Стенограма засідання Комітету 23.02.2022

06 квітня 2022, 11:53

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

23 лютого 2022 року

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, починаємо засідання комітету. Будь ласка, перед вами порядок. А, перекличка. Давайте почнемо з переклички, оскільки ми в такому гібридному форматі. Будь ласка, давайте почнемо перекличку.

 

СТАСЮК А.М.  Мережко Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є.

 

СТАСЮК А.М.  Немиря Григорій Михайлович. Григорію Михайловичу, ви є?

 

НЕМИРЯ Г.М. Поки є, так.

 

СТАСЮК А.М.   Бардіна Марина.

Льовочкіна Юлія.

 

_______________. (Не чути)

 

СТАСЮК А.М.   Бобровська Соломія.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я є.

 

СТАСЮК А.М.   Юраш Святослав.

Ясько Єлизавета. Єлизавета є? Немає.

Хоменко Олена. Є.

 

ХОМЕНКО О.В. Є.

 

СТАСЮК А.М.  Ананченко. Ананченко Михайло?

Геращенко Ірина Володимирівна.  Немає.

Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Я є.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко Ольга Сергіївна.

Шараськін Андрій Андрійович.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін є.

 

СТАСЮК А.М.  Яременко Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Є.

 

ЮРАШ С.А. Я, Юраш, не почув. Юраш теж є.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Доброго дня. Ананченко тут.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кворум у нас є. Ми можемо продовжувати. Колеги, перед вами порядок денний. Якщо немає зауважень до порядку денного або пропозицій, то тоді ми можемо проголосувати.

Будуть якісь пропозиції? Будь ласка.

 

_______________. Так, є пропозиція поставити питання про включення. А який це пункт, вибачте?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній.

 

_______________. Так, про запрошення президента Парламентської  асамблеї Ради Європи відвідати Україну, лист керівниці Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ Мезенцевої. Прошу поставити першим питанням, щоб швидко це вирішити і надати можливість участі у комітеті і голови, і делегації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ніхто не проти цієї пропозиції? Я бачу, що ніхто не проти. Тоді приймається.

І ще невеличка зміна. Йдеться про Михайла Віталійовича Забродського, він попросив перенести розгляд його питання. Тобто ми вилучаємо це питання з порядку денного, так? Ніхто не проти теж?

 

_______________. Ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я бачу, що ніхто не проти. Тоді колеги, консенсусом приймаємо, так, порядок денний? Не треба голосувати? Чи все-таки.

 

_______________. У мене пропозиція є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

_______________. На наш комітет розписаний проект Постанови про Звернення Верховної Ради до Конгресу Сполучених Штатів Америки та Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії щодо створення міжнародної коаліції демократичних держав для протидії розв’язання Російською Федерацією повномасштабної агресивної війни та щодо створення безполітної зони довкола україно-російського, україно-білоруського та україно-молдовського державних кордонів, а також над українськими акваторіями Чорного та Азовського морів (реєстраційний номер 7047). 

Це зареєстрували колеги і мої з фракції, і ваші представники, зокрема  "Європейської Солідарності". І прохання: чи сьогодні, чи на найближчому комітеті розглянути, щоб вони собі готувалися, і запросити Костенка Романа як першого автора на доповідь і на пояснення своєї заяви. Але це дуже влучна і правильна була б ініціатива, доречна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, що, по-перше, ми не встигнемо зараз підготуватися і подивитися цей проект, тому що я його, чесно вам скажу, не читав, я не знав про цей проект. І я не впевнений, що він розписаний вже на наш комітет, мабуть,  ще ні.

 

_______________. Розписаний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розписаний, так? Давайте тоді поставимо. Але в будь-якому разі сьогодні ми не встигнемо розглянути. Тоді, можливо, на наступне засідання.

 

_______________. На наступне. Так, щоб його внесли в порядок денний.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Ще будуть якісь пропозиції чи зауваження до порядку денного? Ні. Не треба голосувати, так? Консенсусом. Ми приймаємо тоді порядок денний. 

І переходимо до  розгляду питань порядку денного, починаючи, на перше місце ми поставили про запрошення президента Парламентської  асамблеї Ради Європи пана Тіні Кокса відвідати Україну, лист керівниці Постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Марії Мезенцевої.

Будь ласка, Маріє Сергіївно. Надаємо слово Марії Сергіївні.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Шановні колеги, я дуже коротко, і почну одразу з уточнення. Це не запрошення тільки спікера Парламентської асамблеї Ради Європи пана Кокса, а запрошення для всіх членів ПАРЄ із 46 країн, які матимуть змогу і бажання відвідати Україну. І ми пишемо не тільки про Київ, а і про адмінмежу з Кримом, і про Донбас, тобто програма буде розроблена.

Ми це питання обговорили під час січневої сесії з паном Коксом, я зазначила, що ми отримали звернення від багатьох європейських, від багатьох країн-членів ПАРЄ з таким "ріквестом" відвідати Донбас безпосередньо. Але тоді ми ще не мали рішень стосовно так званих "Л/ДНР". Але це бажання зберігається. 

Я прошу підтримати це запрошення для того, щоб спікер міг направити документи до засідання президентського комітету, який вчора відбувався у позачерговому режимі і буде завтра відбуватися для затвердження таких питань. Тому прошу колег підтримати. До нас делегації ПАРЄ їздили в різних форматах, але загальної делегації ПАРЄ у нас ще не було за два з половиною роки нашої з вами каденції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, чи будуть запитання до Марії Сергіївни з приводу цього запрошення? Хтось бажає? Так, будь ласка, Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Колего, підкажіть, будь ласка, мова іде про запрошення саме пана Кокса, так? Чи про запрошення на його ім'я для делегації?

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Пане Богдане, запрошення на його ім'я від візаві пана Стефанчука. Тому що ми погоджували, що треба офіційне запрошення. Інакше я могла би як голова делегації написати кожному депутату ПАРЄ і запросити. За регламентними процедурами ми запрошуємо не тільки його як спікера, а всіх, хто буде мати змогу і бажання їхати. Направляється лист на нього з  запрошенням всієї асамблеї.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Пані Маріє, мова іде про політика, який ініціював повернення Росії, так?

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Мова іде про всю асамблею: 46 країн-членів. До нас звернулися шведи, іспанці, норвежці, датчани. Ми не можемо просто кожному надіслати від голови асамблеї.

Мова іде про те, що за Регламентом пан Стефанчук – спікер парламенту Верховної Ради - направляє запрошення на свого візаві. Так, візаві його зараз пан Кокс. Змінити це ми  не можемо. Це затверджено асамблеєю. Ви пам'ятаєте, що мене номінували як альтернативну кандидатку, але він проголосований спікер на наступний рік, вже менше, на наступні 10 місяців ще. Тому я просила би це питання не загострювати на тому, що це пан Кокс, це міг би бути будь-хто. Наша мета - згуртувати делегацію ПАРЄ для візиту в Україну.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Чи є якийсь інший спосіб це зробити, крім звернення до пана Кокса?

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Пане Богдане, ні, немає.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олена Вікторівна, будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Я як член делегації теж хочу підтримати. Я хочу сказати, що насправді дійсно є зацікавленість членів ПАРЄ відвідати Україну. Ми з ними постійно на зв'язку.

По-перше, важливо було б мати тут у нас голів політичних груп  Парламентської асамблеї, а також голів делегацій. Але ми не обмежуємося лише цими позиціями і посадами. І ми дійсно хочемо запросити всіх, хто виявить бажання. Чому? Тому що у нас вже був досвід, наприклад,  в серпні під час святкування Дня незалежності 30-ї річниці ми запрошували делегації, представників різних делегацій в міжнародних організаціях, вони приїхали. Ми возили їх на кримський КПВВ, від цього ми отримали дуже хороший фідбек, дуже хорошу підтримку від наших партнерів. І ми хочемо їх згуртовувати в тому числі і в асамблеї навколо безпекових питань, що безпосередньо стосуються і України, і Європи загалом. То цей візит був би дуже важливим і прошу його підтримати.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, можна питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, хто ще? Будь ласка. А хто це, вибачте?

 

ІОНОВА М.М. Це Марія, вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Марія Миколаївна, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Вибачте, я іду по коридорах.

А скажіть, будь ласка, а Тіні Кокс перетинав незаконно кордон України, коли відвідував Крим? Чи він, от я от зараз просто не пригадую.

 

_______________. Тобто, а він Крим відвідував? Чи що, є такі дані?

 

ІОНОВА М.М. Да, да, щось таке було. Ви перевіряли цю інформацію?

 

_______________. А ви киваєте головою, ви маєте цю інформацію? А, ви киваєте головою в сенсі, що треба перевірити.

 

_______________.  Звісно, ті, хто порушував закон України, вони не будуть…

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Пані Марія, питання в тому, що Кокс може і не приїхати.  Почуйте мене, будь ласка. Це не буде приїзд президентського комітету.

 

ІОНОВА М.М. Зараз ми говоримо про теорію імовірності. А я зараз попереджаю про те, щоб ми не поклали…

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Під час того, як може готуватися запрошення на всю асамблею,  це треба перевірити. Значить це з Державною міграційною службою треба перевірити. Я не думаю, що це питання…

 

_______________. А ми в своєму листі можемо, по суті, в листі-запрошенні ми можемо зазначити це…

 

ІОНОВА М.М. Треба зазначити в листі-запрошенні, що ті, хто не порушували українське законодавство, хто не порушував українське законодавство в контексті перетину кордону. Просто тоді треба це зазначити, що ми запрошуємо тих членів делегації, які не порушували.

 

_______________. Абсолютно так,  звісно.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Давайте  ви як члени комітету це з доповненням там.

 

ІОНОВА М.М. Тому що якщо ми зараз запросимо всіх, то нам потім, вибачте, одягнуть це на голову, коли ми когось не пустимо…

 

_______________. Ні, ну звісно.

 

ІОНОВА М.М. Це буде ще більший скандал. Тому я за те, щоб ми не потрапили в пастку. Це просто важливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще запитання?

 

ІОНОВА М.М. Просто важливо сформулювати так лист, щоб зазначити цю історію.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Колеги, ще одне уточнення. Сам лист буде готувати Управління міжпарламентських зв'язків Верховної Ради. Тобто ні Комітет зовнішніх відносин, ні Мезенцева, ні хтось інший, а команда, яка працює безпосередньо з ПАРЄ, і, звісно, що ми не будемо враховувати там російську делегацію. Це треба, щоб пан Колісниченко це проконтролював під нашою співпрацею. Просто завтра цей комітет президентський. Ми можемо взагалі нікого не запрошувати і йти шляхом, як ми робили на Кримській платформі: ініціатива народної депутатки, яка поширилась на інших депутатів, які це підтримали. Але це інституційно неправильно.

Тому я думаю, треба врахувати зауваження пані Марії. І ми розтлумачили, я думаю, питання щодо це не індивідуальне запрошення. Врахувати ті моменти, які стосуються тих, хто здійснив порушення українського законодавства і перетнув межу з АР Крим не через КПВВ, там, Каланчак і інші. І далі формувати запрошення. Але знову ж таки це відповідальність тих, хто формує цей лист, а це Управління міжпарламентських зв'язків.

 

______________. Вибачте, це управління виконає те, що напише комітет,  тому нам треба в нашому листі…

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Так я не заперечую.

 

______________. Так я тому і раджусь з вами, як нам правильно виписати, щоб вони в своєму листі принесли вже до Голови готовий лист. Тому і раджусь. Вони самі нічого не зроблять. Вони будуть ще дзвонити до нас і питати. Тому я і хочу з вами порадитися, як написати: виключаючи тих осіб, які перетинали незаконно Державний кордон.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Я думаю, що це вже ж озвучили. 

 

_____________. Це ще не озвучили. Я озвучую це для того, щоб виписати це в рішенні комітету. Саме тому я і кажу під стенограму.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Ну, це на розгляд членів комітету.

 

______________. Ну, давайте сформулюємо, я думаю, в тому формулюванні, що запропонувала пані Іонова…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Марія Миколаївна, так. За винятком осіб, які порушили…

 

______________. …що в листі зазначити, що запрошення має бути направлено членам Асамблеї, виключаючи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За винятком тих осіб, які порушили…

 

______________. …осіб, які порушували законодавство України.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Колеги, мені зараз пише радник нашої делегації. Крим він не відвідував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не відвідував. Мені теж здається.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Немає такої інформації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це Гунько відвідував.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. І ми не можемо писати таке в листі, бо члени Ради Європи користуються імунітетами і привілеями. Це буде скандал, якщо це буде вибірковість.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Якщо Гунько, то він був не в Криму окупованому, а на окупованому Донбасі. І ми йому влаштовували грандіозні скандали, там був 2014-2015 роки, і ми забороняли йому їхати в Україну спостерігачем. Ми зірвали його плани поїхати в Україну спостерігачем на вибори.

 

ІОНОВА М.М.  Маріє, якщо ми в запрошенні вкажемо, що ви говорите, що депутати мають імунітет, то тоді і росіяни приїдуть. Так а навіщо ми себе заганяємо в цю пастку? Це наше зобов`язання написати, що ми з повагою ставимося до всіх членів Парламентської асамблеї, але ми не вважаємо, що ті, хто знаходяться під санкціями, ті, хто порушував наше законодавство, що вони мають відвідувати нашу країну. Ну, I`m sorry, ми маємо захищати закон України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую, пане голово. Із пояснень, наданих люб`язно пані Марією, і з ходу дискусії для мене стає зрозуміло, що направляти у запропонованій формі на ім`я згаданого політика запрошення не можна. Ми створимо скандал потенційно, коли сюди можуть фактично, в цю делегацію, увійти і представники держави-агресора і, зрештою, не гарантовано, що сам політик, який, власне кажучи, спричинився до того, що зараз відбувається ескалація на сході України.

Ми, звичайно, не можемо в листі, це буде дискримінаційна норма, вставляти ніякі фрази про винятки, тому що це тоді не делегація ПАРЄ, а делегація якихось обраних людей з ПАРЄ. І якщо це вже так, давайте дивитися правді в очі, що ми не хочемо делегацію ПАРЄ насправді, ми хочемо делегацію певних людей з ПАРЄ. Давайте підтримаємо пропозицію про таку делегацію з ініціативи, яка запрошується і прибуває в Україну з ініціативи пані Марії Мезенцевої як народного депутата України, народної депутатки, вибачте, України і голови делегації України в ПАРЄ, і звернемося до голови з проханням про виділення відповідних фінансових, організаційних заходів, щоб, не дай бог, на пані Марію ще й не поклали обов`язки, окрім запросити, ще і все інше, що стосується організації цього візиту. Тоді ми уникнемо скандалів, непорозумінь. Можливо, це не так блискуче протокольно, але з точки зору політичної практики і доцільності це дозволить уникнути гірших наслідків.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Маріє Сергіївно, будь ласка.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Давайте тоді запрошувати тільки членів постійного Президентського комітету. Там нема росіян. Це голови політичних фракцій ПАРЄ, і вони не перетинали адмінмежу, і не порушували законодавство. У мене просто паралельний комітет, колеги. Я висловилася. Можна? У мене ще два паралельних комітети, я пропустила вже 5 голосувань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олено Вікторівно, будь ласка.

 

ХОМЕНКО О.В. Богдане Васильовичу, ще, будь ласка, тобто ви пропонуєте визначити окремих людей, окремих членів ПАРЄ, яких ми готові запросити (правильно я розумію?), які не перетинали? Тобто зробити перевірку…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Скласти список, кого би ми хотіли запросити, і організувати їх відвідання України. Абсолютно правильно.

 

ХОМЕНКО О.В. І ще. Я взагалі нічого не почула. Так погано чути.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Богдане Васильовичу, скажіть, будь ласка, ще раз. Не почули пропозицію.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Тобто скласти список, кого Україна хоче запросити, точніше, делегація України в ПАРЄ кого хоче запросити для відвідання України. Надіслати іменні запрошення. Це можна зробити за дорученням Голови Верховної Ради України.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Це не офіційний візит, пане Богдан. Статус такого запрошення від голови делегації, це не офіційний візит.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дивіться, у нас статус – офіційний, державний і інший візит – на членів парламентів взагалі не поширюється. Вони стосуються глав держав, урядів і глав парламентів, але не депутатів. Тому в будь-якому випадку ці розмови недоречні. Все буде офіційно - те, що буде офіційно запрошено від імені офіційної особи і профінансовано Україною. Це вже достатньо офіційно. Тому я не бачу ніяких проблем.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Я не бачу ніяких проблем запросити членів Президентського комітету.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, я абсолютно погоджуюся. Вибачте, ми офіційно Кокса точно не можемо запрошувати в Україну. Уявіть собі медіашквал, який буде. Ну давайте не стріляти собі в ногу. Я би теж робила це персонально перевіреним людям, які голови, там, делегацій або голови Бюро, ну, тобто кого ви вважаєте, хто може вплинути на рішення. Але точно не тих людей, які насправді підтримують країну-агресора. Хочете, хай їде моніторинговий, політичний, юридичний комітет, але його і тих людей, які це все підтримували, ну, я вважаю, що ми не можемо собі такого дозволити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маріє Сергіївно, будь ласка.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Можна останній коментар? Я розумію, що не всі знають структуру ПАРЄ, але в структурі ПАРЄ є Президентський комітет. Його очолює спікер ПАРЄ, це Кокс, так. Але є ще інші члени, які очолюють політичні фракції. В цих фракціях нема росіян. Почуйте, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Маріє, я не про росіян говорю.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Там є 5 людей: німці, британці…

 

ІОНОВА М.М. Маріє, я не тільки про росіян говорю. Я говорю про тих хто підтримує і впроваджує політику…

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Так а я говорю про те, щоб змінити тоді рішення комітету і зробити запрошення Президентського комітету. Не вінегрет і олів`є, тобто не всіх по всім, а там, де ми нікуди не стріляємо.

 

ІОНОВА М.М. Але ми маємо страхувати конкретні прізвища. Ми маємо, скажемо так, унеможливити потрапити в пастку, конкретно запрошувати тих людей, які, ми розуміємо, не порушували  законодавство України.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Пані Маріє, що ми розуміємо? Ви чуєте мій коментар? Президентський комітет не містить росіян. Це мій останній коментар.

(Шум у залі)

 

ІОНОВА М.М. Я не говорю тільки про росіян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, визріла пропозиція. Колеги! Визріла пропозиція. Я її сформулюю і поставлю це на голосування, тобто про запрошення (і тут питання) Президентського комітету ПАРЄ чи членів Президентського комітету ПАРЄ. Як краще, Маріє Сергіївно?

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Як ви вирішите, пане голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді так: про запрошення членів Президентського комітету ПАРЄ відвідати Україну. Ось така пропозиція: членів Президентського комітету ПАРЄ відвідати Україну.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Може, вони і не приїдуть, колеги. Це таке…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю це на голосування. Хто – за?

 

СТАСЮК А.М. Мережко Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

СТАСЮК А.М.  Немиря Григорій Михайлович.

Бардіна Марина Олегівна.

Бобровська Соломія.

 

БОБРОВСЬКА С.А. У мене ще раз запитання: ми обговорюємо президентський комітет?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я – за.

 

СТАСЮК А.М.  Юраш Святослав.

Ясько Єлизавета.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

СТАСЮК А.М. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

СТАСЮК А.М. Геращенко. Геращенко Ірина Володимирівна!

Іонова Марія Миколаївна. Марія Миколаївна.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо тільки президентський комітет, Маріє Миколаївно.

 

ІОНОВА М.М. Президентський комітет, добре. Окей, за.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко Ольга Сергіївна.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М. Яременко Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Для мене принципово, щоб лист не адресувався Коксу. Якщо лист не адресується Коксу, я готовий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, він не адресується. Адресується тільки президентському комітету.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, зрозуміло. Вибачте. Це суттєве пояснення.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я – проти.

 

______________. Тобто буде конкретно всім членам президентського комітету. Правильно?

 

______________. Так, але адресований буде президенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Ну, посада така, на жаль.

 

______________. Адресований буде президенту?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, президенту ПАРЄ, адресований президенту ПАРЄ.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я – проти.

 

ІОНОВА М.М. Я утрималась. Іонова утрималась.

 

ЮРАШ С.А. І, пробачте, Юраш – за. Чи мене почули?

(Шум у залі)

 

ІОНОВА М.М. Цей лист буде на всіх медіапропагандистських майданчиках, яким буде розмахувати Тіні Кокс, і він буде розказувати, як йому прислали запрошення на його ім`я. Ну, просто я цього не дуже розумію, навіщо ви так робите.

Ви щось обговорюєте чи думаєте? Просто не чутно хто що говорить.

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. Ми шукаємо можливість запросити все-таки в тому об`ємі, в якому пропонує голова делегації, лише зробити це так, щоб Стефанчук не адресував звернення конкретно Коксу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз він займає таку притомну позицію, скажімо так. Він все-таки голова цієї організації офіційно. Він представляє… Ми не можемо ігнорувати, оскільки ми є делегацією і ми маємо співпрацювати з керівними органами ПАРЄ. У нас немає іншого виходу. Або треба виходити з цієї організації…

 

МЕЗЕНЦЕВА М.С. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Президентському комітету. Добре. Це вихід.

Тоді ми будемо адресувати, Марія Сергіївна щойно сказала, президентському комітету ПАРЄ, тобто безособово. Добре.

 

СТАСЮК А.М. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято, так, колеги?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ми можемо перейти до наступного питання порядку денного: про депутатське звернення народного депутата України Людмили Буймістер щодо її членства в складі Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО. Чи у нас присутня…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голова делегації – народний депутат Єгор Чернєв. Так? Будь ласка, пане Єгоре. Будь ласка.

 

ЧЕРНЄВ Є.В. Я не розумію взагалі постановки питання, тому що є квоти, які є у кожної фракції та депутатської групи. Людмила вже не член фракції "Слуга народу". У нас є декілька бажаючих зайняти своє місце. Зараз проходить якраз таки процедура визначення і пропонування зайняти це місце, яке згідно квоти належить фракції "Слуга народу".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло, колеги. Чи будуть запитання?

Пані Людмило. Є вона у нас? Підключена?

Будь ласка, пані Людмило.

 

БУЙМІСТЕР Л.А. Дуже дякую, пане голово.

Вам всім відомо, не буду повторювати очевидне, що в результаті того, що мене було виключено з фракції Політичної партії "Слуга народу", ваш комітет, абсолютно маючи на це право, за зверненням голови фракції "Слуга народу" припинив моє членство в Постійній делегації Парламентської асамблеї НАТО. Але в жодних нормативних документах  ні в українському законодавстві, ні в регламентних нормах Парламентської асамблеї НАТО немає обмежень для позафракційних депутатів до входу до складу делегації.

На ваше ім'я, пане голово, я направила своє звернення. Більше того, направлено на вас також листа за підписом позафракційних народних депутатів, які також наполягають на тому, що вони не будуть входити до складу делегації, але практика членства в постійних делегаціях позафракційних народних депутатів була у всіх скликаннях Верховної Ради України. Сьогодні з позафракційних депутатів мені не відомо хто ще виявив бажання вступити до Парламентської асамблеї НАТО.

Тому згідно регламентних документів Парламентської асамблеї НАТО, і, до речі, у мене є лист на цю тему від голови Парламентської асамблеї НАТО, немає обмежень по входженню будь-яких депутатів будь-яких фракцій чи позафракційних до складу цієї делегації.

Тому прошу вас розглянути в рамках повноважень вашого комітету моє звернення і залишити мене в складі делегації як позафракційного народного депутата.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, я, з вашого дозволу, хотів би звернутися до секретаріату: як це питання вирішується? Чи регулюється воно в нормативних документах?

Будь ласка.

 

СЕКРЕТАРІАТ.   Шановні члени комітету, це питання дійсно регулюється документами. Діяльність постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, як, в принципі, і всіх делегацій наших постійних, регламентується положеннями про постійну делегацію, всі положення затвердженні розпорядженням Голови Верховної Ради України і є частиною нашого законодавства.

Відповідно до правил процедури Парламентської асамблеї НАТО наша делегація складається з 8 осіб. Так, дійсно, інколи до складу постійної делегації входили позафракційні особи, це було за згодою всіх фракцій, це відбувалося у нас на комітеті, на засіданні, це, говорячи простою мовою, коли якась фракція віддає позафракційним депутатам свою квоту за згодою всієї фракції.

Станом на сьогодні жодна фракція свою квоту позафракційним депутатам не віддавала, тому за сталою процедурою комітет звернувся до очільника фракції з проханням визначити іншу кандидатуру, оскільки ця квота залишається за фракцією партії "Слуга народу".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

 

БУЙМІСТЕР Л.А. Можна запитання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Людмило Анатоліївно, будь ласка, запитання, і потім ми голосуємо.

 

БУЙМІСТЕР Л.А.  Одне уточнююче запитання до секретаріату, який щойно озвучив. Чи могли ви надати, будь ласка, посилання на конкретні норми положення про роботу постійної делегації, в якій зазначено, що саме фракції, от те, що ви сказали, що саме представники виключно фракцій можуть входити до складу делегації.

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ. Звичайно, ви отримали двічі відповідь від нас за підписом Олександра Олександровича. Я можу сказати вам номер цих листів, де викладено ґрунтовно все юридичне обґрунтування. Але якщо вам треба, давайте я направлю електронною поштою.

 

БУЙМІСТЕР Л.А. Я вам дуже дякую.

І там дійсно вказано, що за згодою якоїсь фракції, фракція має відмовитися від членства в постійній делегації?

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ. Ні, там вказано, що тільки фракції входять. Але за згодою фракції рішенням комітету, коли фракції приходять на комітет, очільники фракції, і, наскільки я пам'ятаю, це було минулого скликання – Береза, позафракційний депутат був членом, але, здається, не по НАТО, а постійної делегації Парламентської асамблеї Ради Європи. Так, там вказано, що тільки члени фракції можуть увійти в склад постійної делегації, в положенні. Це положення розміщено у нас на сайті, ви можете подивитися, я можу, повторюю, надіслати вам його в повному обсязі, відповіді, будь ласка, приходьте, всі документи ми вам надамо.

 

БУЙМІСТЕР Л.А. На вашу думку, це співпадає з Законами "Про комітети Верховної Ради України", про Регламент Верховної Ради України?

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ. Ось принесли колеги. Шостий пункт положення: пропозиції щодо персонального складу делегацій подаються до Комітету Верховної Ради України, до відання якого віднесено питання забезпечення міжпарламентських зв'язків  у рамках співробітництва України з НАТО. Далі – головний комітет. Депутатськими фракціями у Верховній Раді України відповідно до їх квот, визначених головним комітетом. Пункт шостий положення. Розпорядження Голови Верховної Ради України № 480.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Колеги, я ставлю це питання на голосування. Хто за те, щоб підтримати депутатське звернення народного депутата України Людмили Анатоліївни Буймістер щодо її членства у складі постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО. Хто за цю пропозицію?

 

СТАСЮК А.М.  Мережко Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

СТАСЮК А.М.  Немиря Григорій Михайлович – немає.

Бардіна Марина Олегівна.

Бобровська Соломія Анатоліївна.

Юраш Святослав.

Ясько Єлизавета Олексіївна.

Хоменко Олена Вікторівна.

 

ХОМЕНКО О.В. Проти.

 

СТАСЮК А.М. Ананченко Михайло.

 

АНАНЧЕНКО М. Утримався.

 

СТАСЮК А.М.  Геращенко Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

СТАСЮК А.М.  Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко Ольга Сергіївна.

Шараськін Андрій Андрійович.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

СТАСЮК А.М.  Яременко Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Утримався.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка ситуація?

 

СТАСЮК А.М. Утрималися – 4. Проти – 1. За – 3. Рішення не прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання порядку денного. Про міжпарламентську співпрацю Верховної Ради України. І перше підпитання: про включення до орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік візиту депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Японією до Японії у 2022 році. Є лист народної депутатки України, співголови групи дружби Україна-Японія Галини Михайлюк.

Будь ласка, пані Галина з нами присутня? Тоді вам слово надається.

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Доброго дня, шановні колеги! Дуже дякую за запрошення на ваш комітет.

Минулого року, 2021-го, ваш комітет надав нам право, нашій групі дружби здійснити офіційний візит у Японію, який був запланований на грудень 2021 року. З 7-го по 14 грудня мав відбутися наш візит. Чому саме в грудні? Тому що в першій половині року були вибори до місцевих органів влади в Японії, і не було вакцинації, можливості вакцинації, плюс Японія готувалася посилено до Олімпійських ігор, тому було прийнято рішення, що візит мав відбутися у другій половині року. На жаль, у вересні 2021 року Прем'єр-міністр вирішив піти у відставку у Японії, слідом за цим безпосередньо були проведені вибори до Нижньої палати в парламент Японії, восени минулого року. У зв'язку з цим наш візит відклали на грудень через цілу низку незапланованих в парламентському та урядовому житті Японії подій.

Однак наприкінці листопада минулого року ми отримали офіційний лист, який я надала на ваш комітет на розгляд від голови групи дружби з Японією пана Сукіморі, ось копія цього листа, у вас є офіційний його переклад, де він просив, щоб наш візит відклали на наступний рік, на 2022 рік у зв'язку з тим, що у них передбачена була позачергова сесія парламенту Японії саме на той період, у який наша делегація мала б прибути. Також якраз одночасно це був пік "Омікрону" в їх країні, і у зв'язку з посиленням протиепідемічних заходів вони просили перенести наш візит на цей рік.

У нас також є лист-підтримка Надзвичайного повноважного посла Японії в Україні пана Мацуди Кунінорі, який був направлений 3 лютого 2022 року на ім'я Голови Верховної Ради України, де вони приносять свої вибачення за те, що наш візит мав був скасований минулого року, і у зв'язку з тим, що цього року ми плануємо відмічати 30 років з моменту встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною, японське посольство в Україні просить підтримки для того, щоб цей візит можна було включити в план офіційних візитів делегацій Верховної Ради України на цей рік.

Хочу зазначити, що також у нас є лист від нашого посла України в Японії пана Сергія Корсунського щодо плану нашого перебування. Взагалі, звичайно, у нас був повністю план нашого перебування нашої делегації у грудні 2021 року. Чому саме з 7-го по 14-е? Тому що 10-о святкували, але, на жаль, без нас 50 років міста-побратими Кіото та Київ, було офіційне прийняття, відкриття певний офіційних заходів, тому нас запросили саме на цю дату як представників української делегації.

Є пропозиція пана Корсунського, яка у вас у додатках, щодо нашого візиту цього року наприкінці вересня на початку жовтня, є план нашого перебування. Чому саме друга половина року? Тому що у першій половині року відбудуться вибори до Верхньої палати японського парламенту.

Як ви бачите, оці 2 роки дуже інтенсивні в Японії з приводу виборів в різні органи влади, тому наш візит було б бажано запланувати на вересень 2022 року. Звичайно, у нас є тісна співпраця протягом 2021 року з нашими візаві в Японії. Звіт групи дружби вам наданий. У нас було декілька десятків зустрічей і вживу з попереднім послом Японії, який був у нас до жовтня минулого року, з новим послом Японії. У нас були проведені онлайн зустрічі з групою дружби Японії. У нас дуже інтенсивна діяльність, що відображено у відповідному звіті, який я надала вашому комітету.

Тому якщо у вас є будь-які запитання, я радо на них відповім. І дуже прошу членів комітету підтримати можливість цього року все-таки здійснити той візит, який, на жаль, не відбувся минулого року через причини, які від нас не залежали.

Дякую. Буду рада відповісти на ваші запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи будуть запитання до пані Галини Михайлюк? Мабуть, ні.

Тоді ми можемо поставити це на голосування. Хто за те, щоб підтримати включення до орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2022 рік візит депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Японією до Японії. Хто за цю пропозицію?

 

СТАСЮК А.М.  Мережко Олександр.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

СТАСЮК А.М.  Немиря.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

СТАСЮК А.М. Льовочкіна.

Бобровська.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За. Юраш – за.

 

СТАСЮК А.М.  Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

СТАСЮК А.М.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Ананченко – за.

 

СТАСЮК А.М.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Утрималась.

 

СТАСЮК А.М.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Утрималась.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М.  Яременко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна, вибачте. Я – за. І Марія Іонова - теж за. Просто ми не туди подивилися, називається. Ми – за.

 

СТАСЮК А.М.  Добре. Зрозуміло.

Богдане Васильовичу.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Колеги, вибачте, буквально хвилина з мотивів. Ми сьогодні будемо вводити надзвичайний стан в країні, це вводиться як мінімум на 60 днів, чи, точніше, як мінімум на 30, на 60 – максимум. І в цей період Верховна Рада працює в пленарному режимі. Ми знаємо, що є доручення Голови Верховної Ради не проводити відрядження в пленарні дні.  В наступні 30 днів абсолютно точно у нас не повинно бути відряджень. Це по-перше.

По-друге, фактично нам оголошено війну Російською Федерацією. І, з  усією повагою до всіх груп дружби, я не братиму участь в обговоренні, не голосуватиму і не підтримуватиму ніякі візити, які абсолютно точно будуть спрямовані на вирішення питань підвищення обороноздатності України.

Тому  я утримався. Дякую.

 

БОБРОВСЬКА С.А. А можна питання, ще раз, які дати візиту?

 

_______________. Заплановано на кінець вересня-початок жовтня 2022 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто це наприкінці.

 

БОБРОВСЬКА С.А.  Я - попередньо за.

 

СТАСЮК А.М.  Добре. Відмітили, Соломія Анатоліївна.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Який результат голосування?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – утрималась, вибачте.

 

СТАСЮК А.М.  11 – за. 1 – утримався.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання. З паном Забродським ми вирішили,  так?

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Дуже дякую за підтримку, колеги.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам. Дуже вам дякую. До побачення.

З Забродським питання ми перенесли.

Наступне питання, тут у мене, можна сказати, навіть певний конфлікт інтересів, так? Про участь голови Комітету з питань зовнішньої політики Мережко у Другому парламентському форумі саміту Three Seas the Initiative (3SI), який відбудеться 20-21 червня 2022 року у місті Рига. Тобто у вас є запрошення Three Seas the Initiative у ваших документах, в матеріалах є запрошення, через Посольство Латвійської Республіки в Україні я отримав. Ось.

І я не знаю, тут, мабуть, є наявний такий конфлікт інтересів, оскільки це моє питання. Тоді,  Марино Олегівно, може ви будете вести в цій частині?

 

БАРДІНА М.О. Я готова вести. Я пропоную запитати у колег, чи є у них коментарі і питання. І якщо немає, поставити на голосування. Я не бачу коментарів і піднятих рук.

Тоді голосуємо. Хто за?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я – утримався.

 

_______________. За.

 

_______________. Я перепрошую, ми голосуємо про 20-і числа червня і візит з міжпарламентського союзу чи ні?

 

_______________. Голосуємо про поїздку 20-21 червня голови комітету для участі у форумі саміту Тримор'я у Ризі.

 

_______________.  Тоді я – за.

 

СТАСЮК А.М. Юраш.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

СТАСЮК А.М.   Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

СТАСЮК А.М.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

СТАСЮК А.М.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М. Яременко.

9 – за. 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так. Дякую, колеги. 

Ми можемо перейти до наступного питання. Питання про відрядження народного депутата України Дмитра Разумкова до міста Відень, Республіка  Австрія в період з 8-го по 10 березня 2022 року. Ми маємо лист від народного депутата України Дмитра Олександровича Разумкова. Так?

Так, а ще тут є Василенко Леся Володимирівна. Мабуть, може, ще якесь питання, яке я міг пропустити? А, зрозуміло. Тут воно трошки змістилося. Так, я не помітив, перепрошую.

Немає представника Дмитра Олександровича? Немає.

Тоді давайте розглянемо питання, бо я не помітив, перепрошую, це моя помилка, про можливість проведення спільної з Міжпарламентським союзом конференції з питань "Викорінення явища гендерно обумовленого насильства" в місті Києві у період з 6-го по 10 червня 2022 року. Лист від народної депутатки України Лесі Володимирівни Василенко.

Леся Володимирівна присутня?

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Так. Присутня онлайн.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка.

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Доброго дня, колеги! Доповідаю щодо цього листа. Міжпарламентський союз є однією з найстаріших, вірніше, це одна з найстаріших міжпарламентських організацій у світі, яка стала по суті засновницею і Ліги Націй, і в подальшому... Це організація, яка збирає парламентарів з усього світу і дає можливість для такого діалогу.

Зараз, оскільки мене було обрано у травні президенткою жіночого бюро цієї організації, зараз у нас є можливість провести захід рівня всіх парламентів світу, які входять до цієї організації, у нас, в Києві, на тему гендерної рівності. Тому відповідно і тема, яку Олександр Олександрович зачитав.

Пропозиція відповідно сформульована була: провести в місті Києві 10 червня конференцію для парламентарів зі 176 країн світу. … знайти певні рішення, прийняти певну резолюцію щодо викорінення явища гендерної дискримінації і гендерної нерівності, і  гендерно обумовленого насилля в світі. Для нас це чудова можливість запросити до України парламентарів з різних парламентів. Для нас це можливість мати безліч двосторонніх зустрічей з нашими колегами. Це можливість активізувати групи дружби. І це можливість консолідувати парламентські зусилля навколо підтримки України в першу чергу.

Я розумію, що є деякі питання по датам, буквально в травні планується конференція НАТО. Але з секретаріатом ми попередньо проговорювали, що 10 червня дає достатньо часу,  щоб підготуватися до цього заходу в тому числі. І для нас немає варіанту переносити це на осінь, адже нам потрібна підтримка світової спільноти якомога швидше і якомога в більшому об'ємі. Тому, власне, пропозиція така по цим датам. І для того, щоб вона стала реальністю, нам як Верховній Раді потрібно спочатку направити лист про те, що ми готові прийняти у себе цей захід і далі вже організація буде займатися розсилкою запрошень по всім парламентам світу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, будуть запитання до Лесі Володимирівни?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, у мене є питання до шановної пані Лесі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Перше запитання, форма фінансування конференції. Фінансує її Верховна Рада України чи мова іде про Міжпарламентський союз, і  в рамках їх діяльності фінансуються такі конференції?

Друге. Чому дата саме 10 червня?

Третє. В Україні вже шостий рік поспіль буде проводитися Міжнародний жіночий конгрес так само. Можливо, ці події треба з'єднувати для того, щоб ми давали синергію і проводили заходи на високому рівні,  і таке інше. Власне, я би хотіла почути відповіді на ці питання.

І ви спілкувалися, наприклад, із МФО "Рівні можливості" щодо дат,  спільності проведення, якщо ми є приймаюча сторона такої конференції? І чому б це не об'єднати з конференцією, яку ми щороку проводимо як український парламент, і теж міжнародною?

Дякую.

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Так. Дякую.

Доповідаю по всім питанням. Перше питання, фінансування – саме  актуальне питання, напевно, для всіх. У Верховної Ради затрати на цей захід будуть мінімальні. По-перше, тому що на всі заходи МПС, що стосується перельотів,  транспортних витрат, проживання, покривають парламенти тих країн, які беруть участь в цих заходах.

З організаційної точки зору, запрошення, формування порядку денного відбувається за участі, за активної дуже участі секретаріату самої організації Міжпарламентського союзу.

По фінансуванню витрат на приміщення ми зараз ведемо переговори в тому числі з ООН Жінки, із ... (нерозбірливо) щодо того, наскільки вони могли би включитися в це. Поки що попередньо, так, могли би, але предметної бази немає, поки не запущений формальний процес, поки немає формального "окей", по-перше, що Україна запрошує і, по-друге, що МПС запрошує всіх своїх членів сюди, в Україну, і по конкретним датам, і так далі.

Витрати, які будуть реально іти від Верховної Ради, це витрати на транспорт від готелів, де будуть проживати учасники, до місця проведення цього заходу. Це те, що потрібно буде, аби надала Верховна Рада. Попередньо проговорили з головою Апарату, таке можливо забезпечити.

Кава, чай завжди забезпечується на заходах Міжпарламентського союзу за кошти самих учасників. Поки що не було ще жодного заходу, де би це надавалося як кава-брейки, до яких ми звикли, з кейтерингом і так далі.

Можливі витрати можуть бути на представницькі протокольні заходи, якщо ми приймемо рішення про те, щоб зробити якесь прийняття. Але це опціонал, немає такого в обов'язковому переліку того, що має бути.

Мають бути перекладачі. Але перекладачів може покрити Міжпарламентський союз. Перекладачів забезпечує…

Я перепрошую, включаюсь просто з телефона. Дзвінок перебив.

Перекладачі забезпечені Міжпарламентським союзом і відповідно також нашими донорськими організаціями, з якими ми ведемо зараз перемовини.

Чому 10.06, друге питання ваше. 10.06, оскільки поки що єдине приміщення, яке би могло прийняти таку кількість людей, це БЦ "Парковий". І  це дата, яка у них вільна на сьогоднішній день. Теж Керівник Апарату Верховної Ради цим питанням займався і цю дату надав і запропонував.

Далі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, уточнення. Уточнююче питання. Пані Леся, просто ситуація така зараз, що через пандемію, через безпекові питання донорські організації можуть відмовитися фінансувати приміщення, таке неодноразово вже бувало, і ми опиняємося в дивній ситуації, що ми щось організовуємо, а потім будемо самі ще на себе брати витрати по приміщенню.

І друге питання. У нас є якийсь там лист від  цього Міжпарламентського  союзу, що вони просять нас це організувати, чи це ваша ініціатива?

І останнє. В цьому Міжпарламентському союзі дуже активна делегація Російської Федерації. Ми всіх цих матвієнок у нас будемо чекати в країні? Ну, я не готова до цього.

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Це дуже слушне питання. Навколо цього питання,  ми маємо також запросити всіх, але, оскільки на них накладені санкції, вони фізично не зможуть приїхати до нас. Тому тут вихід такий по санкційним політикам.

Далі. По тому, чи готові донори, ну, якщо щось злетить там у зв`язку з війною, там, COVID і так далі, дивіться, ну, ці ризики є в будь-якому проекті, який ми будемо реалізовувати протягом цього року. Об`єктивно. Навіть кошти Верховної Ради, якби вони були, якщо почнеться тотальний надзвичайний стан, пов`язаний з пандемією або у нас починається війна, ясно, що на ці кошти ніхто ніякі заходи, конференції організовувати не буде. Тому, ну, так, це ризик, який існує при проведенні будь-яких заходів.

 

ІОНОВА М.М. А дозволите пропозицію?

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Я перепрошую…

 

ІОНОВА М.М. Дозвольте пропозицію. Пропозицію можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Маріє Миколаївно. Будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Пані Лесю, я би, скажемо так, конструктивно запропонувала би все ж таки рівні можливості.

Далі. МПС теж відвідувала віцеспікерка Олена Кондратюк, яка є також ініціаторкою (я так само) Українського жіночого конгресу. Я би все ж таки все розписала. От, повірте, на досвіді, особливо те, що стосується технічної частини, це не тільки перекладачів, а дуже багато застережень, я би все ж таки спочатку підготувала цей проект, повністю розписала, де чия зона відповідальності, де чиє фінансування. Я би просила перенести на якийсь час розгляд цього питання, щоб ми все ж таки правильно його опрацювали. І я розумію, що у вас є терміни, але зараз, як вам сказати, зараз тут просто проблема в тому, що все дуже розірвано, я би так сказала.

Друге. Я розумію, "Парковий". Але є так само застереження у дуже багатьох депутатів, які принципово його не відвідують, тому що там ще досі тривають судові рішення по тому, що це є майданчик Януковича, і, скажемо так, ті люди, які якраз відстоювали і повертали, і давали свідчення так само в Генпрокуратурі, що стосується цього приміщення. То я би просила все ж таки перенести, підготувати конкретний такий проект, за що буде відповідати Верховна Рада.

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Просто пані Ірина задала питання, на два з яких я ще навіть не мала можливості відповісти. І ваше питання з цим же пов`язане: про рівні можливості і залученість пані Олени Кондратюк. Пані Олена Кондратюк в це питання максимально залучена. Вона абсолютно в курсі і вона була разом зі мною на заході Міжпарламентського союзу у Відні у вересні 2021 року, коли озвучувалася ця ініціатива і було запропоновано для Міжпарламентського союзу проведення такої конференції в Києві. Ну, пані Олена абсолютно ... (нерозбірливо) з цим рішення, з цією пропозицією.

Далі. Що стосується об`єднання з Міжнародним жіночим конгресом. У Міжпарламентського союзу є одне правило, що вони проводять заходи окремо. Вони не можуть їх об`єднувати ні з якими іншими заходами, які проходять. Були так само пропозиції, питання, чи можна це провести разом з форумом Першої леді і так далі. Ні, не можна, тому що є таке певне правило в цій організації: вони проводять всі заходи самостійно. Чи можна це в той самий період? Ну, нагадайте мені, коли проходить Міжнародний жіночий конгрес… Тут питання в тому, що ... (не чути), чим швидше ми можемо провести це, тим краще, тому що ідея якраз, щоб консолідувати, сконцентрувати в Києві зараз підтримку парламентарів ... (не чути) і поговорили не тільки про питання гендерної рівності, а поговорили ще і про безпекові питання. Це можливість унікальна, я просто вам кажу так, як є, без формалізму навколо цього заходу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я перепрошую, пані Леся. У мене ще…

 

БАРДІНА М.О. Дайте можливість модерувати голові комітету. Будь ласка, шановні колежанки! Він слова вставити не може.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Хорошо. Я перепрошую, не в такій тональності, якщо можна, шановна теж колежанко. Але я хочу задати зараз питання…

 

БАРДІНА М.О.  Так ні, ну дайте модерувати Мережку, пані Ірино, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я перепрошую, я думаю, що пан Олександр мені дасть слово зараз. Але я перепрошую…

 

БАРДІНА М.О. Ну, пані Ірино, у нас тут ще є депутати в залі, які тримають руку після вашого першого коментаря. Ми ніяк не можемо вклинитися в дискусію.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я дуже прошу, пані Бардіна, наскільки я пам`ятаю, ви ж теж не головуюча, правда? І я хочу задати останнє запитання, з вашого дозволу, пані Василенко. Я член якраз Міжпарламентського союзу нашої делегації. Я член цієї делегації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна!

