СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

25 серпня 2022 року

 

Веде засідання Голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги! Ми можемо почати наше засідання, оскільки кворум вже є.

Будь ласка, подивіться порядок денний. Чи будуть якісь зауваження або пропозиції стосовно порядку денного? Якщо не буде, то тоді ми зможемо проголосувати "за" і одночасно проведемо перекличку. Чи будуть зауваження, пропозиції? Я не бачу.

Тоді давайте голосувати. Хто за те, щоб підтримати порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Доброго дня. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Льовочкіна.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Доброго дня.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Соломія Анатоліївна.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так, є. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За?

 

БОБРОВСЬКА С.А. За порядок денний, так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ананченко.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

Руденко.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін - за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Я коротко. Я дуже перепрошую. Так як я знаходжуся у відпустці. В мене 20 хвилин тільки.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Дякую.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги.

Тоді переходимо до розгляду першого питання порядку денного. Про створення у складі комітету підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародних зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. Йдеться про виконання Постанови Верховної Ради від 29 липня 2022 року.

Тобто ситуація є наступна. У нас на сьогодні є підкомітет, який очолює Марія Миколаївна і який пов’язаний з євроатлантичною інтеграцією, вступом в ЄС та НАТО. І є два варіанти вирішення цього питання: або змінити назву цього підкомітету, або залишити так, як є і вважати, що це такий євроінтеграційний підкомітет, який буде займатися питаннями адаптації нашого законодавства до acquis communautaire. Тобто є два варіанта.

Людмила Олександрівна зараз пояснить.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зараз наш підкомітет називається, в принципі, те, що від нас вимагається, - законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО. Ми можемо просто підтвердити повноваження цього комітету і сказати, що якраз у нас він вже створений і працює.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маріє Миколаївно, будь ласка. А потім Ірина Володимирівна.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, колеги. Я б підтримала пропозицію ту, що сказала пані Людмила. Єдине, що я би в цьому контексті так само не забувала про наше зобов’язання  про НАТО. І тоді, коли ми проходили підкомітет  і коли я направляла деякі звернення, тут трошки виконавчої гілки влади, знаєте, таке ну як би ігнорування і відповіді без конкретики.

Я би дуже просила, мабуть, наших колег тоді членів комітету розширити і членів комітету в цьому підкомітеті доєднати  і  все ж таки плідно над цим попрацювати. Я готова взяти на себе це зобов’язання далі, але щоб ми були ну як би більш оперативні в часі, були більш швидкими і оперативними, тому що мені здається, ми зараз тут всі з вами зацікавлені, щоб наші зобов’язання не тільки по ЄС, але і по НАТО були виконані якнайближчим часом і спільно тиснути до членства до НАТО.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ірина Володимирівна? Так, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так. Дуже дякую, колеги. Я дійсно  рада, що наш комітет першим, ще до прийняття відповідної постанови парламенту, так оперативно спрацював, а ми створили відповідний підкомітет. І дійсно, Марія дуже активно з іншими колегами по комітету, зокрема і пані Бардіною, тут і пан Мережко, і пані Хоменко доєднуються до суті  цієї роботи, такої активної адаптації законодавства, в тому числі під час такого міжпарламентського діалогу з нашими колегами.

Я дякую за цю  пропозицію, яка зараз прозвучала від нашого Апарату, що ми просто розширимо повноваження і підтвердимо ці повноваження. І мені здається, що він у нас створений, працює, просто дійсно ми можемо там розширити присутність наших колег і виконуючи цю постанову Верховної Ради України ще додатися не тільки до міжпарламентської нашої роботи, такої важливої, а й до адаптації законодавства.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто ще бажає виступити?

Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, короткий коментар. Є два підходи: змінити назву і змінити суть. В даному випадку назва змінюється, але суть не міняється. І це не стосується власне самого підкомітету або Марії як його керівника, а стосується більш серйозного питання, тому що у Верховній Раді, на жаль, відсутній у нас сьогодні реальний механізм парламентського контролю за європейською інтеграцією України з точки зору проведення аналізу всіх законопроектів, усіх, підкреслюю, законопроектів на відповідність acquis communautaire. Рішення, яке запропоноване,  що там створити підкомітет або змінити назву, або створити заступників на рівні міністерств, це створює ілюзію, що  такий механізм існує.

І я думаю, навіть існування Комітету власне з питань  європейської інтеграції не означає, що ця проблема вирішена, тому що з власного досвіду я знаю, що такі комітети, якщо вони створюються (або підкомітети, це може бути різне), вони мають бути дуже серйозні, на рівні такого серйозного think tank, забезпечені секретаріатом, експертами, які були б здатні у випадку, коли  почнуться, якщо почнуться ці переговори щодо окремих глав,  закриття цих глав, мали б можливість реально впливати на це.

В даному випадку ми змінюємо назву, можемо поставити "галочку" і колеги це привітали, я також не буду заперечувати, але ми маємо бути свідомі, що зміна назви не змінить суті. Суть полягає в тому, що в парламенті України відсутній механізм щодо адаптації, реальний механізм, діючий, ефективний, не паперовий, щодо адаптації законодавства України до  законодавства ЄС.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую. Я, чесно кажучи, не бачу, хтось ще бажає?

 

________________.  Пане Олександре, можна пропозицію просто?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка.

 

_______________. Пан Григорій, звичайно, правий, але ми про це говоримо, на жаль, не перший рік в контексті того, що у нас відсутня зараз дуже сильна комунікація саме між урядом і парламентом, і це така спільна дорожня карта по пріоритетах. Давайте, може, запропонуємо профільному комітету, щоб теж не дублювати роботу, а профільному комітету, віцепрем’єрці, яка відповідає за цей напрямок, щоб провели спільно комітети, два комітети і все ж таки визначились, як ми рухаємося, що у нас пріоритет, які законодавчі акти, що опрацьовується в Кабінеті Міністрів, що опрацьовується на рівні парламенту. Тобто як ми це все доопрацьовуємо не тільки в першому читанні, але й, що найбільш основне, в другому читанні, як ми це контролюємо.

Тобто те, що дійсно у нас, на жаль, не вистачає фахової експертизи і такого єдиного органу, це  правда, але вже таки, скажемо так, визначився парламент з таким підходом. Давайте принаймні спробуємо його зробити так, щоб він був результативним і дієвим, а не просто як би згідно там політичної волі.

Я би дуже вас просила, щоб, може, спільно з пані Іванною ви направили такий лист на пані Ольгу і от у вересні ми все ж таки зробили такий серйозний комітет десь на  2 – на 3 години і проговорили не тільки по наших зобов’язаннях по ЄС, але й по НАТО, і спільно визначились як би, як ми рухаємось, щоб один одного теж не дублювати. І це буде правильно в контексті  нового такого політичного сезону і в рамках більшості візитів, щоб ми говорили одним голосом. Я би дуже вас просила, якщо можна, зв’язатися з Іванною і щоб ми зробили таке спільне засідання комітетів, тому що там насправді дуже багато питань. Там багато питань по (не чути), там багато питань по енергетиці. Давайте ми разом просто спільно попрацюємо і особливо по тих зобов’язаннях, які нас би наближали до початку таких уже перемовин серйозних.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую. Колеги, давайте це питання стосовно спільного засідання вирішимо в робочому порядку, так, а зараз приймемо рішення  стосовно  зміни або  не зміни назви підкомітету.

 

________________. Пропоную залишити так, як є.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Пропонуємо залишити назву як вона є. Я пропоную, якщо ніхто ще не підняв руку, вибачте, я пропоную тоді, як наша шановна   керівник секретаріату пропонує залишити…

 

ХОМЕНКО  О.В. Я підняла руку, але ж у нас немає таких правил, ми просто виступаємо тоді, коли ми хочемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, ми не помітили.

Олено Вікторівно, будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Так, я хотіла б просто підтримати, так, якщо необхідно, синхронізувати, узгодити наші дії з Комітетом з питань євроінтеграції, але те, що стосується НАТО, тоді нам треба залучити до цього спільного засідання ще Комітет з питань нацбезпеки. Все. Це єдиний мій коментар. Готова голосувати за пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, я, чесно кажучи, не зовсім розумію ці ускладнення. До компетенції нашого комітету не належить питання енергетики там чи ще чогось, ми займаємось зовнішньою політикою. Тому зрозуміло, що наша компетенція, очевидно, виходить тільки  з того, що Україна як держава-кандидат повинна проводити когерентну, якусь скоординовану зовнішню політику з Європейським Союзом.

І очевидно, наша функція – це аналіз міжнародних договорів, які належать, розгляд яких і рекомендація Верховній Раді щодо ратифікації, належать до нашої компетенції, і розгляд політичних питань  на предмет того, чи позиція України відповідає нашим зобов’язанням перед Європейським Союзом. Більше нічого. От я просто не розумію, навіщо говорити про все інше, якщо все інше не належить до нашої компетенції  і є інші профільні комітети, які будуть розглядати відповідні питання там з точки зору наших зобов’язань в рамках євроінтеграції.

Тому давайте якось, мені, наприклад, було б цікаво,  я був би радий, якби наш підкомітет з питань  євроінтеграції  поширив інформаційні матеріали щодо того, а як  визначається зовнішня політика Європейського Союзу, в чому вона полягає щодо окремих напрямків, принципів і так далі, так, з тим, щоб ми мали мірило, по якому ми повинні оцінювати, здійснювати свою роботу в комітеті, коли ми будемо розглядати відповідні питання. От мені здається, ось тут більше треба дивитися на те, що ми можемо зробити, а не той, хто щось інше має зробити або ми повинні влазити в сферу діяльності інших комітетів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

До речі, цікава назва могла би бути – підкомітет з питань координації зовнішньої політики України та зовнішньої політики ЄС. Ну я жартую, але ідея дуже цікава.

Ірина Володимирівна хотіла би  виступити? Чи вже ні? Я не бачу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні-ні. Я пропоную голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосувати?

А Соломія Анатоліївна ще.

Будь ласка.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я просто не зовсім згодна з Богданом у зв’язку з тим, що ми можемо скільки завгодно говорити лише про зовнішню політику, в чистому вигляді політиці, але я тоді не розумію, що під час воєнного стану у нас становить чисто політика, якщо в першу чергу не сфера безпеки і оборони, безпекового комплексу, в принципі,  загалом.

Відповідно я особисто не хочу себе почувати  якоюсь некомпетентною, а взагалі далекою від об'єкту, крім суцільної розмови про те, як ми можемо, про нову методологію, синхронізацію українського і європейського законодавства. Я не знаю, чи це, в принципі,  цікаво, це дуже нішева тема, яка, мені здається, багатьом, в принципі, зрозуміла. Але теми, які піднімаються в принципі за останні 6 місяці, не можуть бути іншими навіть в розряді відповідності законодавства, аніж в першу чергу як пріоритетності, що стосується оборонного і безпекового комплексу.

Тому я тут не поділяю. У нас комітет широкопрофільний насправді, але не зовсім нішево профільний і вузькопрофільний. Тому тут я не згідна і вважаю, що Олена була абсолютно права, Олена і Марія.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую. Колеги, оскільки є конкретна пропозиція, то я ставлю її на голосування, тобто пропозицію від Ірини Володимирівни, залишити назву підкомітету так, як вона є, і з відповідним розширенням повноважень. Так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко Олена Вікторівна.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Почула.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Утримався.

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте. Руденко – за. Ви не запитали мене.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ой, вибачте.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 – за. Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання порядку денного: про орієнтовний план роботи комітету у період восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та затвердження пропозицій до проекту порядку денного наступної восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Хто? Людмила Олександрівна, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шановні члени комітету, традиційно затверджуємо в кінці кожної сесії на наступну сесію орієнтовний план роботи комітету, а також пропозиції до  порядку денного  сесії.

Тут хочу звернути увагу, всі законопроекти, які розписані на наш комітет, де комітет є головним, включені в цей перелік. Єдине, у нас дуже багато є заяв, які вже втратили свою актуальність. І тут також Голова Верховної Ради просив би переглянути ці проекти законодавчих актів і визначитися, якщо вони втратили актуальність, то рекомендувати Верховній Раді не включати їх в порядок денний.

Я надіслала в нашому чаті орієнтовний план той, що підготували. Вибачте, він трошки на скору руку готовився, бо тільки вчора прийшло нам доручення підготувати цей план. Я би хотіла, щоб ви звернули увагу на пункт 41-й, це восьма сторінка. Тут є законопроекти, які на думку секретаріату втратили свою актуальність. І треба ваша підтримка в тому, щоб рекомендувати Верховній Раді їх не включати до порядку денного.

Григорій Михайлович ще хотів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорію Михайловичу, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я погоджуюсь з пропозиціями секретаріату щодо "втратили актуальність".  Там втратили актуальність не лише тематично, а і в зв'язку з тим, що деякі автори цих законопроектів вже давно не в Україні. Принаймні там є кілька таких законопроектів. Так що тут я погоджуюсь.

У мене є дві пропозиції щодо цього орієнтовного плану. Але спочатку загальна стосовно, перед тим, як приймати новий план, логічно почути про виконання попереднього плану. Це загальне зауваження.

Друге, це моя пропозиція щодо розділу "Комітетські і парламентські слухання". Я пропоную передбачити вже восени комітетські слухання на тему: "Співпраця Верховної Ради України з Міністерством закордонних справ в контексті розвитку парламентської дипломатії".  "Співпраця Верховної Ради України з Міністерством закордонних справ України в контексті розвитку парламентської демократії". 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Дипломатії.

 

НЕМИРЯ Г.М. Так. Демократії також цікаво, але до цього Міністерство закордонних справ не має відношення. Дипломатії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хоча слово і термін "парламентська демократія" мені дуже подобається.

 

НЕМИРЯ Г.М. І мені також, але, на жаль, це до нас трошки не має відношення.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Комітетські слухання, так?

 

НЕМИРЯ Г.М. Отже це перше. Комітетські слухання.

І друга моя пропозиція стосовно останнього, у нас, якщо я не помиляюсь, в попередньому плані були передбачені і залишаються ще не виконаними візити членів нашого Комітету  у закордонних справах в інші країни, зокрема в Сполучені Штати, в Німеччину, Францію, можливо я забув дещо ще, і вони не були виконані. Я пропоную їх, по-перше, виконати, в черговий раз про це говорю. І наступне, включити їх в план орієнтовний  вже на цю сесію. Але вже, оскільки у нас сесія продовжується, нової не буде в зв'язку зі станом, включити такі візити, просто їх повторити. Але в той же час зрозуміти, чому це не було можливим до цього моменту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорію Михайловичу, візит в Німеччину зараз опрацьовується вже.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я розумію. Але там про інше,  я просто з точки зору, щоб була якась логіка у нас і розуміння. Просто включити. Це зараз я десь бачив в тому варіанті, я розумію, що було мало часу підготувати, ви про це сказали. Але варто передбачити, що ми над цим наполегливо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Так, так.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ірина Володимирівна, а потім Богдан Васильович.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Шановні колеги, я хочу підтримати пана Немирю і наш секретаріат, що восьму сторінку, там ці законопроекти, які вже не є актуальними, виключити з порядку денного – і це якраз буде відповідати проханню Голови Верховної Ради.  Це перше.

Друге. Я хочу підтримати, щоби... До речі, одне уточнення, пане Немиря, 6-го ми закриємо нинішню сесію і 6-го  розпочнемо нову. І потім вона теж буде діяти в такому режимі постійному, враховуючи воєнний стан. Тому ми маємо прийняти в орієнтовний план все-таки дійсно ці наші два візити заплановані – це Німеччина і Франція, і щоб вони здійснилися дійсно протягом цієї сесії. Дякуємо, що опрацьовується візит в Німеччину. Вважаю, що якщо ми поєднаємо з Францією, це нам допоможе по логістиці.

 Я пропоную все-таки, щоб ми повернулися ще до теми Харкова, це дуже важливо і навіть дату пропоную. От ми побачили в контексті Сум, що найбільш зручно, коли прив'язка іде до сесійного дня. Наскільки я розумію, всі ми беремо участь в сесії 19-20-го, можливо можемо запланувати Харків на 21 вересня і це було би актуально.

І останнє. Я скину зараз в чат нашого комітету, наскільки я розумію, є запрошення до трьох комітетів: це якраз до Комітету закордонних справ, Комітету євроінтеграції і Комітету безпеки – поїздка така, візит до Чехії там на спільну дискусію щодо комітетів безпекових і закордонних справ. І від нашого комітету, наскільки я розумію, поки ніхто не подався на таку поїздку.

Ми тут постійно обговорюємо можливість такого все ж таки розширення нашої міжпарламентської присутності. І можливо там пан Шараськін,  наприклад, долучиться до такого візиту чи ще хтось із колег.

Дуже  дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірино Володимирівно, просто для інформації, ми ж голосували, я їду в Чехію, але це залежить від того, чи там підпишуть чи ні відрядження. Але, в принципі, я збираюсь.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, так, наскільки я розумію, там мова іде про кілька колег. Мені здається, якщо ви поїдете туди в компанії, наприклад, Андрія Шараськіна, було би чудово. Ну наприклад. Я мала на увазі. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  …там обмежена кількість…

 

ШАРАСЬКІН А.А.  Я підтримую таку пропозицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я підтримую пропозицію колег, щоб не відкладати розгляд по суті пропозицій секретаріату. Єдине, що ми повинні чи підпунктом у цьому рішенні, якщо це можливо, виключити з плану роботи пункти 41, 51, а так само 53, 54, чи ми повинні проголосувати, окремо додати пункт порядку денного і зразу розглянути їх всіх і рекомендувати Верховній Раді вилучити це з порядку роботи і не розглядати це питання.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Богдане Васильовичу, повторіть ще раз. Пропустила.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Тут більше до вас питання, як нам технічно грамотно і процедурно правильно, не відкладаючи, вирішити питання вилучення з плану заходів те, що ви запропонували вилучити, тому що там очевидні речі пункту 41, 51, 53 і 54. Ну, відповідно до ваших пропозицій. Там, де нема сенсу розглядати далі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. А інші? Там багато їх.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. А, ще далі?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, там із 40-го пункту.                                          

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. В даному випадку я довіряю професійності секретаріату і пропоную… Тільки давайте просто, як це технічно правильно зробити? Відкладати це немає сенсу, це треба сьогодні вирішити.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, ні, не відкладати. Це передбачено Регламентом. Якщо ми зараз про це голосуємо, ми повідомляємо Голові Верховної Ради. Один блок – це законопроекти, які включаються до порядку денного, отой блок, що попереду, і другий блок – ті, що пропонується не включати.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Тоді давайте голосувати за не включення відповідно до пропозицій секретаріату.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Єдине, у мене тут іще є питання, от три документи, які все-таки я хотіла би на них наголосити, щоб ви почули їх і сказали, їх теж виключати чи ні. У нас була постанова по Інтерполу, пам`ятаєте, ще з самого початку. Бобровська Соломія Анатоліївна була ініціатором. Вона вже, здається, втратила свою актуальність. Якщо погоджуєтесь, Соломія Анатоліївна, я би її вже зняла.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я тут, я пам`ятаю дуже добре цю постанову. "Батьківщина" чомусь, там, частина, була проти. І мені дивно. Я не впевнена, що вона втратила свою актуальність, до речі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Залишити?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Ну дивіться, я тут на розгляд моїх колег, тому що це було звернення з проханням унеможливити з Російської Федерації (дайте, бог, пам`яті, що там було) затримувати за політичними…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Там було про тиск на Інтерпол…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. … коли …(не чути) затримали і Мазура, і ти давала таку заяву щодо неможливості використання Російською Федерацією Інтерполу для таких затримань.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я пропоную просто, щоб ми її перечитали. Знаєш, можливо, активізували.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Все, давайте залишимо. Все, ми її залишаємо.

Друге питання – це автором був Андрій Андрійович Шараськін, заява Верховної Ради щодо заходів з підтримки моряків, які працюють на суднах у міжнародному морському судноплавстві. Андрію Андрійовичу.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Так точно. Ми підтримували цю постанову, як би…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вона не була прийнята, і її залишити чи вже… Як ви дивитеся?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Ні, залишити. Звісно, залишити. Обов`язково.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Все, залишаємо.

І третє – це по Оленівці. Ар`єв подавав. Наскільки вона… Мені здається, що вона вже дещо втратила свою актуальність. Ірина Володимирівна, що скажете? 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А чим вона втратила свою актуальність? Навпаки ми маємо дуже дивну реакцію, коли у нас Комітет навіть зараз антикорупційної політики прийняв свою заяву щодо вбивства наших військовополонених в Оленівці. Ми від фракції подали вимогу, щоб ця заява стояла на порядку денному 30 серпня в залі, тому що там ідеться не тільки засудження цього масового вбивства українських військовополонених, а вимога до Міжнародного комітету Червоного Хреста застосувати всі свої важелі, щоб відвідати місця несвободи і вимога визнати Росію країною-терористом вчергове до всіх парламентів світу щодо цього акту. І у нас, вибачте, Червоний Хрест нікуди не зайшов, ООН нікуди не зайшла. Ми вважаємо, ця заява є актуальною. Більше того, її підтримують родичі військовополонених. Тому якраз ми думали, що взагалі її правильно б розглянути на нашому засіданні, підтримати і виносити в зал.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зрозуміло. Залишаємо.

І тоді би я ще звернулася до членів комітету, от всі пункти, я впевнена, що, ну, скільки, я буквально щойно подала цей примірник, ви з ним не ознайомилися до кінця, якщо будуть якісь пропозиції… Поїздку в Харків ми врахували. Є. Але ми маємо це подати в понеділок. Якщо до понеділка будуть якісь пропозиції щодо виїзних засідань, щодо конференцій, то подавайте в робочому порядку ми їх будемо враховувати, якщо, звичайно, зараз за це проголосує комітет.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Я не бачу бажаючих виступити. Ми можемо поставити на голосування. Так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вважати такими, що втратили актуальність, законопроекти, які включені в цей перелік, окрім трьох, які були обговорені, і також затвердити орієнтовний план, але з подачею пропозицій до організації роботи комітету до понеділка. Якщо не проти комітет, можна голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У такому формулюванні ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я так розумію, що мої пропозиції включені.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми включимо, так.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко. Ірина Володимирівна!

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

І ми зараз переходимо до наступного сегменту нашої роботи – міжпарламентська співпраця. Я єдине, що хочу нагадати, що сьогодні у нас о 12-й, тобто за 25 хвилин, прийдуть наші гості, це делегації країн Балтії і Фінляндії, і тому у мене прохання: давайте якомога скоріше спробуємо пройти це питання.

І перше питання (або третє питання) порядку денного: про візит народних депутатів України Геращенко, Княжицького до міста Ольштин у період з 26 по 29 серпня 2022 року з метою участі у заході щодо майбутнього польсько-українських відносин. Ставити на голосування?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ставте на голосування, це організовує депутат польського парламенту, ви всі добре його знаєте, Павел Коваль. Там одноденна конференція, ми вже 28-го, по суті, будемо в Україні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тут є парламентський вимір, я так розумію.

Хто за те, щоб підтримати це відрядження?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко. Олено Вікторівно!

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Дякую.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Яременко.

10 – за, рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Наступне питання: про візит народного депутата України Бакунця до міста Наріль, Республіка Польща, у період 28 серпня з метою відвідання вимушених переселенців з України. Так сказано в порядку денному.

Я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бобровська. Соломія Анатоліївна!

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Яременко.

9 – за, рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, рішення прийнято.

Наступне питання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте! Перед наступним питанням, я перепрошую, там є моє прізвище, це відрядження до Копача з 6-го по 9-е.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я прошу мене звідти вилучити, бо це сесійні дні, я не зможу як співголова фракції. Я перепрошую. А за інших голосуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже шкода, бо це цікавий захід і тут, до речі, є міжпарламентський вимір, тому що один з організаторів…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я знаю, я не зможу, на жаль.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді я ставлю на голосування це питання про візит народних депутатів України Княжицького, Піпи, Устенка, Ясько, Бардіної, Драбовського до міста Карпач (Республіка Польща) у період з 5 по 9 вересня з метою участі в роботі ???? міжнародного Економічного форуму "Європа перед новими викликами". Тут, ви знаєте, питання, пов'язане з пленаркою. Треба це врахувати.

Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Утрималася.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бобровська.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін - за.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – теж за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Дякуємо, Маріє Миколаївно.

 

ІОНОВА М.М. Ви мене загубили.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  За – 8. Утримався – 1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Рішення прийнято.

Наступне питання про візит народних депутатів України Геращенко, Сюмар до міста Лісабон у період з 8 по 12 вересня 2022 року з метою участі в роботі міжнародного заходу 7-й щорічний відкритий діалог з політики під цьогорічною назвою "З чистого листка – можливості для Європи". Тобто тут євроінтеграційний аспект, я б сказав.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми просто вирішили не відпускати самого туди пана Мережка, щоб у нас, у нашого комітету було двопартійне представництво.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вважаю, що це дуже правильна ідея, рішення. Єдине, що мене зараз поки що не випускають.

Тоді ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бобровська.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  За – 9. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Дякую.

Наступне…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Колеги, наступний пункт, я хочу нагадати, що ми ж його проголосували ще минулого засідання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Васильченка?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, Геращенко. Те, що ми голосували вже Бардіна та Геращенко. Я просто додала документи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До Лісабону ми голосували.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Не Лісабон, я перепрошую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, не Лісабон. Ми вилучили, Ірино Володимирівно. Тут Геращенко сьома до Лісабону, а Іспанію ми випишемо листа вже по вам.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так. Я ж вам просто додала документ. Ми його проголосували ще минулого разу.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Документи прийшли. А Лісабон ми не голосували.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Чому? Ми ж щойно голосували його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, щойно, а раніше – ні.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Раніше – ні, а тепер у мене стоїть ось 7-й пункт Вікторія (нерозбірливо)  , а це ми голосували вже. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне питання. Про візит народної депутатки України Васильченко до міста Лондона у період з 12 по 16 вересня 2022 року з метою участі в парламентському фандрайзинговому заході для українського гуманітарного фонду.

Ставлю на голосування. Хто за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бобровська.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

Пані Васильченко, вона дуже ефективно насправді вирішує питань, проблем наших тимчасово переміщених осіб, які зараз знаходяться у Великобританії. Я підтримую. Дякую.  

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За, звичайно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін - за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  За – 8.

Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Рішення прийнято.

Наступне питання. Про візит народних депутатів України Іонушаса, Михайлюк, Павлюка до міста Відень у період з 24 вересня по 2 жовтня 2022 року з метою участі у круглому столі "Посилення ролі парламенту в управлінні та нагляді за сектором безпеки".

Але я попросив би тут трошки уточнити пані Галину Михайлюк, тому що тут ідеться про те, щоб додати представників Комітету оборони і безпеки.

Пані Галина є на зв'язку?

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, поясніть.

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Доброго дня, шановні колеги! Так, справді це є візит для двох комітетів: наш правоохоронний комітет і комітет нацбезпеки. Ми вже давно співпрацюємо з колегами з (нерозбірливо)  Візит розрахований на 6 осіб, по троє представників правоохоронного комітету – Іонушас, Павлюк та я; і з нацбезпеки народні депутати – Парубій, Костенко та Веніславський.

Це має бути не лише "круглий стіл", це має бути форум, на якому будуть присутні депутати з багатьох країн, зокрема це будуть депутати з Вірменії, Азербайджану, Грузії, Киргизстану, Молдови, Таджикистану.

Основні питання, які будуть розглядатися, будуть безпекові сфери та правоохоронної. Взагалі захід запланований з 26-о по 29-е, однак через ускладнену логістику ми закладаємо плюс 2 дні, тому що, скоріш за все, будемо їхати через Польщу, тому саме просимо відрядження оформити, дати дозвіл з 24-о по 2-е, щоб встигнути доїхати і повернутися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А додавати до тих, хто бере участь у відрядженні, представників Комітету оборони? Ні?

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Справа в тому, що я знаю, що працівники комітету оборони мали окремий лист направити. Я не в курсі щодо документообігу того комітету…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. У мене є пропозиція, колеги. Давайте ми теж так зробимо, що пані Галина розповіла весь список. Ми проголосуємо за, ще додамо тоді Парубія, і кого ви ще…

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Костенко, Парубій, Веніславський.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І будемо чекати документи, коли вони прийдуть, ми будемо це знати, що ми зробили. Давайте проголосуємо за всю делегацію з такою умовою, що вони теж подадуть документи.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування, поки є кворум. Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бобровська.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – ви пропустили. Я теж піднімала руку до того, як почалося голосування. Я б на всяк випадок, у зв'язку з тим, що делегація 6 осіб і раптом хтось не може поїхати, то я б ще з комітету нацбезпеки на всяк випадок додала Рахманіна. Він реально фаховий, і я вважаю, що це б посилило цю делегацію. Але вже розпочалися голосування, тому я просто не встигла. Може, просто коли ми додамо листа якось окремо, на всяк випадок, якщо хтось там не зможе поїхати. Це просто для підстраховки, скажімо так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

Яременко.

Шановні члени комітету, 7 – за.

У нас немає кворуму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, на жаль, кворуму немає. Тоді це питання переносимо на наступний раз.

Дякую, колеги.

О 12-й ми чекаємо на зустріч з нашими колегами.

Дякую, до побачення.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку