СТЕНОГРАМА

засідання Комітету питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

19 вересня 2023 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, в нас є кворум.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги. Дуже дякую. Перед тим як ми будемо розглядати порядок денний, невеличке повідомлення: треба подумати стосовно персонального складу в наші поїздки, в наші відрядження, які ми запланували до Берліна і до Брюсселя. Тобто, будь ласка, подумайте і бажано зв'язатися з нашими колегами з секретаріату в чаті. Добре.

Тоді, колеги, будь ласка, подивіться порядок денний. І чи будуть якісь пропозиції або зауваження до порядку денного? Будь ласка. У мене є пропозиція, але спочатку...

 

ЮРАШ С.А. Будуть, будуть, якщо можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Григорій Михайлович, а потім - Святослав Андрійович.

Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я Святославу Андрійовичу уступаю місце, він перший.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ЮРАШ С.А. Пробачте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЮРАШ С.А. У нас зібралось п'ять колег, які хочуть створити групу дружби з ... (Не чути) країною Оманом. Тому я би хотів ініціювати якраз створення цієї групу дружби. Ми звернулись, щоб наш комітет таке рішення прийняв, тому ввести це в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, якщо ніхто не проти, то тоді включаємо теж це питання в порядок денний.

 

БОГДАНОВА В.О. Яка країна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оман, Оман.

 

БОГДАНОВА В.О. Координатор по Оману?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, координатор по Оману.

Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я підтримую включення Оману і можемо навіть першим питанням його розглянути з огляду на його актуальність.

По-друге, я хочу, і прошу це також до протоколу і до стенограми занести,. вкотре хочу висловити своє глибоке занепокоєння, яке вже плавно переходить в обурення щодо чергового разу, коли ми проводимо засідання комітету онлайн, а не вживу. У зв'язку з цим я також хочу звернутися до секретаріату з проханнями підготувати інформацію на наступне засідання про, перше, кількість засідань комітету, саме засідань комітету, які відбулися з 24 лютого 22-го року, і розбити цю кількість на дві колонки: скільки засідань відбулося вживу в комітеті, і скільки засідань відбулося онлайн дистанційно. Це от перше таке моє прохання. І поінформувати на наступному засіданні.

І друге – це також, можливо, ми сьогодні зможемо, скоріше за все, якщо ні, то на наступне засідання, оскільки відомо, що 24 жовтня в Празі відбудеться черговий захід у рамках міжнародного міжпарламентського виміру Кримської платформи. Мені здається, що комітет наш, я принаймні не чув, ніяк не залучений, а може, усунувся, може, я не знаю, чому, до підготовки і участі у цьому заході міжнародному в рамках парламентського виміру Кримської платформи.

Тому я пропонував би включити це питання про підготовку, стан підготовки і роль комітету або пропозиції комітету до парламентського заходу, міжнародного заходу в рамках Кримської платформи в Празі 24 жовтня. І хотів би також, щоб ми наперед в рамках цієї підготовки відповідно до статті 23 пункту 2 Закону про комітети, яка передбачає, що комітети можуть вносити пропозиції Голові Верховної Ради про включення членів комітету та працівників секретаріату до складу офіційних парламентських делегацій.

Я просив би це врахувати при підготовці до наступного засідання. Можливо, якщо є інформація, ми б могли розглянути вже сьогодні при розгляді питання про орієнтовний план або зміни до орієнтовного плану; якщо ні, то наступного.

А поза тим я вчергове підтримую порядок денний, сподіваюся, що наступне засідання ми все ж таки проведемо вживу. Це ми не можемо, коли люди приходять на роботу, коли люди в окопах сидять, а не працюють дистанційно там, робити вигляд, що це може продовжуватися так. Тут нема нічого особистого. Це просто питання, ну, якихось етичних речей, плюс з точки зору практичності. Це наше робоче місце, і ми маємо бути там принаймні під час засідання комітету так само як ми приходимо на пленарне засідання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, у мене теж буде пропозиція. Є пункт 6 порядку денного кадрові питання. Чи можна було б його поставити другим питанням, тобто після розгляду проекту закону поставити? Якщо ніхто не проти, то давайте поставимо. Бо це важливе кадрове питання.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я підтримую. Я підтримую, щоб розглянути його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

Хтось ще бажає висловитися стосовно порядку денного? Я не бачу.

Тоді я ставлю на голосування порядок денний. Хто за порядок денний з тими змінами, які пролунали щойно?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Доброго дня! Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Вітаю, колеги. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.  Немає поки.

Іонова? Теж немає.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Добрий день! За – Руденко. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

10 – за. Кворум є. Рішення прийнято. Можемо починати засідання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді переходимо до розгляду питань порядку денного.

І перше питання, до речі, дуже важливе, навіть історично важливе, я би сказав так. Всі хто причетні до делегації ПАРЄ знають, наскільки це важливе питання. Про проект Закону про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України.

Я прошу до слова заступника Міністра юстиції України Олександра Анатолійовича Банчука.

 

БАНЧУК О.А. Доброго дня, колеги. Сподіваюсь, що мене чутно. Пане голово, шановні панове народні депутати. Олександр Банчук – заступник Міністра юстиції.

Законопроект (реєстраційний номер 0225), поданий Президентом України, і він стосується справді доленосного рішення і того, що добилася Україна в полі інших країн-членів Ради Європи і не тільки держав-членів Ради Європи, тому що до відповідної розширеної часткової угоди приєдналось або вже висловили намір приєднатись до цієї угоди уже 43 держави. Необхідність ратифікації відповідної розширеної часткової угоди і приєднання до цієї угоди, вона дозволить Україні отримати статус держави-учасниці реєстру, дасть право голосу при прийнятті рішення конференцією, і це забезпечить участь України в організації діяльності і функціонуванні відповідно реєстру збитків, тобто йдеться про всі збитки, завдані агресією Російської Федерації проти України. І ця, до речі, часткова угода, що важливо, вона була створена резолюцією Комітету міністрів Ради Європи 12 травня цього року. І це тільки перший етап до створення широкого комплексу механізму відшкодування шкоди, завданої агресією Російської Федерацією Україні, і вона передбачає ця угода відшкодування шкоди в першу чергу фізичним особам, юридичним особам і державі Україна. І важливо, що необхідність також… Необхідно зазначити, що відповідно до нещодавнього засідання, яке відбулось 12 вересня, було прийнято рішення про те, що на 2023-2024 роки Україна буде звільнена від сплати фінансових внесків на функціонування реєстру, і це важливий крок, що ми у випадку ратифікації угоди… також це не  буде на цей рік і на наступний рік відповідно фінансового тягаря. Але Україна й уряд України бере активну участь у підготовці і функціонуванні цього реєстру. І запевнила наших міжнародних партнерів у тому, що розроблені технічні вимоги щодо програмного забезпечення реєстру, це також певний внесок України у розбудову відповідного реєстру і цього компенсаційного механізму.

Тому, зважаючи на важливість цього проекту закону, прошу вас підтримати цей проект закону і ухвалити його за основу і в цілому, і відповідно прийняти рішення на сьогоднішньому засіданні комітету щодо рекомендацій Верховній Раді прийняти таке рішення.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, чи будуть запитання до Олександра Анатолійовича, або чи є, хто бажає висловитися?

 

НЕМИРЯ Г.М. У мене є два запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Перше: прошу колегу повідомити, які країни, які не входять, не є членами Ради Європи, приєдналися в тій чи іншій якості до цієї угоди? Саме приєдналися – не висловили намір, а приєдналися.

І друге: які країни, які є членами Ради Європи, не приєдналися? Може, загальну кількість. І мене також цікавить інформація щодо Угорщини, наприклад, і Сербії, чи вони приєдналися?

Буду вдячний за таку інформацію. Дякую.

 

БАНЧУК О.А. Дякую за запитання. Відповідно до інформації, яку ми наразі маємо, і зараз ви пробачте, тому що тут список є відповідно в алфавітному порядку. Країни, які не є державами-членами Ради Європи: Канада, Японія, США. І є Європейський Союз, тобто це як відповідна міжнародна, да, тобто не держава. Є, тобто є інформація.

Угорщина, Сербія – немає інформації про їхні наміри. Тобто в тому списку, який я наразі бачу перед собою, у нас немає цієї інформації. І очевидно, це всі країни, тобто цей перелік. Якщо ми говоримо про Сербію і Угорщину, це ті країни, яких наразі не висловили свої позиції щодо приєднання. Не бачу також, зразу скажу, Вірменія просить пробачити. Я не готувався по цьому питанню, я просто зараз дивлюся по списку країн. Вірменії, Азербайджану як держав-членів Ради Європи тут наразі немає також. Це є держави-члени Ради Європи, але поки що вони не висловили свого наміру щодо приєднання до цієї угоди. Дякую. У мене це все.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я дякую за цю відповідь і, можливо, протокольно важливо, щоб члени комітету отримали таку інформацію вже узагальнену після, тому що це важливо, щоб знали колеги, які працюють у відповідних групах дружби з відповідними країнами, тому що це конкретні питання, які варто обговорювати і це стосується, як ми бачили, не лише тих, хто входять в держави-члени Європи, а і тих, хто не входить. Це якраз питання, яке треба лобіювати і виступати. До речі, таке почесне завдання до новосформованих груп, які будуть сформовані, але це важке завдання, яке стосується, я так розумію, Оману, Лівії та інших важливих країн.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дуже дякую.

Колеги, хто ще бажає поставити запитання або висловитися? Я не бачу. Тоді можемо ставити на голосування. Хто за те, щоб підтримати проект Закону про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко?

Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Це дійсно доленосне рішення. Дуже вам дякую, Олександре Анатолійовичу, і вітаю вас з посадою заступника міністра юстиції.

Дякую. Тоді до побачення.

А ми переходимо до розгляду, як ми домовлялися, другого питання. Ми поміняли місцями і поставили як друге питання – питання про кадрові питання роботи секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва і так далі.

Я тоді прошу до слова Валерію Олегівну, керівника секретаріату комітету.

 

БОГДАНОВА В.О. Шановні члени комітету, з початку широкомасштабної агресії Росії проти України з 22-го, з 24 лютого 22-го року в секретаріаті комітету одна людина пішла на заслужений відпочинок, на пенсію, старший консультант Попович звільнилась за власним бажанням на початку війни, а Анастасія Стасюк за власним бажанням буквально днями. Тому ситуація з кадрами у нас була надважка.

Станом на зараз керівництво Апарату дуже обережно ставиться до питання заповнення вакантних посад. Але, враховуючи нашу ситуацію важку і ефективну роботу секретаріату, виконання всіх доручень, сподіваюсь, і ваших, і керівництва Апарату вчасно і якісно, керівництво Апарату дозволило нам вирішити питання про переведення старшого консультанта Світлани Петрівни Яковенко та зайняття вакантної посади головного консультанта Олійник Вікторії Володимирівни.

 Тому прошу вас це підтримати. Узгодження обидва кандидати пройшли, проходили пів року, надали всі необхідні сертифікати щодо їх кваліфікації, знання мови, пройшли співбесіди. Тому прошу вас підтримати такі кадрові зміни в секретаріаті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я принагідно, користуючись нагодою, хотів би подякувати нашим колегам з секретаріату, тому що з перших днів повномасштабної агресії вони зробили надзвичайно багато. І, знаєте, я дуже вдячний, я впевнений, що мої колеги члени комітету дуже вдячні. Всі, дійсно, всі завдання були виконані і працювали, ви знаєте, в яких важких умовах. Незважаючи на це, все було зроблено і секретаріат продовжить дуже ефективно працювати. Дуже вам дякую, колеги.

 

БОГДАНОВА В.О. Дякуємо вам за довіру.   

Сподіваємося, що і далі будемо настільки ж ефективними, але для цього треба хоча б нам одну людину ще в склад секретаріату. Резюме всі додані, присутні ці особи, прошу чи питання, чи підтримати шляхом голосування нашу позицію. Керівництво Апарату все узгодило.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Чи будуть запитання чи бажання висловитися?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пропозиція підтримати.

 

НЕМИРЯ Г.М. Пропозиція підтримати.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Треба голосувати, так.

Тоді я ставлю на голосування це питання. Хто за те, щоб підтримати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Я – за, і дякую нашому секретаріату дійсно за класну роботу. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Колеги, я – за. Хотіла також подякувати секретаріату  і сказати, що ми повинні цінувати один одного… (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я – за, звичайно. Мені шкода, що ми не вберегли в колективі Стасюк. Я вітаю пані Світлану, ми її всі добре знаємо, ніяких питань немає. І прекрасно, мабуть, давно повинно було відбутись підвищення. Я не знайомий з пані Вікторією, але прочитав її резюме. Спасибі, що посилюється наш кадровий склад достатньо досвідченою людиною з уже великим і професійним, і життєвим досвідом. Спасибі, звичайно, підтримую. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Ви знаєте, дійсно, я вважаю, що одне з головних завдань – це не втратити людей в такий важкий період, і в тому числі не втратити, я б сказав, і що теж важливо фінансово-економічні стимули. Тому, якщо ми приймаємо якесь законодавство, яке, наприклад, ставить під загрозу фактично заробітну плату в тому плані, що надбавки усувають, то це, я вважаю, це неправильно. Тобто треба приймати такі рішення, щоб підтримати один одного в цей складний час і в цій складній ситуації. Дуже вам дякую.

А ми переходимо до наступного  питання про зміни в керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Федеративною Республікою Бразилія. Я прошу до слова Святослава Андрійовича.

 

ЮРАШ С.А. Так, там Шинкаренко, який якраз в групі був заступником, вирішив створити нову групу дружби і має ліміт. Тому попросився вийти з групи дружби з Бразилією, щоб можливість мати нову країну створити. Тому групою ми прийняли рішення дати йому цю можливість і по процедурі спробуємо затвердити просто це рішення групи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

А яке рішення ми маємо прийняти тоді? 

 

ЮРАШ С.А. Щоб дати йому піти з заступника голови групи дружби з Бразилією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді ми маємо проголосувати за це?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, якщо ніхто не проти, я ставлю на голосування.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я завжди за дружбу без кордонів. Тому – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько? Єлизавета Олексіївна?

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я за дружбу з кордонами, за кордони, які не заважають дружбі і за дружбу, яка не заважає кордонам.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 9 – за.

 

НЕМИРЯ Г.М. А іноді краще, щоб була не одна Бразилія, а дві.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

Наступне питання про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з державою Лівія. Я прошу до слова знову Святослава Андрійовича. Будь ласка.

 

ЮРАШ С.А. Та. Група відреагувала на запит комітету і замінила керівництво своє. Відповідно пан Вельможний тепер заступником є групи дружби замість представників заборонних партій галузь і відповідно направила нові документи на рішення комітету щодо створення.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Щось у нас немає таких документів. У нас останній документ, Неклюдов – голова, а заступники – Фролов і Мінько. А Вельможного немає.

 

ЮРАШ С.А. Пробачте. Це просто ми з ними говорили. Документи відповідно щодо Вельможного вони включили його заступником чи пропозиції на його керівництво (Не чути)…  Вони прийняли рефлексії комітету на те, щоб не ставити в представництво групи дружби людей з заборонних партій.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. А у нас голова групи дружби присутній Владлен Неклюдов?

 

НЕКЛЮДОВ В.М. Так, я є. Я можу відповісти на запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

НЕКЛЮДОВ В.М. Добрий день, колеги. Тут я хочу сказати про те, що депутатська діяльність вона має бути не тільки всередині країни і підтримання ЗСУ, ну, чи (нерозбірливо) і всіх нас всередині країни на підтримання нашого оборонного захисту, но і ще на зовнішньому рівні. І ваш комітет це дійсно демонструє і ви постійно пропонуєте нам ті законопроекти, які закріплені під наш авторитет зовні. І створення групи дружби незважаючи на те, що там йде війна, воно важливе, з точки зору якраз підсилення авторитету України і розповідати про Україну, і зустрічатись, і можливі контакти задля того, щоб зробити все необхідне, щоб Україна мала по можливості за нашої підтримки.

Тому одна із таких ініціатив – це створення групи дружби з Лівією. Я особисто зустрічався з послом Лівії в Україні, який під час війни прибув до України. Він з січня в Україні. І він сказав про те, що Лівія заінтересована  в контактах з Україною. Має величезні обсяги нафти і готові обговорювати це. Тобто є інтереси У країни, які ми можемо представляти. Звісно, це ми не знаємо як буде складатися, але ми зробимо все, щоб стосунки України з Лівією, якщо буде прийнято рішення, вони мали ефективний, вони мали перш за все ефективність. Ми за це. І там пан Юраш зробив деяку неточність, оскільки, дійсно, там заступниками пропонуються народні депутати Фролов і пан Мінько. То була неточність, оскільки Вельможний буде, звичайно, членом групи. Якщо він забажає стати заступником його особисто, то ми подамо його і ви розглянете це питання.

Крім того, ми створюємо ще... там будуть розглядатися, я так розумію, наступне питання, там визначення координатора групи з Оманом. Теж я думаю, що будемо розглядати, щоб східні країни, де немає груп дружби, щоб теж мали комунікацію і підвищували авторитет нашої країни. Я думаю, теж ви підтримаєте і я думаю, що ми   не підведемо, зробимо все, щоб і якщо там, наприклад, хтось з вас забажає вступити в ці групи та, зокрема я чув дуже позитивно і про пана Немирю дуже позитивні відгуки, якщо він забагає чи хтось інший вступити до цих груп, будемо раді вітати  і об'єднати наші зусилля заради нашої країни.

Дякую, колеги. Прошу підтримати створення цієї групи Лівії і потім вже наступних. Будуть ще інші листи, оскільки я вам обіцяю, що будемо все робити, щоб підвищити авторитет країни на   міжнародній арені.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Можемо ставити на голосування тоді це питання. Хто за те, щоб підтримати створення цієї групи дружби?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я – за. І я підтверджую, що це важлива країна і з нею легше буде налагодити зв'язки, тому що там, як ми знаємо, заборонені всі політичні партії і одна людина приймає всі рішення. Але є парламент, який якось по-іншому називається. Там достатньо багато людей. Я думаю, це треба все ж таки розуміти і знати.

 

НЕКЛЮДОВ В.М. Якщо, пан Немиря, захочете, ми з задоволенням запрошуємо вас. Я думаю, що ви допоможемо в тому, щоб стосунки з Лівією наші, вони зміцнились і підвищили ефективність. Пан посол… (Не чути) я дуже сподіваюсь, що ми зробимо.     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми в стані голосування.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна? Марина Олегівна?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання про внесення змін до орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2023 рік. Тут цікаво мала б доповідати Івана Орестівна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іванна Орестівна ж минулого разу доповідала. Просто в нас не хватило тоді голосів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, так. Тобто ми просто… Ми можемо просто проголосувати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Просить ще додати в орієнтовний план два заходи в рамках…

 

МОСОЛОВ Ю.О. В рамках наради комітетів і європейських правок держав-членів ЄС, отримавши статус кандидата, ми відповідно отримали не тільки право в пленарних засіданнях брати участь, а голова комітету отримала право ще брати участь в нараді голів комітетів, яка відбувається напередодні пленарних сесій, скорочено "COSAC", ця нарада називаються, комітетів у європейських справах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи будуть питання, запитання?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна? Не підключилась.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько? Немає.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Наступне питання про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ісландія.

Я прошу до слова Арсенія Михайловича.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую, Олександр Олександрович.

Шановні колеги, у нас п'ятий рік скликання, а немає групи з Ісландією. Тому є така ініціатива і ряд колег висловились, написали заяви, тобто вже у нас більше п'яти, 17. Да, я знаю, що ще заяви надходять, на цей момент 17 ви можете бачити в матеріалах до комітету. Тому виступив з такою ініціативою, оскільки сам також написав заяву щодо вступу в цю групу, нам її треба утворити, для цього відповідно нам треба прийняти рішення про координатора. В мене є пропозиція і прохання підтримати. Це узгоджено і з пані Ясько, як головою підкомітету по міжпарламентському співробітництву, і з пані Руденко, щоб координатором була пані Оля Руденко, створення цієї групи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ви знаєте, я вважаю, що дуже важлива ініціатива. Ісландський парламент нещодавно визнав Голодомор геноцидом і всі ініціативи України вони підтримують, буквально всі. Тобто вони дуже …

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, Оля тут, якщо вона підтверджує, що – за, то що тут обговорювати.  Давайте підтримаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді ставимо на голосування чи ви бажаєте…

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Якщо можна, да. Дійсно, там все зрозуміло, підтримують Україну рішуче, посольство 1 серпня закрила  перша європейська держава в Москві і так далі, так далі. Тому, якщо можна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. Ірина Володимирівна, в мікрофон, не чути. Ірина Володимирівна, вас не чути.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А так? У мене включений мікрофон.

 

 НЕСТЕРЕНКО Л.О.Чути.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Я просила доєднатись до обговорення. Дякую. По-перше, у мене були проблеми зі зв'язком і тільки доєдналась. Прошу вас включити мій голос "за" щодо закону, який Зеленський… по збиткам Україні зарахувати як "за". Це перше.

Тепер по Ісландії. Я прошу врахувати так само дуже важливу історію, що там немає консульства українського, і там працює наш консул з Фінляндії, який туди приїжджає двічі на рік тільки. І, обговорюючи цю тему, друзі, я хочу ще раз привернути увагу до проблеми з консульствами. Ми з вами провели консульські слухання. На жаль, ми і досі не внесли цю законодавчу поправку щодо  збільшення фінансування консульських служб. І от Ісландія – це одна з тих країн, де є і українська там громада, і збільшується на сьогодні за рахунок біженців, це не так багато, але консул туди приїжджає двічі на рік. І, звичайно, це така дуже велика проблема щодо оформлення документів чи інших питань. От що я хотіла до вашої уваги теж привернути.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Є.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Категорично "за".

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 10 – за. Рішення прийнято.

Шановні члени комітету, хотіла би вам повідомити, що внесені зміни, законопроект внесений урядом, зміни до бюджету 23-го року і там, серед іншого, є виділені кошти на МЗС – 1 мільярд 315 мільйонів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.. Законопроект, здається, 138.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А скиньте, будь ласка, в чат номер законопроекту. Начебто все моніторю і цього щось... це дуже важливо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  По-моєму, 138. Хорошо. 138?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже вдячна. Дуже вдячна, вибачте. Дуже вдячна. Все-таки це наша важлива тоді буде робота.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, 138. Сейчас я скину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, у нас залишається останнє питання, це яке ми долучили, включили в порядок денний, – Оман, Оман, тобто обрання координатора. Є пропозиція, певна традиція, продовжити цю традицію і Святослава Андрійовича,  якщо він проти, тоді призначити координатором.

 

ЮРАШ С.А. Не проти.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я ставлю на голосування. Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна? Відсутня.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За Оман.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Специфічна, чесно кажучи, тема, особливо для монобільшості, але якщо ви хочете, будь ласка,  – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько? Відсутня.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Ми вичерпали на сьогодні порядок денний. Дуже вам дякую. Дуже швидко, ефективно. Дякую. До побачення.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку