Протокол засідання Комітету №200

10 червня 2024, 11:43

          

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua


 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 200

 

  5    червня  2024  року

 

В режимі відеоконференції о 9:30

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О. (з 9 год. 38  хв), Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М.  (з 9 год. 34  хв), Геращенко І.В, Іонова  М.М. (з 9 год. 39  хв), Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С. (з 9 год.36  хв), Шараськін А.А. (з 9 год. 38  хв), Юраш  С.А., Яременко  Б.В.,  Ясько Є.О. (з 9 год. 48  хв).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей на підтримку Глобального саміту миру (р. № 11320, Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

2.               Про перегляд попереднього рішення Комітету від 29 травня 2024 року щодо проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про дипломатичну службу" щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби".

Кулеба Дмитро Іванович – Міністр закордонних справ України;

Баньков Олександр Сергійович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України;

Камарчук Володимир Васильович – начальник Юридичного управління Міністерства закордонних справ України.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Бардіна М.О., Пушкаренко А.М., Іонова М.М., Руденко О.С., Шараськін А.А., та Ясько  Є.О, не підключились.

 

 

1.               СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей на підтримку Глобального саміту миру (р. № 11320, Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Копиленко О.Л.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей на підтримку Глобального саміту миру» (реєстр. № 11320 від 04.06.2024) до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти його за основу і в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Бардіна М.О., Іонова М.М., Руденко О.С., Шараськін А.А., та Ясько  Є.О, не підключились.

 

 

2.               СЛУХАЛИ: Про перегляд попереднього рішення Комітету від 29 травня 2024 року щодо проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про дипломатичну службу" щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби".

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Кулеба Д.І., Немиря Г.М., Копиленко О.Л., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Відповідно до частини п’ятої ст. 44 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» ухвалили підтримати перегляд попереднього рішення Комітету від 29 травня 2024 року щодо проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про дипломатичну службу" щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби".

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -1.  

На момент голосування Іонова М.М. та Ясько  Є.О, не підключились.

 

 

3.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про дипломатичну службу" щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби. (р. № 10370, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Кулеба Д.І., Іонова М.М., Геращенко І.В., Герасимов А.В., Пушкаренко А.М., Яременко Б.В., Бардіна М.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу» щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби» (реєстр. № 10370 від 22.12.2023) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням такої пропозиції до законопроекту:

у частині першій статті 7:

пункт 15 викласти в такій редакції:

«15) сприяння державним органам у частині здійснення ними зовнішніх зносин, дотримання міжнародних зобов'язань України, надання їм відповідної методичної, консультаційної та інформаційної допомоги; внесення центральним органам виконавчої влади в разі порушення єдності зовнішньополітичного курсу держави, невиконання або неналежного виконання міжнародних зобов'язань України, обов'язкових для розгляду подань про усунення порушень та внесення в разі потреби пропозицій Президентові України або Кабінету Міністрів України щодо вжиття необхідних заходів».

2) Зважаючи на необхідність комплексного доопрацювання проекту Закону й узгодження окремих його положень з іншими положеннями законодавства Комітет, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, також ухвалив рішення врахувати при підготовці законопроекту до другого читання пропозиції і поправки щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту (зокрема щодо закріплення відповідної термінології, встановлення повноважень органів державної влади, уточнення особливостей проходження дипломатичної служби, тощо), і звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією оголосити про це під час розгляду даного законопроекту на пленарному засіданні.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» -0;

«утримався» -1.

На момент голосування втрачено зв’язок з Геращенко І.В., Юрашем С.А.

 

 

 

Голова Комітету                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                  А.ШАРАСЬКІН