Голова Комітету Олександр Мережко та член Комітету Ольга Руденко у складі делегації Верховної Ради України на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнко беруть участь у роботі 146-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (МПС), яка триватиме з 11 по 15 березня у Бахрейні

13 березня 2023, 12:50

Насиченою програмою перебування Української парламентської делегації в Бахрейні, передбачені двосторонні зустрічі з делегаціями з усіх п’яти континентів. Українська делегація бере активну участь у роботі 146-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (МПС), а саме –  у виступах під час засідань органів МПС та підготовці проектів резолюцій з метою просування інтересів України.

Так в рамках Постійного комітету МПС зі сталого розвитку Голова Комітету Олександр Мережко навів факти, які свідчать про знищення державою-терористом українських лісів, що є елементом злочину екоциду та частиною геноцидної політики росії. За результатами обговорення на пропозицію Української делегації в текст проекту резолюції щодо зусиль парламентів у захисті лісів та декорбонізації, були погоджені поправки, в яких визнається факт російської агресивної війни проти України та вчинення екоциду.

          За інформацію Голови Комітету, в якості теми для прийняття термінової резолюції МПС було обрано тему гуманітарних криз у ряді держав, у тому числі в Україні в результаті російської агресивної війни проти України.

          Голова Комітету Олександр Мережко та член Комітету Ольга Руденко взяли участь у зустрічі з Президентом Міжпарламентського Союзу Дуарте Пашеку під час якої було обговорено питання підтримки України.

          Під час численних двосторонніх зустрічей з представниками парламентів Алжирської Народної Демократичної Республіки, Республіки Ґамбія, Республіки Замбія, Республіки Індонезія, Канади, Нової Зеландії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Південно-Африканської Республіки, Республіки Сенегал, Руандійської Республіки, Об’єднаної Республіки Танзанія, Республіки Чилі народні депутати України інформували про актуальну ситуацію в Україні та обговорили з колегами важливі питання для України та світу загалом - ракетні обстріли українських міст і наслідки, відповідальність за скоєні злочини та зупинення агресора, подальшого розвитку двосторонніх відносин. Зокрема з делегацією Мальти було обговорено питання розвитку міжпарламентського діалогу та створення групи дружби.

Попереду важливі дні роботи Асамблеї, дебати та схвалення резолюцій, а також численні двосторонні зустрічі з парламентарями різних держав на майданчику МПС та супутніх заходів.

Довідково. Міжпарламентський Союз (Inter-Parliamentary Union, IPU) є глобальною організацією національних парламентів. Заснована більше 133 років тому, як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма націями.

Сьогодні до МПС входять 178 національних парламентів і 14 регіональних парламентських органів. Він сприяє розвитку демократії та допомагає парламентам стати сильнішими, молодшими, гендерно збалансованими та більш представницькими.

Очікується, що під час 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні сотні парламентаріїв із усього світу візьмуть участь в обговоренні теми «Сприяння мирному співіснуванню та інклюзивним суспільствам: боротьба з нетерпимістю».