати цей законопроект, проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про сприяння та взаємний захист інвестицій?

Хто – за? 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко? Дякую. Бачу.

Пушкаренко? Арсеній Михайлович?

Геращенко?

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Іонова?

Кривошеєв?

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш.

Ясько.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

11 – за. Рішення прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Надіє Валеріївно, дуже вам дякуємо і до зустрічі.

А зараз ми переходимо до блоку міжпарламентської співпраці і наступне питання: про звернення Генерального секретаря Міжпарламентської Асамблеї АСЕАН Абдул Рахмана щодо запровадження обов'язкових щорічних внесків для членів-спостерігачів в Асамблеї.

Я так розумію, Юрій Олександрович це питання координував, так?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Да. Шановні члени комітету, при опрацюванні порушеного питання було надіслано запит на МЗС, особисто я розмовляв з відповідальним в нашому Посольстві в Індонезії за співпрацю з АСЕАН. Довідка перспективи співробітництва з Міжпарламентською Асамблеєю АСЕАН долучена до матеріалів, там вичерпно… (Не чути) генеральна лінія МЗС продовжиться щодо зміцнення співробітництва з регіоном АСЕАН та державами-членами організації, відповідно вони підтримують питання сплати внесків і подальшої участі і зазначають щодо необхідності все ж таки формування постійної делегації, а не ситуативної.

І в цілому у разі сплати постійно членських внесків, відповідно потрібно краще було б сформувати невелику делегацію, яка б на постійній основі брала участь у заходах АСЕАН та відповідно від Апарату працівник, який би відповідав за цю комунікацію і отримання відповідно листів щодо сплати членських внесків щорічних, тобто ось така інформація.

Міністерство відповідно підтримує, і ми комітетом маємо висловити також рекомендацію, позицію комітету щодо підтримки цих меседжів...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Сплату внесків.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Сплати внесків до цієї організації Міжпарламентська Асамблея АСЕАН. Але водночас незрозумілим є, куди будуть спрямовані і на що ці кошти. І було рішення асамблеї щодо країн, держав-спостерігачів, водночас більш детальної інформації в них в рішенні не відображено.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи будуть запитання?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Якщо можна, я просто для себе, бо я, чесно кажучи, переживаю якийсь такий культурний шок, тобто в АСЕАН зі спостерігачів беруть гроші? Тобто мова іде про внески за статус спостерігача в цій організації?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Да, вони помітили, що в них збільшилась кількість спостерігачів аж до 22-х. Ми були сорокові і після нас ще три, вони побачили велику кількість, вирішили з цього брати гроші.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ну, ще можна ввести податок на країни, які ніяк не проявили інтерес до АСЕАН і тоді буде просто прекрасно. Ну, я, колеги, я ніколи не підтримаю. Я, чесно кажучи, не знаю чи, це мені здається, прецедент, я не знаю іншу організацію, яка би брала гроші зі спостерігачів. Бо якщо ти не береш участь в статутній діяльності – ти не можеш нести ніякі… тим паче, що, ну, господи, що таке видатки на спостереження? Колеги, це, мені здається, не та практика, яку варто заохочувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У мене запитання теж з цього приводу. А про яку суму грошей ідеться? І чи є у нас, ну, така фінансова можливість з урахуванням бюджетних обмежень?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Сума 7,5 тисячі доларів. А про фінансові можливості ми відповідно не знаємо, і відповідно проектами ж воно не передбачено поки. Але ми не можемо сказати, відповідати за фінансову складову.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. В проект цей сума не вкладалась, в проекті бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

А що від нас очікується, тобто яке рішення з приводу цього питання? Тобто просто взяти до відома? Чи ми маємо прийняти якесь конкретне рішення?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Тут має бути прийняте рішення: або ми рекомендуємо сплачувати ці внести, або не рекомендуємо, ну, рекомендуємо утриматись, поки принаймні.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я хотів би висловитись.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. А взагалі не зрозуміло, куди ці внески підуть. Ну, Олександр Олександрович, ви ж були тоді якраз в АСЕАН, коли приймалося це рішення. Можливо, там щось говорили?  Бо в резолюції немає нічого, ні на що ці внески підуть… у нас там є право тільки виступити в перший день, там, здається, виступ. Все, більше як у спостерігачів іншого права немає.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ну, це фуршет же ж треба оплачувати.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я хотів би висловитись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я хотів би звернути на те, що ми обговорювали в свій час питання актуальності чи неактуальності, важливості або неважливості представлення України або участі України в роботі, у даному випадку як спостерігача Міжпарламентської Асамблеї АСЕАН. І комітет тоді висловився "за".

Після того відбулося уже два візити, так я розумію, в 2021-му на чолі з Першим віцеспікером, і в цьому році. Я так розумію, Олександр також був там. І також ми отримали позицію Міністерства закордонних справ, де чорним по білому написано, що участь України в якості спостерігача в Парламентській асамблеї ОБСЄ, вибачте, незлим тихим словом, – АСЕАН відповідає національним інтересам України. І сума, яка... я погоджуюсь з точки зору принципу або досвіду, це досить екзотично виглядає, але якщо ми говоримо про національні інтереси і 7,5 тисячі доларів, що дорівнює, можливо, місячній зарплаті трьох-чотирьох депутатів, тут немає про що говорити.

Тому, я вважаю, треба рекомендувати, якщо ми дійсно говоримо і вважаємо, що це відповідає національним інтересам України, то сума 7,5 тисячі доларів – це взагалі не сума, якщо, з одного боку – 7,5 тисячі доларів, а з іншого боку – національні інтереси України. Правда ж? Але що більш важливо, крім того, і тут я пропоную комітету підтримати це, але більш важливо, щоб була сформована делегація. Тому якщо брати участь, то брати участь. І питання не лише у виступі, а й в комунікації, в донесенні позиції. Також  позиція МЗС, там чітко говориться, що така участь актуалізована, повноцінна, навіть з обмеженнями, які є у спостерігачів, відповідає національним інтересам.

Тому я рекомендую, по-перше, рекомендувати цю суму сплачувати як внесок. І, по-друге, сформувати делегацію Верховної Ради до Міжпарламентської Асамблеї АСЕАН.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Якщо формувати делегацію, треба критерії для того, щоб звернутися до Голови Верховної Ради.

 

НЕМИРЯ Г.М. Критерії дуже чіткі. Є позиція комітету, що це відповідає національним інтересам України, є позиція Міністерства закордонних справ, що це відповідає. І третій критерій, щоб в делегації було, щоб вона була нероздута, але щоб в ній було представлено як мінімум по одному представнику від фракцій парламенту, все. Тобто це не мають бути заступники членів делегації – маленька оперативна делегація.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Такого плану як в... де ми спостерігачами в асамблеї франкомовних країн, наприклад. Абсолютно справедливо, що якщо мова йде про членський внесок, то мова, значить, йде вже про більш серйозний рівень, ніж тільки епізодичні зустрічі когось із керівництва парламенту. І тут треба сформувати делегацію.

Я підтримую тут пана Григорія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Людмила Олександрівна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Формування делегації тільки з фракцій чи також, можливо, якісь і групи?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте ми випишемо наступним чином: що, враховуючи те, наприклад, які групи. У нас є з вами рішення, що у нас, як мінімум, є дві групи, які… ми не формуємо з них делегацій. Вони мають нести політичну відповідальність за те, що вони підтримували весь час інший трішечки вектор, ніж куди рухається Україна.

І тому пропозиція наступна: що рекомендувати сплатити цей внесок, і, враховуючи важливість для України діалогу з АСЕАН, рекомендувати парламенту сформувати делегацію, куди включити по одному представнику від депутатських фракцій. У нас є п'ять депутатських фракцій, і я думаю, що це нормально, якщо там буде від "Слуги народу", від "Європейської солідарності", від "Батьківщини", від "Голосу". Начебто всіх назвала. Значить, чотири.

Ми можемо написати 4-6 людей, ну, включать туди від груп "За майбутнє" і "Довіра" – буде так. Ну, я пропоную таку поставити на голосування пропозицію.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, може, тоді так і написати? Конкретно вказати фракції і дві групи, і все. Бо в нас зараз є проблема, от ми будемо розглядати на наступному засіданні, чекаємо пропозиції від "Слуги народу", щодо створення постійної делегації Франкофонії і МАП. Ми тоді прийняли рішення – виключно фракції, а групи теж пишуть листи, і незадоволені цим рішенням, просять його переглянути.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дивіться, ми можемо і так проголосувати. От єдине, колеги, я хочу сказати, що в нас зараз проблема не тільки в формуванні груп, а й у виконанні взагалі Регламенту парламенту. От я, наприклад, є представником офіційним нашої фракції в делегації офіційній ОБСЄ. І зараз ми отримали запрошення від ОБСЄ на вибори бути спостерігачами у Польщі. Голова Верховної Ради затягнув з відрядженням і підписує зараз відрядження всім, окрім мене. Я не думаю, що це пов'язано там з якимись іншими проблемами, крім, не знаю, там політичних от. І тому ми з вами, ну давайте так запишемо: рекомендуємо, але дуже важливо, щоби все це дотримувалося, щоби все це дотримувалося.

Я хочу нагадати як ми з вами розглянули, да, на нашому комітеті пропозицію і щодо розподілу там місць в делегаціях, які ми з вами перерозподілили на користь фракцій і груп після заборони ОПЗЖ. І наша фракція отримала тоді квоту в Парламентській асамблеї Ради Європи. Ми туди делегували Порошенка. Всі пам'ятають, чим це закінчилося, яким ганебним скандалом, коли двічі переглядалося і в тому числі на нашому комітеті. І через вказівку Банкової ви зверху просто переглянули це рішення от.

Тому, друзі, абсолютно справедлива пропозиція і професійна пана Немирі, давайте ми запропонуємо делегацію сформувати з чотирьох-шести депутатів або відразу з шести, перерахуємо фракції і групи і давайте за це голосувати. Але так само дозвольте фракціям самим визначати, хто в нас де є нашими представниками і не блокувати їх участь в міжпарламентській діяльності.

Дякую. Це дуже все соромно. От Григорій Михайлович пам'ятає часи Януковича, Клюєва, там Єфремова – хто там був, це було, ну, знаєте, ми були в жорсткій до них опозиції. Але до такої низости ніхто ніколи не опускався навіть в ті часи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, Григорію Михайловичу, ви не могли б, будь ласка, сформулювати свою пропозицію, щоб я міг поставити на голосування?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я ще раз сформулюю, щоб було більш...

Перше, пропозиція складається з двох пунктів. Перше – рекомендувати Верховній Раді сплатити потрібні внески в розмірі, який указаний в листі, я так розумію, Генерального секретаря чи голови Парламентської асамблеї, і підтверджується МЗС, 7,5 тисячі доларів і передбачити це в рамках видатків наступного року. І друге – сформувати постійну делегацію Верховної Ради України до Парламентської асамблеї АСЕАН в складі 4-6, можливо, це гнучка формула депутатів, які представляли би, відбивали склад Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В тому-то і проблема стосовно принципу формування. Тобто є два варіанти, наскільки я розумію. Формування делегації з урахуванням виключно фракцій, це перший варіант або модель. А другий варіант – це формування з урахуванням груп.

 

НЕМИРЯ Г.М. Якщо йти на принцип, я завжди був проти і ніколи не ховав цього, що питання груп – це такий гібрид. Тому що коли відбуваються парламентські вибори, то відповідні фракції формуються відповідно з результатами цих парламентських виборів. Потім виникають групи, і є тенденція, що їх все більше і більше виникають. Вони діляться, розмножуються, амальгамуються і таке інше. І в даному випадку, це не зовсім, ну, така представницька історія.

Тому я в своїй початковій пропонував фракції, фракції. Але знову ж таки, у нас є одна фракція, яка є одіозною, м'яко кажучи. І відповідно, коли ми говоримо про фракції, ми говоримо про п'ять фракцій. Коли ми говоримо про групи, ми говоримо вже в цьому форматі чотири фракції плюс дві групи. Чому не три? Чому тоді не п'ять фракцій і три групи? У нас же вісім відповідно таких, бюрократичною мовою, структурних підрозділів.

Тому в даному випадку я запропонував формулу, яка дозволяє там вже Голові Верховної Ради визначатися. Але формула 4-6, які б відбивали представницький склад Верховної Ради, вона дозволяє вже мати певну свободу.

Так що от я таку формулу і запропонував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, коли, я бачу тут три окремих питання. Я тоді ставлю на голосування три питання.

Перше питання стосовно платити чи не платити, рекомендувати точніше, чи не рекомендувати платити цей внесок.

Друге питання: пропозиція рекомендацій сформувати делегацію на підставі принципу представництва  тільки фракцій.

І третє питання – це сформувати делегацію, запропонувати або рекомендувати сформувати делегацію на основі принципу представництва фракцій і груп.

Три окремі питання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А можна уточнення? Вибачте. Я вважаю, що це взаємопов'язані питання. Абсолютно справедливо зазначає пан Григорій, що якщо є членський внесок – це означає, що там у нас присутні, епізодично тільки, Голова парламенту чи його заступники, да, а що мова іде про парламентське представництво, отже, воно є транспарентне і включає в себе широке представництво. І тому, хочете, розділіть це голосування на два.

Перше: що ми рекомендуємо сплатити внесок з одночасним формуванням постійно діючої парламентської делегації – це перше рішення.

А друге рішення, давайте проголосуємо, якою ми рекомендуємо зробити делегацію: чи це тільки з представників чотирьох фракцій, чи це з представників чотирьох фракцій і груп? Тому що зараз вийде наступне: проголосують за членський внесок, далі ніякі делегації не будуть сформовані, а це питання взаємопов'язане, як правильно зазначає пан Немиря.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре, тоді…

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, є, от дивіться, є така пропозиція, щоб власне тут "и овцы целы". Сформувати делегацію в складі чотирьох представників фракцій і чотирьох заступників, до яких входили би представники груп. (Шум у залі)

 Це ідеальне компромісне рішення, є чотири плюс чотири: чотири основні учасники, які представляють чотири фракції, про які йшлося. А решта їх заступники – це от три групи і плюс одна така – ані група, ані фракція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, колеги, тоді давайте спробуємо виробити алгоритм, логічний алгоритм голосування. Тобто є, спочатку треба визначитися, розглядати ці питання окремо чи якось їх там до купи зводити.

