Стенограма засідання Комітету 16.02.2022

23 лютого 2022, 11:47

 

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики

та міжпарламентського співробітництва

16 лютого 2022 року

веде засідання заступник голови Комітету БАРДІНА М.О.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, в нас є кворум. Я пропоную починати наше засідання.

Перше. Вітання нашому колезі Святославу з днем народження. (Оплески) Щастя, успіхів і продуктивної роботи в комітеті!

Ви маєте перед собою порядок денний. Чи є у вас пропозиції, зауваження до нього?

А був лист від Разумкова, мені ще сказали.

 

______________. Є пропозиція. Можливо, щоб у нас точно зберігся кворум, перенести третє питання? Тому що відрядження стоїть. Якщо ми сьогодні не проголосуємо, то нам потрібно буде збиратися завтра.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я пропоную нам зберегти кворум. (Загальна дискусія)

Швидко рухатися по питанням. Я на минулому нашому засіданні, при всій повазі до всіх колег, але сказала, що не переноситиму питання в порядку денному, тому що хтось щось просить, а потім в нас зникає кворум.

Тоді, дивіться, я з голосу вношу лист від Разумкова.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. А її немає ще в цьому, да? Є ось від Ясько якийсь лист.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Хорошо, і від Ясько.

Тоді що, ви пропонуєте поставити на голосування порядок розгляду питань? Добре. Давайте проголосуємо за порядок розгляду питань і потім за порядок денний.

Колеги, хто – за те, щоби зараз розглянути питання номер 3 порядку денного, а потім інші?

Хто – за? Хто – проти? Хто – утримався? Дякую.

Колеги, тоді давайте за порядок денний в цілому.

Хто – за? Дякую. Одноголосно.

Перше питання порядку денного – це про проект Заяви Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва з нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Цей проект ми бачили.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Да. І ми ж його вже з вами аналізували.

Колеги, ваші пропозиції, коментарі до отриманого тексту?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Шановна пані голово, шановні колеги! Я мав онлайн-обговорення з паном Кориневичем цього тексту, бо у мене є одне конкретне питання. Його позиція, в принципі, правильна, він каже, що ми підготували те, що вважаємо основою, і це ваше право доповнювати там, змінювати. Очевидно, що це наше право.

Я готовий, особливо для того, щоб час заощадити, не робити цього зараз. Мені здається, я про це вже говорив, нам бракує в подібних заявах переліку конкретних заходів, які ми очікуємо від наших партнерів. Пан Кориневич вважає, що якісь такі наші очікування, описані в стратегії деокупації Криму, в законах про скасування вільної економічної зони "Крим", в Законі про окупацію, тимчасову окупацію Криму. Воно дуже концептуально все виписано, що стосується міжнародного співробітництва. В той час є якісь конкретні речі, які… Моя практика свідчить, що коли говориш з парламентарями іноземних країн, вони сприймають як відкриття для себе, що, виявляється, є проблема російських паспортів громадян України, є проблема віз, є проблема аеропортів, літаків, ну будь-що, що стосується... Тому мені здається, що це на загальну дискусію.

Або якщо не цього разу, нам треба було б подумати над таким документом і підготувати. Або це може бути і наше якесь звернення, заява комітету, мається на увазі, нашого, не виноситься на рівень Верховної Ради, оскільки це практичні питання, або, можливо, постанова все-таки Верховної Ради. Це я пропонував би зробити або зараз…

Я – реаліст. Я розумію, що зараз ми не готові це зробити, тому краще окремо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую дуже, Богдан Васильович. Абсолютно підтримую ваш коментар.

Давайте конкретно, якщо говорити про Крим, можливо, ми тоді з Кориневичем попередньо, коли буде наступна заява, постанова готуватися, там в березні, наскільки я розумію, ми проговоримо з ним про дійсно чіткі, дуже конкретні кроки. Тому що нам може здаватися, що про нас всі знають, але разом з тим треба постійно інформувати про такі деталі, які би нам здавалися очевидними.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую дуже.

Колеги, по тексту, чи є пропозиції, коментарі? Якщо немає, я пропоную переходити до голосування.

 

НЕМИРЯ Г.М. (Не чути)

Друге. Чим вона відрізняється від попередньої?

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую дуже, пане Григорію. Це ви може в чаті читали її.

 

НЕМИРЯ Г.М. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Добре. Колеги, тоді пропоную голосувати.

Хто – за? Одноголосно. Дякую всім за підтримку.

Переходимо до другого питання порядку денного – про стан і результати дипломатичних консультацій та перемовин щодо ескалації збройного конфлікту на сході України та зростаючої загрози військової агресії з боку Російської Федерації, а також щодо стану виконання Мінських домовленостей та результатів перемовин в рамках Нормандського формату.

Це питання ми проголосували попередньо у закритому режимі. Тому я попрошу всіх…

 

______________. Колеги, я пропонував би, з огляду на це, я погоджуюсь з Богданом, перенести.

По-перше, зазначити, з'ясувати причину – чому. І ми запрошували міністра, наскільки я розумію. Можливо, він зараз перебуває з Президентом у Маріуполі. Але в будь-якому разі такі речі краще координувати, і це не є неповага до заступника міністра, який присутній тут, а один із них відсутній навіть. Ніхто не повідомив з МЗС, чому відсутній…?

(Загальна дискусія)

ГОЛОВУЮЧА. У мене питання до секретаріату. Чи дійсно до нас з МЗС хтось приєднається?

 

_______________. (Не чути)

На засіданні комітету доповідає з питань оборони.

 

 

ГОЛОВУЮЧА. Добре. Тоді, колеги, до вас. Слухаємо зараз інших, представників інших відомств і підійде за цей час МЗС, чи переходимо до третього питання?

Ну, ми вже просто проголосували порядок, що у нас зразу друге, а потім третє.

(Загальна дискусія)

Ні, ні, а потім розійдеться кворум. Ви знаєте, давайте проголосуємо за те, хто до кінця засідання досидить і щоб у нас був кворум.

(Загальна дискусія)

Давайте питання третє тоді розглядаємо. Значить, я переходжу... Да, дякую, пане Григорію. Про міжпарламентську співпрацю Верховну Раду.

Перший лист у нас про відрядження народних депутатів України Шуляк, Климпуш, Іонової, Фріз, Ясько до Мюнхена з метою участі в Мюнхенському українському обіді під назвою: "Безпека Європи вирішується в Україні".

Пані Єлизавета, давайте, напевно, ви доповісте.

 

ЯСЬКО Є.О. Я тільки "за". Мюнхенський безпековий форум відбувається на цих вихідних. Прохання відрядити, кошти, я так розумію, нікому не потрібні бюджетні, за свій кошт.

Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧА. І всі відрядження ви просите 18 лютого?

 

ЯСЬКО Є.О. (Не чути)

 

ІОНОВА М.М. Дозвольте я прокоментую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Давайте.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, дуже швидко. Просто у нас вчора була зустріч з головою НАЗК, і в зв'язку з тим, що ми завтра будемо повний день і брати участь у засіданнях Верховної Ради, так сталося, у більшості рейси ввечері. І звернули увагу, що бажано, щоб це відрядження просто було, так як квитки, якщо можна, з 18-го до 20-го, але, звичайно...

 

ГОЛОВУЮЧА. А пленарний день ви будете в залі засідань?

 

ІОНОВА М.М. Звичайно, в пленарний день… (Не чути)

Дуже дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я дійсно хочу Марію підтримати і звернути вашу увагу на наступне, що всі ми проходимо повні перевірки НАЗК, і часто, коли приймаюча сторона бере на себе квитки або бере готелі, або це, наприклад, партія забезпечує діяльність народного депутата і відрядження. Якщо ти маєш офіційне відрядження від Верховної Ради України – ти не звітуєш потім про ці кошти, бо це вважається відрядженням.

 

ГОЛОВУЮЧА. Ми це знаємо.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Якщо такого немає відрядження, це може потім рахуватися як подарунок і бути проблемою при звітуванні.

 

ГОЛОВУЮЧА. Добре. Колеги, пропоную переходити до голосування.

Да, прошу пане Григорій.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, по-перше, я підтримую, безумовно, всі ці відрядження, але хочу просто внести ясність, що український ланч, він не має ніякого відношення до Мюнхенської конференції. Це не в рамках, це просто паралельно з Мюнхенською конференцією. Це перше.

Друге. Я також отримав запрошення і деякі мої колеги. Але, коли я побачив, що він буде транслюватись онлайн (вживу), я вирішив, що навіщо летіти до того Мюнхена, щоб подивитися те, що я можу подивитися і так. Але я розумію, що є, безумовно, ну прямі контакти, які також можуть відбуватися і під час вечері, яка планується також на цей день.

Єдине, у мене сумнів з точки зору духу Закону про деолігархізацію щодо таких заходів, але я розумію, що я можу їх зняти, особливо в цей такий важкий для всіх момент.

Я пропоную підтримати відрядження всіх колег, які хочуть їхати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую колеги.

Пропоную переходити до голосування. Ще коментар?

 

 _______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. А де Рабіновича лист, я не знаходжу? Все.

Колеги, пропоную переходити до голосування.

Хто – за? Дякую. Хто – проти? Хто – утрималися? Дякую. Рішення прийнято.

Колеги, поки є розпорядження Голови парламенту щодо відряджень у пленарні дні я не підтримуватиму таке рішення, не ображайтесь. Дякую.

Наступне питання – про відрядження народного депутата України Рабіновича до держави Ізраїль у період з 18 по 20 лютого 2022 року на запрошення парламентарів Кнесету членів міжпарламентської групи-дружби Ізраїль-Україна. Фінансування здійснюватиметься за власний рахунок, так.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧА. Прошу.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Насправді є лише лист Рабіновича на Стефанчука, а немає листа запрошення, і в зв'язку з тим, що пан Рабінович перебуває у фракції, яка працює і підриває державність України, у мене особисто є сумніви, з якою метою він буде відвідувати Кнесет. Відповідно я вважаю, що подібні відрядження в принципі мають бути заборонені для однієї з фракцій – "п'ятої колони" в парламенті.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги.

Я пропоную голосувати. Так, немає інших коментарів?

Хто – за? Хто – проти? Хто – утримались?

Так, і ще один лист Дмитра Разумкова. Я перепрошую, але я буду його… У вас він є у папках? Тоді я вам скажу, прошу вашого погодження на відрядження до Відня з 21 до 23 лютого для участі у круглому столі з питань обговорення російсько-українського міжнародного конфлікту. З 21-го по 23 лютого.

 

НЕМИРЯ Г.М. А внесли в проект постанови про зміни в календарний план?

 

ГОЛОВУЮЧА. Ще немає.

 

 _______________. Давайте голосувати.

 

_______________. А можна уточнюючий…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, зверніть увагу, будь ласка, що мова йде тільки про потенційне перенесення пленарного тижня. Ми не знаємо, чи підтримає це комітет і зал. Це перше.

Друге. Я переконана, що ми зараз розглядаємо питання, де депутат теж не знав, наприклад, чи це буде сесійний тиждень, і він може прийняти рішення, що працювати у Відні тільки 21 числа, наприклад. Я тому думаю, що враховуючи, що є запрошення, враховуючи, що це не потребує коштів і, я думаю, що мотивація тут цього офіційного відрядження в першу чергу – щоб була можливість правильно потім звітувати, а увага до депутатів сьогодні велика в контексті наших антикорупційних органів, я пропоную голосувати, визначатись голосуванням.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, інші коментарі чи є?

 

______________. Ірина Володимирівна, саме зараз регламентний розглядає зміни в тижні…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я не сперечаюсь з цим. Дивіться, запрошення 21-23-го. От, наприклад, ми ж можемо усвідомити, що депутат може працювати 21-го і повернутися на 10-ту ранку у вівторок, сплановуючи так свій графік, просто переглянувши його. Тому я пропоную визначатися.

 

НЕМИРЯ Г.М. У мене питання. Є якась інформація про… Я щось таке чув, але не переконаний, що це саме те, що я чув. Про Міжнародний центр передових досліджень з порівняльного аналізу ЄС-Росія-СНД. Що це за організація?

(Загальна дискусія)

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Я думаю, може, ми з комітетом просто звіримо годинники з регламентним, чи робимо ми пленарним наступний тиждень, чи ні.

(Загальна дискусія)

Колеги, давайте приймемо рішення: або ми зараз голосуємо, або ми чекаємо рішення регламентного з приводу наступного тижня.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Ну ми вашу думку почули, пані Ірина. Хочеться ще когось з колег почути.

Добре, колеги, тоді виношу на голосування це питання. Прошу голосувати.

Хто – за? Хто – проти? Хто утримались?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання порядку денного. І це в нас повернення до другого… Прошу.

 

_______________. Хоча ми вже проголосували, але в мене є питання, на яке я хотіла б, щоб пані Єлизавета відповіла, бо я бачу від наших колег, що вони додали запрошення до своїх заяв, але такої заяви тут не прикріплено.

А, секретаріат, скажіть, будь ласка, а є відповідне запрошення до заяви, було додано?

(Загальна дискусія)

Ну, тут немає в матеріалах, в усіх є, у нас немає. То в мене запитання...

 

ГОЛОВУЮЧА. Я пропоную, дійсно, помічникам пані Єлизавети передати запрошення, а ми щоби рухалися далі по порядку денному, бо це питання, вже...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧА. Ні, давайте, будь ласка, без коментарів, а рухаємося просто далі. Немає?

(Загальна дискусія)

Добрий день! Сідайте, будь ласка.

(Загальна дискусія)

Колеги, можемо переходити до другого питання порядку денного. Дякую.

Розгляд питання в закритому режимі.