СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

29 червня 2022 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги! Починаємо засідання нашого комітету. Будь ласка, перед вами…

Перекличку, давайте проведемо перекличку.

 

МОСОЛОВ Ю.О. А може одразу зі схваленням порядку денного, Олександре Олександровичу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, давайте тоді, подивіться порядок денний, якщо у вас немає пропозицій або зауважень до порядку денного, то тоді можемо поставити на голосування і заодно проведемо перекличку.

 

БОГДАНОВА В.О.  Олександре Олександровичу, щойно телефонувала депутат Радіна. У нас, справа в тому, що зранку проблеми з СЕДО, і її лист начебто розписаний на вас від Голови Верховної Ради, а ми не бачимо його. І вона просить його додати до порядку денного, йдеться про її відрядження в Лугано (Швейцарія). Я скрін надіслала в чат, тому що по-іншому зараз не можу додати, оскільки проблеми технічні. Якщо депутати не заважають, то ви можете це додати з голосу, якщо заважають, то тоді будемо чекати доручення, але не встигнемо розглянути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я пропоную додати, долучити до нашого порядку денного цей лист про відрядження депутатки Радіної, Анастасії Радіної. Ніхто не проти?

Я не бачу, щоб хтось був проти.

 

_______________. Ніхто не проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді долучаємо це, включаємо в порядок денний.

І давайте тоді я ставлю на голосування порядок денний…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Можна питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. До пункту 2 у нас є пропозиції щодо складу персонального.

 

БОГДАНОВА В.О.  Немає. Богдане Васильовичу, там написано…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я почув… Спасибі, спасибі. У мене пропозиція вилучаємо пункт 2 і додаємо, підтримуємо пропозицію про прохання Радіної.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ніхто не проти, щоб вилучити пункт 2 з порядку денного? Теж я не бачу, щоб хтось був проти.

Тоді хто за те, щоб підтримати порядок денний в такому вигляді. Тобто додаємо лист про відрядження депутатки Радіної і вилучаємо пункт 2. Хто за те, щоб це підтримати, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Хоменко Олена Вікторівна.

 

ХОМЕНКО О.В. За. Хоменко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Я – за. Але …(Не чути)

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Присутній, за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   8 –  присутні. Кворум є. Дякую.

Одноголосно за порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Тоді ми переходимо до розгляду питань порядку денного.

І в нас перше питання – це проект Закону "Про ратифікацію Поправки та Другої поправки до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті" (№ 0154). І я прошу до слова представника Міністерства довкілля.

Будь ласка.

 

САФОНОВА Н.Є. Доброго дня, шановні народні депутати! Хочу представити вам проект Закону "Про ратифікацію Поправки та Другої поправки до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті", розроблений Міндовкіллям та поданий Президентом України.

Україна у 1991 році підписала конвенцію, яку ратифікувала у 1999 році. Коротко зазначу про зміст цих двох поправок.

Ратифікація Першої правки надає можливість державам-членам ООН, розташованими за межами регіону Європейської економічної комісії ООН, ставати учасниками конвенції.

Друга права розширює види діяльності, щодо яких можуть проводитись транскордонні консультації, зокрема у сфері поводження з ядерним паливом, розширення переліку установок у сфері видалення небезпечних і токсичних відходів, до переліку включено також установки для очищення стічних вод та видів діяльності з інтенсивного вирощування птиці та свиней. Друга правка також передбачає запровадження системи моніторингу та звітності про виконання конвенції.

Звісно, ратифікуючи міжнародні договори, ми маємо розуміти, що отримуємо нові зобов'язання. Але у випадку з даними правками  до Конвенції ЕСПО ми можемо бути спокійними, оскільки Закон "Про оцінку впливу на довкілля" вже містить у частині другій статті 3 ті види діяльності, які доповнюються Додатком 1 до конвенції.

Окрім того, ухвалюючи вказаний закон сприятиме підвищенню міжнародному іміджу України, оскільки покаже нашим партнерам, що ми готові крокувати в одному напрямі з міжнародним співтовариством, оскільки із 45 країн-учасниць конвенції вже приєдналося 35, ну,  до цих поправок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже дякую.  Трошки зависає чи мені здається?

 

САФОНОВА Н.Є.  Прошу підтримати законопроект.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже вам дякую.

Колеги, чи будуть якісь запитання? Чи будуть запитання або хтось бажає виступити з цього приводу? Я не бачу. Ніхто, так?

Тоді я можу ставити на голосування?

 

БАРДІНА М.О.  Є пропозиція підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Тоді я ставлю цю пропозицію. Хто за те, щоби підтримати цей законопроект, цю ратифікацію і рекомендувати Верховній Раді  прийняти  законопроект про ратифікацію 1-ї і 2-ї поправки?

Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.  Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Руденко. Пані Ольго!

 

РУДЕНКО О.С. За. Вибачте.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   8 – за, одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги, рішення прийнято. 

Дуже дякую представниці Міністерства довкілля. Дякую, до побачення.

А ми переходимо до наступного блоку питань, оскільки ми вилучили другий пункт, то переходимо до міжпарламентської співпраці і, зокрема, питання про співробітництво Верховної Ради України з робочою групою Міжпарламентською Союзу щодо ситуації в Україні, визначення координатора та погодження візиту в Україну, термін – після 10 липня 2022 року.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олександр Олександрович, до нас долучився представник МЗС пан Скуратовський, директор Департаменту міжнародних організацій. Можливо, він може прокоментувати це питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, будь ласка, будь ласка, я тоді... надамо слово представникові Міністерства закордонних справ. Будь ласка.

 

СКУРАТОВСЬКИЙ В.М. Дякую.

Доброго ранку, шановні народні депутати! Я не хотів би займати багато вашого часу рефлексіями щодо цього питання, бо делікатність його, я думаю, зрозуміла всім нам присутнім. Ми всі бачили суть документа, який запроваджує створення цієї так званої Task Force, що був прийнятий 23 березня в Індонезії на 144-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу.

Для нас як для міністерства, звичайно, ситуація є дуже делікатною з огляду на те, що ми як установа дуже навряд чи могли би надати своє, скажімо так, благословення на встановлення контактних осіб та активізацію взаємодії по війні Росія-Україна в парламентському вимірі, звичайно, ці ризики присутні.

Дивлячись на склад делегації, яку ми бачимо, що збирається приїхати до України, також мої колеги, які опікуються питаннями двосторонніх відносин, також мають певні критичні зауваження щодо дійсно проукраїнської та зрозумілої для нас і для цивілізованого світу позиції. Тому, безумовно, такий візит міг би нести певні ризики. Такими ризиками в першу чергу могли б бути сигнали, які могли б з результатами використовувати недружні сили і держава-агресор. Висновки, які могли б, незрозуміло яким чином, дійти.... члени цієї делегації і заклики, які могли б вони висувати по відношенню до української сторони, також під питанням, чи вони будуть для нас прийнятні.

З іншої сторони, якщо ми будемо вже збалансовано дивитися на цей процес, дійсно, спілкуючись з нашими партнерами, ключовими партнерами України на ниві міжнародних організацій, ми дійсно бачимо серйозну системну прогалину в підтримках з боку держав, умовно кажучи, Південного регіону. Бачачи тут у складі делегації такі, скажімо так, проблемні в площині міжнародних організацій держави, як Південна Африка, дійсно, напевно, ми мали б використовувати всі наявні можливості для того, щоб переконувати представників цих країн, доводити до них об'єктивну, реальну ситуацію щодо трагедії, яка розгортається на наших теренах через агресію Російської Федерації.

Ми зі своєї сторони з великою уважністю та обережністю ставимося до окремих представників парламентських кіл, які приїдуть сюди. Скажімо, напередодні нашої з вами цієї зустрічі мав розмову з пані послом України у Південній Африці, яка дала доволі розгорнутий політичний портрет тих представників парламентських кіл, які мають до нас приїхати. Вони всі представляють африканську партію... південно-африканську партію "Африканський національний конгрес", яка, за нашими даними, є повністю фінансованою державою-агресором.

І такі випадки, звичайно, у цих регіонах непоодинокі. Тому велика обережність до роботи за цим делікатним напрямком, це рекомендація з МЗС. Але я в свою чергу маю сказати, що ми отримали вже доручення від секретаріату Верховної Ради по підготовці відповідних документів, і МЗС сумлінно, як завжди, відпрацює ці документи і надасть документи до секретаріату Верховної Ради у встановленні терміни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Колеги, чи будуть запитання? 

 

ХОМЕНКО О.В. Так, будуть запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Колеги, добрий день! Це Олена Хоменко. Скажіть, будь ласка, у нас просто немає ніяких матеріалів стосовно цього питання. В матеріалах, наданих на засідання комітету, окрім того, що... Давайте так, давайте я просто підсумую в двох словах це питання, тому що я, якщо чесно, не зрозуміла.

У нас планується, тобто є рішення про відвідання, делегації від Міжпарламентського Союзу відвідання України, нас не влаштовує склад цієї делегації і ми вважаємо, що це може бути використано проти нас. Більше ніякої інформації, ні які країни, які члени, тобто ні профайлів цих членів у нас немає. Тобто МЗС не рекомендує приймати цю делегацію, я правильно розумію?

Просто нещодавно ми розглядали візит делегації парламентарів Сербії, яка теж, звісно, недружня до нас країна. Але, скажімо так, звісивши всі "за", зваживши всі "за" та "проти", все ж таки комітет прийняв рішення запросити, прийняти цю делегацію, тому що ми розуміємо, що нам треба працювати з усіма абсолютно країнами, і не тільки з тими, хто нас підтримую, а тими, хто вагається чи не дуже нас підтримує.

Тому незрозуміло, що саме, який ступінь цих ризиків, незрозуміло, які країни, незрозуміло, які профайли членів цієї делегації. От на базі чого ми зараз будемо  приймати рішення?

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олено Вікторівно, ми це питання вже вдруге розглядаємо, і кілька комітетів тому назад список делегації був і розглядався. У списку делегацій є представники всіх геополітичних груп Міжпарламентського Союзу: групи африканських країн, азійська група так звана, по суті, російська група, група 12 плюс, до якої належить Україна. І цей список був. Наразі це повторний розгляд. Тоді було рішення комітету співпрацювати і був напрацьований лист-відповідь Голови Верховної Ради генеральному секретарю Чунгонгу, наразі ми обговорюємо вже конкретику, конкретне питання щодо їх візиту після 10 липня в Україну і у визначеннях, хто опікуватиметься і комунікуватиме з Генсеком щодо вже конкретних результатів їх майбутнього візиту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хтось ще бажає виступити чи задати запитання?

 

ІОНОВА М.М. А я підняла руку Можна, дозвольте?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

Колеги, скажімо так, маючи досвід спілкування і будучу в делегації теж МПС, я би зараз все ж таки …(Не чути) комунікацію з країнами як Африки, так і Азії, і так само Південної Америки, тому що ми з вами розуміємо, що теж наші зусилля зараз мають бути направлені і на ці країни.  І я би все ж таки дуже рекомендувала, щоб вони відвідали в незалежності від того, розуміючи, скажімо так, їх залежність і проросійську структуру, все одно їх треба як би розбивати. І, мені здається, що візит до України він дуже багато руйнує тих, скажімо так,  закладеного отруєння російською пропагандою, коли вони от відвідують і спілкуються вже особисто. Важливе і особисте спілкування.

Я би дуже радила все ж таки, щоб ця делегація була запрошена і на рівні спікерів, Генерального секретаря це питання було вирішено. Мені здається, що це для України важливо зараз, саме отакі різні країни. Я би зараз наші зусилля так само направила як на Південну Америку, так і на Азію, так і на Африку.

Дуже дякую.

 

БОГДАНОВА В.О. Там ще Руденко.

 

ХОМЕНКО О.В. Колеги, можна ще додати? А, Руденко, я потім ще хочу додати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, пані Ольга, а потім Олена Вікторівна. Будь ласка.

 

РУДЕНКО О.С. Доброго дня, колеги, ще раз! Да, ми вже проходили на минулому засіданні візит цієї групи. Я ще раз підтримую його, незважаючи на, як вже казали, досить проросійські бекграунд деяких членів цієї місії.

Я вже розмовляла з представниками МЗС, амбасадором щодо цього візиту. І ми обговорювали попередньо програму. І що я хочу зауважити попередньо, члени цієї місії, вони не планували їхати в наші окуповані міста, куди ми возимо всіх наших гостей – тобто Бородянка, Ірпінь, той напрямок. Але я наполягала і наш секретаріат наполягав, що без цього цей візит, він беззмістовний. Не можна їхати сюди без відвідання цих місць.

Тобто ми сказали, що це таке такий обов'язковий пункт, бо в склад цієї делегації входять три спікери і віцеспікер, тобто це досить такий високий рівень делегатів. Вони хочуть зустрічатися з паном Стефанчуком, з членами МПС групи, виконкому. Я пропоную, хто буде в ті дати в Києві, запропоную всім зустрітися з ними. І якщо можливо поїхати з ними на feel trip в окуповані міста. Тобто я підтримую їх візит, але з обережністю я прошу МЗС, будь ласка, надати якомога більше інформації щодо кожного члена цієї місії і, ну, всі інформаційні матеріали, будь ласка,  прошу, щоб вони були у нас.

Заздалегідь дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олена Вікторівна, будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В.          Так, я хотіла ще б додати, тобто я підтримую повністю Ольгу. І пропозиція, мабуть, має звучати наступним чином,  що ми затверджуємо візит цієї делегації за умови відвідування раніше окупованих, зараз звільнених, міст в Київській області, в яких було скоєно військові злочини.

І плюс, я б ще рекомендувала, пані Ольго, додати до програми цієї делегації зустрічі з представниками наших органів, які задіяні у розслідуванні воєнних злочинів. От, наприклад, вчора лише ми приймали делегацію з ПАРЄ, і в програмі візити була зустріч з Венедіктовою, це по розслідуванню воєнних злочинів, була зустріч з МЗС  по спецтрибуналу і була зустріч з Мін'юстом, це стосовно там репарацій і так далі, і тому подібне.

Тобто я вважаю, що це, тим паче, як Ольга зазначила, що це високий рівень делегації, я думаю, що вони мають це бачити і вони мають це чути.  Да, я бачу, що МЗС прислав тільки що в чаті в нашому, зараз засідання. Нуу, якщо перекласти, да, то це цільова група, давайте я швиденько скажу. Да, тобто цільова група дозволить МВС використовувати свої добрі послуги для заохочення діалогу між парламентарями України та Російської Федерації, його цілі допомогти, досягти повного припинення вогню та сприяти заходам зміцнення довіри, щоб досягти довгострокового припинення бойових дій та організації гуманітарної та іншої допомоги, що потребує в перспективі. Оперативна група намагатиметься допомогти двом парламентам України та Росії, які є членами МПС, відновити мирні та стійкі відносини.

Ми все це розуміємо. Ми розуміємо, що... Так нехай, вони хочуть встановити діалог між Україною та Росією, нехай приїдуть і нехай вони побачать, чи є взагалі підстави для такого діалогу. Я вважаю, що треба впливати і треба їх запрошувати, і треба, щоб вони бачили все на власні очі і все чули.

Тому пропозиція підтримати цей візит з додаванням відвідування там, я не знаю, Бородянки, Бучі, Ірпеня, Гостомеля, цих міст і плюс додати до програми візиту зустрічі з Генеральною прокуратурою, МВС, МЗС... і да, да, я думаю, що цього достатньо.

Дякую.

 

ІОНОВА М.М. Вибачте, я... Просто остання пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Маріє Миколаївно, будь ласка, кажіть. Маріє Миколаївно, вас не чутно.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Технічна була проблема з інтернетом.

 

ІОНОВА М.М. Ні, ні,  вибачте, вибачте.

Я просто, що хотіла б порадити. Може ми, так,  знову ж таки мені здається, що це буде конструктивно і корисно, розділити,  вивчити як би кожного делегата, який буде. Дійсно, на високому рівні цей візит. І, наприклад, відвідування тих містечок, які були під окупацією, розділити. Якщо це буде логістично, я розумію, важко, але можливо, щоб вони як би не всією якби великою делегацією їхали, а там хтось поїхав у Бучу, хтось поїхав у Ірпінь, хтось поїхав там в Мотижин або поруч. Ну, тобто от розділити їх по точкам, щоб вони теж потім між собою як би дискутували те, що вони побачили.

І продовжуючи те, що сказала Олена, теж моя пропозиція, обов'язково зробити зустріч з правоохоронними органами, щоб їм дали як би фактаж і цифри.

І третє. Теж зустріч, може, в лікарнях, якщо це можливо, або щоб хтось з них відвідав у залежності от від їх резюме в лікарнях цивільних поранених, там, якщо у нас буде в Києві, або центр, там, де проживають внутрішньо переміщені особи. От подивитися такий дуже серйозний соціальний аспект, але знову ж таки враховуючи інформацію про кожного делегата.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

Я хотів, користуючись можливістю, запитати у представника МЗС. Які, власне, у делегації і в Міжпарламентського Союзу були чи є плани щодо програми візиту? І мене цікавлять в тому числі фінансові аспекти: хто організовує, хто оплачує, надає логістичну підтримку і так далі. Це за кошти делегації чи це має зробити Верховна Рада?

Дякую.

 

СКУРАТОВСЬКИЙ В.М.  Якщо дозволите, відреагую. Пане Богдане, за нашою інформацією, організаційними питаннями займається Апарат Верховної Ради, і на запит Апарату Верховної Ради ми готуємо відповідні матеріали. Враховуємо всі зауваження та пропозиції і побажання шановних народних депутатів, будемо це враховувати при підготовці …(Не чути) для вас.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Вибачте, можна я навздогін? Ми знаємо, що вони не хотіли там чи не планували відвідування звільнених з-під окупації містечок навколо Києва. А що вони хотіли? Тобто якщо в них є поставлена мета, у них вже сформоване розуміння свого інструментарію, як вони діють, які зустрічі, з ким вони хотіли, де вони хотіли побувати, що вони хотіли побачити і про що говорити?

 

СКУРАТОВСЬКИЙ В.М. Пане Богдане, шановні народні депутати, інформація про побажання і бачення візиту проходить не через МЗС, а проходить через секретаріат Верховної Ради. Тому, на жаль, у нас немає цієї інформації.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую. Тоді може у нашого секретаріату є ця інформація?

 

СКУРАТОВСЬКИЙ В.М.  Богдане Васильовичу, наразі ця інформація в процесі опрацювання Управлінням забезпечення міжпарламентських зв'язків. Тому все те, що ви уточнили, хотіли уточнити, воно в процесі погодження з секретаріатом МПС. Остаточної інформації наразі ми не маємо. Як тільки буде, ми обов'язково це...

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Колеги, запрошуйте, будь ласка, на засідання...

 

РУДЕНКО О.С. Можу і я додати, будь ласка? В мене є інформація. Можна додати? Це Ольга Руденко. Я руку піднімала.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

РУДЕНКО О.С. Дивіться, з того листа, що я бачила, значить, вони планували і просили зустріч зі спікером, з членами парламенту МПС, які входять від делегації МПС, з Президентом вони просили зустріч і з представниками, так вони сказали, civil society. Тобто з людьми, які постраждали від війни, з простими людьми, там теж був такий запрос від них. Але не field trips. Я дуже наполягала на цих field trips, тобто ми ще в процесі формування програми. І я з радістю додам силові структури наші, МЗС, Генерального прокурора в цю програму, тобто буду теж включати тоді в цю запропоновану програму з нашої сторони.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще будуть запитання до...

 

_______________. Проголосуйте тоді, бо ми кворум втрачаємо.

 

БАРДІНА М.О. Я дуже коротко. Я дуже коротко, пане голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Марина Олегівна.

 

БАРДІНА М.О. У мене питання до Ольги. Може, ми погодимо, фіналізуємо з ними програму і те, що вони підтримують field trips, і потім проголосуємо  рішення?

 

БОГДАНОВА В.О. В такому випадку ми не можемо, не зможе Апарат працювати з програмою. Це дещо інший зв'язок. Спочатку рішення комітету, потім напрацювання програми, бо Голові Верховної Ради не буде... не матиме він підстав дати доручення Апарату пропрацьовувати ці питання.

 

БАРДІНА М.О. Добре. Тоді давайте голосувати рішення за умови їхнього виїзду в поле.

 

ІОНОВА М.М. Якщо можна, розширити просто з усіма рекомендаціями і направити листа, що комітет рекомендує внести до програми те-то, те-то, щоб ми просто це зафіксували.

 

БОГДАНОВА В.О. Звичайно, звичайно. Зрозуміло.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, це вищою мірою некоректно так робити. Є способи маса, делікатні, як це зробити, не висуваючи формальних вимог. Ви просто надсилаєте делегації проект програми, де всі ці поїздки в регіони, стоїть позначка "to be conform", як і біля зустрічі з Президентом, і Головою Верховної Ради. І пізніше в процесі опрацювання програми з делегацією   делегація отримає чіткі сигнали про те, що зняття цих позначок ув'язане. Тобто ви матимете рівень зустрічі такий, який ви хочете лише в тому випадку, якщо ви підете на наші пропозиції щодо програми. Тому і це робиться, ну, кулуарно, це давайте ж, я розумію, що у нас війна, але, ну, якісь традиції і підходи дипломатичні ми все рівно не повинні відкидати.

Тому я все-таки пропоную, у нас тут, судячи по всьому, достатньо вимальовується одностайність в тому, що робити це треба обережно, розумно. Я так розумію, що нам треба ще обрати, ну, там є багато нюансів, перш за все, що сама ціль існування цієї групи взагалі повинна викликати у нас серйозні заперечення, так. Тому що вона створення з метою заохочення діалогу прямого парламентів України і Росії, на що ми, само собою, не підемо  ніколи, поки триває ця війна.

Тому, там питань багато, і я розумію, що нам треба визначити координатора. От і от про це треба поговорити. Тобто я готовий підключатися, допомагати. І я так розумію, що Оля Руденко, мабуть, у нас натурально координатором, тому що вона працює в МПС і багато що знає, пише, робить і вже вела переговори. Тобто це важлива делегація, я  теж підтримуюю Тому що дуже серйозний рівень і рівень тих країн, які в своїх регіонах ще будуть відігравати потім. У нас там слаба комунікація, що в Уругваї і в країнах навколо, що в Об'єднаних Арабських Еміратах, де у нас їдуть спікери і так далі. Тобто давайте і з тих, що, ну, ми само собою, оце ми можемо точно попередити делегацію, що жодні представники країни-агресора, а їх дві у нас –  Росія і Білорусь, не будуть допущені на територію України, навіть як вони включені до Task Force, тобто хай працюють на віддалі, якщо хочуть. Решта там, ну, немає за що переживати, тобто ми... ну, це вже дальше наша справа технічна, яким чином працювати з ними так, що вони зрозуміли, що ми хочемо, що тут відбувається і так далі, хай би які б проросійські вони не було, тобто ми використаємо це так, як нам потрібно цей візит, теж ми уміємо робити.

Тому, колеги, тобто тут, мені здається, що, ну, треба спокійно до цього підійти, без цих наших зараз надмірностей, які в нас з часами спричинені нашими технічними станами. Треба погоджуватися, але треба чітко вирішити, хто координатор, як працюємо і допомогти людині. Тому що зараз ми всі ніби "за", а потім у нас, коли треба їхати супроводжувати делегацію по Україні, виявляється, що всі у відрядженнях у красивих європейських країнах.

 

ХОМЕНКО О.В. Колеги, я хочу лише коротко додати, що ми теж готові долучитися, допомогти Ользі, якщо вона готова бути координатором. І ми з Марією також готові допомогти, да. Єдине, що  дата, дату скажіть тільки, будь ласка, хоча б приблизно.

 

РУДЕНКО О.С. Колеги, дякую за підтримку. Я з радістю прийму вашу участь і допомогу.

Я ще раз хочу додати, що є делегація МПС, є виконком МПС, але всі члени парламенту є членами МПС. Тобто ми можемо долучати будь-якого члена нашого парламенту до зустрічі з цією делегацією. Тобто welcome, рада буду бачити тих, хто хоче долучитися.

 

ІОНОВА М.М. Пані Оля, я думаю, що тут мали на увазі дівчата допомогу до організації. І, пане Богдане, ви мали на увазі…

 

РУДЕНКО О.С. Якщо хтось хоче долучитися до візиту.

 

ІОНОВА М.М.  Да-да. Пропозиції до нашого міжпарламентського, я це мала на увазі, точно не напряму їм писати. І тут я теж підтримую, що ми маємо бути дуже обережними і, знаєте, такими мудрими. Тому що ми ж розуміємо, що це такий мініпровокаційний візит. Але ми маємо, я впевнена, що ми точно вийдемо з гідністю і тільки з плюсами.

Тому дійсно, Олю, бери до допомоги тих досвідчених дипломатів, щоб ми це дуже мудро зробили. Це моя така порада. Дякую.

 

РУДЕНКО О.С. Да, я згодна, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Наскільки я зрозумів, пропозиція, яка пролунала, йдеться про те, щоби було два координатори. Тобто пані Ольга і Богдан Васильович, я так зрозумів. Щоб було два координатори, так?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ні, давайте не гратися у це. Тобто Оля цим займається, і це просто неповага буде до Олі.

Я готовий допомагати. І це моє чесне слово, що я підключусь і разом з МЗС ми спробуємо відпрацювати, і з нашим секретаріатом, це так, щоб це відбувалося грамотно. І далі я залежно, звичайно, від дати, але готовий, даю слово що, якщо я тільки буду в Києві, то я буду брати участь у супроводі цієї делегації і працювати з ними, тому що там ще дуже важливо, що говориться між зустрічами, і це, можливо, навіть більш важливо, ніж те, що на зустрічах говориться. Тобто що вони отримують, яку і скільки інформацій в період неформального спілкування і пересування по країні.

Тому готовий брати участь. Але з поваги до Олі, вона повинна бути координатором визначена одна і вона цілком справиться з цією місією.

Дякую.

 

РУДЕНКО О.С. Дякую, за довіру. Попередньо 11 липня – дата їхнього візиту. Тобто 10 ввечері уже приїжджають  і будуть тут вдень 11-го і ввечері хочуть їхати. Це попередні дати такі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можливо, представник МЗС бажає щось додати або якась рекомендація чи порада?

 

СКУРАТОВСЬКИЙ В.М. В принципі, ні. Я занотовую ваші рекомендації та ваші зауваження. Щодо визначення координатора, хотів би привернути увагу до інформації, яка є на сайті МПС, щодо того, яким чином вони трактують поняття цього координатора. Бо тут визначається координатор як focal point, який має бути визначений українською та російською стороною для того, щоб бути безпосереднім прямим контактним лицем для взаємодії між відповідними органами та учасниками процесу. Хотів привернути до цього увагу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Треба подякувати представнику МЗС за цей коментар, тому що це якраз делікатний момент. Ми цілком можемо поки що… тобто у нас координатор і керівник проекту, я впевнений, що має бути Оля Руденко. Але нам не обов'язково зараз виконувати настанову і прохання МПС щодо визначення в рамках цієї місії, бо у нас не буде ніяких прямих контактів з російським парламентом, це зрозуміло. От ми його, в принципі, не визнаємо, я хочу всім нагадати, тобто що ми не визнали легітимність обрання Державної Думи через проведення виборів на тимчасово окупованих територіях України. І це один із аргументів, який ми теж повинні дуже грамотно донести до МПС. Тобто спочатку Росії треба парламенту відкликати деякі свої рішення для того, щоб цей прямий діалог  зміг якимось чином бути проведений.

Але давайте, мені  здається, що нам тоді не треба цю особу визначать наразі, і у комунікаціях з делегацією МПС ми можемо сказати, що це питання буде розглядатися додатково за результатами їх візиту, коли ми більш чітко зрозуміємо мету, механізми і так дальше роботи цієї Task Force. Тоді ми приймемо остаточне рішення, хто це може бути, має бути і так далі.

Я би зараз тоді розглянув просто питання про те, що ми організовуємо цей візит, запрошуємо їх, ну, попереджаючи, звичайно, що ні серед супроводжуючих осіб, ні серед членів Task Force не можуть бути громадяни країни-агресора.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Дуже слушне зауваження, як на мене, Богдане Васильовичу. Ну, виходить так, що немає просто суб'єкта для цього діалогу, і тоді сама мета цієї поїздки, цієї делегації, вона втрачає будь-який сенс. Тобто може таким чином?

Дуже складне питання. Чесно кажучи, я не знаю сам, як голосувати.

Тоді я ставлю на…

 

ХОМЕНКО О.В. А чому воно втрачає сенс? Якщо ми всі ці зауваження напишемо. От представник МЗС каже, що він все уважно нотує. Ну, так ми просто відправимо листа з відповідною нашою реакцією, яка буде включати всі там наші…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Втрачає сенс для Task Force,  не для нас. Вони просто виявляють одну мету, їдуть нас дружити з росіянами, а ми таким чином робимо мету їхню – це ознайомлення з ситуацією в Україні в результаті російської агресії. От що відбудеться, якщо ми не призначимо focal points, але приймемо їх так, як ми хочемо прийняти, от і все. То ми нав'язуємо їм свої правила гри.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зрозуміло.

 

ХОМЕНКО О.В. Да. Но ми може їм відповімо… ми їм можемо відповісти, а вони приймуть відповідне там рішення, якщо там вони дуже хочуть приїхати з такими…  з такою інформацією від нас, то вони приїдуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, тоді я ставлю на  голосування це питання у наступному формулюванні. Як я зрозумів, ви відкоригуєте і поправите мене, якщо я не правий.

Тобто підтримати цю поїздку з тими зауваженнями, які ми запропонували, так, відповідно їхнього графіку. І додати ще, щоб координатором була пані Ольга Руденко. Так, в такому вигляді можна ставити?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Координатор поїздки в Україну, але не цей, не контактна особа в рамках Task Force, як вони це уявляють.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я ставлю в такому формулюванні...

 

_______________. Да, і з відвідуванням, з відвідуванням…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте про відвідування, ми між собою маємо повний консенсус, нам це не треба заносити ні в яке рішення, ми це проведемо тихо, без...

 

ІОНОВА М.М. І, пане Олександре, там же не буде цієї назви, з якою вони їдуть, правильно, в наших листах? Ми ж її ніде не повторюємо. 

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  А чому, які проблеми? Хай вона називається як хоче, головне, що вони будуть робити.

 

ІОНОВА М.М. Вони інформаційно це використають. Я би просто уникала тієї назви.

 

_______________. Я підтримую Марію.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.   (Не чути)

 

ІОНОВА М.М.  По можливості, тут знову ж таки поради МЗС, я би уникала тему візиту максимально, просто не зазначала, щоб не потрапити теж в пастку інформаційну. Просто застерігаючи…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Так, уважно просто лист написати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ставлю на голосування тоді. Так, дуже складне питання.

Хто за те, щоб підтримати з відповідними зауваженнями і застереженнями, які були зроблені?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не знаю, як голосувати, чесно. Я, мабуть, утримався. Я – утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Я  братиму участь у візиті, але зараз утримаюсь.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова. Пані Марія!

 

ІОНОВА М.М. Да-да, вибачте, мікрофон виключила. Колеги, ви ставите у незручне становище, дуже цікаве. О'кей, я – за.

 

_______________. Так сказали ж із зауваженнями приймати. 

 

ІОНОВА М.М. Із зауваженнями, за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ха, от хто в незручному становищі, так це я.   Пане голово, я спробую ваші сумніви розвіяти роботою. Я думаю, що дипломатія в даному випадку повинна мати шанс. Не дипломатія зв'язків з Росією, а дипломатія зв'язків з іншим світом. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую. 3 – утрималось, 5 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Я в таких випадках завжди кажу: демократія перемогла і здоровий глузд теж заодне. Дякую, колеги. Дуже цікаве питання. Ви знаєте, я вам чесно скажу, я досі не знаю, як би я проголосував.

Тоді ми можемо переходити до наступного питання. Візити, так, чи ні, відрядження. Наступне питання: про візит народного депутата України Лаби до Румунії у період з 24-го по 28-е червня 2022 року з метою проведення зустрічі з представниками органів державної влади, а також щодо отримання гуманітарної допомоги.

Чи є пан Лаба на зв'язку з нами?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Під'єднувався, але наразі я не спостерігаю його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, колеги, хтось бажає виступити?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я бажаю. Медичні протипоказання –  розглядати ці питання на засіданні комітету. Тому я делегую свій голос вам, пане голово. Будь ласка, розпоряджайтесь ним мудро, як ви завжди це робите.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію вас, Богдан Васильович. Дякую вам дуже.

Колеги, тоді я можу поставити на голосування. Хотів би тільки додати, ви знаєте, ми настільки заплуталися в цих відрядженнях, ми маємо колись врешті-решт все-таки напрацювати якийсь алгоритм.

Наприклад, просто таке питання: ми знаємо, коли може бути пленарне засідання Ради і є декілька листів про відрядження, які якраз перетинаються з цією датою. Я розумію, коли людина не знає про це, так, і планує відрядження, ми голосуємо. Але коли людина вже знає, що буде в цей день пленарне засідання і все одно подає лист, отут може виникати проблема. Тобто рано чи пізно нам треба буде якось напрацювати відповідний алгоритм, як поводитись в таких ситуаціях.

Ну, а наразі я ставлю на голосування це питання. Хто за те, щоб підтримати дане відрядження?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  8, рішення прийнято. Я так розумію, що Богдан Васильович делегував… Один не голосував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Тоді переходимо до наступного, власне, про те, що я й казав, наступне питання. Про візит народних депутатів України Качури, Васильченко, Піпи, Шинкаренка до міста Бухарест (Румунія) у період з 5 по 19 липня 2022 року з метою участі у парламентському форумі з питань розвідки та безпеки "Війна в Україні. Зміна карти глобальної безпеки".

Чи є хтось із членів цієї делегації?

 

БОГДАНОВА В.О.  Олександр Олександрович, щойно надійшов лист із запрошенням, саме туди ж Леся Василенко проситься. То прошу її додати. Лист і запрошення – все є в СЕДО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так давайте тоді додамо.

У мене, чесно кажучи, одразу виникає питання, а чому такий довгий період – з 5 по 19 липня? Тобто  12 днів буде тривати форум? Може хтось пояснить?

 

ЖУПАНИН А.В. Олександре, вибачте. Це Андрій Жупанин. Я просив би уточнити, Леся Василенко в цю делегацію? Тому що Лесю ми в свою в Берлін. Може там щось переплутали?

 

БОГДАНОВА В.О.  Вибачте, зараз перевіримо. Хвилину.

 

ЖУПАНИН А.В. Це наступне питання по Берліну.

 

БОГДАНОВА В.О. Так, все вірно. Леся Василенко в Берлін.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дякую, що наш колега звернув на це увагу також.

Тоді, колеги, є хтось присутній на зв’язку із членів цієї делегації на конференцію у Бухаресті, щоб ми могли задати запитання якісь? Ні? Немає нікого?

Тоді хтось із членів комітету, може, бажає виступити по цьому питанню? Ну, у мене залишається питання стосовно…

 

ХОМЕНКО О.В. Якщо можна, я візьму слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Так, у мене таке ж саме питання, тобто чому така тривала… таке тривале відрядження? Я теж отримувала запрошення на цей івент, і наскільки я пам'ятаю, то там дня три, не більше.

Якщо народний депутат планує перебувати там з якихось інших причин, особистих обставин довше, то зазвичай тактика така, що на ту частину, де це не стосується безпосередньо роботи, відрядження, береться відпустка  за свій рахунок.

Тому така пропозиція. Я навіть можу зараз подивитися конкретно дати цього форуму і запропоную все ж таки погодити відрядження на період…

 

БОГДАНОВА В.О.  Дозвольте, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Олена Вікторівна, технічно була помилка у порядку денному. У листі пана Качури вказані дати 5-9 липня.

 

ХОМЕНКО О.В. А, я дуже дякую. А він проходить з 7-го по 8-е, тобто два дні. Я зараз подивилася.

Ну, о'кей, все, тоді питання знято. Це технічна помилка. Тоді, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

Тоді я можу ставити на голосування. На щастя, ми з'ясували, в чому причина. Тоді ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати цю поїздку…

 

МОСОЛОВ Ю.О.  З 5-го по 9 липня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З 5-го по 9-е.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  7 – за, 1 –  не голосував. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, наступне питання про візит народних депутатів України Припутня, Ніколаєнка, Тарути, Єфімова до міста Сеул (Республіка Корея) в період  з 4 по 8 липня 2022 року з метою поглиблення міжпарламентської співпраці між Україною та Республікою Корея та реалізацією домовленостей, досягнутих під час візиту в Україну парламентської делегації Національної асамблеї Республіки Корея.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олександр Олександрович, народний депутат Припутень присутній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тоді ми, можливо, надамо слово нашому колезі, будь ласка, декілька слів.

 

ПРИПУТЕНЬ Д.С. Доброго дня! Мене чути?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день! Так, чутно.

 

ПРИПУТЕНЬ Д.С. Декілька слів стосовно візиту, так, запрошення, яке надійшло на Верховну Раду. Я є співголова міжпарламентської групи дружби з Південною Кореєю. Всім відомо… не знаю, кому відомо, що в травні місяці змінилась політична еліта, до влади прийшов представник "Сила народу" пан Юн,  і в них у травні місяці пройшли місцеві вибори, де партія "Сила народу" обрала більшість в містах, тобто з 17 великих міст  в 12 вони обрали своїх представників.

Всім відома економічна ситуація у Південній Кореї. Тобто делегація хоче поглибити наші стосунки, по-перше. По-друге, відвідати великі міста стосовно відбудови нашої країни, санкційна політика і, саме головне, це військова допомога. Ну, так декілька слів, якщо якісь питання, готовий відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, чи будуть запитання до нашого колеги? Немає. Я не бачу. Тоді ми можемо поставити на голосування цю поїздку, це відрядження.

Хто за те, щоб її підтримати?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна. Пані Марина!

Хоменко. Хоменко! Олена Вікторівна!

Ананченко.

 

ХОМЕНКО О.В. Секунду. А скажіть, будь ласка, а там же ж покриття самостійно, правильно я розумію?

 

ПРИПУТЕНЬ Д.С. Да, за власний рахунок.

 

ХОМЕНКО О.В. Добре.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Олена Вікторівна, ви – за?

 

ХОМЕНКО О.В. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую.

Бардіна Марина Олегівна.

Йдемо далі. Ананченко.

Іонова.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Ананченко – за.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За. Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую.

7 – за, 1 – не голосував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.  Рішення прийнято.

 

ПРИПУТЕНЬ Д.С. Дуже дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До побачення.

Переходимо до наступного питання.

 

ХОМЕНКО О.В. Колеги, можна на секундочку. Це не стосується порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Просто хочемо прокоментувати. Ось бачите, це об'єкт в Харкові.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С.  Черговий воєнний злочин, колеги. Тут дуже багато видів спорту було, неймовірні збитки нанесені. Колектив прямо зараз це все… Це викладачі, це професура, це все відомі люди зі світу спорту. Вони розбирають завали.

 

ХОМЕНКО О.В.  От саме це і треба бачити нашій делегації, яку ми пропонуємо приймати у себе, …(Не чути)  такі речі.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, це надзвичайно важливо. І я хотів лише додати, що ми розглядаємо можливість виїзного засідання і в тому числі у Харків.  Це, до речі, була пропозиція Богдана Васильовича. І, може, варто поїхати разом, і  зробити таке виїзне засідання?

Я знаю, що Марія Сергіївна, вона нас запрошує.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Шановні колеги, я вам буду мегавдячна. Ви не уявляєте, що це для людей. Подивіться, будь ласка. … (Не чути)

 

______________.  Почекай, тебе не чути!

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С.  Дуже вдячні. Харків. Якщо ми тут знаходимося, і харків'яни тут знаходяться, тут можуть знаходитися і інші… і різні народні депутати. Це було би просто чудово.

Тут… Ну  Буча, Ірпінь, звісно, велика кількість воєнних злочинів, порушень Женевських конвенцій тощо. Але Харків,  це просто серце розривається, чесно вам кажу. Це було б чудово, ми би в бункері засіли прекрасно і провели б чудове засідання. Точно безпеку ми забезпечимо і вийдемо на воєнні… на точки воєнних злочинів, я про цей прекрасний комплекс, в якому виховували олімпійці українські.

Так, дякую, ми їжу пішли роздавати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую і бажаю всього найкращого колегам, які знаходяться у Харкові.

Тоді, колеги, ми можемо переходити до наступного питання порядку денного про візит народних депутатів України Жупанина, Совсун.

 

БОГДАНОВА В.О. І Василенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І Василенко. Дякую.

 

БАРДІНА М.О. А Чернєв ще в нашій програмі є.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Да, і ще Чернєв. Тобто Жупанин, Совсун, Чернєв і Василенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чернєв, Василенко. У період з 6 по 10 липня 2022 року з метою проведення зустрічі членами німецького парламенту та обговорення питання необхідності посилення допомоги Україні в умовах російської агресії, питання військової допомоги, санкцій, гуманітарної підтримки та плану відбудови України.

Хтось є присутній на зв'язку з цих…

 

ХОМЕНКО О.В. У мене лише питання. Тільки що секретаріат повідомив, що Леся, вона хотіла додатися до цього безпекового форуму, Intelligence Security Forum. А виходить, що поїздка в Німеччину вона співпадає з цим форумом…

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ні-ні, ми ж  уточнили, що до Берліна, Леся Василенко до Берліна. Не в Румунію.

 

ХОМЕНКО О.В. Зрозуміло.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

  

_______________. Декілька слів скажіть ще.

 

ЖУПАНИН А.В. Да, дивіться, колеги, радий всіх бачити, бути.

По-друге, ми цю поїздку вже один раз скасували через засідання, які були минулого тижня. Нас запрошували... Це запрошує німецький фонд, здається, Бройля чи Брауля. У мне є запрошення, ми надсилали разом з відрядженням. Вони оплачують поїздку, вони дуже налаштовані на те, щоб нас там показати в максимальній кількості депутатів з тим, щоб ми проводили серед них інформаційно-роз'яснювальну роботу стосовно позиції Німеччини у війні і щоби Україна хотіла, щоб вони змінили в цьому. Дуже просять приїхати, кажуть, що є масивна недокомунікація начебто з німецькими депутатами.

Ми, коли другу поїздку планували, то орієнтувалися з того, що засідання будуть парламенту 10-11 числа, тому в запрошенні сказано з 6 по 10. Однак у нас помінялося, тепер кажуть, що може бути засідання 9-10 або 8-9, але вже багато чого зроблено в організації, зустрічі вже домовлені з великою кількістю депутатів. Тому буду дуже просити вашої згоди на наше відрядження.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи будуть запитання?

 

ІОНОВА М.М. Ні-ні, це фонд Бьолля, і це дуже важливо, працювати з Партією "Зелених". Але прохання просто врахувати, щоб зустрітися і з іншими ...(Не чути) Бундестагу.

 

ЖУПАНИН А.В. …запити на депутатів, щоби зустрітися не тільки із "Зеленими", бо знаємо, що вони нас підтримують, щоб і зустрітися  з критиками, з тими, хто нас не сильно любить. 

 

ІОНОВА М.М.  Все. Дякую.

 

ЧЄРНЄВ Є.В. Можна додати? Я дуже швидко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЧЄРНЄВ Є.В. В принципі, у нас погоджені вже там зустрічі із соціал-демократами. Тобто ми якраз не про "Зелених", а більше про тих, у кого є питання. І питання насправді бувають дуже банальні і дуже незрозумілі. Наприклад, ми, коли зустрічалися з німецькою делегацією в рамках Парламентської асамблеї НАТО, вони питали, а навіщо вам важке озброєння, якщо ви справлялися з джевелінами під Києвом. І ти на пальцях просто пояснюєш, навіщо нам зараз важке озброєння. І це потрібно.... Тобто ми стикалися, я стикнувся особисто з цим, що вони не розуміють взагалі, що відбувається в Україні. І перша за все, звісно, що і правляча партія, і також з ними буде в нас зустріч з декількома депутатами з цієї правлячої партії.

Дякую. Тому прошу проголосувати, підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, якщо немає запитань ще або бажаючих виступити, то тоді я ставлю на голосування.

Хто за те, щоб підтримати це відрядження?

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

І дякую, колеги, що долучилися до комітету, щоб розповісти про поїздку. Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

Олександр Олександрович, у нас втрачений кворум. Не вистачає однієї людини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, зараз спробую написати в чат.

 

БАРДІНА М.О. Це Олена Вікторівна сьогодні пана Юраша не проконтролювала. Олена Вікторівна.

 

ХОМЕНКО О.В. Так, я думаю, що це таке неблагодарное, чи як це українською мовою, заняття.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шановні члени комітету, чи можливо трохи зачекати?  Михайло Олегович Ананченко зараз підключається.

Ананченко. Михайло Олегович!

 

АНАНЧЕНКО М.О. По відрядженню?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Да, по відрядженню до Берліна.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Ананченко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую.

7 – за, 1 – не голосував.

Два питання ще буквально залишилося.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Це три питання. Ще питання Радіної. Колеги, будь ласка, залишайтесь на зв'язку.

 

 БОГДАНОВА В.О. З нею – два, Сан Санич. Совсун – Страсбург і Радіна. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, а про Лабу… (Не чути) 

Давайте тоді розглянемо наступне питання про візит народної депутатки України Совсун до Страсбурга (Франція) у період з 4 по 7 липня 2022 з метою участі в пленарній сесії Європейського парламенту та проведення зустрічі з депутатами Європарламенту.

Запитання чи хтось бажає висловитися? Я не бачу. Тоді ставимо на голосування.

 

ХОМЕНКО О.В. То може основна мета, чи вона викладена була в заяві?

 

БОГДАНОВА В.О.  У нас в СЕДО всі листи є, Олено Вікторівно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, колеги, ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За. Хоменко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО  М.О. Ананченко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 7 – за, 1 – не голосував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято.  

Наступне питання про візит народного депутата України Лаби в період 4 липня, на День незалежності Сполучених Штатів, в рамках гуманітарної місії. Пан Лаба присутній, на зв'язку з нами, чи ні?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Був, але вже вийшов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо немає бажаючих виступити, то тоді я ставлю на голосування.

Хто за те, щоб підтримати це відрядження?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За. 

 

БОГДАНОВА В.О. Давайте зараз з Радіною розберемося. Ми пишемо Лабі, тому що у нього два листа, два відрядження, ми не можемо розібратися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Давайте тоді переходимо до розгляду наступного питання, це про поїздку Анастасії Радіної. Вона щойно надіслала необхідні матеріали і запрошення в тому числі. Будь ласка, подивіться, колеги. В чаті, будь ласка, подивіться.

Колеги, хтось бажає виступити з питання? Я не бачу.

 

ІОНОВА М.М. Я хотіла б просто запитати, пане голово. Скажіть, будь ласка, у нас хто комунікує щодо цієї поїздки це посольство, просто щоб розуміти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я чесно вам скажу, я не знаю, але ми можемо запитати, можливо, помічниця пані Радіної може бути на зв'язку, можливо, вона пояснить.

 

ІОНОВА М.М. Ні, ні, від парламенту, це ж делегація від парламенту. Тобто  це міжпарламентські наші спілкуються з посольством?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У мене нема відповіді на це запитання, на превеликий жаль.

 

ІОНОВА М.М. Знову ж таки абсолютно не говорячи про прізвища, але, колеги, вже 25 людей, 21 з них зі "слуг народу", зараз це буде вже 26.

Просто, коли лист пана посла був про 12. Просто візьміть, будь ласка, до уваги, знову ж таки, це не до прізвища.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не знаю, така популярність, люди мають право на це. Ми не можемо позбавляти їх права.

Так, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Тобто у нас з посольством ніхто не комунікує? Хто у нас відповідає за цю поїздку від парламенту? Міжпарламентські? Чи кожен окремо їде?

 

ХОМЕНКО О.В. Колеги, можна сказати. Дивіться, запрошення пані Радіної  це не від посольства, це на запрошення антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні. Це, по-перше.

По-друге, очікуваний результат відрядження, поставлення, досягнення, здійснення антикорупційної реформи, напрацювань щодо забезпечення прозорості та доброчесності і так далі, і інше. Насправді і те, що ми нещодавно проголосували за антикорупційну стратегію, і це запрошення від цієї ініціативи,  тут посольство, я думаю, що ми не маємо ставити під сумнів те, що наші досягнення і ініціативи треба доносити, комунікувати і ...

 

ІОНОВА М.М.  Я не проти, я просто запитала, хто... я ж не проти, я просто питаю, хто тримає від Верховної Ради зв'язок з швейцарською стороною щодо як би цієї важливої конференції?

 

БОГДАНОВА В.О. Марія Миколаївна, це питання поза компетенцією секретаріату і комітету. Але, зважаючи на те, що їде Голова Верховної Ради, то, безперечно, Управління забезпечення міжпарламентських зв'язків буде це робити.

 

ІОНОВА М.М. Міжпарламентських. О'кей. Добре. Тобто і вони координують візит делегації від Верховної Ради, правильно?

 

БОГДАНОВА В.О.  Я знаю тільки про візит Голови Верховної Ради, який координується. Як їдуть депутати – загальним планом чи кожен сам по собі, відповісти на це не можу, тому що це поза нашою компетенцією.

 

ІОНОВА М.М.  Ні, я просто питаю, тому що був лист посла. Тобто…

 

БОГДАНОВА В.О.  Ну, в будь-якому разі, навіть якщо лист посла, ми своє висловили. Ми висловлюємо свою позицію, а далі лист вже йде по апарату, його долю я не можу вам розказати. Ну, знаю, що управління, безперечно, буде готувати для всіх розпорядження, але чи загально якось скоординує всіх цих 25, як ви назвали, депутатів, не можу вам сказати.

 

ІОНОВА М.М. Ні-ні, просто хай це буде 12, по іншим напрямкам. Я маю на увазі, …(Не чути) Мені здається, що було б важливо показати, що Голова парламенту разом з делегацією, щоб не були окремо.

Ну, добре, о'кей, я зрозуміла. Добре, дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, ще будуть запитання?

Тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати це відрядження?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую.

7 – за, 1 – не голосував.

 

ЛАБА М.М. Всім доброго дня! Народний депутат Лаба Михайло. Якщо є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Радий вас вітати.

До речі, переходимо до  наступного останнього питання порядку денного – це ваше питання: поїздка на 4 липня в Румунію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, скажіть декілька слів.

 

ЛАБА М.М.  Доброго дня ще раз. Шановні колеги, чи ви знаєте, Закарпаття з чотирма сусідами країн Євросоюзу дружить, співпрацює. І ось я так подивився, що мало співпраці з румунськими громадами, то нам з паном Флоріном, консулом Румунії в Україні, який в Закарпатті розташоване в селищі Солотвино, є уже напрацьовані матеріали як поєднати наші громади, позаключати договори співпраці, і тим не менше вже є результати наданих гуманітарних вантажів, це і на Миколаївщину вони пішли, частково на Суми.

Отже, 4 липня ми зустрічаємося в місті Сату-Маре, зустрічі з громадськими організаціями і, скажімо так, із представником ОТГ асоціації, які на рівні того краю біля Сату-Маре, які хочуть заключати договори з нашими ОТГ в Закарпатській області поки що, але ми будемо ретранслювати подальшу роботу і по Україні, вже скажімо так.

Тому є певні напрацювання, є запрошення, це наш третій візит. Він приносить плоди. Ми надіємося і надалі розвивати нашу дружбу цього регіону – Закарпаття України і румунської сторони.

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Олександр Олександрович, вас не чутно, увімкніть мікрофон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.  Вибачте, це я виключаю мікрофон завжди.

Колеги, ви почули, так. І, будь ласка, якщо… я не бачу, щоб були запитання або бажаючі висловитись.

 

БОГДАНОВА В.О. Я вибачаюсь, у нас є два листи: один лист 24, 28 червня, другий лист 4 липня. І я не розумію по датах – це буде два відрядження в одне й те саме місце з інтервалом в 4 дні?

 

ЛАБА М.М. 24-го ми здійснили наш візит. 28-го був перекладений на 4-е.

 

БОГДАНОВА В.О.  Два листи. Все, зрозуміло.

 

ЛАБА М.М. За 24-е звіт підготовлений, моя помічниця його направить.

 

БОГДАНОВА В.О.  Дякую.

Олександр Олександрович, голосуємо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати це відрядження?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Дякую. 7 – за, 1 – не голосував.

 

ЛАБА М.М.  Колеги, велике спасибі. Все для перемоги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Колеги, ми вичерпали, так.

 

БОГДАНОВА В.О. Поярок денний вичерпаний, можна завершувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ми вичерпали порядок денний з вами і ми можемо завершити наше засідання. Дуже вам дякую і до побачення.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку