СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

28 вересня 2023 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги. Я сподіваюсь, що мене чутно. Ми можемо починати засідання. Будь ласка, подивіться на порядок денний чи будуть у вас зауваження або пропозиції щодо порядку денного?

 

ЮРАШ С.А. Є одне питання додаткове. Чи можна говорити?

 

БОГДАНОВА В.О. Да. Слухаємо вас.

 

ЮРАШ С.А. Наші колеги приєдналися і зібрали потрібних п'ять членів групи дружби з Коста-Рикою і просять створити групу дружби з Коста-Рикою. Прошу добавити це питання в порядок денний.

 

БОГДАНОВА В.О. Так це ж четверте питання, воно стоїть в порядку денному… Не чути)

 

ЮРАШ С.А. А, дякую дуже. Пробачте. Дякую дуже.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми ж координатора по Коста-Риці не обирали.

 

ЮРАШ С.А. Так. Дякую. Це ж мається на увазі.  

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Координатор стоїть. Так.

Шановні члени комітету, в нас декілька членів, які підключилися, повідомили нас, що мають через декілька хвилин відключатися. То, можливо, заслухати питання по бюджету, заслухати пана міністра, прийняти рішення, щоб… поки є кворум.

 

БОГДАНОВА В.О. І відпустити його, і поки кворум є. До нас доєднався Дмитро Іванович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, вибило. Вибачте, я повернувся, вибило випадково, не на те натиснув.

 

БОГДАНОВА В.О. Є кворум. Олександр Олександрович, є кворум. Зауважень немає. Пропонуємо підтверджувати і заслухати пана міністра, поки є кворум, і відпустити Дмитра Івановича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, колеги. Тоді я ставлю на голосування.

Хто - за те, щоб підтримати порядок денний?  

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря? Немає.

Бардіна? Немає поки.

Копиленко, лікарняний.

Геращенко?

 

БОГДАНОВА В.О. Ірина Володимирівна?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бачу. За.

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

БОГДАНОВА В.О. Ольга Сергіївна. Немає.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немає поки.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Добрий день. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за. Рішення прийнято. Кворум є. Можемо починати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до розгляду першого питання порядку денного – про проект Закону України про Державний бюджет України на 2024 рік в частині фінансування Міністерства закордонних справ України.

Я  прошу до слова пана Міністра закордонних справ Дмитра Івановича. Будь ласка. 

 

КУЛЕБА Д.І. Доброго дня, пане голово. Доброго дня, шановні народні депутати. Дякую за можливість обговорити і проадвокутувати бюджет на 2024 рік. Ви бачили цифри, на потреби Міністерства закордонних справ передбачено 8 мільярдів 290 мільйонів 762 тисячі гривень. Ця сума є рекордною в історії бюджетів української дипломатії. Зрозуміло, що курс з року в рік змінюється в абсолютних цифрах і впливає на абсолютні цифри, але менше з тим нам додали у порівнянні з 2023 роком 2 мільярди 200 мільйонів гривень на наступний рік і ця сума, яку я назвав на початку, вона, в принципі, дозволить нам пройти стабільно наступний рік, забезпечити функціонування всіх закордонних дипломатичних установ. І якщо не станеться, звісно, якогось фінансового, макрофінансового апокаліпсису з точки зору валютного курсу, то ми матимемо нормальну ситуацію. У нас можуть виникати якісь дрібні додаткові потреби, але як показав цей рік ми їх можемо вирішувати шляхом внесення змін до бюджету протягом року. Тому прохання до вас підтримати цей проект закону в частині Міністерства закордонних справ, будемо дуже вдячні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи будуть запитання або бажання висловитися з цього питання?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте. Якщо у пана міністра бюджет викликає підтримку і схвалення, то думаю, що нам не треба затягувати обговорення, а підтримати міністерство і закрити це питання, аби менше не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оскільки пролунала така пропозиція, я ставлю її на голосування.

Хто за те, щоб підтримати цей…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте. У мене є пропозиція. Просто вибило мене. А можна зауваження?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую. Вибачте. Вибило тільки що.

Шановний пане міністр, ми дуже раді бачити вас на засіданні нашого комітету. Зокрема, вважаю, що потрібно вже зустрітися нам не тільки онлайн, а і офлайн, щоб поспілкуватися, підсумувати певним чином цей рік. І в контексті захисту України, в контексті там нашої євроатлантичної інтеграції.

Два зауваження. По-перше, як ви знаєте, саме за наслідками наших консульських слухань, комітетських слухань на тему: робота консульської служби, ми вносимо зараз зміни до бюджету на 2023 рік для того, щоб збільшити фінансування консульської служби. І ми далі будемо це підтримувати.

Власне, тепер зауваження. Як ви знаєте, сьогодні змінюється кон'юнктура світу. Потрібно серйозніше підтримувати Україну. Хтось говорить. Хтось паралельно говорить. Потрібно змінювати нам дуже часто позицію наших колег, партнерів, тому що очевидно, те, що тільки робить Офіс Президента, тільки дипломати – це важливо. Але є і горизонтальні міжпарламентські зв'язки. І парламент сьогодні опинився перед проблемою блокування міжнародної діяльності депутатів, блокування відряджень, блокування участі депутатів в форумах, конференціях, заходах, з'їздах наших партій, партнерів. Насправді, мені здається, що тут не вистачає позиції Міністерства закордонних справ. Ми би хотіли от зараз офіційно вашу позицію, яку ми, я зразу хочу сказати, що я буду її озвучувати як вашу позицію, тому що ми сперечаємося з цього приводу з керівництвом парламенту.

Як ви вважаєте, наскільки є правильна така сьогодні позиція керівництва Верховної Ради України, коли блокується участь депутатів, зокрема з посиланням на Міністерство закордонних справ економічного форуму в Польщі? Що, мовляв, нам не треба сьогодні спілкуватись з поляками. Ми на них ображені. Коли блокується участь депутатів. Зараз там  (Не чути)… це так само міжпарламентська конференція. Консервативна партія Британії запрошена  (Не чути)

 Німці зараз запросили голову Комітету у закордонних справах Іванну Климпуш-Цинцадзе. І таких можна випадків привести десятки, якщо не сотні. Мова іде не тільки про опозицію, а депутатів всіх фракцій. Як ви вважаєте, наскільки це сьогодні конструктивно і чи допомагає це вам як дипломатам проводити роботу на захист України?

Дуже дякую.

 

КУЛЕБА Д.І. Дякую.

По-перше, я готовий, безумовно, взяти особисто участь в засіданні комітету і поспілкуватися на всі актуальні теми. Що стосується другого питання, то мені... конкретні випадки, на які ви посилалися, до мене не доходили, вони мені невідомі. Я не стверджую, що їх не було, я просто кажу, що мені про них невідомо. Я знаю, що дискусія всередині парламенту на цю тему є, я знаю, що в Міністерстві закордонних справ дискусія часто лунає. Я думаю, що якщо накопичилася критична маса таких випадків, то найкраще, щоб ми знову зустрілися під головуванням Голови Верховної Ради, нехай він визначить формат, але я думаю, що представники всіх фракцій можуть зібратися і я теж прийду, сядемо і проговоримо, як це все повинно працювати. Але я жодним чином не втручаюся, не можу втручатися в рішення, в ті чи інші рішення  Голови Верховної Ради або Апарату Верховної Ради.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, а можна уточнення? Я перепрошую, пане міністре, дивіться, ми зараз не обговорюємо можливість чи неможливість втручатися міністерства в роботу парламенту, очевидно, що це не передбачено Конституцією. Моє питання звучало наступним чином. Ви знаєте нехай не про конкретні випадки, а, в принципі, про випадки блокування депутатами, це вперше, ви знаєте, в українській історії, тих чи інших заходів. Ви представляли Україну і дуже успішно це робили, наприклад, в Раді Європи, зараз блокується відрядження Олексія Гончаренка на захід, який проводиться в Ірландії Радою Європи, йому як представнику групи консерваторів в Раді Європи.

Я хочу ще раз повторити питання і почути конкретну відповідь. Як ви вважаєте, для України сьогодні, враховуючи зміну кон'юнктури світу, чи це корисно, чи це заважає, таке блокування міжпарламентської діяльності народних депутатів України? Чи є у вас випадки, можливо, коли депутати своїми діями зашкодили Україні на конференціях, заходах, де ми всі в один голос – як ви знаєте, немає там влади й опозиції, – захищаємо країну.

Дякую.

 

КУЛЕБА Д.І. Мені невідомі випадки, які ви називаєте блокуванням. Тобто особисто до мене вони не потрапляли. Що стосується парламентської дипломатії як такої, то я вважаю, що парламентська дипломатія є важливою і повинні існувати чіткі і зрозумілі справедливі норми щодо реалізації функцій парламентської дипломатії на міжнародній арені. Зокрема я вітаю, на початку почув, створення групи дружби з Коста-Рикою. Я вважаю, що, це моя позиція, ми працювали з Першим заступником Голови Верховної Ради Корнієнком, з іншими парламентарями для того, щоб створювалося більше груп дружби саме з країнами Африки і Південної Америки.

А що стосується конкретних відряджень, я просто, ці випадки не потрапляли до мене на стіл на мій радар. Тому я не можу їх інтерпретувати як блокування чи неблокування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Я прошу вибачити, Олександр Олександрович. Можна, у секретаріату є питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дмитро Іванович, ми отримали від міністерства табличку, ви ж, мабуть, її знаєте: додаткові видатки загального фонду державного бюджету. Це все згідно цієї таблички ми й голосуємо рішення комітету. Так? Дмитро Іванович, у вас мікрофон вимкнений, ми вас не чуємо.

 

КУЛЕБА Д.І. Да, вибачте, вже чути. Це ви вже говорите про зміни до бюджету 23-го року?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так. Ні-ні, 24-го… ми просто отримали від вас пропозиції.

 

КУЛЕБА Д.І. Да, на 24-й за табличкою ми голосуємо, в якій кінцева сума 8 мільярдів 290 тисяч 762 гривні 40 копійок.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, ми це бачимо. Дмитро Іванович, з ким можна буде в міністерстві, мабуть, з валютно-фінансовим? Нам треба буде це виписати листом, щоб ми з ними попрацювали. Кого ви визначите?

 

КУЛЕБА Д.І. Володимир Лук'янов, директор адміністративно-фінансового департаменту.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

 

БОГДАНОВА В.О. Дмитре Івановичу, тобто ми не пишемо? Ви нам подали табличку ще, з міністерства нам надійшла, про додаткові видатки. Там на 500 мільйонів. Ні, ту ми не трогаємо?

 

КУЛЕБА Д.І.  Ні, це ми не чіпаємо. Ми підтримуємо от бюджет так, як він сформульований у поданні уряду. Дуже дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Все. Як в бюджеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ми з'ясували всі питання, давайте голосувати. Хто за те, щоб підтримати Закон України про бюджет в частині фінансування Міністерства закордонних справ України? Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Доброго дня. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Копиленко, лікарняний.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Вітаю, колеги. Пушкаренко – за. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Іонова? Марія Миколаївна? Немає.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

Дмитре Івановичу, дуже вам дякую за участь в нашому засіданні. До побачення.

Ми, колеги, можемо перейти до розгляду наступних питань порядку денного. Наступне питання – це сфера міжпарламентської співпраці, про проведення Другого Парламентського саміту Кримської платформи, що проходитиме 24 жовтня 2023 року у місті Прага, Чеська Республіка. Із цього питання має доповідати Борис Миколайович Колісниченко – перший заступник керівника управління…

 

БОГДАНОВА В.О. Борис Миколайович на зв'язку. Борис Миколайович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Добрий день.

 

КОЛІСНИЧЕНКО Б.М. Доброго дня, шановні народні депутати України. Радий всіх бачити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Взаємно.

 

КОЛІСНИЧЕНКО Б.М. Питання, що стосується підготовки наступної сесії парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва в Україні, знаходиться у нас в опрацюванні і станом на зараз Апаратом Верховної Ради України вирішили майже всі організаційні питання щодо проведення такого засідання. Визначені місця проведення, місця проживання, графіки транспортування, способи транспортування делегацій в Україну. Але станом на зараз ми отримали інформацію від міжнародного секретаріату, що, можливо, кількість делегацій, які нас відвідають, і склад цих делегацій може бути неповним.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Борисе Миколайовичу, ми зараз розглядаємо питання по Кримській платформі.

 

КОЛІСНИЧЕНКО Б.М. А, по Кримській платформі. По Кримській платформі я тоді, якщо можна, у нас колега, який займається саме цим питанням, це Дем'ян Подольський. Якщо можна, я передам йому слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ПОДОЛЬСЬКИЙ Д.О. Доброго дня, колеги. Щодо стану підготовки. Саміт, як правильно пан голова сказав, відбудеться 24 жовтня в Празі. Основні організаційні питання вирішує здебільшого чеська сторона. Триває зараз збір підтверджень учасників цього саміту. На сьогоднішній день я можу сказати, що в нас на рівні спікерів парламентів підтверджено 40 спікерів. Ще низка делегацій підтвердила на рівні віцеспікерів чи просто представників парламентів. Буде декілька відеозвернень, 40 – це виключно особиста участь, тобто можемо говорити, що ми перевершили перший саміт минулорічний і в тому числі розширимо географію учасників. Проект порядку денного сформований, він, в принципі, включатиме представництво… експертну презентацію, яка готується в співпраці з представництвом Президента в Автономній Республіці Крим і потім буде загальна дискусія. Основний день буде 24-й і окрім… ще буде захід вступний напередодні ввечері, прийняття від імені чеського парламенту. Власне, питання формування делегації України для участі в цьому заході, наскільки я знаю, ще не розглядалося. Тобто національний склад ще не сформовано, очевидно, вона буде очолюватися Головою Верховної Ради. Але да...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую дуже.

Колеги, чи будуть...

 

КОЛІСНИЧЕНКО Б.М. Я готовий відповісти на питання, можливо, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, я, власне, хотів запропонувати, може, хтось з колег має запитання, хоче поставити запитання. 

 

ІОНОВА М.М. Вибачте, я можу сказати, що я за попереднє голосування "за", просто робоча група в законі, можна рекомендувати.

 Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це Марія Миколаївна, так?

 

ІОНОВА М.М.  Да-да. Вибачте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, зарахуємо. Зарахуємо підтримку бюджету МЗС. Колеги, чи будуть запитання або хтось бажає висловитися з цього питання? Я не бачу. Тоді, я так розумію, ми можемо це взяти до відома, інформацію?

 

НЕМИРЯ Г.М.  Ні-ні, почекайте, колеги...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Чути?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, чутно.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я думаю, що ми отримали таку базову інформацію. Але оскільки я ініціював розгляд цього питання, ішлося про те, що комітет має право запропонувати Голові Верховної Ради склад делегації, пропозиції щодо складу делегації. Тому я хочу, щоб комітет наш саме це і зробив. І я думаю, що було б правильно, щоб у склад делегації ввійшли представники фракцій, основних фракцій Верховної Ради і, безумовно, нашого комітету. Я думаю, могло б ітися про дві-три кандидатури від комітету. І відповідно, якщо це може покривати і представництво фракції. У випадку, якщо представники комітету не будуть, тут не всі фракції представлені, можливо, або не попадуть, тоді забезпечити, щоб всі фракції були представлені в такій делегації.

Оскільки такі заходи це лише виступ однієї людини і вислуховування виступів других, це спілкування, я думаю, що в цьому сенсі комітет має проявити таку ініціативу. Повторюсь, моя пропозиція зводиться до того, щоб запропонувати рекомендувати Голові Верховної Ради включити до складу делегації на Празький саміт представників всіх фракцій. І в тому числі, щоб було забезпечено представництво, вже як колеги вирішать, можливо двох-трьох колег з комітету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Григорій Михайлович, уточнення, якщо можна. Йдеться про принципи, засади формування такої делегації? Ну, пропозиція звичайно. Це має рекомендаційний характер. Чи про конкретні кандидатури?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, про конкретні кандидатури ми можемо від комітету пропонувати. Але оскільки ми кандидатури не обговорювали, йдеться про те, щоб ми запропонували принцип: представництво фракцій і представництво комітету. Тому що не можуть такі заходи як і минулі проходити без участі представників комітету. Я вважаю, що це абсолютно неправильно. Тому я запропонував би це зафіксувати як принцип. І на наступному засіданні зібрати, щоб було відповідно доручення, я сподіваюся, що ця розумна пропозиція вона буде розумно підтримана. І тоді фракції запропонують своїх представників, і відповідно комітет визначиться з своїм представництвом.  Прізвища сьогодні ми не обговорюємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Тоді, оскільки є пропозиція, я тоді ставлю її на голосування.

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко? Мережко? Олександр Олександрович?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Дякую.

За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – за, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Іонова Марія Миколаївна казала – за.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ О.Л. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко немає.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко. Богдан Васильович.

Відключився? Вибило, мабуть. Немає.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можемо переходити до наступного питання, так, порядку денного.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так. Олександре Олександровичу, у вас поганий зв'язок, може, виключіть відео і буде краще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне питання про зміни в керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Китайською Народною Республікою. Відключити відео?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Думаю, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А так краще чутно?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, да. Краще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді наступне питання.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. До комітету надійшов протокол засідання депутатської групи з Китайською Народною Республікою, де члени цієї групи пропонують внести зміни до керівного складу, обрати співголовою групи Никорак Ірину Петрівну, яка була секретарем цієї групи, відповідно увільнивши її з цієї посади, а секретарем обрати Чорноморова Артема Олеговича. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Хтось бажає висловитися з цього питання? Я не бачу. Тоді можемо ставити сміло на голосування.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. На голосування. Да, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоб підтримати ці зміни в керівному складі?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За. За. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – за, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко. Немає.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Наступне питання порядку денного - Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Коста-Рика. Власне, пролунала ця назва країни сьогодні.

Людмила Олександрівна, будь ласка, вам слово.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. До комітету надійшло прохання від народного депутата Шинкаренка щодо обрання координатора. Є дев'ять поданих заяв бажаючих народних депутатів увійти в цю групу. Так, що можуть бути проведені… Необхідна кількість кандидатур є, претендентів на входження в цю групу, можна проводити збори. Тільки треба вибрати координатора.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Координатора, так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Традиційно в мене пропозиція є Святослава Андрійовича, якщо, звісно, він не проти? Святославе Андрійовичу?

 

ЮРАШ С.А. Не проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я пропоную… Може, якщо є якісь інші кандидатури, то ми готові розглянути? Але я не бачу.

Тоді ставлю на голосування кандидатуру Святослава Андрійовича як координатора з проведення організаційних зборів.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря? Немає.

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко - за. Нам уже треба Святославу Андрійовичу премію доплачувати за те, що він координує ці всі речі. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко? Немає.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За. Радий бути корисний вам і колегам.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. А, дякую, є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято одноголосно.

Наступне питання – про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Султанатом Оман.

Я прошу до слова Святослава Андрійовича, будь ласка.

 

ЮРАШ С.А. Як і зазвичай, група успішно сформувалась, документи всі надані, непогоджень не було. І тому прошу комітет затвердити створення групи дружби.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хтось бажає висловитися? Не бачу.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. А скільки там людей, тільки одне питання, і хто голова?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 чоловік, голова – Неклюдов, заступник Мінько і ще один заступник Ткаченко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ставлю на голосування: хто за те, щоб підтримати створення цієї депутатської групи з міжпарламентських зв'язків із Султанатом Оман? Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За, за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко?

Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

Шараськін? Нема?

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

І останнє питання і порядок денний буде вичерпаний: про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ісландія. Я додам від себе, ми мали зустріч, наша невеличка делегація, буквально декілька днів тому з представниками парламенту Республіки Ісландії. Дуже позитивне враження, стосовно особливо підтримки України.

А з цього питання прошу до слова Ольгу Сергіївну.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Її нема, але я бачу, що пан Арсеній головуватиму в цій групі. Може, він декілька слів скаже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, так.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую, Олександр Олександрович, колеги. Так, дійсно у нас дуже так дивно склалося, що вже четвертий рік, п'ятий рік скликання немає групи з Ісландією. Ісландія дійсно нас підтримує в силу, зрозуміло,там своїх можливостей, тим більше, країна член НАТО. Тому виникла така ініціатива, відбулись установчі збори, координатором була пані Руденко, протокол відповідно був підписаний і погоджений і нею, і пані Ясько профільним керівником підкомітету. На листопад плануємо візит, якщо, звичайно, нас відпустять. Є вже певні напрацювання, на контакті безпосередньому я вже з головою Комітету у закордонних справах відбув у рамках U4U в Києві на День незалежності. Тому прохання затвердити, керівником обрали мене, заступником обрали пана Гончаренка з "Європейської солідарності". У нас представлені різні фракції, групи. Намагалися дотриматися нашого положення. Тому прошу підтримати, щоб були представлені всі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи будуть запитання або бажання висловитися з цього приводу?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді я ставлю на голосування.

Хто за те, щоб підтримати створення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ісландія.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Немиря? Немає.

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Копиленко немає.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Колеги, дякую. Пушкаренко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко? Немає.

Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте, тільки підключилася. Це ми за що, за Ісландію голосуємо чи за що?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За Ісландію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ісландія.

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Поки тільки за групу дружби. Але колись за Ісландію будемо.

 

РУДЕНКО О.С. Добре.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 8 – за. Рішення прийнято.     

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

 

БОГДАНОВА В.О. Дякуємо всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Порядок денний вичерпано. Дуже радий був вас чути, бачити і до побачення.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку