7 липня Голова Комітету Олександр Мережко взяв участь у конференції на запрошення Спікера Сеймаса Литовської Республіки

08 липня 2022, 13:45

7 липня 2022 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики і міжпарламентських зв’язків Олександр Мережко взяв участь у конференції, присвяченій сторіччю дипломатичних відносин між Сполученими Штатами Америки та Литовською Республікою, яка проходила у м. Вільнюс (Литовська Республіка).

Захід організовано Сеймасом Литовської Республіки та Парламентським форумом за демократію у співпраці з Посольством США в Литві, Інститутом Джорджа Буша, Національним фондом демократії (NED), Міжнародним республіканським інститутом та Литовсько-німецьким форумом.   

Зазначене зібрання об’єднало поборників свободи з Литовської Республіки, Сполучених Штатів Америки та інших держав, а також лідерів з усього світу з метою обгорнення глобальної боротьби за майбутнє демократії. Метою проведення заходу є використання підґрунтя свободи для подальшого відстоювання миру й демократичних цінностей на противагу автократичним режимам світу.

У своєму виступі Голова Комітету Олександр Мережко подякував Литовській Республіці за підтримку і допомогу у боротьбі з російською агресією, а також за сприяння в отриманні Україною статусу кандидата в члени ЄС. Звернув увагу на те, що агресивна війна, яку веде росія проти України є також війною росії проти всього демократичного світу, проти Європи. Для того, щоб Україна перемогла у боротьбі з російською агресією потрібна широка військова, економічна і політико-дипломатична підтримка. Однією з основних передумов перемоги України є солідарність всіх демократичних країн, у тому числі трансатлантична солідарність. Війна Росії проти України стала моментом істини і показала, хто є справжнім другом і союзником України.