Протокол засідання Комітету №101

21 червня 2022, 14:45

 

Протокол №101

від 19.06.2022

 

В режимі відеоконференції, о 09.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М, Бардіна М.О., Льовочкіна Ю.В.,

Бобровська  С.А., Ананченко М.О., Руденко О.С., Хоменко О.В.,

Геращенко І.В, Іонова М.М., Шараськін А.А., Юраш С.А.,

Яременко  Б.В.

 

Відсутні: Ясько Є.О. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав щодо припинення дії договорів із країною-агресором Російською Федерацією про уникнення подвійного оподаткування (р. № 7430, Я.Железняк та ін.).

Железняк Ярослав Іванович – народний депутат України.

Квас Ілля Євгенійович – т.в.о. директора Шостого територіального департаменту МЗС України.

2.                   Проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (р. № 0157, Президент України).

Стефанішина Ольга Віталіївна - Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Левченко Катерина Борисівна - Урядова уповноважена з питань гендерної політики.

 

Міжпарламентська співпраця:

 

3. Про візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе до м.Берлін (Німеччина) у період з 26 по 29 червня 2022 року з метою участі у щорічному форумі Міжнародного демократичного союзу.

4. Про візит Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування О.Бондаренка до м.Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 26 по 30 червня 2022 року з метою участі у сьомому Європейському форумі цивільного захисту, який присвячений обговоренню стратегічного бачення політики ЄС у сфері цивільного захисту, а також реагування на виклики в Україні.

5. Про візит народного депутата України Г.Немирі до м.Осло (Норвегія) у період з 19 по 24 червня 2022 року з метою участі у Форумі Осло, присвячений мирним процесам та медіації у збройних конфліктах.

6. Про візит народних депутатів України Ю.Тимошенко, Г.Немирі до м.Афіни (Греція) у період з 3 по 9 липня 2022 року з метою участі у 26-му щорічному урядовому круглому столі «The Economist», присвяченого «Антитезам, трансформаціїі досягненням у світі, що змінюється».

7. Про відрядження народного депутата України О.Ковальова до Об’єднаних Арабських Еміратів у період з 13 по 22 червня 2022 року в рамках діяльності члена Комітету ВРУ з питань безпеки оборони та розвідки.

8. Про візит народного депутата України О.Санченка до міст Будапешт та Брюсcель (Угорщина, Королівство Бельгія) у період з 16 по 23 червня 2022 року з метою участі у круглому столі  Renew Europ  по Східному партнерству.

9. Про візит народного депутата України А.Загоруйко до м.Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 16 по 18 червня 2022 року з метою участі у заході в ролі спікера «Демократичні реформи для Євроінтеграції України: Діалог з Провідними Реформаторами».

10. Про візит народного депутата України М.Волинця до м.Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 18 по 24 червня 2022 року з метою участі Виконавчого Пан'європейської регіональної ради Європейської конфедерації  профсоюзів.

11. Про візит народних депутатів України Ю.Яцик, Г.Михайлюк, Н.Яковлєвої, В.Подгорної до м.Женева (Швейцарська Конфедерація) у період з 26 червня по 2 липня 2022 року з метою візиту до Женевського центру демократичного контролю над збройними силами.

12. Про візит народного депутата України В.Гриб до м. Лугано та м.Берн (Швейцарська Конфедерація) у період з 4 по 7 липня 2022 року з метою участі у Міжнародній конференції з питань відновлення України.

13. Про візит народного депутата України О.Бакумова до м.Бухарест (Румунія) у період з 5 по 10 липня 2022 року з метою участі у Форумі з питань парламентської розвідки та безпеки під назвою «Війна в Україні: зміна карти глобальної безпеки».

14. Про візит народної депутатки України Л.Булах до м.Іракліон (Греція) у період з 4 по 10 липня 2022  року з метою участі в 7-ій Європейській конференції з контролю над тютюном.

15. Про візит в Україну сербської делегації у Парламентській Асамблеї НАТО з метою посилення двосторонньої співпраці між Україною та Сербією.

Чернєв Єгор Володимирович - Голова Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О. 

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.

Виступили: Мережко О.О., Стефанішина О.В. Шараськін А.А.,

Юраш  С.А., Левченко К.Б., Яременко Б.В., Геращенко І.В.,

Бардіна М.О., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Прийняти вказаний проект Закону за основу та цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 2;

«утримався» - 1;

 

 

2.                СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав щодо припинення дії договорів із країною-агресором Російською Федерацією про уникнення подвійного оподаткування.

Виступив: Мережко О.О., Железняк Я.І., Квас І.Є.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність прийняття такої Постанови та рекомендувати Верховній Раді України прийняти її за основу та в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Г. Немирі до м.  Осло (Норвегія) у період з 19 по 24 червня 2022 року з метою участі у Форумі Осло, присвячений мирним процесам та медіації у збройних конфліктах.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України Г. Немирі до м.Осло (Норвегія) у період з 19 по 24 червня 2022 року з метою участі у Форумі Осло, який присвячений мирним процесам та медіації у збройних конфліктах у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе до м. Берлін (Німеччина) у період з 26 по 29 червня 2022 року з метою участі у щорічному форумі Міжнародного демократичного союзу.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе до м. Берлін (Німеччина) у період з 26 по 29 червня 2022 року з метою участі у щорічному форумі Міжнародного демократичного союзу у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про візит Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування О.Бондаренка до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 26 по 30 червня 2022 року з метою участі у сьомому Європейському форумі цивільного захисту, який присвячений обговоренню стратегічного бачення політики ЄС у сфері цивільного захисту, а також реагування на виклики в Україні.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування О.Бондаренка до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 26 по 30 червня 2022 року з метою участі у сьомому Європейському форумі цивільного захисту, який присвячений обговоренню стратегічного бачення політики ЄС у сфері цивільного захисту, а також реагування на виклики в Україні у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України Ю.Тимошенко, Г.Немирі до м. Афіни (Греція) у період з 3 по 9 липня 2022 року з метою участі у 26-му щорічному урядовому круглому столі «The Economist», присвяченому «Антитезам, трансформації досягненням у світі, що змінюється».

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народних депутатів України Ю. Тимошенко, Г. Немирі  до   м. Афіни (Греція) у   період  з  3 по 9 липня 2022 року з метою участі у 26-му щорічному урядовому круглому столі «The  Economist», присвяченому «Антитезам, трансформації досягненням у світі, що змінюється» у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України О. Ковальова до Об’єднаних Арабських Еміратів у період з 13 по 22 червня 2022 року в рамках діяльності члена Комітету ВРУ з питань безпеки оборони та розвідки.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України О.  Ковальова до Об’єднаних Арабських Еміратів у період з 13 по 22 червня 2022 року в рамках діяльності члена Комітету ВРУ з питань безпеки оборони та розвідки.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» -3;

«не голосував» -1.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України О. Санченка до міст Будапешт та Брюсcель (Угорщина, Королівство Бельгія) у період з 16 по 23 червня 2022 року з метою участі у круглому столі Renew Europe по Східному партнерству.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України О.  Санченка до міст Будапешт та Брюсcель (Угорщина, Королівство Бельгія) у період з 16 по 23 червня 2022 року з метою участі у круглому столі Renew Europe по Східному партнерству у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» -1.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України А.Загоруйко до м.  Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 16 по 18 червня 2022 року з метою участі у заході в ролі спікера «Демократичні реформи для Євроінтеграції України: Діалог з Провідними Реформаторами».

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України А. Загоруйко до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 16 по 18 червня 2022 року з метою участі у заході в ролі спікера «Демократичні реформи для Євроінтеграції України: Діалог з Провідними Реформаторами» у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» -1.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України М. Волинця до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 18 по 24 червня 2022 року з метою участі Виконавчого Пан'європейської регіональної ради Європейської конфедерації профсоюзів

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України М.  Волинця до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 18 по 24 червня 2022 року з метою участі Виконавчого Пан'європейської регіональної ради Європейської конфедерації профсоюзів у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» -1.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України Ю.Яцик, Г.Михайлюк, Н.Яковлєвої, В.Подгорної до м. Женева (Швейцарська Конфедерація) у період з 26 червня по 2 липня 2022 року з метою візиту до Женевського центру демократичного контролю над збройними силами.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народних депутатів України Ю.Яцик, Г.Михайлюк, Н.Яковлєвої, В.Подгорної, С.Бобровської до м. Женева (Швейцарська Конфедерація) у період з 26 червня по 2 липня 2022 року з метою візиту до Женевського центру демократичного контролю над збройними силами од з 13 по 19 червня в рамках гуманітарної місії у запропонованому у листах форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» -1.

 

 

12. Про візит народного депутата України В. Гриб до м. Лугано та м.  Берн ( Швейцарська Конфедерація) у період з 4 по 7 липня 2022 року з метою участі у Міжнародній конференції з питань відновлення України.

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України В. Гриб до м. Лугано та м. Берн ( Швейцарська Конфедерація) у період з 4 по 7 липня 2022 року з метою участі у Міжнародній конференції з питань відновлення України у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -1;

«не голосував» -1.

 

 

13. СЛУХАЛИ: . Про візит народного депутата України О.Бакумова до м. Бухарест (Румунія) у період з 5 по 10 липня 2022 року з метою участі у Форумі з питань парламентської розвідки та безпеки під назвою «Війна в Україні: зміна карти глобальної безпеки»;

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України О.Бакумова до м. Бухарест (Румунія) у період з 5 по 10 липня 2022 року з метою участі у Форумі з питань парламентської розвідки та безпеки під назвою «Війна в Україні: зміна карти глобальної безпеки» у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» -1.

 

 

14. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України Л.Булах до м. Іракліон (Греція) у період з 4 по 10 липня 2022 року з метою участі в 7-ій Європейській конференції з контролю над тютюном.

Виступив: Мережко О.О.

 

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народної депутатки України Л.Булах до м. Іракліон (Греція) у період з 4 по 10 липня 2022  року з метою участі в 7-ій Європейській конференції з контролю над тютюном у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» -2;

«не голосував» -1.

 

 

15.СЛУХАЛИ: Про візит в Україну сербської делегації у Парламентській Асамблеї НАТО з метою посилення двосторонньої співпраці між Україною та Сербією

Виступили: Мережко О.О., Хоменко О.В., Бобровська С.А.,

Стасюк  А.М., Чернєв Є.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту сербської делегації у Парламентській Асамблеї НАТО до України та надіслати запрошення іноземній стороні.

Результати голосування:

«за» -9 ;

«проти» - 0;

«утримався» -1;

«не голосував» -1.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА