26 липня 2022 року у режимі відеоконференції відбулася зустріч членів Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва з Комітетом у закордонних справах Парламенту Швеції

26 липня 2022, 16:38

26 липня 2022 року у режимі відеоконференції відбулася зустріч членів Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва з Комітетом у закордонних справах Парламенту Швеції. Від Парламенту України у зазначеному заході взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, секретар Комітету Соломія Бобровська, голова підкомітету з питань зовнішньоекономічних зв'язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олена Хоменко та член Комітету Богдан Яременко.

 

Під час зустрічі сторони обговорили низку важливих питань, а саме поінформували своїх шведських колег про актуальну безпекову та гуманітарну ситуацію в Україні, обговорили надання військово-технічної допомоги Україні та підтримку у протистоянні збройній агресії рф.

 

Зокрема, українська сторона поінформувала своїх шведських колег про значну кількість руйнувань цивільних об’єктів на території України, вбивств мирних українських громадян та нанесенню шкоди здоров’ю українців, які спричинила російська агресія, гуманітарні запити України задля забезпечення наших громадян.

 

Окрема увага була приділена питанню стосовно перспективи експорту Україною зерна та інших сільськогосподарських продуктів.

 

В свою чергу шведські парламентарі підтвердили намір про продовження надання підтримки Україні, зокрема щодо документування воєнних злочинів та дипломатичної підтримки з різних актуальних питань.

 

 Українська сторона привітала Швецію з вступом до НАТО, та зазначила, що такий крок є важливою гарантією безпеки, а також висловила подяку за підтримку в проходженні Україною процедури вступу до ЄС.

 

Під час обговорення інших актуальних питань двосторонньої співпраці, українські парламентарі акцентували увагу шведських колег на тому, що Україна також потребує сприяння в процесі набуття нею членства в НАТО та закликали долучитись до створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії, який вчинила росія проти України.