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І як член цієї делегації і, до речі, як людина, яка дуже відстоює питання гендерної рівності, хочу одне запитати. От дивіться, є делегація Міжпарламентського союзу. А чому ми не знаємо нічого про цю прекрасну ініціативу в рамках делегації, щоб ми її підтримали як українська делегація в Міжпарламентському союзі і зараз щоб це була не тільки ініціатива пані Лесі, а і делегації? Я пропоную так само, як і Маша, зараз відкласти цей розгляд питання, щоб пані Леся презентувала його в делегації Міжпарламентського союзу (від нашої фракції входять туди я і Артур Герасимов), й інші члени цієї делегації. Ми обговоримо і це буде презентація вже від делегації, узгоджена думка, а не конкретно депутата, при моїй величезній повазі до пані Лесі.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Марина Олегівна, будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. Дякую дуже, колеги. Дуже дякую за надане слово голові комітету.

Ви знаєте, пані Леся Василенко, вона є президенткою Бюро жінок-парламентарок Міжпарламентського Союзу. Мені здається, що це чудова ініціатива, що чим більше майданчиків в Україні буде з приводу політики гендерної рівності і всього, що стосується цієї тематики, це тільки позитивніше. Я думаю, ми в організаційних моментах вже можемо прокомунікувати про залучення всіх сторін. Дійсно, Леся вже тривалий час цю ініціативу має і говорила з пані Оленою Кондратюк, наскільки я знаю. Тому я пропоную підтримати з проханням, звичайно, залучити сюди кошти міжнародної допомоги фінансової, щоб парламент мінімізував свої витрати по організації цього питання. Але чим більше інформаційних приводів буде, тим швидше Україна рухатиметься по відповідному порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, з вашого дозволу, я ставлю це питання на голосування. Ну, власне, у нас є дві пропозиції.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Я вибачаюсь, я додала іншу пропозицію. Я прошу її теж поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обов`язково.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Відкласти це питання сьогодні з розгляду і презентувати його делегації. Пані Леся, ми з радістю прийдемо, послухаємо від Міжпарламентського Союзу. Я з величезною повагою ставлюся до діяльності пані Лесі, але як член делегації я би хотіла чути про ініціативи і бурхливу діяльність, яка там відбувається. Це ж нормально, правда?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я переконана, що має бути багато ініціатив, ми будемо всі підтримувати. Пані Леся, давайте ви завтра зберете  делегацію, презентуєте…

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Я  не можу збирати делегацію. Я не є головою цієї делегації, я є членом так само, як і ви.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так супер…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я ставлю на голосування дві пропозиції по черзі. Перша пропозиція – це…

 

ІОНОВА М.М. Пане Олександре, секундочку! Вибачте. Тут прозвучало "Рівні можливості" і Олена Кондратюк. Просто нас 5 співголів. Я дійсно так само підтримую, ну я не знаю, може, Марина знає по дружнім контактам, але я точно про це не знаю.

 

______________. Маріє, давайте зберемося з Лесею просто на якийсь, там, сніданок, обід і обговоримо це все.

 

ІОНОВА М.М. Та не питання. Ми теж про це не знали як співголови про "Рівні можливості".

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Пропоную зібратись на сніданок, презентувати все і перенести це на наступне засідання.

 

БАРДІНА М.О. Почитайте зміст тексту. Тут немає нічого критичного, щоби це переносити. Голосуємо за текст і далі включаємось в організаційні питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я поставлю дві пропозиції по черзі. Перша пропозиція – підтримати, так, як воно виглядає в порядку денному. А друга пропозиція Ірини Володимирівни – перенести. Так? Давайте тоді по черзі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А можна, я все-таки перша, при всій повазі до всіх тут присутніх?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну я поставлю на голосування тоді – поставити вашу пропозицію першою.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, спочатку мою першу, потім другу – пані Бардіної, шановної пані Бардіної.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Я ставлю це на голосування.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоб поставити першою пропозицію Ірини Володимирівни? Хто утримався?

 

ВАСИЛЕНКО С.В. А можна, будь ласка, я би хотіла все-таки завершити якось доповідь з цього питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, ми вже в стані голосування. На жаль, ми вже перейшли до голосування. Давайте, колеги, продовжимо голосувати.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Зупиніться! Про що ми голосуємо? Про порядковість питань?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Про порядковість питань, так, Соломія Анатоліївна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Моя пропозиція звучить наступним чином. Враховуючи, що це мова йде про ініціативу Міжпарламентського союзу, я пропоную, щоб пані Леся завтра ініціювала збір делегації Міжпарламентського союзу, розповіла там про цю ідею, ініціативу і ми розглянули потім після цього це на засіданні нашого комітету. Просто я думаю, що і делегації це було би дуже цікаво почути. Мова же іде про всю делегацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це може зробити тільки Голова Верховної Ради, оскільки він керівник…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, вона може ініціювати це, друзі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте голосувати далі. Тобто я поставив на голосування пропозицію – поставити першим питанням на голосування пропозицію Ірини Володимирівни. Хто за цю пропозицію?

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Колеги, при всій повазі, у вас голова делегації є в комітеті  - Ольга Руденко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте голосувати. Треба завершити голосування. Давайте продовжимо голосування.

 (Шум у залі)

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте! Мене не було на зв`язку. Я трошки пізніше підключилася, вибач, Леся! А чи не можемо ми зараз проголосувати, а потім…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми зараз і голосуємо за черговість спочатку.

 

РУДЕНКО О.С. Ми підійдемо і розкажемо Ірині Володимирівні в деталях. Чи не можна так зробити, щоб не затягувати питання?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна все, що завгодно робити. Я просто не можу зрозуміти, навіщо формувати делегацію, якщо є делегація ПАРЄ. Там дружно все це інформується одне одному і таке інше. А ви живете якимось своїм життям. Ви абсолютно не інформуєте делегацію про вашу діяльність. Я перепрошую, я теж хочу доєднатися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірино Володимирівно, я ж поставив на голосування вашу пропозицію.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Наша фракція хоче доєднатися до цієї бурхливої діяльності. Ми про неї нічого не знаємо. Я не вперше ставлю це питання, шановні колеги!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте рухатися в межах регламенту.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я перепрошую, наша делегація Парламентської асамблеї ОБСЄ, ПАРЄ і там…

 

БАРДІНА М.О. Бардіна - утрималася.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі.

 

ХОМЕНКО О.В. Хоменко - утрималася.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми від фракції підготуємо листа на голову нашої делегації в МПС, тому що ми вважаємо тоді вашу роботу незадовільною. Ви не інформуєте членів делегації про те, що там відбувається. Я таке вперше зустрічаю в роботі міжпарламентських делегацій. Я перепрошую, шановні колеги, і це дуже серйозна історія. Це не ваші приватні делегації. Ми як парламентська фракція хочемо знати про діяльність делегації, про ці ініціативи. Я з Фейсбуку бачу, що у нас хтось кудись поїхав…

 

БАРДІНА М.О. Пані Ірино, можна я, будь ласка, вклинюся?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна.

 

БАРДІНА М.О. Ми розуміємо, як би, претензії до роботи делегації Міжпарламентського союзу. Ми зараз в розгляді іншого питання. Давайте по ньому вирішимо і потім вирішимо по тому, що у вас в комунікації в Міжпарламентському союзі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, у нас це питання. Шановна пані Бардіна, ми розглядаємо…

 

БАРДІНА М.О. Можемо приділити окреме питання порядку денного діяльності Міжпарламентського союзу. Я думаю, це буде справедливо.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Друзі! Припиніть, будь ласка, якісь сварки. Ми зібралися на нормальний комітет… Це ж неможливо слухати! Ну, шановні колеги, колежанки, ну чесне слово, ми ж не на базарі.

 

БАРДІНА М.О. Ні, тебе питали, як ти голосуєш.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Мене нічого не питали, бо я не могла чути, бо три голоси, які співають зовсім інші речі…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спочатку голосуємо.

Утримався.

 

СТАСЮК А.М.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Утрималася

 

СТАСЮК А.М. Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Утримуюсь.

 

СТАСЮК А.М.  Юраш.

Ясько. Немає.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Утрималась.

 

СТАСЮК А.М.  Ананченко.

 

ЯСЬКО Є.О. Перепрошую, Ясько є. Ясько – за.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Ананченко - утримався.

 

СТАСЮК А.М.  Пані Єлізавето, ви – за, проти чи утримались?

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько є. Ясько – за.

 

СТАСЮК А.М.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

СТАСЮК А.М.  Іонова. Пані Маріє.

 

ІОНОВА М.М. Я ж сказала, я – за.

 

СТАСЮК А.М.  Пані Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Це ми за що зараз голосуємо? За пропозицію пані Ірини Володимирівни?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За черговість. Ми голосуємо за пропозицію Ірини Володимирівни – поставити першою її пропозицію стосовно перенесення цього питання.

 

РУДЕНКО О.С. Я утрималась.

 

СТАСЮК А.М.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

СТАСЮК А.М.  Яременко. Богдан Васильович!

6 – утримались. 3 – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Тобто я ставлю зараз на голосування питання про можливість проведення спільної з Міжпарламентським союзом конференції з питань викорінення явища гендерно обумовленого насильства у місті Києві.

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

СТАСЮК А.М.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

СТАСЮК А.М.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Я голосую з приміткою про те, щоб ми дійсно в організаційному порядку розуміли бюджетування, ресурси на це бюджетування, і у запрошеннях гостям вказували обмеження по тим депутатам, які могли підтримувати анексію наших територій тощо.

Я – за.

 

СТАСЮК А.М.  Бобровська Соломія.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я – за. І, будь ласка, звернення до Олі – зібрати цю делегацію і розказати останні новини.

Дякую.

 

СТАСЮК А.М.  Юраш.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

СТАСЮК А.М. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М.  Ананченко Михайло.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

СТАСЮК А.М.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я голосую "за" з приміткою.

Перше. На наступне засідання комітету поставити в порядок нашого розгляду звіт роботи нашої делегації у Міжпарламентському союзі, щоб ми почули, як там організаційні ці питання відбуваються.

Друге. Заклик до голови нашої делегації пані Хоменко: зібрати делегацію і поінформувати про ті активності…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Хоменко не є головою. Пані Руденко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, пані Руденко, я обмовилася.

…ті активності, які відбуваються в рамках делегації.

І третє – це запобіжники викласти щодо неможливості присутності тут російської делегації, білоруської делегації, які є членами Міжпарламентського союзу, і дуже чітке бюджетування, щоб це потім не лягло на плечі Верховної Ради України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Далі.

 

СТАСЮК А.М.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Я підтримую, за. Але я теж пропоную, щоб ми все-таки узгодили ці всі проблематичні питання,  тому що теж не розумію від кого це буде запрошення: від Верховної Ради, від МФО "Рівні можливості". Тобто я теж про це нічого не знаю як співголова. І розписати чітко хто за що відповідає і фінансові плани. Я думаю, що це ми вже окремо зберемося, просто хотілося, щоб колеги з розумінням ставилися і відповідально.

Дуже дякую.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Проти.

 

______________. А ви за насильство, пане Шараськін?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А що це за дивні коментарі? Ми голосуємо зараз не за насильство, а про конкретний захід.

 

СТАСЮК А.М.  Яременко.

За – 9. Проти – 1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, дуже вам дякую. Дякую, Лесю Володимирівно, і бажаю успішної реалізації цього проекту.

Переходимо до наступного питання. Про відрядження народного депутата України Разумкова Дмитра Олександровича до міста Відень у період з 8-го по 10 березня 2022 року. Є лист від Дмитра Олександровича. Будь ласка, ознайомтеся з ним.

Чи є представник Дмитра Олександровича, його помічник чи, може, він сам? Чи він підключився? Немає. Тоді ми можемо розглядати.

Лист перед вами. Хто бажає висловитися з цього питання? Будь ласка.

 

__________________. … (не чут)  у назві зауваження. По-перше, вони кажуть, що … (не чути)  до росії звертаємося … (не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте вирішимо два питання, які залишилися на порядку денному, оперативно, поки є така технічна можливість.

Перше питання. Це лист від Дмитра Олександровича Разумкова стосовно його відрядження у період з 19-го по 27 березня. Хто бажає висловитися з цього питання?

Будь ласка, Марино Олегівно.

 

БАРДІНА М.О. Дякую.

Колеги, у мене пропозиція: на 30 найближчих днів ніяких відряджень не голосувати. І, наскільки я розумію, з постанови, яка може бути прийнята… Немає кворуму, так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає кворуму.

Давайте трошки, дійсно, почекаємо. Якщо підключаться наші колеги і буде кворум, тоді ми вирішимо два питання. Хоча пропозицію Марини Олегівни ви вислухали стосовно того, що на найближчі 30 днів, а тут, власне, два питання, вони пов'язані з березнем, і це такий…

 

БАРДІНА М.О. І я вже тоді докажу. І, наскільки я розумію, що буде постанова, власне, про роботу Верховної Ради України, діяти в надзвичайному стані, де всі відрядження відбуваються з погодження Голови парламенту. Тобто, наскільки я розумію, тут вже компетентність нашого комітету втрачається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто може бути такий вихід, якщо не помиляюся, може, наш секретаріат мене виправить, ми можемо просто вирішити, що ці два питання нехай вирішує Голова, як він вирішить, так і буде. Може, таким чином, як ви вважаєте?

 

______________. Хороша пропозиція, якби у нас був кворум, щоб проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А можна так зробити? Тоді дочекаємося кворуму і поставимо на голосування цю пропозицію з приводу двох цих питань, оскільки вони в березні плануються.

Скількох у нас до кворуму не вистачає?

Або, може, будуть інші пропозиції якісь?

Я бачу, що підключилася Юлія Юріївна.

Юліє Юріївно, ви чуєте нас?

 

ОВЧИННИКОВА Ю.Ю. Доброго дня, колеги! Я вас чую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Юріївно, ми вирішуємо питання, я хочу пояснити, у нас тут дві поїздки у березні, але справа в тому, що через надзвичайний стан скоріш за все це питання буде вирішувати Голова з огляду на те, що може бути прийнято таке рішення, що обмеження, ви розумієте. Тому ми пропонуємо проголосувати за те, щоб це питання Голова вирішував.

 

ОВЧИННИКОВА Ю.Ю. Так, я не проти, шановні колеги, ми все розуміємо, ситуацію, тому підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тому що я цілим серцем за те, щоб ви поїхали в Оксфорд, це важливо, але такі обставини. Тоді ми чекаємо, коли у нас з'явиться кворум, і я поставлю на голосування це питання. Але все одно буде вирішувати Голова навіть при будь-якому розкладі.

 

ОВЧИННИКОВА Ю.Ю. Зараз інтереси держави понад усе, тому ми все розуміємо і дякуємо вам за розуміння і підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще кворум не з'явився.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кворум є. Я ставлю тоді на голосування пропозицію стосовно цих двох відряджень: Дмитра Олександровича; і друге відрядження - Бондаренка Олега Володимировича, Овчинникової Юлії Юріївни і Криворучкіної Олени Володимирівни – щоб ці два питання вирішував Голова Верховної Ради України. Тобто на розсуд залишити Голові.

Хто за цю пропозицію?

 

СТАСЮК А.М.  Давайте голосувати.

Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

СТАСЮК А.М.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

СТАСЮК А.М. Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. А можна ще питання, за що ми голосуємо? Бо щойно підключилася.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є два відрядження, які плануються у березні, але з огляду на високу ймовірність того, що буде прийнято рішення не допускати такі відрядження у зв'язку з впровадженням надзвичайного стану, пропонується, щоб ці два питання вирішував Голова Верховної Ради, тобто передати на його розсуд ці два питання.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Добре. Я – за.

 

СТАСЮК А.М.  Юраш.

 

ЮРАШ С.В. За.

 

СТАСЮК А.М.  Ясько.

Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

СТАСЮК А.М.  Ананченко.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

СТАСЮК А.М.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

СТАСЮК А.М.  Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

СТАСЮК А.М.  За – 8. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вітаю вас, колеги. І ми можемо завершити наше засідання.

Дуже вам дякую. І до побачення.