Тобто давайте тоді визначимося за алгоритмом голосування. В мене була пропозиція розглядати окремо кожне питання і голосувати. Ірина Володимирівна пропонує розглядати це в сукупності. Тобто давайте хоча б за це проголосуємо, а потім перейдемо до голосування, тобто методологію голосування спочатку, а потім вже питання.

 

НЕМИРЯ Г.М. Тоді я поглиблю і розширю ці пропозиції. Я пропоную проголосувати разом дві речі, які я запропонував, тобто перше – рекомендувати сплати внески і друге – сформувати делегацію, а окремо розглянути питання щодо принципів формування такої делегації.

І тому перше питання, яке я пропоную проголосувати, інших не було з самого початку, підтримати внесення внесків і сформувати постійну делегацію. От я пропоную це поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, тоді, Ірина Володимирівна, ви – проти чи ви підтримуєте цю пропозицію Григорія Михайловича?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так вона у нас спільна, ця пропозиція. Я - за. Чому ні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді я ставлю на голосування цю пропозицію. Хто за те, щоб її підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко? Не почули.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Утримався?

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

Ясько?

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я не проти пропозиції пана Григорія, але я проти жлобства – примушувати спостерігачів щось платити. Я вже увійшов на сайт цієї організації з десяти членів. Я розумію, очевидно, це "головокружение от успехов" – у них 21 спостерігач на 10 країн-членів і хочеться заробити щось, ну, це, як на мене, така дикість.

Я проти, не можу це підтримати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 6 – за, 4 – утрималося, 1 – проти. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до розгляду наступного питання: про візит в Україну делегації Комітету у закордонних справах та з питань оброни Стортингу Норвегії.

Теж я прошу до слова Юрія…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу, ми ж не визначилися по делегації, як формувати, саме формування делегації, тобто ми вирішили, що платимо і делегацію формуємо. А критерії формування тільки фракції, чи фракції і групи, чи  заступники, чи з заступниками?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, тобто треба визначитися, як рекомендувати… (Не чути), так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, критерії формування: чи тільки фракції, чи  фракції і групи.

 

НЕМИРЯ Г.М. Критерії формування, я пропоную проголосувати цю пропозицію. Я думаю вона відповідає світоглядному такому менталітету і Голови Верховної Ради і дає йому гнучкість і відповідно відображає реальну ситуацію, яка склалася у Верховній Раді. Тобто запропонувати сформувати таку делегацію у складі чотирьох постійних учасників і чотирьох заступників, передбачивши, що до складу учасників включаються представники чотирьох фракцій. І перерахувати їх: "Слуга народу", "Батьківщина", "Європейська солідарність" та "Голос".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А в мене запитання, а чи можна запропонувати, скажімо, залишити це питання на  розсуд Голови Верховної Ради? 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, ми пропонуємо проголосувати…

 

ІОНОВА М.М. А можна, ми самі взагалі вирішимо?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. На розсуд Голови, ми знаємо, як буде розсуд Голови, побачимо це по підписанню відряджень.

 

ІОНОВА М.М. Ніхто нікуди не поїде. 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да. Ще один приклад, нашій партії відмовили і фракції, наприклад, надати відрядження на З'їзд консерваторів в Манчестер і сказали, що там немає парламентського виміру. Зараз бачимо, пан Корнієнко, пані Забуранна на З'їзді лейбористів в Ліверпулі. Ну, я сподіваюся, там є парламентський вимір. Тому на розсуд Голови Верховної Ради, а тим більше там розсуд, Банкова це вирішує, ми нічого залишати не повинні.

Підтримуємо рішення пана Немирі: чотири – від фракції, чотири – заступників від груп. Дуже компромісне і хороше рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді я ставлю...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте ставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію Григорія Михайловича. Я хотів би поставити потім і свою пропозицію стосовно дискреції Голови Верховної Ради, стосовно принципу формування делегацій. Тоді...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Він – нам не начальник, пане Мережко, я перепрошую, ні, вибачте, це потребує дискусії. Коли мова іде про приватне підприємство, там може його керівник вирішувати формування делегацій. Вибачте, будь ласка, у нас Голова Верховної Ради, він має такий самий один голос, як і всі інші народні депутати, ми з ним рівні абсолютно. Його обрали керувати парламентом, тобто визначати, організовувати роботу парламенту. І ми зараз з вами маємо допомогти йому організувати роботу цієї делегації. От давайте ми це допоможемо, не даватимемо на розсуд, в нього повно своєї роботи, бачите, там...

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Олександр Олександрович, Пушкаренко. Дозволите? Я думаю це...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да, будь ласка.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. В нас же демократія. Давайте спочатку пропозицію Григорія Михайловича, оскільки вона поступила перша, відповідно після цього, якщо вона не набере необхідну кількість – вашу пропозицію, це нормально, кожен член комітету може винести пропозицію на розгляд і ми його голосуємо, визначаємося.

Тому перша пропозиція в мене є: підтримати і розглянути, а потім, якщо вона не набере, ваша пропозиція. Це нормально, без ультиматумів і все інше.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Давайте тоді я, ну, як депутат я теж маю право висунути і поставити на голосування свою пропозицію. Але почнемо з пропозиції Григорія Михайловича. Хто за те, щоб підтримати пропозицію Григорія Михайловича?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За, тому що в даному випадку це буде дійсно представницька делегація, в якій будуть представлені всі фракції і групи Верховної Ради.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?.

 

БАРДІНА М.О. Я утримуюсь проти включення всіх груп.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко. Утримався?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відмітила.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – утримуюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я тоді наполягаю, щоби після цього голосування мою поставили пропозицію: тільки депутатські фракції щоби формували делегацію.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. То ви за?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за проголосую пропозицію пана Немирі, але попрошу поставити тільки депутатські фракції, що чотири представника від депутатських фракцій, що відповідає транспарентному формуванню делегацій і рекомендаціям всіх європейських структур щодо демократичності роботи Верховної Ради України.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова? Марія Миколаївна.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

Ясько нема.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, з мотивів. Я підтримую колег, які вважають, що це справа нашого комітету сформувати принципи і затвердити склад делегації, не Голови Верховної Ради. Але як я уже заявив, питання принципової незгоди зі здирництвом секретаріату організації, я не підтримуватиму пропозиції про формування нашої делегації, тому утримався.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 4 – за, 7 – утрималось. Рішення не прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді моя пропозиція: залишити це питання стосовно формування делегації і принципу формування делегації на розсуд Голови Верховної Ради.

Хто – за?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А поясніть, будь ласка, ваш мотив? Я хочу відразу сказати, попередити вас, пане Мережко, що я буду публічно використовувати цей ваш коментар.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Будь ласка, я чесно кажучи, я не дуже люблю, коли мене залякують.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я ж не залякую. Я абсолютно зараз… ми з вами… В принципі, парламентські комітети мають бути відкритими, як ви це знаєте. По-друге, я людина дуже в питаннях коректна щодо співпраці з колегами. Я просто хочу сказати, що для мене питання захисту інституційності парламенту є принциповими. І я тут хочу зрозуміти вашу мотивацію, яку я буду публічно використовувати.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, моя мотивація полягає і базується на демократії і на рівності депутатів. Тобто я вважаю, що кожен депутат має право на власну думку. І я поважаю, наприклад, вашу думку, я завжди ставлю на голосування, але я також прошу поважати мою думку і я не намагаюсь нікого переконати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я її поважаю, я просто інше хочу. Поясніть, поясніть... Ні, не про це. У мене немає сумніву, що ви маєте право говорити вашу думку, я з повагою до вас ставлюся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А чому я маю пояснювати? Ірина Володимирівна, це мій обов'язок?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, я хочу зрозуміти. Ні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чому? Це ж не школа і ви не директор школи, який викликав учня і намагається...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Пане Олександре! Пане Олександре, ви голова комітету, ви голова комітету закордонних справ. Наша задача насправді – це посилювати міжпарламентське співробітництво. І ми з вами дорослі люди, і ми бачимо, що сьогодні існують проблеми в парламенті щодо блокування роботи цілих фракцій, їх міжпарламентської діяльності. Це перше.

Друге. Я переконана, у нас можуть бути з вами різні ідеологічні розбіжності з якихось питань, але я з великою повагою ставлюсь до всіх "слуг народу", які в нашому комітеті, я, правда, це говорю і вважаю, що ми з вами єдина... спільно захищаємо парламент як демократичний інститут. Демократичність парламенту, вона має на меті транспарентне його представлення і Голова Верховної Ради не може визначати тут делегації, це мають робити фракції, тому що парламент формується не з тих, кого призначив Голова Верховної Ради. Це моя позиція.

Я просто хочу, щоб ви пояснили, чому ви вважаєте, що Голова Верховної Ради може формувати делегації. Мені це цікаво.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, будь ласка. Я вважаю, дві причини. По-перше, є дуже спірне питання, на яке не має відповіді, який має бути основний алгоритм створення такої делегації, тобто на підставі тільки фракцій чи з урахуванням груп. Це дуже складне питання.

По-друге, друга причина, пов'язана, власне, з цією причиною, полягає в тому, що, на мою думку, Голова Верховної Ради є, скажімо так, парламентським дипломатом номер один і він представляє Верховну Раду у зовнішніх відносинах. Тому я довіряю його позиції і вважаю, що він може прийняти це рішення з урахуванням всієї сукупності обставин, особливо якщо ідеться про таку спірну проблему, на мій погляд, як алгоритм або засада формування делегації. Ось мої причини, чому я так вважаю.

Колеги, можемо ставити на голосування, чи ні?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ми можемо ставити на голосування будь-що, бо ми колегіальний демократичний орган. Але у нас є певні традиції, і в парламенті є Закон про комітети, є назва нашого комітету, де міжпарламентське включено і підкреслено як наша діяльність. І міжпарламентського співробітництва немає у функціоналі Голови Верховної Ради. Тобто він бере участь, але професійно ці питання вирішуємо ми.

Тому ми можемо голосувати, але тут ми діємо, мені здається, в даному випадку проти закону і головне традицій, які у нас є, і практики, яка існувала до нас, і мені здається, буде після нас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую пане Богдане.

Я якраз хотіла, пане голово, запитати його як правника. З правової точки зору згідно якої норми Регламенту чи… от ваше таке рішення. І чому він має це вирішувати, Голова Верховної Ради?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я висловлю свою точку зору. Це моя єдина точка зору, я маю право на неї, як і будь-який. Колеги, я ніколи…  Я вважаю, що це неправильно, наприклад, щоб я нав'язував вам свою точку зору або намагався, щоб ви мені пояснювали, чому ви голосуєте так або інакше. Це, я вважаю, просто непристойно.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Олександр Олександрович, дозвольте. Пушкаренко. Дивіться,.. (Не чути) пропозиція Григорія Михайловича, ми її розглянули. Є ваша пропозиція, давайте ми її розглянемо. (Не чути) Ми можемо розглянути будь-які рішення. Давайте ми це зробимо. Є третя пропозиція Ірини Володимирівни. Не набере ваша пропозиція, розглянемо пропозицію Ірини Володимирівни. Немає проблем. Давайте рухатись, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я тоді ставлю пропозицію, свою пропозицію на голосування. Якщо вона не набере голосів, то поставлю обов'язково пропозицію Ірини Володимирівни.

Будь ласка, хто за ту пропозицію, яку я сформулював?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я утримуюсь і поясню, чому. Тому що в даному випадку ця пропозиція, якщо вона буде підтримана, вона створить прецедент. І тоді в даному випадку як прецедент його можна розповсюдити на формування постійних делегацій Верховної Ради України, а Верховна Рада України складається з фракцій, груп, і на інші міжпарламентські органи. В даному випадку я дуже не хотів би створювати такий прецедент, тим більше я не вважаю, що у Верховній Раді можуть бути, як Олександр висловився, парламентський дипломат номер 1, там номер 2, номер 3, номер 100, номер 405.

І в даному випадку я погоджуюсь з колегою Яременком, який вважає, що це фактично і є функція парламенту і нашого комітету – діяти відповідно, направляти інших колег, в даному випадку рекомендувати.

Тому, за всієї поваги до цієї пропозиції, пане голово, я утримаюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна? Марина Олегівна? Нема.

Копиленко? За.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я проти. І якраз я вважаю, що обмін думками – це не нав'язування думок, а це висловлення позиції. Ми політики в першу чергу, і політична діяльність, вона визначається нашою політикою і вмінням її захищати. І мені здається, ми зараз створюємо дуже небезпечний прецедент, коли ми говоримо про те, що от Голова Верховної Ради тоді, за такою логікою, він економіст номер один, спеціаліст у сфері нацбезпеки номер один, фізкультурник номер один, спеціаліст, я не знаю, в економіці номер один.

Це не так. Він шанований народний депутат, який має свою сферу відповідальності, велику. Але насправді парламент – це колективний орган, так само як і уряд, і ми маємо виконувати нашу роботу, в тому числі допомагаючи голові парламенту не створювати помилок.

Мені здається, ну, є сьогодні дуже небезпечні тенденції в парламенті, які називаються авторитаризм. І мені сумно, що зараз комітет ним підігрує. І, звичайно, цей прецедент є, ну, є неприпустимим. Я закликаю колег з фракції "Слуга народу" за це не голосувати. Я категорично – проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Проти абсолютно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

Ясько. Нема.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. При всій повазі до права кожного вносити пропозиції, я думаю, що дух парламентаризму підказує мені проголосувати проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Чотири – за, чотири – проти і два – утримались. Рішення не прийнято.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Мою пропозицію прошу поставити: формування делегації тільки з депутатських фракцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування наступну пропозицію, прошу зауважити, що я не вимагаю пояснень ні від кого, чому, хто, як голосує.

Хто за те, щоби підтримати пропозицію сформувати делегацію на підставі тільки депутатських фракцій, хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М.  Я – за, тому що в іншому випадку делегацію взагалі не можна буде сформувати. Давайте якийсь здоровий глузд і якесь рішення, щоб рухатися, а не гратися.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

Копиленко? Утримався?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – утримався, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за свою позицію, до речі, я роз'яснила. І якби у вас були питання, мені би було за честь відповісти щодо моєї позиції. Мені здається, вона відповідає тим рішенням попереднім, які ми з вами сформували як комітет раніше, коли делегації формували з представництва  депутатських фракцій.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова? Марія Миколаївна?

 

ІОНОВА М.М. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, пояснення мотивів голосування не є екзекуцією над депутатом, а правом депутата, захищеним Регламентом. Тому  я роблю це добровільно, з метою просто краще пояснити суть своїх дій, а не поставити під сумнів чиюсь позицію. В даному випадку я виступаю проти формування делегації на тих засадах, які нав'язані секретаріатом організації, тому я проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 5 – за.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 4 – утрималось і 1 – проти. Тобто рішення не прийнято.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А чому не прийнято? 5 – за, 4 – утримались, 1 – проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бо 5 – за і 5 – не визначились.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Більшість - за. Чому ж рішення не прийнято? Рішення прийнято.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бо в нас виходить, що… (Не чути) голосування.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. У нас виходить: більшість - за, 4 – утримались і 1 – проти. У нас більшість – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 5 – за і 5 – не визначились… ну, негативне голосування.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, вибачте, ну, більшість – за. Ми так будемо, дійсно, ходити по колу. Чесно кажучи…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. В даному випадку поділилися голоси. Я не згоден, так підраховувати не можна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. О'кей, тоді я не розумію, чому годину підраховували і що ми взагалі годину вирішували. І наш комітет перетворюється на маразм.

Всім дуже дякую. Я не бачу можливості брати участь в продовженні засідання. Колеги, гарного дня!

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я думаю, що в цю ситуацію нас поставив секретаріат АСЕАН, Парламентської асамблеї, який висунув абсолютно неприйнятні умови для участі… (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Пане Богдане, ваша позиція зрозуміла. Вона заслуговує на повагу, бо ви пояснити в цілому ставлення до членського внеску і до делегацій. Далі пішла мова про делегацію. Якщо ми прийняли рішення про формування делегації, ну, годину обговорювати засади її формування і потім з переляку…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. В даному випадку, пані Ірина, я не можу з вами погодитися, тому що, якби діяльність самого секретаріату, позиція АСЕАН була б іншою, не була б такою нав'язливою, шантажистською і так далі, то у нас би була більшість для формування, ми би знайшли. А в даному випадку… (Не чути) на те, що ми не змогли прийняти рішення, оскільки вважаю, що погодитись на такі умови – це, мені здається, образа.

Насправді це вхідний квиток. Це обилечивание за право зайти в зал і виступити один  раз. За це ніхто ніколи… це неприйнятно принципово.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Пане Богдане, мене більше турбує, сподіваюсь і вас, хоч ми з вами в багатьох питаннях політичні антагоністи, більше турбують процеси в українському парламенті. І зараз ми в очі побачили небезпечність, неготовність колег приймати рішення, неготовність колег займати конструктивну позицію, неготовність колег бути демократами, відстоювати парламент як Конституцію, а не парламент, де сьогодні монобільшість в теорії складає більшість. Це дуже неприйнятно.

Всім дуже дякую.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Не бачу підстав для таких висновків на цьому засіданні. Мені здається, нормальна дискусія. Ну, складне питання.

 

НЕМИРЯ Г.М.   Колеги… пане голово, ви чуєте мене?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Чую, чую.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я хотів би, щоб ми рухалися далі. Я думаю, ми прийняли одне важливе рішення щодо сплати і щодо необхідності створення делегації постійної.

І друге. Я думаю, ми можемо провівши додаткові консультації всередині комітету на наступному засіданні розглянути, повернутися до цього питання і запропонувати той варіант, який отримає більшість членів комітету. Але основне питання вирішено – створюється постійна делегація. І пропоную рухатися далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, якщо ніхто не проти, можемо рухатися тоді далі, переходити до розгляду наступного питання: про візит в Україну  делегації Комітету у закордонних справах та з питань оборони Стортингу Норвегії.

Юрій Олександрович може виступити з цього питання?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Да. Але Олександр Любимович щось хотів сказати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, будь ласка. Олександр Любимович, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олександр Любимович, мікрофон увімкніть, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Не чути, Олександр Любимович. Все-все, зняли питання.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, наприкінці місяця 30 числа в Україні перебуватиме делегація Комітету у закордонних справах та з питань оборони. Стортингу Норвегії, звернулися з проханням про зустріч. Водночас хотілось би звернути увагу, що ми можемо надати також підтримку цьому візиту та звернутися до Голови, щоб відповідно Апарат, управління надали сприяння проведенню не тільки зустрічей у нас, а загалом зустрічей як в парламенті, так  і з представниками уряду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хтось бажає висловитися з цього питання? Григорій Михайлович, так? Я бачу.

 

НЕМИРЯ Г.М. Юрію, про яку дату, просто нагадайте, я пропустив.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 30 число.

 

НЕМИРЯ Г.М. Добре. Я вважаю, що це дуже важлива країна, яка бере активну участь у підтримці України, і пропоную підтримати запропоноване рішення і по пункту щодо зустрічі з комітетом нашим, і щодо надання іншої підтримки щодо наповнення відповідно якісним, програму і візит спорідненої делегації і спорідненого комітету.

Дякую. Країни-члена НАТО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, я можу ставити це на голосування, пропозицію Григорія Михайловича? Ніхто не проти? Тоді я ставлю на голосування.

 

НЕМИРЯ Г.М. І я сподіваюся, що зустріч відбудеться в комітеті у нас.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Так, звісно.

 

НЕМИРЯ Г.М. Фізично?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Фізично. Так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Якщо через блокпост пройдуть.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

Копиленко? За.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко?

Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін? Нема.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За, звичайно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за. Рішення прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Наступне питання: про затвердження персонального складу делегації членів Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва щодо візиту до Бундестагу у період 07-08 листопада, і до Європейських інституцій у період 27-28 листопада 2023 року, Бельгія, Брюссель.

Юрій Олександрович, знову до вас питання, так, прохання висловитися…

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, відповідно до обговорення в чаті комітету зафіксовано було, що до Німеччини висловили бажання їхати голова комітету Мережко, перший заступник Немиря Григорій Михайлович, заступник голови комітету Копиленко Олександр Любимович, заступник голови комітету Пушкаренко Арсеній Михайлович, секретар комітету Шараськін Андрій Андрійович, голови підкомітетів Іонова Марія Миколаївна та Ясько Єлизавета Олексіївна і члени комітету Ірина Володимирівна Геращенко, Ігор Сергійович Кривошеєв, Ольга Сергіївна Руденко і Богдан Васильович Яременко.

Поправте мене, якщо щось я озвучив не так з приводу висловлених вами бажань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто усі члени комітету, я так, підбиваючи підсумок.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Окрім Марини Олегівни і Святослава Андрійовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, Марини Олегівни.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Відповідно до Брюсселю той самий склад за виключенням Олександра Любимовича, який висловився тільки щодо Німеччини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Тоді яке рішення – просто підтримати цей персональний склад, так? Можна поставити на голосування? Якщо хтось бажає висловитися з колег, може, змінилися плани.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я хотів би підтримати. Якщо колеги бажають, відповідно нарешті наш комітет, я сподіваюсь, почне здійснювати візити до своїх колег в ключових країнах і парламентах. Тому, я думаю, це вже є крок серйозний вперед. Для того, щоб цей крок був повноцінним, я думаю, з огляду на ту інформацію, яку ми отримали від секретаріату, що за рахунок коштів Верховної Ради, якщо я правильно зрозумів, можливе фінансування лише чотирьох депутатів.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відповідно до розпорядження.

 

НЕМИРЯ Г.М. Це підтверджуєте ви, так? Тоді я запропонував би принцип такий, що ці четверо депутатів...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, Григорій Михайлович…

 

НЕМИРЯ Г.М. Алло, да.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорій Михайлович, це не підтверджено, можуть взагалі нікого не профінансувати. Це відповідно до розпорядження. Да, орієнтовний план і розпорядження про здійснення візитів. Якщо обмін візитами...

 

НЕМИРЯ Г.М. Ми ж орієнтовні плани створюємо як орієнтовні, а в той же час це план.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні-ні, там є розпорядження...

 

НЕМИРЯ Г.М. І відповідно під те закладається. Я думаю, це важливо з огляду на те, що жодного візиту не було. Але я б запропонував би такий принцип, щоб передбачити фінансування такого візиту, щоб як мінімум чотири депутати, які представляють фракції, представлені в комітеті, а в нас в комітеті представлені чотири фракції, так, їх фінансування здійснювалося за рахунок Верховної Ради, передбачено, згідно з орієнтовним планом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цікава пропозиція.

 

НЕМИРЯ Г.М. Важливо, це кожна фракція буде представлена, важливо, щоб, ну, делегація була представницька. У нас немає представників, як я розумію, груп, у нас представлені фракції, безпроблемні поки що фракції ось. І я думаю, це було б коректно, відповідно до принципу представництва, збалансованості. І в даному випадку, я думаю, в рамках таких квот можна було б і передбачити принцип, ну, я думаю, щодо гендерного балансу він і так у нас буде дотриманий, як завжди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, на мій суб'єктивний погляд, це не зовсім відповідає принципу справедливості і принципу рівності. Тому що у нас є фракції, де, ну, де є тільки один представник, так, а є фракції, ну, в рамках комітету, де більше людей.

Тобто треба шукати або... я не знаю який варіант такий, щоб він повністю відповідав принципу справедливості і рівності. Може, якось ці кошти просто поділити на всіх членів цієї делегації, яка їде? Може, це більше б відповідало принципу справедливості?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ні, в даному випадку є принцип представництва. Коли приїздять делегації з Конгресу, вони двопартійні делегації, вони не ділять там якось на ще на незалежних і так далі. Коли приїздять делегації Бундестагу, вони представляють Бундестаг. Коли є Європейський Парламент – делегація представляє основні фракції Європарламенту. Не треба гратися в ці речі, видумувати ще одні критерії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. А звідки такі критерії, тобто при розподілі? Я, чесно кажучи, не знаю.

Давайте тоді я поставлю на голосування ці пропозиції, так, якщо ви не проти. Перша пропозиція стосовно персонального складу, а друга пропозиція – стосовно фінансування, так? Ну, згідно з тим варіантом, який ви пропонуєте, Григорій Михайлович. Так правильно буде чи ні?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, можуть бути і інші пропозиції, запитайте у колег.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я, наприклад, вважаю, що треба шукати якийсь більш справедливий вихід з точки зору розподілу, якщо йдеться про фінансування, не знаю. Виходити з принципу, що одна людина має такі самі права, як і інші люди, які входять в делегацію. Це відповідає загальноправовому принципу рівності. Тобто в мене є сумніви просто з точки… Я не знаю, в мене немає відповіді, чесно кажучи. Тобто давайте тоді будемо діяти по черзі.

Тобто, перше: хто за те, щоб затвердити персональний склад делегації членів комітету? Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

                                                                           

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна? Нема.

Копиленко? За.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко? Нема.

Іонова? Нема.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін? Нема.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ми без колег включаємо їх в якісь делегації, що, мабуть, неправильно. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ну, друга частина питання, я не знаю, як тут бути, може, відкласти на наступне засідання: стосовно фінансування, принципу фінансування членів цієї делегації. Як тут бути? У мене просто, чесно вам скажу, у мене немає відповіді на це питання.

Григорій Михайлович, що ви?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, я повторюю, дуже чіткі критерії. До складу комітету… це ж візит комітету, правда, комітету візит?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітету, так.

 

НЕМИРЯ Г.М. До складу комітету входять представники чотирьох фракцій. Це так? Так. То і відповідно принцип має, що якщо це візит комітету Верховної Ради, який є в плані і відповідно передбачає і практика, як нам говорять, як правило, як мінімум чотири члени комітету, то відповідно логіка є, що по представнику однієї фракції – це справедливо абсолютно, мають бути профінансовані. Решта, ну, бажано, щоб всі були профінансовані, але я сумніваюсь, що з огляду на цю ситуацію у нас таке може бути.

Тому я абсолютно чітко, базуючись на принципі представницькому, наша делегація може бути представницька. Більше того, я скажу, я не їжджу в ці візити, де треба сплачувати за свій рахунок, у мене немає таких коштів. І відповідно я не зможу поїхати ні в Берлін, ні в Брюссель, якщо це треба платити зі своєї кишені, у мене немає таких коштів. Я чітко про це говорив і говорю.

Тому в даному випадку це дивно виглядає, коли здійснюється візит комітету, в якому представлені фракції, і хтось має вирішувати, що тут три-чотири. Має бути справедливий, абсолютно чіткий критерій, він такий і є. У випадку, якщо… Нарешті я провів, колеги, можна було би подякувати, роботу щодо організації оперативно за допомоги нашого секретаріату таких візитів і до Берліну, і до Брюсселю, зустрівшись з головами комітетів, відповідно будучи в комунікації.

Тому, безумовно, ви можете ставити на голосування будь-що. Але в даному випадку я чітко говорю, що у випадку, якщо не буде фінансування, я не зможу, на жаль, поїхати, все, і повідомлю про це наших колег.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ваша позиція для мене цілком зрозуміла. Але у мене питання, якщо можна. Григорій Михайлович, така ситуація, у нас чотири, припустимо, чотири особи, які будуть фінансуватися, їхній візит. Але беремо одну фракцію, яка представлена тільки однією особою, тобто тут питання вирішено. Беремо іншу фракцію, де чотири або п'ять, і там можна заплатити тільки з бюджету, тільки за одну особу. Що робити іншим, які не отримали такої фінансової підтримки? Може, у вас якась порада буде для цих людей?

 

НЕМИРЯ Г.М. Це питання фракції в даному випадку, якщо може вона вирішувати. Я думаю, справедливо по відношенню до Шараськіна, який взагалі майже не їздить у відрядження, наскільки я розумію, щоб він як представник комітету в складі делегації комітету здійснив такий візит. Я думаю, це справедливо, що буде представлена фракція "Європейська солідарність", в даному випадку в рамках бюджету – це справедливо, це якраз принцип збалансованості, який відповідає, як вирішують це.

Я просто говорю, що якщо не буде рішення, я просто повідомлю і це прозора абсолютно моя позиція. Я не бачу, що тут взагалі можна обговорювати, це не кінофільм "Гараж", засідання комітету мені починає нагадувати оцю відому комедію, чи трагікомедію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Григорію Михайловичу, я ставлю на голосування вашу пропозицію.

Тоді хто за те, щоб підтримати пропозицію Григорія Михайловича, ну з точки зору там бюджетного фінансування, на основі представництва чотирьох фракцій.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте внесемо, дочекаємося відповіді на свою пропозицію по тому складу, який ми затвердили, і якщо відповідь буде позитивна, що їдуть тільки четверо, ми тоді будемо вирішувати критерії, як ми  їх відберемо із цього складу. Бо ми ще не отримали ні, а вже так би мовити здалися, можливо не чотири, а сім, більшість. Тому що це ж візит комітету, не групи представників комітету, а комітету, а для цього потрібно, комітетом ми є тільки тоді, коли є якась більшість, тобто є якісь аргументи.

Ну, крім того, є практика, що, звичайно, в таких візитах не повинна бути представлена лише одна партія і це зрозуміло, якщо парламент складається, багатопартійну структуру має. Але такої обов'язкової вимоги, щоб всі партії, які є в парламенті, теж я такого не  чув, тобто достатньо мати владу і опозицію.

Тобто давайте, можливо, зараз посваримося з цього приводу і на наступному засіданні, якщо ми отримаємо чітку позицію Голови Верховної Ради, що фінансування є на чотирьох. Бо інша ситуація, якщо фінансування немає взагалі і нам скажуть, що нас відпускають, але без бюджетного фінансування, я теж не п поїду, бо в мене теж немає засобів на відрядження. У мене немає додаткових засобів, чи додаткових доходів, окрім депутатської зарплати, на яку не зможу здійснити такий візит ні туди, ні туди.

Тому, можливо, давайте просто відкладемо сварку навколо питання, хто саме їде, а дочекаємось якоїсь відповіді на нашу пропозицію, що ось, ми включаємо в план таку поїздку, і є от стільки у нас представників комітету, готових в ній взяти участь. Буде рішення Голови Верховної Ради, отам він має, да, виділення коштів – це вже його функції.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дозвольте уточнити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Тобто ми пишемо зараз на Голову Верховної Ради, повідомляємо про наше рішення, про склад, і пишемо, що всі за рахунок бюджету.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Да, це наша пропозиція.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Все, хорошо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, ви не проти цього, щоб фактично те, що пропонує Богдан Васильович, відкласти нашу сварку на наступне засідання?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я не вважаю, що це сварка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я іронізував. Колеги, ні, ні, у нас абсолютно нормальна дискусія. Вибачте, я пожартував, мене не зрозуміли. Ні. Я дуже задоволений рівнем нашої дискусії. Вибачте.

 

НЕМИРЯ Г.М. Лише два таких нюанси, які важливо врахувати. Оскільки сьогодні у нас є 11 число, а візит до Берліну зокрема – це вже 7-е, 8-е. Відповідно питання логістики, організації, воно потребує часу. З огляду на практику листування, ми можемо отримати відповідь на наш лист вже в притик. І тоді вже питання і логістики і всього іншого буде набагато складніше і коштовніше вирішувати, до речі, щоб це також ви знали. Я думаю, всі це знають.

І по-друге, я в даному випадку, вважаю, підкреслити. І я особисто… Якщо пан голова цього не скаже, але за весь час існування комітету не було жодного візиту комітету, жодного, комітет відповідний споріднений. І в даному випадку в листуванні, я сподіваюсь, що буде вказано, що це буде перші два візити за весь час існування парламенту цього скликання.

Це як дуже серйозний аргумент, щоб, власне, найти кошти які є, всі ми знаємо, в скромному бюджеті Верховної Ради на такі історичні візити. От з цим позитивним посилом я і пропоную рухатися далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Григорій Михайлович, тобто ми можемо відкласти це питання, так, чи ви наполягаєте?

 

НЕМИРЯ Г.М. Яке питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, питання, ваша пропозиція стосовно розподілу, принципу розподілу бюджетних коштів на делегацію.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ні, ну, я ж не буду ламати комітет або вашу думку якось. Просто я проінформував про свою ситуацію, що у випадку, якщо не буде такого… колега, я не зможу, на жаль, поїхати, проінформую про це от, і відповідно можемо рухатися далі, безумовно, що ж тут зробиш. Ми ж – не грабіжники.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Якщо нас обмежать чотирма депутатами, то я запропоную, у нас буде дві пропозиції. Одна – Григорія Михайловича, яка має право на життя. Моя пропозиція буде: два на два, два – представники влади, два – представники опозиції. І хай кожна група сама визначить, із цих двох пропозицій от уже ми виберемо дуже швидко без, мені здається, тривалих дискусій, одну з – і вперед.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дуже дякую за конструктивні пропозиції.

Тоді ми переходимо до наступного питання. Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Камерун.

Людмило Олександрівно, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. До комітету надійшов протокол засідання депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Камерун, де ними прийнято рішення увільнити Кабаченка з посади заступника керівника депутатської групи і призначити на цю посаду Бобровську.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хтось бажає поставити запитання або висловитися з цього приводу?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте консенсусом просто без обговорення і голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте. Тоді, якщо ніхто не проти, то тоді ми приймаємо позитивне рішення з цього питання.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Все, приймаємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не бачу щоб хтось був проти, поправте мене, якщо це не так. Так, всі – за. Ну, ніхто не проти, тобто приймаємо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне рішення, наступне питання: про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Корея.

Теж, Людмило Олександрівно, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Теж надійшов протокол засідання цієї групи, де більшістю голосів рекомендують увільнити Ларіна з посади співголови депутатської групи з Кореєю і призначити Ніколаєнка. І, навпаки, рокіровка: Ларіна замість Ніколаєнка, а Ніколаєнка замість Ларіна. Тобто співголовою стане Ніколаєнко, а Ларін стане заступником.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніхто не проти?

Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Консенсусом пропоную так само.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді якщо ніхто не проти, ми підтримуємо цю пропозицію. Я не бачу, щоб хтось був проти. Тобто рішення прийняте консенсусом.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І останній пункт порядку денного – це, Ольга Сергіївна, питання, так, стосовно Камбоджі і призначення координатора.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я хочу нагадати, що також ми погодились, що ми отримаємо інформацію стосовно листа у відповідь на лист.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, може, нашим колегам в секретаріаті щось відомо стосовно цього питання?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу, давайте вирішимо питання з Камбоджею. І у нас ще буде оголошення по зустрічі з послом Німеччини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Давайте тоді питання Камбоджі.

Ольга Сергіївна, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ольга Сергіївна, в принципі, інформацію дала. Вона, на жаль, призналась, що немає ще заяв, що є обов'язковою передумовою. Але, знаючи її як дуже відповідальну співробітницю і кандидата на посаду голови цієї групи, теж як людину слова і ділову людину, давайте консенсусом схвалимо. Тобто пропозиція була, що куратором – Пушкаренка, так, я так розумію? І ми…

 

РУДЕНКО О.С. Так, дякую, Богдане.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я пропоную консенсусом це підтримати. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді знову-таки, якщо ніхто не проти цієї пропозиції, то ми приймаємо шляхом консенсусу.

Дуже дякую, колеги. Ми порядок денний вичерпали, але ще залишилось декілька додаткових питань, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, два повідомлення. Перше, нагадую, що вчора писалось в чаті і в розсилці, запрошує Дипломатична академія завтра взяти участь в експертному обговоренні про поточні ситуації на Близькому Сході. є відповідний лист директора Дипломатичної академії. І 17 числа відповідно до графіка посла Німеччини в Україні Єґера, він може о 14:00 17 числа прийти до нас в комітет. Також прохання зафіксувати, щоб ви також...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 17-го там? Якщо можна, скиньте, будь ласка, в чат цю дату.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Але, Олександр Олександрович, питання ж в тому, що це буде пленарка. Він може тільки о другій годині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так після.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Він може тільки виключно о другій годині. Я не знаю, чи закінчиться пленарка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О другій годині?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да. Наскільки я знаю, Голова Верховної Ради категорично проти, це і Регламентом заборонено, аби проводились якісь засідання або зустрічі під час пленарки. Так що вирішуйте. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді виходить, що немає такої змоги, на превеликий жаль, тому що...

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я пропоную запропонувати кілька дат, які влаштовують всіх членів комітету, для пана посла, висловити... Жаль, що, на жаль, з огляду на графік роботи 14-е, 17-е не працює. Запропонувати дві дати на наступний, можливо, чи найближчі тижні для того, щоб відповідно повноцінно і члени комітету могли взяти участь, і новопризначений посол.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Може давайте ці дати якраз хоч приблизно визначимо, щоб ми могли запропонувати?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Наприклад, на наступному тижні.

 

НЕМИРЯ Г.М. Да.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, наприклад, на тижні з 23-го по 27-е, там не буде пленарки.

 

НЕМИРЯ Г.М. Будь ласка, можна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Будь-який день, да, з 23-го по 27-е? Зустріч  проводимо в комітеті, не онлайн? В комітеті, тобто треба, щоб народні депутати змогли прийти.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Чого? Ми можемо запросити посла і прийти до нього.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Можемо, єдине, що мене попередив його асистент...

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ні-ні, це жарт, це жарт, в комітеті, безумовно, в комітеті.

 

МОСОЛОВ Ю.О. ... у нього багато відряджень протягом жовтня і він буквально в Києві буває кілька днів.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми проговоримо цей тиждень, проговоримо дати, можливо, зможе. Добре, все. Значить, в комітеті на цьому тижні будемо обговорювати питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. І, до речі, колеги, таке питання, ну, просто це, знаєте, як brain storm свого роду, я дивлюся, спостерігаю за реакцією на події на Близькому Сході і можна, ну, просто подумати, може, варто подумати про те, щоб зробити від комітету якусь заяву, де можна було б виразити нашу позицію. ну, просто як така дуже абстрактна ідея.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Здається, що просто внести хто готовий накидати проект, внести його і це абсолютно нема ніяких питань в питанні... там ситуація, яка вимагає реагування, і, очевидно, держава Ізраїль хотіла би мати реакції міжнародні, щоб не озиратися, не шукати, значить, хто, як зреагував.

Тому, мені здається, в цьому є сенс.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, може, хтось міг би допомогти в тому, щоби основні ідеї такі. Я вважаю, для комітету це було б важливо, для суб'єктності нашого комітету, така заява і...

Григорій Михайлович, що ви думаєте з цього приводу?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я думаю, що колеги, які прийняли запрошення і будуть завтра в дипакадемії, за підсумками цього обговорення, до речі, Надоленка можна залучити до тексту такої заяви оперативно. На жаль, я не зможу і в мене трошки інший графік, але я підтримую ідею прийняття, розгляду оперативно такої заяви.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді, дійсно це дуже слушна ідея, тобто, ну, звернутися до дипакадемії, до фахівців, у нас є інститут, до речі, радників, щоби накидати таку, текст-проект такої невеличкої заяви і це було б слушно, і там розмістити на сайті нашого комітету.

Як ви вважаєте, колеги?

 

НЕМИРЯ Г.М. Це супер.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тоді...

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Можна я, пане голово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Щодо мого оголошення про цю подію в дипакадемії, я би просив, якщо можна, просити у дипакадемії, ну, все-таки розширену інформацію, тому що як, ну, людина із цієї сфери, я можу мати свої уявлення про експертність експертів. І до якихось експертів хочеться іти послухати їх думку, до якихось, ну, до якихось я просто не знайду причин піти.

Тому як би, якби можна було б, більш детально давати і якийсь сценарій чи принаймні хто там запрошені, чиї виступи і так дальше.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Богдане Васильовичу, до речі, а ви не могли б на себе взяти координацію створення цього тексту?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пардон, не мій регіон. От не хочу братися за те, чим ніколи професійно не займався.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді дякую, колеги. І на цьому ми завершуємо.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ні, ні, ні! Стоп, стоп, стоп!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорій Михайлович, немає відповіді.

 

НЕМИРЯ Г.М. Не було відповіді?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні.

 

НЕМИРЯ Г.М. А як у нас з термінами? В які терміни мають подавати? Я вже задавав таке питання.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ну, там місяць. Ми направили 19.09, тобто в нас ще трішечки часу є. Так, так.

 

НЕМИРЯ Г.М. А з огляду на необхідність додаткового вивчення? … (Не чути) то місяць, а якщо ні, то скільки днів? 10.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ну, 10.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Так це лист, це ж не депутатське звернення.

 

НЕМИРЯ Г.М. Це серйозна робота, я розумію. І коли дедлайн спливає місяць?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 19 жовтня.

 

НЕМИРЯ Г.М. О, дуже важлива інформація.

І наступне. Ми розглядали минулого разу питання, і рекомендували за підсумками обговорення сформувати делегацію на Кримську платформу, яка відбудеться в Празі 24-го. Ми щось отримали від голови на цю пропозицію, якусь реакцію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, не отримали.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ага, цікава інформація. Я пропоную взяти її до відома.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На цьому можемо завершувати наше засідання, так?

Колеги, дуже вам дякую. Дуже приємно було поспілкуватися. До наступної нашої зустрічі. Дякую. До побачення.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякуємо. До побачення.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку