Стенограма засідання Комітету 09.06.2022

15 червня 2022, 14:18

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва 

09 червня 2022 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я бачу, що кворум є, ми можемо починати наше засідання. Дуже дякую, що ми маємо кворум, це надзвичайно приємно і важливо.

Перед вами… А, давайте перекличку спочатку зробимо, для того щоб пересвідчитися, що усі є. Будь ласка, тоді зробимо перекличку.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О.  Є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Так, є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська. Немає.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко. Немає.

Іонова. 

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко є, підключилася.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова є?

 

ІОНОВА М.М.  Є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко є.

Шараськін. Немає.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Є.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько – відпустка.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Є, присутній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 11 колег… 10 колег присутні, тобто ми можемо починати.

Колеги, перед вами порядок денний. Чи будуть пропозиції, зауваження до порядку денного? Я не бачу.

Тоді в мене…

 

ХОМЕНКО О.В. Так, є пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В.  Є пропозиція стосовно включення до порядку денного листа щодо участі в конференції в Лугано від народного депутата Володимира Воронова, щодо участі Хоменко, Мезенцевої та Руденко.  Дякую. 

Я хочу сказати, що згідно з пропозиціями комітету перший лист, який ми розглядали вчора, щодо списку учасників, він був розглянутий. Комітет надав рекомендації. І, наскільки я розумію, ці рекомендації були виконані ініціатором, організатором цієї, скажімо так, організації участі народних депутатів з нашої сторони, зі сторони нашого парламенту.

І щодо другого листа, який їм було подано, він його не відкликав, і він, ну, цей лист залишається, тобто його не скасовували. Прошу, будь ласка… І він сам це насправді підтверджує, от я з ним тільки що розмовляла. Прошу його, цей лист, включити до порядку денного.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги… Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую.

Шановні колеги, ну, по-перше, я змушена нас повернути у вчорашній день, коли я намагалася в першу чергу захистити парламентаризм, не допустити міжнародного скандалу зі швейцарської сторони, бо був би грандіозний скандал, коли конференція, присвячена розбудові, де в листі посла дуже чітко йдеться про посилення парламенту, про посилення контролю парламенту, про дискусію, про роль парламенту, туди делегували одну партію, яка би розповідала про роль однієї партії. От повірте, був би грандіозний скандал.

Хочу також звернути вашу увагу на коректність в даному випадку представниці опозиційної фракції, тому що я намагалась вирішити це в комітеті, допомагаючи правлячій партії. Ви мене не почули. І далі ми винесли це на рівень керівництва парламенту. Там, слава богу, почули усвідомлюючи всі ризики. Хоч це ви маєте не допускати до цих випадків. Ви, особливо зараз, напередодні кандидатства.

Ми не випускали це в паблік, як зробили дехто, зразу опублікувавши списки всі, тикаючи носом цю ганьбу. Ми не писали послу. От зверніть на все це увагу. Тому що я знаю про весь фольклор, який часто потім йде від правлячої партії, про опозицію, так от, зверніть увагу і, можливо, навіть повчіться тому, як треба захищати парламентаризм, але залишаючи все це в своєму колі, в своїй хаті, не виносячи цей бруд из избы, як кажуть на Росії.

Але повертаємося до цієї  історії. Я хочу нагадати, що лист посла стосується керівництва парламенту. От там немає ніяких звернень до керівництва групи дружби, до пана Воронова. Правильно ж я називаю прізвища?  Щоб це він щось там формулював.

Ну, вибачте, це не група дружби їде - їде міжпарламентська делегація. Якщо змінюється… І так з чотирнадцяти людей там чотири – це  представники різних груп і фракцій,  десять - це представники … (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірина Володимирівна, вас нечутно. Давайте почекаємо.

Колеги, поки ми чекаємо на Ірину Володимирівну, у мене дві пропозиції. Додати до пропозиції Олени Вікторівни, ще два листи є у нас: від народної депутатки Шкрум стосовно Ірландії, поїздки, і від народної депутатки Галини Васильченко (поїздка до Великої Британії).

Тобто ви не будете проти, якщо ми додамо ці три питання до порядку денного? Тобто питання Олени Вікторівни, питання Шкрум і питання Васильченко? Не проти? Добре. Тоді, колеги, додаємо.

І зараз почекаємо, якщо з'явиться Ірина Володимирівна, то…

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, я вже є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Ірина Володимирівна.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте. І я хочу сказати, що зараз делегація на межі збалансування, на межі. Я дуже уважно ще раз ознайомилася з цим листом, там буде дві важливі панелі, серед них буде роль парламенту. В парламенті цивілізованої країни опозиція грає одну з ключових ролей, особливо контролюючу.

Зараз ми намагаємося змінити баланс  делегації. От якщо там зараз чотирнадцять людей, з яких десять – це "слуги народу", чотири - представники інших фракцій, нам говорять: ні, давайте  буде тринадцять, представників "Слуги народу", представники інших фракцій - чотири.

Я  з величезною повагою, до речі, ставлюсь до пані Мезенцевої і пані  Хоменко, я бачила їх на міжнародних заходах. І хочу сказати, що, на відміну від інших деяких "депутатів-слуг", вони   фахово, дуже фахово беруть участь  в дискусії, фахово представляють меседж-бокси на захист України. Це дуже фахові люди. Мені подобається робота їх, я це щиро абсолютно говорю. Але мені здається, що якщо от зараз ми підходимо до цього питання, от не про особистості, а з точки зору фаховості парламенту, давайте ми все-таки затвердимо список 14 людей - і нехай партія "Слуга народу" делегує шановних колегинь замість там деяких присутніх. Але ця пропорція: 10 - від "Слуга народу", 4 - від опозиції - залишиться і буде прекрасна парламентська делегація.

Тому я за те, щоб ми затвердили список з 14 осіб, з яких 10 від "Слуга народу". І ви самі там визначайтеся: буде це пані Мезенцева, пані Хоменко, пан Іонушас і інші люди, які знають мову, які знають, про що говорити, а інші, може, іншим разом кудись поїдуть. Або, якщо ми збільшуємо на три представника "Слуги народу", давайте тоді збільшувати пропорційно. Наша фракція є найбільшою,  другою опозиційною в парламенті, ми делегуємо двох людей. Окрім Ростислава Павленка, у нас поїде Вікторія Сюмар ще, яка є представником Комітету по боротьбі з корупцією, або Максим Саврасов, який є представником Комітету місцевого самоврядування. Фахові люди, чудово знають англійську мову, прекрасно представлять українську позицію. І це буде нормальна, дуже фахова, збалансована делегація.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми всі пропозиції поставимо на голосування, будемо захищати парламентаризм і демократію таким чином.

Ірина  Володимирівна, у вас пропозиції будуть до порядку денного або зауваження?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні. Я готова все голосувати взагалі без обговорення. Але по цій делегації, враховуючи те, що це, розумієте, чи не єдина за весь наш час обговорення делегація, яку оплачує приймаюча сторона, це має бути збалансована делегація. І так само, там приймає IRI, делегація Сполучених Штатів Америки, це дійсно їх право, кого вони туди запрошують. Але там, зверніть увагу, тільки "слуги народу", і від опозиції там тільки Умєров від іншої фракції. От я хочу сказати, що ми на це будемо звертати увагу наших шановних міжнародних колег. Але ми це підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую

Колеги, давайте тоді будемо рухатися поетапно... (Шум у залі)

Давайте проголосуємо за порядок денний, а потім тоді надамо слово.

Я пропоную порядок денний плюс три питання, які ми додали. Давайте голосувати тоді. Хто за такий варіант порядку денного?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Я є. Я – за, Бардіна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 9 – за. Рішення прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, тоді переходимо до розгляду… Перепрошую, Ольга Василевська-Смаглюк, хотіла. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я пропоную проголосувати просто і її відпустити.

 

ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК О.М. Якщо можна. Дякую вам. Буду вдячна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви хотіли би, щоб ваше питання першим розглядали?

 

ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК О.М. Якщо є така можливість і ніхто не проти, я буду дуже вдячна, щоб ви мене відпустили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оскільки Ірина Володимирівна підтримує вас і пропонує (і ніхто не проти, колеги, так?), давайте тоді поставимо це на голосування, якщо ніхто не проти, як перше питання, а потім перейдемо до інших.

Це питання 1.7: про візит народної депутатки України Ольги Василевської-Смаглюк до міста Бухарест з метою участі в 21-му парламентському безпековому форумі.

Колеги, хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Може, консенсусом давайте?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, треба голосувати, тут рішення краще, щоб додати легітимності. Давайте голосувати тоді.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Давайте.

Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Її вибиває. Вона "за". Вона в дорозі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

9 – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Дякую, колеги. Переходимо до наступного питання: про візит народних депутатів України Кравчук і Умєрова до міста Оттава, Канада, у період з 10 по 14 червня 2022 року з метою участі у заходах, що організовує Парламентський центр Канади.

Можемо ставити на голосування? Не бачу бажаючих виступити.

Ставимо на голосування. Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бобровська.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Рішення прийнято. Дуже дякую, колеги.

Наступне питання: про візит делегації Верховної Ради  України до міста Вашингтон у період з 14 по 19 червня 2022 року з метою проведення зустрічей із членами Конгресу США щодо підсилення санкційного тиску на Російську Федерацію.

Хтось бажає виступити? Ні? Тоді…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я тільки зауважу одну репліку. Я вже її сказала, що, безумовно, це на запрошення  IRI, але, за моєю інформацією, ця делегація була подвергнута такому певному… сегрегації за партійною приналежністю, скажімо так, зовнішньою. І мені б не хотілося, щоб надалі так було. Тому що нам здається, що в Америці єдність особливо сьогодні цінується українського політикуму, і якби там були представлені по одному представнику всіх фракцій, ця делегація була би сильнішою.

Дуже дякую. Це я для протоколу озвучую позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ставлю на голосування. Хто за те, щоби підтримати цю поїздку?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Бардіна – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За. І Марія Іонова "за" теж.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Руденко. Пані Ольго!

 

РУДЕНКО О.С. За Руденко, вибачте.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Добре. Дякую.

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Юраш - за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Яременко.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  9 – за. Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Наступне питання 1.3 у порядку денному: про візит народного депутата України Безгіна до міста Братислава у період з 13 по 19 червня 2022 року з метою участі у експертній оцінці Ради Європи щодо зміцнення статусу міст і муніципалітетів у Братиславі.

Ставлю на голосування. Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна. Пані Марина!

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Юраш.

 

ЮРАШ С.А.  За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Яременко.

8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

Наступне питання: про візит народної депутатки України Підласої до міста Женева у період з 12 по 15 червня 2022 року з метою участі у 12-й Конференції міністрів Світової організації торгівлі.

Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати це відрядження?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря. Пане Григорію!

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Бардіна – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Яременко.

9 - за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Дякую.

Наступне питання: про візит народного депутата України Григорія  Немирі до міста Женева у період з 16 по 17 червня 2022 року з метою участі у семінарі щодо геополітичної ситуації у східноєвропейському регіоні, яка склалася через вторгнення Росії до України.

Ставлю це на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Не хочеться, але прийдеться їхати. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Іонова.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Марія  теж "за". У неї зв'язку нема. Вона "за".

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Юраш. Юраш! Пане Святославе!

Яременко.

8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Дякую.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я, Бобровська, на зв'язку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, у мене для вас ще одна погана  новина: наступне відрядження теж. Я вас дуже добре розумію, я сам би нікуди не їхав, але я маю поставити це питання.

Про візит народних депутатів України Юлії Володимирівни Тимошенко і Григорія Михайловича Немирі до міста Берлін у період  з 25 червня по 1 липня 2022 року з метою участі у форумі Міжнародного демократичного союзу. Якщо ніхто не проти, ставлю на голосування.

Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати цю поїздку?

 

______________.  Всі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі, хтось  каже. Зараз перевіримо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Ну якщо до Берліну, то я – за. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вона – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Яременко. Не голосує.

Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Ми переходимо до наступного питання. З Василевською-Смаглюк ми вже вирішили. Тому наступне питання 1.8: про організацію візиту в Україну конгресменів Сполучених Штатів Америки.

Є лист народної депутатки Васильченко. Будь ласка, подивіться.

Можна одразу ставити на голосування чи хтось бажає виступити?

Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Можна я з цього приводу?

Дивіться, колеги, я хочу ще раз сказати, що в нашому плані відзначено, що Комітет у закордонних справах визначив як пріоритетні відповідно візити і прийом делегацій з таких країн, як Сполучені Штати, Німеччина і, якщо я не помиляюсь, Великобританія.

Якщо ми зараз створимо прецедент, коли окремий депутат може запрошувати депутатів інших парламентів і просто складати список, наприклад, незрозумілих причин, наприклад, 5 людей запрошується, з них 4 – республіканці, то тоді ми мусили б розповсюдити цю практику і надалі.

Якщо в даному випадку підтримати, то маємо підтримувати і надалі, що от поїде хтось, депутат Х, в країну Y і запросить депутатів з парламенту цієї країни, 5 людей: четверо – з опозиції, одного – з правлячої фракції.

Тому на мою думку, навіть з поваги до пані Васильченко, але в даному випадку принцип організації такий цього візиту. Тим більше, там передбачаються затрати і з боку української сторони. То не є правильним.

І тому я пропоную в даному випадку не погоджувати це, але натомість запропонувати, щоб Комітет наш у закордонних справах звернувся до американської сторони з пропозицією обміну представницькими делегаціями, які б включали збалансований склад відповідно української Ради, Верховної Ради, і ….. делегацію з Сполучених Штатів, для того щоб в найближчий час такий обмін здійснити. Це було б правильно, ми б тоді самі виконали свою функцію. Нагадаю, жодного разу поки що делегації комітету нашого, жодного візиту не було.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, надамо слово пані Галині Васильченко. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я ще піднімала руку, я перепрошую. Я була після Григорія Михайловича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте. Я спочатку помітив Васильченко, а потім тоді вам, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Нехай буде так, звичайно, звичайно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ВАСИЛЬЧЕНКО Г.І. Дякую.

Доброго дня, шановні колеги! Приємно знаходитися на вашому комітеті. Я б хотіла кілька слів сказати загалом про те, що планується і взагалі звідки це взялося.

В квітні цього року я на запрошення конгресової програми Open World - це (мабуть, всі знають) програма, яка діє при Конгресі Сполучених Штатів Америки, - разом з іншими колегами - народними депутатами перебувала у відрядженні у Вашингтоні, в нас був ряд зустрічей з конгресменами, з сенаторами. І, власне, за результатами цих зустрічей ті конгресмени висловили побажання і самі зголосилися про те, що вони хочуть приїхати до України з візитом.

Ті прізвища і ті конгресмени ми проговорювали з нашою пані послом Оксаною Маркаровою. І загалом там є описано, хто чим саме займається і в який спосіб долучений до допомоги Україні.

Я погоджуюсь з вами про те, що для нас важлива двопартійна підтримка Сполучених Штатів Америки. І, власне, тут є і представники обох партій.

І, власне, у відповідь на те, що потребується залучення коштів Верховної Ради, такого немає. Цей візит планується за кошти американської сторони. Тому моє прохання про те, що не варто нам відмовляти у візиті представникам країни - нашого стратегічного партнера. На мою думку, представники таких країн, як Сполучені Штати Америки, як Велика Британія, Польща, та й ряду інших європейських країн, тим більше, коли це за їхньої ініціативи, і ми знаємо про те, що саме вони роблять, а, зокрема, в цій делегації присутній Адам Кінзінгер, хто хоча б якусь співпрацю з Сполученими Штатами Америки має, знає, наскільки багато він робить зараз для України, то, мені видається, з нашого боку буде не зовсім коректно відмовляти їм в такому візиті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, у мене дійсно було два питання. Одне з них знялося, воно стосувалося якраз поділу фінансових затрат. Тому що насправді, я хочу дійсно підкреслити, що після початку повномасштабної агресії жодне відрядження українських народних депутатів парламент не брав на себе, і у нас просто немає зараз такої можливості брати на себе фінансові видатки для запрошення інших делегацій. І ми переконані, що американська сторона до цього поставиться з абсолютним розумінням.

Друге. Я хочу повністю підтримати Григорія Михайловича. Ми вже піднімали це питання на всіх попередніх комітетах, що ми маємо здійснити візит як комітет. Особливо це було б правильно напередодні цих дебатів, які ще тиждень триватимуть щодо кандидатства України. І ми називали прізвища і називали пріоритетні країни – це Німеччина і Франція. І, можливо, давайте ми в "Різному" це обговоримо.

Третє. Що стосується цієї  делегації, я просто не дуже розумію, що, пані Галина, ми маємо проголосувати, тому що щодня до України прибувають депутати парламентів національних різних країн, які відвідують і Бучу, і Ірпінь, і там їх супроводжують депутати. І от сьогодні прибуває велика делегація європейських парламентів, там мені здається, і американські будуть теж в рамках UNIC. Ну, ми раді всім, хто приїжджає.

Що мається на увазі, я хочу уточнення, що йдеться в запрошенні. Їм потрібне офіційне запрошення від Верховної Ради? Чи про що йдеться?

 

ВАСИЛЬЧЕНКО Г.І. Це звичайна технічна процедура. Для того, щоби вони могли приїхати, має пройти це все погодження через Управління міжпарламентських зв'язків і ваш комітет. Абсолютно більше нічого, просто інформування і погодження про те, що Комітет закордонних справ в курсі…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Їм запрошення потрібне?

 

ВАСИЛЬЧЕНКО Г.І. Так, запрошення ми їм надішлемо, якщо буде ваша згода,  від комітету або від голови парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хтось бажає ще виступити з цього питання? Ні?

Тоді, колеги, щоб не заплутатися, я буду робити так: я буду ставити на голосування  першим питанням так, як воно стоїть в порядку денному, але якщо є інші пропозиції, я буду послідовно ставити інші пропозиції, тому що була пропозиція від Григорія Михайловича.

Тоді спочатку я ставлю на голосування питання щодо підтримки цього візиту, про організацію, а потім інші буду ставити пропозиції.

Хто за те, щоб підтримати цей візит в Україну конгресменів США?

Хто – за? 

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я утримався,  я назвав  причини. Більше того, зазначу, що ніколи, а я, повірте, знаю це досить давно, жодного разу такої вимоги, щоб надіслали запрошення для візиту конгресменів… Коли вони хочуть - вони приїздять, і це вирішується на рівні посольств. А такої вимоги для візиту ніколи не було. Тому для мене це дивно, як підстава для проведення навіть слухання  з цього питання.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО  М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Я хочу зауважити, що от Григорій Михайлович абсолютно правий, і протягом цих трьох місяців уже бували тут десятки сенаторів і конгресменів, які мали зустрічі навіть з Зеленським, з урядом,  відвідували всі відповідні постраждалі регіони, і вони не потребували таких запрошень.

В той же час, я не бачу проблеми, щоб ми таке направили запрошення. Але, дійсно, логіки я тут не бачу. Я – за. Але під протокол скажу, що Григорій Михайлович правий.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Дивіться… Вибачте, я просто без відео, тому що дуже поганий зв'язок. Чесно кажучи, ми робимо абсолютно непотрібну роботу. От я дуже вибачаюся, що я так, може, ображаю. Без всяких там образ, але насправді так не робиться. Я не проти, але я би не розпочинала такий прецедент. Тому я утримаюся.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Я – за. І мій коментар  дуже простий. Авжеж ініціативність колег треба вітати. Я вважаю, що взаємодії не може забагато. я вважаю, що чим більше світу дізнається про нашу біду і ним пропонуються різні варіанти підтримки нас в цій трагедії, тим краще. Дякую колегам, які це ініціювали. Пані Васильченко, дякую вам.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Яременко.

7 – за, 2 – утрималося.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Стоп, стоп! Ви ще мене не назвали. Бобровська.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Пані Соломія, так.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я - за. Я вважаю, що нам не має бути шкода макулатури або папірчиків у форматі Word. І підтримую Галину ініціативу, якщо вона буде працювати. Мені здається, що не час розбирати, хто і за якою логікою і куди їздив. Тому – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  8 – за, 2 – утрималися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

Тобто ми розібралися з цим питанням. Але, якщо є пропозиція запропонувати організувати ще одне запрошення до американських конгресменів, то чому ні? Так?

Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Йдеться не про запрошення. Йдеться, щоб ми самі, разом всі визначалися, що ми як комітет, комітет стає одиницею, яка представницька. Це, можливо, найбільш важливий або один з найбільш важливих комітетів будь-якого парламенту.  І в даному випадку одна справа – коли є групи дружби, їздять, інша справа – коли є комітет. Так я от звертаю увагу, що за це скликання жодного візиту ані нашого в ті країни, які ми самі визначали, не було.

Тому я пропоную виконати те, що ми говорили, ініціювати. Якщо потрібно моя допомога, ну, голові, я допоможу. Ірина Володимирівна може допомогти. Це робиться, ну, достатньо прямо і відверто, тут нема нічого закулісного. Але в даному випадку це позиціонується як візит членів Комітету у закордонних справах Верховної Ради України до тієї чи іншої країни, і все. Це вирішується на рівні послів, вони завжди раді будуть хапатися, за вами бігати, для них честь, коли приїжджає повністю комітет, представницький, який представляє всі фракції, в ту чи іншу країну.

Тому я пропоную щоб найближчим часом з боку комітету, з підписом голови якщо, потрібно, приймемо таке рішення. Було ініційовано візит нашої делегації, комітету, до тих країн, які ми самі визначили за потрібне: Франція - Франція, Німеччина – Німеччина, Сполучені Штати – Сполучені Штати. Ну, принаймні я так пригадую, що ці три країни ми визначали. Якщо потрібні якісь ще, давайте визначимо. Але ми не маємо не користатися тим інструментом, який у нас просто на столі перед очима лежить. От я до цього, пане голово, вас закликаю.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я хочу підтримати Григорія Михайловича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, в усіх країнах світу, в усіх парламентах світу комітет закордонних справ вважається одним із найвпливовіших в будь-якому парламенті. І в попередніх парламентах Комітет закордонних справ проводив дуже активну зовнішню політику.

Я хочу привести приклад, абсолютно позитивний, роботи нашого комітету протягом цих трьох місяців війни, коли ми дуже активізували наш міжпарламентський діалог з парламентами країн ЄС, але це весь час діалог онлайн.

Ви самі чудово розумієте, що онлайн – це прекрасно, але це не дає людські взаємини. Ми не можемо з ними говорити відверто на якісь теми. Нам потрібно негайно повернутися до реального спілкування, це конче необхідно.

 І тому я би от після голосувань всіх наших сьогодні відряджень, бо ми перетворюємося в комітет, який, ну, який, знаєте, як ото раніше в совєтскоє время, партбюро давало дозвіл комусь на поїздки, і самі при цьому ми робимо важливу роботу, яку, може, ніхто і не знає, але це онлайн робота.

Я пропоную, щоб ми дали таке доручення, проголосували з вам, щоби глава нашого комітету сформулював такі листи дійсно в три-чотири ключові країни. Мова йде про Сполучені Штати, мова йде, мабуть, що Франція, Німеччина і Австрія, що ми хочемо зустрітися з комітетами там закордонних справ. І повірте, нам там зроблять не тільки ці комітети. Ми зустрінемось з Комітетом європейської політики, ми зустрінемося з Комітетом безпеки, з керівництвом цих парламентів. Нам з радістю допоможуть це зробити. І ці наші поїздки з правильними меседжами, вони покажуть, ну, дуже велику ефективність роботи парламенту, нашу єдність. Ми пропрацюємо меседжі щодо посилення санкцій, щодо геноциду. Тому що всі країни, які ми називаємо, поки не визнали геноцид росіян в Україні. Щодо посилення нашої збройної підтримки. Ну, ми з вами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я перепрошую, геноцид українців.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, я сказала, геноцид Росії проти українців.

І мені здається, що ми з вами, коли сьогодні віддаємо по суті зовнішню політику другим нашим всім колегам і партнерам, або кожен окремо з вами рухаємося в цьому напрямку, це не зовсім правильно, ніж ми можемо бути єдиним, міцним кулаком як комітет.

Григорій Михайлович правий на триста відсотків, і це доведено, доведено нашою з вами онлайн-роботою. Давайте ми це зробимо не онлайн.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я готовий поставити на голосування будь-яку конкретну пропозицію. Якщо хтось бажає організувати такий візит, тоді ми поставимо на голосування, будь ласка. Єдине, проблема пов'язана з бюджетним фінансуванням. Зараз, на жаль, не буде цього.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так ми тоді будемо говорити. У нас це є в перспективному плані. Або шукати фонди. Ну, той самий IRI, от зараз, коли ми обговорюємо поїздку там на чолі з паном Арахамією, вони беруть на себе ці видатки. Але це має бути, знаєте, сформульовано, що це комітет, а не одна партія. І тоді до цього абсолютно інша повага, увага і підтримка, повірте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, ви готові організувати?

Будь ласка, Григорій Михайлович.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми готові допомогти в цьому.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, у мене є конкретна пропозиція, просто щоб це пришвидшити.

Я пропоную, пане голово, направити від імені комітету запрошення на найближче наше засідання, можливо, ми його навіть так проведемо, очно, про, наприклад, нового посла Сполучених Штатів Америки. Три роки не було посла Штатів в Україні. Це добра нагода зараз. Вона вручила вірчі грамоти, або копії вірчих грамот, якщо не вірчі, і вона може проводити такі офіційні зустрічі.

Під час цієї зустрічі члени комітету познайомляться з послом і принагідно висловлять таке побажання з огляду на те, скільки тут ми приймали, що ми хотіли б, і це в плані нашої Верховної Ради, організувати такий візит. Я вам даю 115, може, 120 відсотків гарантії, що вона сприйме це з ентузіазмом, вдохновением and inspiration. І це буде зроблено.

Так само можна зробити або листом, або по-іншому з іншими послами, але потрібна ініціатива відповідна. Якщо це комітет, то має лист бути за підписом голови комітету. Не можуть у нас окремі депутати запрошувати інших, як от було у нас до цього.

Тут моя пропозиція конкретно: на наступне засідання запросити посла Сполучених Штатів Бріджит Брінк і обмінятися з нею… познайомитися, обмінятися нашими поглядами на ситуацію, почути від неї, яка позиція уряду Сполучених Штатів щодо постачання зброї, санкцій і так далі, і під час розмови запропонувати таку ідею.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Геніальна пропозиція, дуже мудра і правильна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, єдине у мене питання, дійсно, а наскільки ми уповноважені і компетентні запрошувати посла іншої держави? Тобто державний законодавчий орган, чи може він запрошувати посла? Там імунітет, привілеї дипломатичні…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дивіться, на Комітет євроінтеграції посол ЄС приходить по запрошенню, і на комітет ваш у попередньому скликанні (пані Гопко запрошувала, подзвоніть їй, як не вірите нам, запитайте) посли приходили весь час.

Це дуже коректно. Ми хочемо познайомитися, ми запрошуємо з радістю. І тема така, що комітет висловлює вам свою повагу. Ми дуже раді, що є повноважний посол, ми хочемо обговорити високий рівень наших двосторонніх взаємин, обмінятися думками щодо активізації міжпарламентського діалогу, познайомитися. І це абсолютно нормальна, прекрасна практика. Посол же нас запрошує до себе на прийняття, і ми зможемо…

 

НЕМИРЯ Г.М. Пане голово, в мене є альтернативна навіть, пропозиція Б: якщо ви бачите якісь формальні речі, давайте зробимо це неформальну зустріч. Тоді кожний пляшку вина принесе, і я можу сир принести або вино. І зробимо це як Wine&Cheese. І супер буде, ще краще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, давайте. Ірина Володимирівна Просеко обіцяла декілька разів, я пам'ятаю.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дві пляшки, без проблем.

 

НЕМИРЯ Г.М. Друге. Формальну і неформальну частину, працівники секретаріату візьмуть участь. Давайте таке… (Не чути) за участю американського посла… (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І попросимо зробити це в садику в нас там…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за. Давайте тоді зробимо, спробуємо неформально це зробити, тому що тут треба проконсультувати, щоб інша сторона була готова до цього і щоб вони… Таким неформальним шляхом, якщо ви не проти, звичайно.

 

БОБРОВСЬКА С.А. А ми вже голосували чи ні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми чекаємо на вас, Соломія Анатоліївна, щоб проголосувати.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я на місці.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми проголосували вже, Соля.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я – за, перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді підемо таким неформальним шляхом, але, разом з тим, я так думаю, що в наших більш досвідчених колег, можливо, є особистий контакт з пані посол і можна…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми з нею знайомі були давно ще по Америці, коли вона була тоді… представляла Офіс тоді Нуланд. Але я переконана, що ваш офіційний лист буде дуже нормально сприйнятий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лист? Добре. Добре, напишемо тоді лист, запросимо. Але тут я би, знаєте, щоб… Дипломатія полягає в тому, щоб нікого не ставити в незручне становище. І тому перед тим, як направити якийсь лист офіційно, мені здається, треба було б доцільно, щоб отримати попередню якусь згоду, щоб зрозуміти, що колега готова прийти, щоб… Знаєте, тут делікатні є деякі такі моменти.

Ну, спробуємо. Ми будемо це робити. Дякую за таку важливу, цікаву ініціативу.

Ми можемо тоді переходити… Так, ми проголосували за пані Васильченко. Ми переходимо до наступного питання: про візит народного депутата України Максима Дирдіна до міста Вільнюс у період з 14 по 19 червня 2022 року з метою участі в стратегічному саміті "Волонтерська організація "Допомога Україні". Наскільки я знаю, йдеться про допомогу Миколаївській області.

 Можемо поставити на голосування? Давайте ставимо на голосування.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте, може,  як пані Хоменко запропонувала, консенсусом голосувати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все-таки юридично краще мати рішення, щоб ніхто не міг оскаржувати потім.

Хто за те, щоб підтримати цю поїздку.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я ніколи не знав, що, крім самітів, ще існують стратегічні саміти. І, я думаю, це треба запозичити. Не просто саміт, коли на найвищому рівні, а от коли вже стратегічний, то ще хтось бере участь. Тому я лише за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Дякую.

Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Бобровська за теж.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую, Соломія Анатоліївна. Зафіксували.  

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вона теж за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  О'кей.

 

ІОНОВА М.М. Іра, я тут. Я дякую дуже.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую, Марія Миколаївна. Зафіксували.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Яременко.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Не голосує.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання: про візит народного депутата України Михайла Ананченка до міста Варшави (Республіка Польща)  у період з 13 по 19 червня в рамках гуманітарної місії. Можу ставити на голосування?

Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати?

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна. Пані  Марино!

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я пропустила, а що ми голосуємо зараз, вибачте?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Відрядження  Михайла Олеговича Ананченка до Варшави з гуманітарною місією. 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За. Вибачте, просто не почула.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Дякую. 11 – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 11 – за. Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання: про візит народного депутата України Алєксєєва до Італійської Республіки у період з 9 по 21 червня 2022 року в рамках діяльності депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Італійською Республікою.

Можу ставити на голосування? Тоді ставлю. Хто за те, щоб підтримати?  

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вона теж за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Юраш.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

І нарешті найбільш цікаве питання сьогоднішнього порядку денного...

 

ЮРАШ С.А. Вибачте, Юраш – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ... про візит делегації Верховної Ради України до міста Лугано в період з 4 по 5 липня 2022 року з метою участі у конференції з питань відновлення України.

Колеги, я пропоную спочатку поставити, як воно звучить в порядку денному, а потім голосувати додаткові пропозиції, які пролунали.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна ще, вибачте, одне зауваження?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Марія Іонова (якщо вона на зв'язку, вона зараз це підтвердить), вона тільки що повідомила, що Голова Верховної Ради разом з делегацією ПКА був в Страсбурзі, вони якраз спілкувалися про цю делегацію. І пан Стефанчук сказав, що взагалі поїде тільки... Пан Стефанчук сказав, що взагалі він бачить, що...

 

_______________. Алло, друзі, друзі!  Друзі, можу говорити, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні-ні, давайте Ірина Володимирівна, а потім ми вам надамо слово.

Будь ласка, Ірина Володимирівна. А потім одразу ви виступите, пане Володимире.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Такий в нас, бачите, складний комітет, треба довго чекати слово.

Пан Стефанчук заявив про те, що тільки чотири депутати поїдуть на цю конференцію, він так сказав. Я думаю, що це взагалі ми обговорюємо таке певне непорозуміння, тому що насправді в Лугано буде проходити конференція високого рівня урядова, де буде представлено уряд, де буде оця якраз дискусія по відбудові України. Така конференція, яка відбулася до того в усіх країнах, дійсно там в Канаді, у Великобританії, це конференція на підтримку реформ в Україні.

Паралельно, як ми знаємо, уряд… не уряд, а посольство Швейцарії запропонувало ось цю парламентську дискусію і запропонувало створити групу з 12 людей. І я думаю, що, можливо, ми зараз обговорюємо дві різні теми – це конференція парламентська, і, можливо, пан Стефанчук мав на увазі конференцію іншу, високого рівня.

Тому моя конкретна пропозиція, щоб ми проголосували зараз саме парламентську делегацію, яка складається з цих 14 вже, а не 12 людей, а надалі зрозуміли, що йдеться в другому листі, і будемо рухатися далі, можливо, навіть не на цьому засіданні.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу до слова пана Володимира Воронова. Будь ласка. Пане Володимире, будь ласка.

 

ВОРОНОВ В.А. Дякую, друзі.

Шановні колеги, дякую за можливість сьогодні прийняти участь у засіданні Комітету з питань зовнішньої політики.

Прошу звернути увагу, що пропозиції шановних членів комітету щодо мультипартійної представленості були враховані. Вашій увазі представлений лист з оновленим списком представників різних фракцій.

Також хочу звернути вашу увагу і підтримати пропозицію моєї колеги Олени Хоменко щодо запрошення на конференцію в Лугано народних депутатів: Мезенцеву, Хоменко та Руденко.

Лист щодо цього на засіданні вчора не розглядався, але його мною відкликано не було, звертаю увагу на це.

Швейцарська сторона так само, як і пані Геращенко, цінує роботу зазначених депутатів. Тому дуже прошу підтримати своїм рішенням.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хтось бажає ще виступити? Ірина  Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я хочу відреагувати.

Я хочу нагадати, що швейцарська сторона делегувала свого листа до керівництва парламенту. І саме керівництво парламенту, а не керівник групи дружби мав складати цю делегацію. І наша переписка сьогодні в чаті керівників парламенту, де присутній шановний пан голова комітету Мережко, один з двох, інших там немає, до речі, голів комітету, він бачив цю переписку і знає, що сформована делегація з 14 осіб. Якщо, безумовно, "Слуга народу" може включати депутатів будь-яких своїх, це ваш абсолютно пріоритет, але тоді вже мова йде про 17 депутатів. Якщо 17 депутатів, то це вже не буде представницька делегація, якщо там 4 тільки особи від інших фракцій. Якщо 17 - нема питань, тоді ми пропонуємо, щоб від "Європейської солідарності" було два депутати, і далі формуємо ми інший список.

Я ще раз наголошую, що це делегація… Ми сьогодні абсолютно підтримали всі візити, і ми це завжди робимо. Але в даному випадку, пан Воронов, ви, як голова групи дружби, маєте допомогти парламенту сформувати представницьку делегацію, яка буде представляти всі фракції, а не партійний "междусобойчик", як ви це зробили, ледь не вляпавши парламент в грандіозний скандал. Я щаслива, що ми допомогли вам, і парламенту в першу чергу, уникнути цього скандалу, і я пропоную його зараз не поглиблювати. Якщо прийняте рішення керівництвом парламенту про цю делегацію, давайте ми голосуємо його.

Якщо ви вважаєте як фракція "Слуга народу" і ви як голова групи дружби, шановні, що там мають бути шановні пані Хоменко, пані Руденко, пані Мезенцева, тоді, будь ласка, включіть в цю делегацію в рамках вашої цієї квоти 10 депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, тоді я можу ставити на голосування це питання в тому вигляді, в якому є, а потім тоді буду додавати інші пропозиції, поступово і послідовно.

Будь ласка, хтось бажає виступити ще?

Будь ласка. Григорій Михайлович. І потім Олена Вікторівна. Будь ласка, Григорій Михайлович.

 

_______________. А ще пан Воронов, так, хоче щось сказати?

 

ВОРОНОВ В.А. Ні, я мав можливість подякувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще трошки зарано. Проголосуємо, а потім…

Григорій Михайлович, будь ласка, потім Олена Вікторівна, а потім Марія Миколаївна.

Давайте, Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так-так, будь ласка, ми слухаємо.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

У мене просто технічне пояснення. Справа в тому, що прізвище Альони Шкрум з'явилося поза межами фракції. Ми не знаємо, як з'явилося прізвище Шкрум в цьому списку. Фракція, і про це повідомила Юлія Володимирівна першого заступника голови годину тому, надсилає пропозиції двох… (Не чути) Перший колега Бондарєв … (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорій Михайлович, вас не чути.

 

НЕМИРЯ Г.М. (Не чути) У випадку, якщо двоє кандидатів…(Не чути) це забагато, тоді ми залишаємо пана Бондарєва, народного депутата Бондарєва. Я хочу це просто коректно сказати, тому що прізвище... (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Григорій  Михайлович, вас погано чутно.

 

НЕМИРЯ Г.М. … Альони Шкрум фракція не подавала і… (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Григорій Михайлович, вас погано чутно. Але шановний комітет… Дивіться, вас погано чутно. Але, шановний комітет, дійсно, шановний комітет, ми розглядаємо… (Не чути)

 Шановний комітет, ми розглядаємо не той список. В списку керівників фракцій… Да, вас чути. Григорій Михайлович, ми розглядаємо не той список. Шановні колеги…

 

НЕМИРЯ Г.М. Зараз чутно?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вас  чутно.

 

НЕМИРЯ Г.М. Давайте я в чат напишу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, ми почули вас. Почули. І почуйте, будь ласка, це теж технічне питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановний голово комітету, подивіться список, який в списку лідерів фракцій. Ми не той дійсно розглядаємо список. Дійсно, там перероблений список, підписаний паном Корнієнком, де від "Батьківщини" Шкрум, а від нашої фракції… Ой, вибачте, Бондарєв, а від нашої фракції - Павленко. І це ви розглядаєте інший список. Будь ласка, подивіться його.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна, у нас є список, отакий ми новий отримали. Там замість Климпуш - Павленко. І зараз Клименко, Цабаль. Підписаний він був…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А замість Шкрум - Бондарєв. Вони мали внести.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, Шкрум так і є. І підписаний він Вороновим. Це останнє, що ми тільки що, щойно отримали.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, нехай Воронов. Будь ласка, пане Воронов, зв'яжіться з Корнієнком, тому що там йшла ця переписка в чаті лідерів фракцій, і "Батьківщина" там подавала дійсно Бондарєва.

Я перепрошую, вибачте, це технічні питання. І щоб ми зараз не понаголосовували того, що вже обговорювалося з лідерами фракцій. Там "Батьківщина" подали не Шкрум, а Бондарєва. Вони це все узгоджували з керівниками фракцій. Вибачте сто раз, будь ласка.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ну, я намагаюся дотримуватися літери закону. Тобто я поставлю цей список в тому вигляді, в якому ми отримали його, а потім будемо змінювати. Тобто, якщо будуть пропозиції - і будемо голосувати.

 

 НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, хвилинку. Що це за літера закону?  Ну, я заступник голови партії. Я вам говорю, що відбулася розмова. Ми не знаємо, звідки взагалі потрапило прізвище Шкрум. Я вам офіційно це говорю. Моя колега говорить, також підтверджує це. Що, якась ще літера…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Григорій Михайлович, я отримав список в такому вигляді, тобто це документ, і я, на жаль, не можу відхилитися. Можливо, ви праві, але треба…

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В.  Моя пропозиція, у нас же Воронов зараз на контакті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми поставимо на голосування.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, пан Воронов, ви склали знову список з помилками, от ви на контакті. Ми просимо, щоб пан Воронов зараз вніс ті зміни, які узгоджені з керівництвом фракцій і груп і керівництвом парламенту,  і ми його проголосуємо.         

Ну дивіться, більше того, пане Олександре, ви ж в цьому чаті, відкрийте чат  керівників фракцій і подивіться, що там і пан Власенко написав  Бондарєва. Ну, фракція має є право делегувати свого представника? Йде відповідь пана Корнієнка, що ми переробляємо в залежності від ваших пропозицій. Я думаю, це абсолютно технічна помилка.

Пан Воронов, будь ласка 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, я, на жаль, не можу посилатись на час, я можу посилатись тільки на документи. Але якщо  пан Воронов підтвердить, що були помилки, то тоді давайте розглянемо новий список, я не знаю…. Хоча той варіант, який я отримав щойно, з декількох навіть  джерел, то він такий, який він є.

Будь ласка, тоді давайте задамо питання…

 

НЕМИРЯ Г.М. Я вам ще раз говорю, повторюю, от під стенограму: прізвище Шкрум фракція не делегувала, і не збиралася. Ми не знаємо, звідки воно з'явилося. Якщо у нас буде практика, що хтось зліва або справа буде включати без відома фракції депутатів від цієї  фракції, ну, ми так далеко зайдемо.

Я вам офіційно роблю заяву, що фракція представляє Бондарєва, у випадку розширення складу делегації - ще й Таруту. Якщо склад делегації залишається таким, як є, чотирнадцять людей, то Бондарєв. Це офіційна заява. Що вам ще потрібно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я можу поставити на голосування вашу пропозицію змінити на…

 

_______________. Колеги, будь ласка, давайте голосувати,  бо потім…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, я тоді ставлю на голосуванні в тому вигляді, в якому є…

 

ІОНОВА М.М. Вибачте, а я руку тримаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іонова, так. Марія Миколаївна, будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Моя була черга, вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, Олена Вікторівна, а потім Марія Миколаївна. Будь ласка, давайте тоді.

 

ХОМЕНКО О.В. Давайте я уступлю місце, вибачте. Давайте я уступлю місце Марії Миколаївні.

 

ІОНОВА М.М. Тут питання, колеги, реально, от давайте прочитаємо лист посла. Там написано: дванадцять осіб.  Ну чесно, ми таким займаємося, що просто вже на голову не налазить! Давайте з повагою ставитися до листів теж послів, і співпрацю з ними, і з країнами, які наразі так само нам допомагають. І знову ж таки, давайте прислухатися до уповноважених осіб фракції, а не хтось там щось вирішує. Це все ж таки дуже серйозні речі.

Я б дуже просила… Я вже не кажу про те, що цей лист - 14 осіб. І тут не питання до прізвищ, тут питання все ж таки якось реагувати адекватно на ті запити, які надходять нам до наших міжнародних союзників. Ну, сорі! Ми витрачаємо час просто на якісь такі речі, які вже просто соромно говорити.

Дуже дякую. Я прошу з розумінням поставитися, це питання, в принципі, не прізвищ. Давайте просто проаналізуємо, хто що говорить. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Вікторівна, будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Дякую, пане голово.

Як активний член і групи дружби, міжпарламентської групи дружби Україна-Швейцарія, який був долучений до різних заходів, і також у нас постійно відбувається співпраця з посольством Швейцарії в Україні, ми на постійному контакті, то прошу зважати увагу на те, що цей список, лист з 14 депутатів, по-перше, він узгоджений з посольством, інакше його б тут, на комітеті, він не розглядався.

Також питання щодо участі Хоменко, Руденко і Мезенцевої - це також підтримує посольство. Тому також ми на комітеті це не розглядали. Нам дуже важлива ця підтримка, оскільки ця конференція є важливою. У нас є проекти, які ми маємо донести, про які ми маємо говорити, залучитися підтримкою наших швейцарських, і не лише, колег. 

Марія Мезенцева, вона у тісній співпраці з швейцарськими також фондами,які надають гуманітарну допомогу. 207 тонн вчора було отримано гуманітарної допомоги саме завдяки роботі Марії Мезенцевої.

Тому, колеги, моя пропозиція - проголосувати за цей список і також за окремий, що пан Воронов говорив, він його не відкликав, і це все… ну, ми в постійному контакті з посольством Швейцарії. І давайте, будь ласка,  голосувати, пропозиція - голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми в постійному контакті з посольством Швейцарії. Якщо треба активізувати цей постійний контакт, я б не хотіла, щоб він активізувався саме з цієї теми, але ми можемо його активізувати.

Як правильно зазначила пані Марія, в листі шановного пана посла 12 визначено людей. Пан Воронов склав список не парламентський, а партійний. Ми це зупинили. Зараз нам пропонують, я не знаю, вам говорить, фракція, представник фракції, що  ми туди делегуємо одну людину. І це ж не від вашої фракції пані  Шкрум делегується. Хочете її делегувати по своїй квоті - будь ласка, але тоді делегуйте пана Бондарєва,  якого делегує  "Батьківщина", це буде справедливо. А від себе можете Шкрум, якщо ви говорите, що її визначив посол Швейцарії, чи ще хтось, хоч звучить це дико, дико дуже звучить.

Далі. Нам сказали, що пані Мезенцева є дуже важливим представником там, пані  Руденко і Хоменко. Ми це підтримуємо. Тоді, будь ласка, давайте зараз ми відкладемо це питання. Я пропоную поставити його на голосування, відкласти це питання, і нехай пан Воронов разом з паном Арахамія, керівником своєї фракції,складуть список із десяти депутатів цієї фракції, тих, хто їм важливі: Мезенцева, Хоменко, Руденко - і плюс сім. Ми  ж не влазимо в список, кого ви туди делегуєте. Ми делегували Павленко - і на цьому крапка.

Але сьогодні, я відразу хочу сказати, щоб не було образ, ми, наша фракція, і ні я, ні Марія не будемо зараз голосувати за жодне з цих питань. Щоб воно не закінчилось так, як закінчилось вчора, давайте його відкладемо на завтра, зберемося на  п'ять хвилин. Пан Воронов зараз проведе третє коло консультацій, і ми не будемо виглядати, як просто некомпетентні і непрофесійні люди в очах посольства Швейцарії.

Така моя пропозиція. Наскільки я розумію, до неї приєднується пан Григорій Михайлович Немиря, до неї приєднується пані Марія Іонова. І давайте, от вчора ж у нас цим закінчилось, щоб сьогодні не закінчилось цим самим.

Я пропоную закінчити наш комітет зараз, ця поїздка не завтра, і проголосуємо за цей список завтра. А пан Воронов зараз проведе всі консультації з "Батьківщиною", з керівництвом парламенту, щоб там були всі представники від фракції "Батьківщина", які делегувала "Батьківщина"; зі своєю фракцією, щоб там були пані Хоменко, пані Руденко, пані Мезенцева. І ми все проголосуємо, друзі, з великим щастям. Я зараз буду утримуватися по всім питанням, відразу скажу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я поставлю всі пропозиції на голосування.

Марина Олегівна, будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. Колеги, дякую.

Я хочу сказати, що в мене, на жаль… зараз я знову відключуся від комітету, тому що ми весь час у більшості говоримо, і це не завжди схоже на демократію, а дуже часто це схоже на якісь політичні просто домовленості. Я голосуватиму "за" по цьому питанню. І, на жаль, відключуся, не знаю, чи зможу до кінця комітету включитися, перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ставлю на голосування список, цей лист, цю пропозицію в такому вигляді, в якому він є зараз, в якому я отримав. А потім будемо голосувати за склад і за всі зміни, які ви пропонуєте.

Хто за те, щоб підтримати цю поїздку?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

Бардіна.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я ще раз повторюю, я офіційно написав в чат. Фракція офіційно "Батьківщина" подала Бондарєва. Фракція не подавала Шкрум. Тому для мене не зрозуміло, яким чином від фракції там опинилася Шкрум.

Тому з урахуванням цієї поправки я можу підтримати це рішення лише, якщо там буде прізвище Бондарєва, якого офіційно подавала фракція. Це зрозуміло?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна. А, вона сказала.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Я вважаю, що Немиря правий, що треба враховувати офіційну позицію. Тому я підтримую рішення, якщо враховується подання фракції "Батьківщина".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, ви за чи проти? Чи ви утрималися?

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. А ми не будемо голосувати за пропозицію Немирі?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А потім я поставлю, я всі пропозиції поставлю на голосування.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В.  Добре. Тоді давайте я утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська Соломія Анатоліївна.

Хоменко Олена Вікторівна.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Колеги, я думаю, або нам потрібно буде завтра ще раз зібратися і проголосувати зміни в делегацію, а сьогодні підтримати просто рішення, що ми відправляємо цю делегацію, або справді з пропозицією Григорія Михайловича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви утрималися?

 

АНАНЧЕНКО М.О. Я – за, з пропозицією Немирі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, що ми потім будемо розглядати ці пропозиції, усі  пропозиції, які ви вважаєте за необхідні.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Я утримуюсь до голосування по пропозиції  Немирі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Фракція має повне право сама визначатися, кого вона туди делегує. Вибачте, не може фракція "Слуга народу" делегувати представників інших фракцій.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М.  Іонова утрималась. Вибачте, ну, це вже просто якась узурпація влади, де більшість визначає, хто від інших фракцій буде брати участь. Слухайте, ну, це  вже… Ну, пане голово… Ну, ви  як голова комітету, ну, зупиняйте якісь такі речі, будь ласка. Ну, ви ж правовик. Ну, мені  здається, що ми не можемо йти на такі речі. Ну, від вашої позиції залежить насправді зараз голосування, і ви цьому даєте зелене світло. Ну, сорі!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін. Нема.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А.  За. Зараз політики немає, зараз йде війна, і кожен, хто відправляється, хоче щось робити, може. Всі нас раді бачити, всі делегації вітаються, всіх запрошують. Дай боже делегації цій, делегації іншій, і ще третій, і п'ятнадцятій поїхати і все зробити за кордоном, підтримку нашої війни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

І зараз переходимо до наступних пропозицій до цього списку. Будь ласка, були пропозиції: Олена Вікторівна, Григорій Михайлович, Ірина Володимирівна. Так?

Давайте тоді будемо послідовно голосувати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Першою була пропозиція Григорія Михайловича, наскільки я пам'ятаю. Він перший запропонував…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Григорій Михайлович, ви пропонуєте поміняти…

 

ХОМЕНКО О.В.  Вибачте, ми проголосували на початку засідання щодо розгляду листа пана Воронова…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, пані Олено, ми розглядаємо ще конкретну делегацію з 14 людей, сформовану "слугами народу", зі скандалом.

Тоді, вибачте, я виходжу, ми з Марією виходимо з комітету. Вибачте, я попереджала про це, колеги. Я прошу тут не бачити політики, вважайте, що це захист демократії.

Всім дуже дякуємо. Або ми зараз ставимо  питання представництва великої опозиційної фракції "Батьківщини" в цій делегації, того, кого вона бачить, або ми виходимо з комітету. Вибачте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірина Володимирівна, ми всі пропозиції поставимо на голосування, включно з пропозицією Григорія Михайловича.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так він має на це повне право, друзі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну так безумовно…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте зараз закінчимо це питання. Ми крапку не поставили в цьому питанні ще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування, якщо ніхто не проти, пропозицію Григорія Михайловича поміняти Шкрум на Бондарєва. Можемо голосувати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, за. Нарешті.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна. Вона казала, що "за".

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бобровська.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

Юраш.

 

РУДЕНКО О.С. Алло, чутно мене?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте, це за пропозицію Немирі, бо у мене поганий зв'язок?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

РУДЕНКО О.С. Я підтримую. За. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко. Не голосував.

Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, рішення прийнято.

Колеги, просто інакше буде хаос, якщо ми не будемо діяти і голосувати послідовно. Я намагаюсь дотримуватись якогось порядку.

Наступна пропозиція – пропозиція Олени Вікторівни. Будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Лист Воронова про включення ще трьох представників: Хоменко, Руденко, Мезенцевої.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можемо ставити на голосування?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Григорій Михайлович!

Бардіна. Вона казала, що "за", да?

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Я вибачаюсь, а як з пропозицією Немирі, бо в мене не було зв'язку? Проголосували "за"?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підтримали одноголосно. Пропозицію Немирі підтримали одноголосно.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Добре. Дякую.

А зараз це пропозиція підтримати дівчат, щоб поїхати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Добре, підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бобровська.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В.  Хоменко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.  

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

Іонова.

Руденко.

 

_______________. Утрималась.

 

РУДЕНКО О.С.  Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хто утримався? А, дякую.

Руденко. 

 

 РУДЕНКО О.С.  Руденко – за.  

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. Почула.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А.  Юраш   за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за, 1 – утримався, 1 – не голосував. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ще будуть пропозиції до цієї поїздки, до цього відрядження?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 3 не голосували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я обіцяв, я все ставлю на голосування, ви ж бачите. Тобто тотальна демократія.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Пане Мережко, хотіла пожартувати, що Льовочкіну ще додати, але не буду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я поставлю на голосування. Юлія Володимирівна, ви мене знаєте, я все ставлю. Якщо це конкретна пропозиція, офіційна, то давайте  поставимо.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Я довіряю дівчатам. Дівчата зроблять справу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тобто якщо не буде пропозицій, то ми можемо переходити до наступного питання. Так? Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання: про візит народних депутатів  України Наталухи, Василенка, Тістика до міста Дублін...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. І Шкрум.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І Шкрум теж.

…та міста Лондон у період з 12 по 17 червня 2022 року з метою  проведення зустрічі в рамках депутатських повноважень.

Хтось бажає виступити? Чи можна ставити на голосування?

Я ставлю на голосування. Ніхто не проти? Ні? Тоді ставлю на голосування.

 

ЮРАШ С.А.  Бажаю виступити, пробачте.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Немиря.

Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Бобровська. Пані Соломія!

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Геращенко.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко. Пані Оля!

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За. Але маю помітку, яку хотів… На початку, пробачте, не сказав.

Дивіться, у нас в парламенті ще є група дружби з Ірландією, в принципі. І у нас пан голова, до прикладу, є учасником цієї групи, а там ще й інші. І, в принципі, в ірландському контексті там ще ряд депутатів є.

Тому такого формату історії, ну, я просто нічого не отримавна цю тему, взагалі про парламентський візит. (Не чути)  … ще депутатів, але о'кей, буде окремо плануватися.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

Ще декілька. Ще два питання. Там одне я потім скажу декілька слів. Питання народної депутатки Васильченко про відрядження на 14-18 червня 2022 року до Великої Британії. Метою поїздки є участь у заході………  Тобто англійською мовою тут.

Захід, який буде присвячено розгляду питань наслідків використання вибухової зброї у населених пунктах України в умовах постійної збройної агресії Російської Федерації. Хтось бажає виступити? Ні?

Тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати цю поїздку?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Немиря.

Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Бобровська.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ананченко. Пане Михайле! Ананченко!

Іонова.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Дякую, пані Марія.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Юраш.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Ананченко – за. Не знаю, проголосував чи ні.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Пане Михайле, так, почули.

Юраш. Пане Святославе!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає кворуму, так, у нас?

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Не вистачає одного члена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Може, хтось підключиться.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Пані Соломія!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пані Соломія, ви – за?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так, я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякуємо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вісім, рішення прийнято. 

І ще одне питання в нас є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання ще додаткове. Ми отримали лист. Тобто голосувати за те, щоб включити його в порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Можна консенсусом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Йдеться про наступне. Тут: "Прошу надати дозвіл на здійснення відрядження делегації народних депутатів України до Федеративної Республіки Німеччина та Королівство Нідерланди у період з 18 по 26 червня на запрошення Консультативної місії Євросоюзу в Україні". Тобто є запрошення Консультативної місії. І я перерахую склад делегації.

Іонушас Сергій Костянтинович, Михайлюк Галина Олегівна, Арешонков Володимир Юрійович, Яцик Юлія Григорівна. І, чесно кажучи, мене теж додали, в цьому проблема. Тобто мене також  включили в склад цієї делегації.

Тобто перше питання: включаємо чи не включаємо це в порядок денний. Якщо ми включаємо, то тоді будемо розглядати і голосувати.

 

_______________. Вибачте. Може бути поганий зв'язок. Я за і включення, і за це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді, якщо ніхто не проти, то тоді ми включаємо в порядок денний. Так? Бо ми отримали тільки щойно.

І тоді я можу поставити на голосування? Або хтось бажає виступити з цього питання, або задати запитання?

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте, це Руденко на зв'язку. Я зараз буду ... (Не чути)... в Ірпінь, Бучу і може зв'язок перерватися. Я за, підтримую, за включення і за поїздку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тоді, якщо ніхто не проти, я не бачу бажаючих виступити або задати запитання, тоді я ставлю це на голосування.

Тоді: хто – за? Я не знаю, я не буду голосувати, мабуть. Тоді голосів не буде?

 Добре. Тоді ставимо на голосування.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за.   

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Немиря.

Бардіна.

Льовочкіна.

 

ЛЬОВОЧКІНА Ю.В. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За. 

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Ананченко.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Він казав, що він – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Так, так.

Геращенко.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.   Дякую.

Шараськін. 

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Юраш.

9 – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийняте.

Колеги, ми вичерпали порядок денний, але, може, хтось щось бажає додати, сказати? Ні?

Тоді дуже вам дякую. І офіційно закриваємо засідання. Дякую.