Звіт про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною за 2021 рік

26 березня 2022, 21:27

ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною за 2021 рік

 

10 лютого 2020 року Верховною Радою України ІХ скликання було створено депутатську групу з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною, співголовами якої було обрано Лунченка Валерія Валерійовича та Шуфрича Нестора Івановича. Склад депутатської групи  затверджений розпорядженням Голови Верховної Ради України № 57 від 10.02.2020 року. На сьогоднішній день до складу депутатської групи входять 79 народних депутатів України.

Через обмеження у зв’язку з посиленням протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню у світі коронавірусної інфекції COVID-19 можливості діяльності депутатської групи Верховної Ради України IX скликання з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною були значно обмежені, однак велись перемовини шляхом телефонного зв’язку.

Після довгої перерви, пов’язаної з епідеміологічною ситуацією у світі, в рамках сприяння двосторонньому міжпарламентському співробітництву, 27.07.2021 року відбулась зустріч із заступником міністра МЗС Угорщини паном Левенте Модьором, де було розглянуто питання міжпарламентської співпраці у сфері міждержавних відносин Угорщини та України.

На зустрічі обговорювався й поточний стан реалізації транскордонних інфраструктурних проектів у Закарпатській області, які мають високий пріоритет у двосторонніх відносинах та ключове значення у зростанні транскордонної мобільності громадян обох країн, а також забезпечення їх безпеки при перетині державного кордону. До таких, зокрема, належать питання:

-        відкриття нового пункту пропуску для автомобільного сполучення «Велика Паладь – Надьгодош»;

-        будівництво об'їзної дороги міста Берегово (від державного кордону в селі Астей і до Мукачева);

-        реконструкція автомобільного мосту через річку Тиса у пункті пропуску «Чоп – Захонь».

Обома сторонами було відзначено наявний прогрес у реалізації кожного з них, у тому числі й витрачені значні інвестиції на будівництво дороги до нового пункту пропуску, розробку необхідної проектно-кошторисної документації з обох сторін.

Пан Левенте Модьор висловив готовність угорської сторони обговорити питання:

-        внесення змін до переліку об'єктів дорожнього будівництва, фінансування яких передбачено Рамковим договором між Урядом України та Урядом Угорщини про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги у розмірі 50 млн євро;

-        максимально швидкого врегулювання питання реконструкції автомобільного мосту через річку Тиса, а саме: підписання всіх необхідних двосторонніх угод до кінця поточного року та завершення всіх необхідних робіт у 2023 році.

Також пан Левенте Модьор позитивно оцінив можливість запровадження цілодобового режиму функціонування «Велика Паладь – Надьгодош», на відміну від раніше обговорюваного на різних зустрічах режиму з 07:00 до 18:00. Позитивними передумовами відкриття пункту пропуску є створена дорожня інфраструктура та можливість розгортання у досить короткі терміни тимчасової інфраструктури для здійснення необхідних видів контролю з обох сторін кордону.

Кожен із зазначених аспектів потребує врегулювання шляхом внесення змін до діючих між нашими країнами договорів чи їх деталізації.

У вересні 2021 року відбулась зустріч з Генеральним консулом Угорщини в місті Ужгород паном Йожефом Бачкаї. Під час зустрічі було розглянуто актуальні питання щодо поглиблення та зміцнення українсько - угорських відносин у двосторонньому форматі.

Також у вересні відбулась зустріч з українською діаспорою за участі голови Самоврядування українців у місті Ніредьгаза Марії Станко щодо підтримки української культури і традицій.

У жовтні 2021 року відбулась зустріч із представниками угорських національних меншин Закарпаття, з метою визначення основних напрямків співпраці у сфері дотримання прав та рівних можливостей національних меншин Закарпаття.

У листопаді 2021 року було проведено зустріч із заступником міністра МЗС Угорщини паном Левенте Модьором та паном Кішпалці Пейтер за участі представників Міністерства інфраструктури України та першого заступника керівника Служби автомобільних доріг Закарпатської області Петрощука Євгена Васильовича (діючого на момент зустрічі). Метою зустрічі стало забезпечення розбудови інфраструктури у Закарпатті за кредитні кошти Угорщини.

Також у листопаді було проведено зустріч з представниками українських національних меншин на території сучасної Угорщини, де обговорювались питання щодо підтримки культури українців, що проживають за межами держави, проведення заходів, а також матеріальної підтримки з боку Угорщини для української діаспори.

У листопаді-грудні 2021 року відбулись зустрічі з представниками угорських національних меншин щодо співпраці між політичними представниками угорських національних меншин та лідерами Закарпатської обласної організації «КМКС» Партії угорців України заступником голови (уповноваженим) фракції «КМКС» Партія угорців України Борто Йосипом Йосиповичем та членом фракції «КМКС» Партія угорців України Пейтер Чабою Алайошовичем.

 Незважаючи на епідеміологічну ситуацію у світі, депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною докладала багато зусиль задля укріплення міждержавних відносин Угорщини та України.

Наприкінці 2021 року, з метою посилення співпраці з Посольством Угорщини, депутатською групою було визначено основні пріоритети міжпарламентського співробітництва на 2022 рік, а саме: подальша підтримка контактів з Угорщиною, сприяння єдиного напрямку спільної діяльності та розвитку відносин між парламентами та депутатськими групами з міжпарламентських зв’язків України та Угорщини, зростання та поглиблення міжпарламентського співробітництва, сприяння в реалізації спільних українсько-угорських проектів, обмін досвідом та інформацією у сфері законотворчості, обговорення та реагування на ключові політичні події, а також налагодження подальшої роботи щодо зміцнення торговельно-економічного та гуманітарного співробітництва.


Cпівголова депутатської групи

з міжпарламентських зв’язків

з Угорщиною,

народний депутат України

                                              В.В. Лунченко