Протокол засідання Комітету №198

24 травня 2024, 11:41

    

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 198

 

  20    травня  2024  року

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко А.М., Геращенко І.В. (з 11 год. 06  хв) Іонова  М.М.  (з 11 год. 08  хв), Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш  С.А. (з 11 год. 06  хв), Яременко  Б.В.,  Ясько Є.О. (з 11 год. 09  хв).

 

Відсутні: Немиря Г.М. (відрядження).

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо тимчасового призупинення вчинення консульських дій закордонними дипломатичними установами за заявами окремих категорій громадян України.

Кулеба Дмитро Іванович – Міністр закордонних справ України.

2. Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Республіки Албанія про здійснення оплачуваної діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ. (р. № 0257, КМУ).

Перебийніс Євген Петрович – заступник Міністра закордонних України.

3. Про необхідність закріплення у нормативно-правових актах України про надання згоди на обов'язковість міжнародних договорів особливостей їх застосування на тимчасово окупованій російською федерацією території України до повного відновлення контролю України за державним кордоном України та конституційного ладу на відповідних територіях України.

Шендріков Євген Олександрович – начальник відділу міжнародних договорів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України;

Сідловська Людмила Євгенівна – заступник директора департаменту міжнародного права — начальник управління правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України;

Тарчинський Володимир Володимирович – генеральний директор Директорату у справах тимчасово окупованих територій і деокупованих територій Мінреінтеграції;

Куценко Роман Павлович – директор Департаменту з питань міжнародного співробітництва Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0; 

На момент голосування Геращенко І.В., Іонова М.М., Юраш С.А., Ясько  Є.О, не підключились.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо тимчасового призупинення вчинення консульських дій закордонними дипломатичними установами за заявами окремих категорій громадян України.

Виступили: Мережко О.О., Кулеба Д.І., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Ясько Є.О., Іонова М.М., Пушкаренко А.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України Д. Кулеби щодо тимчасового призупинення вчинення консульських дій закордонними дипломатичними установ за заявами окремих категорій громадян України взяти до відома.

 

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Республіки Албанія про здійснення оплачуваної діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ. (р. № 0257, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Перебийніс Є.П.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Республіки Албанія про здійснення оплачуваної діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування втрачено зв’язок з Копиленком О.Л. та Іоновою  М.М.

 

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про необхідність закріплення у нормативно-правових актах України про надання згоди на обов'язковість міжнародних договорів особливостей їх застосування на тимчасово окупованій російською федерацією території України до повного відновлення контролю України за державним кордоном України та конституційного ладу на відповідних територіях України.

Виступили: Мережко О.О., Шендріков Є.О., Сідловська Л.Є., Тарчинський В.В., Куценко Р.П., Василенко О.І.

 

В ході обговорення порушеного питання за участі представників Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Секретаріату Кабінету Міністрів України члени Комітету наголосили на важливості та необхідності визначення на законодавчому рівні територій на які розповсюджується дія міжнародного договору та на яких гарантується належне виконання його положень з метою забезпечення іміджу України на міжнародній арені як надійного партнера.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Кабінету Міністрів України звернутися та  рекомендувати дати доручення центральним органам виконавчої влади:

-         вжити заходів щодо унеможливлення внесення законопроектів про надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів без якісного опрацювання питань щодо висловлення відповідних заяв та застережень, зокрема, про особливості територіального застосування, чи звуження застосування таких міжнародних договорів із врахуванням реалій сьогодення;

-         опрацювати вже внесені до Верховної Ради України законопроекти про надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів на предмет необхідності доповнення таких законопроектів відповідними заявами та застереженнями, про що оперативно інформувати Комітет;

-         провести аудит чинних міжнародних договорів з метою інформування депозитаріїв (інших Договірних Сторін) про неможливість їх застосування на тимчасово окупованій російською федерацією території України до повного відновлення контролю України за державним кордоном України та конституційного ладу на відповідних територіях України.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування втрачено зв’язок з Копиленком О.Л. та Юрашем  С.А.

 

 

Голова Комітету                                                               О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                           А.ШАРАСЬКІН