Протокол засідання Комітету №96

25 травня 2022, 11:33

Протокол№96

від 22.05.2022

 

вул. Грушевського, 5, кулуари ІІ поверх,

о 15.30

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А.,

Яременко Б.В.

 

Відсутні: Ясько Є.О. (лікарняний), Бардіна М.О. (відрядження),

Бобровська С.А., Льовочкіна Ю.В. (відпустка),

Немиря Г.М. (відрядження).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.         Про перегляд квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у постійний делегаціях ВРУ у парламентських органах міжнародних організацій, українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

 

2. Міжпарламентська співпраця:

2.1.      Про візит народних депутатів України С.Євтушка, В.Новинського, Р.Підласої, Ю.Овчинникової, Л.Василенко, К.Рудик до м. Давос (Швейцарська Конфедерація) у період з 22 по 26 травня 2022 року з метою участі в роботі Всесвітнього економічного форуму 2022.

2.1.1 Про візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової до м. Давос (Швейцарська Конфедерація)  у період з 24 по 26 травня 2022 року з  метою участі в заходах Всесвітнього економічного форуму 2022.

2.2 Про візит народного депутата України Л.Булах до м.Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 23 по 26 травня 2022 року з метою участі в роботі конференції «Велике очищення тютюну – загроза контролю над тютюном в Європейському Союзі».

2.3       Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Об’єднаних Арабських Еміратів у період з 16 по 17 травня 2022 року.

2.4       Про візит народного депутата України А.Дубнова до Сполучених Штатів Америки у період з 24 травня 2022 року з метою проведення ділової зустрічі з питання надання підтримки України щодо медичної допомоги та спротиву російській агресії.

2.5       Про візит народного депутата України С.Іонушаса до Сполучених Штатів Америки у період з 22 травня по 5 червня 2022 року з метою участі  у  переговорах щодо співробітництва та допомоги України за напрямом правоохоронної діяльності.

2.6       Про візит народного депутата України Д.Наталухи до м. Берліна (ФРН)  у період з 18 по 21 травня 2022 року з метою проведення зустрічей з провідними політиками ФРН.

2.7       Про візит народної депутатки України Ю.Овчинникової до м. Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 22 по 27 травня в рамках діяльності депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою.

2.8       Про візит Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО до м.Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 26 по 31 травня 2022 року з метою участі у засіданні весняної сесії ПА НАТО (лист голови Постійної делегації Є.Чернєва та лист н.д. України П.Порошенка).

2.9       Про візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе до м. Братислава (Словацька Республіка) у період з 2 по 4 червня 2022 року з метою участі в роботі форуму GLOBSEC 2022.

2.10     Про візит народного депутата України М.Волинця до Швейцарської Конфедерації у період з 3 по 10 червня 2022 року з метою участі у 110-й сесії Міжнародної конференції праці.

Волинець Михайло Якович – народний депутат України.

2.11     Про візит народного депутата України П.Порошенка до м. Сопот (Республіка Польща) у період з 6 по 8 червня 2022 року з метою участі у Європейському фінансовому конгресі.

 

3. Різне.

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Мезенцева М.С.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

2) Додати до порядку денного засідання Комітету питання про візит народної депутатки України М.Мезенцевої у період з 22 по 26 травня 2022  року до м. Давос (Швейцарська Конфедерація) з метою участі у зустрічах та дискусіях , які відбуватимуться у рамках роботи Всесвітнього економічного форуму 2022 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про перегляд квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у постійний делегаціях ВРУ у парламентських органах міжнародних організацій, українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях. .

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В.,

Хоменко  О.В., Мезенцева М.С., Нестеренко Л.О, Ананченко М.О.,

Шараськін  А.А, Іонова М.М., Руденко О.С., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) У зв’язку з рішенням Комітету від 12 травня 2022 року (Протокол №93) щодо  виключення членів депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" у Верховній Раді України  зі складу постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях, ухваленого на підставі оголошення, зробленого на пленарному засіданні Верховної Ради України 12 травня 2022 року про розпуск депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" у Верховній Раді України  дев’ятого скликання, та з метою збереження плановості та послідовності у роботі постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях залишити діючі на момент ухвалення цього рішення склади цих постійних делегацій та українських частин без змін, за виключенням представництва депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", яка була розпущена в порядку статті 60 Регламенту Верховної Ради України.

 

2) Враховуючи документи нормативно-процедурного та установчого характеру, а також положення розпорядчих актів ВРУ, що регламентують формування та діяльність постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях, здійснити перерозподіл місць, які вивільнились, між фракціями Верховної Ради України, а саме:

у Постійній делегації у ПАРЄ:  

депутатська фракція Політичної партії   «Європейська солідарність» - 1 член,

депутатська фракція Політичної партії «Слуга народу» - 1 заступник;

у Постійній делегації у ПА ОБСЄ:

депутатська фракція Політичної партії  «Голос» - 1  член,

депутатська фракція Політичної партії   «Європейська солідарність» - 1 заступник;

у Постійній делегації у ПАЧЕС:

депутатська фракція Політичної партії  «Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”- 1 член,

депутатська фракція Політичної партії «Голос» - 1 заступник;

у Постійній делегації у ПА НАТО:

депутатська фракція Політичної партії «Слуга народу» - 1 член,

депутатська фракція Політичної партії  «Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 1 заступник;

у Постійній делегації у ПВ ЦЄІ:

депутатська фракція Політичної партії «Слуга народу» - 1 член,

депутатська фракція Політичної партії «Слуга народу» - 1 заступник;

у Постійній делегації у ПА ГУАМ:

депутатська фракція Політичної партії «Голос» - 1 член;

в українській частині  Міжпарламентської Асамблеї України та Республіки Польща:

депутатська фракція Політичної партії «Слуга народу» - 1 член,

депутатська фракція Політичної партії   «Європейська солідарність» - 1 член,

депутатська фракція Політичної партії  «Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 1 член;

в українській частині  Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки:

депутатська фракція Політичної партії  «Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 1 член;                

в українській частині  Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща:

депутатська фракція Політичної партії «Слуга народу» - 1 член;

в українській частині Міжпарламентської Асамблеї Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова та Верховної Ради України:

депутатська фракція Політичної партії  «Голос» - 1 член.

 

3) Звернутися до  депутатських фракцій ВРУ з проханням надати пропозиції щодо персонального складу їх представників  у  постійних делегаціях Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях згідно з наведеним вище розподілом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.1. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України С.Євтушка, В.Новинського, Р.Підласої, Ю.Овчинникової, Л.Василенко, К.Рудик до м.Давос (Швейцарська Конфедерація) у період з 22 по 26 травня 2022 року з метою участі в роботі Всесвітнього економічного форуму 2022.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Розгляд питань порядку денного засідання Комітету 2.1. і 2.1.1., а також питання про візит народної депутатки України М.Мезенцевої у період з 22 по 26 травня 2022  року до м.  Давос (Швейцарська Конфедерація) з метою участі у зустрічах та дискусіях, які відбуватимуться у рамках роботи Всесвітнього економічного форуму 2022 року об’єднати.

2) Підтримати здійснення відрядження народних депутатів України С.Євтушка, В.Новинського, Р.Підласої, Ю.Овчинникової, Л.Василенко, К.Рудик, І.Геращенко, М.Іонової та М.Мезенцевої до Швейцарії у запропонованих у листах форматах без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

2.2. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Л.Булах до м.Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 23 по 26 травня 2022 року з метою участі в роботі конференції «Велике очищення тютюну – загроза контролю над тютюном в Європейському Союзі».

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народної депутатки України Л.Булах до

м.Брюссель (Королівство Бельгія) з метою участі у конференції «Велике очищення тютюну – загроза контролю над тютюном в Європейському Союзі» у період з 23 по 26 травня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

2.3. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Об’єднаних Арабських Еміратів у період з 16 по 17 травня 2022 року.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечувати щодо здійснення візиту Р.Умєрова до ОАЕ у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

2.4. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України А.Дубнова до Сполучених Штатів Америки у період з 24 травня 2022 року з метою проведення ділової зустрічі з питання надання підтримки України щодо медичної допомоги та спротиву російській агресії.

Виступили: Мережко О.О., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати відрядження заступника Голови Комітету з питань охорони здоров’я, медичної допомоги та медичного страхування А.Дубнова до Сполучених Штатів Америки з метою надання Україні підтримки в питаннях медичної допомоги у період з 24 по 28 травня 2022 року, у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

2.5. СЛУХАЛИ:          Про візит народного депутата України С.Іонушаса до Сполучених Штатів Америки у період з 22 травня по 5 червня 2022 року з метою участі у переговорах щодо співробітництва та допомоги України за напрямом правоохоронної діяльності.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечувати щодо здійснення візиту С.Іонусаша до США у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

2.6 СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Д.Наталухи до м. Берліна (ФРН) у період з 18 по 21 травня 2022 року з метою проведення зустрічей з провідними політиками ФРН.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечує щодо візиту Д.Наталухи до ФРН у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

2.7. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України Ю.Овчинникової до м. Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 22 по 23 травня в рамках діяльності депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечувати щодо візиту Ю.Овчинникової до м.Вільнюс у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

2.8. СЛУХАЛИ:          Про візит Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО до м.  Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 26 по 31 травня 2022 року з метою участі у засіданні весняної сесії ПА НАТО.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що згаданий захід передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік, Комітет підтримує його проведення у запропонованому у листі Голови Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО Є.Чернєва складі та форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

2.9. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе до м. Братислава (Словацька Республіка) у період з 2 по 4 червня 2022 року з метою участі в роботі форуму GLOBSEC 2022.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечувати щодо візиту згаданих народних депутаток України у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

2.10. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України М.Волинця до Швейцарської Конфедерації у період з 3 по 10 червня 2022 року з метою участі у 110-й сесії Міжнародної конференції праці.

Виступили: Мережко О.О., Волинець М.Я., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечувати щодо візиту згаданого народного депутата України у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

2.11. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України П.Порошенка до м. Сопот (Польща) у період з 6 по 8 червня 2022 року з метою участі у Європейському фінансовому конгресі.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В. Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечувати щодо візиту П.Порошенка до Республіки Польща у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

3. Різне.

 

СЛУХАЛИ: Про активізацію міжпарламентської роботи Комітету.

Виступили: Геращенко І.В. Іонова М.М., Мережко О.О.

 

Питання щодо активізації міжпарламентської роботи Комітету обговорили.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА