Протокол засідання Комітету №70

23 листопада 2021, 11:02

Протокол №70

від 17.11.2021

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.

Відсутні: Бобровська С.А. (відрядження), Льовочкіна Ю.В., Немиря Г.М. (лікарняний), Руденко О.С. (лікарняний), Ясько Є.О. (лікарняний).

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.   Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Туніської Республіки про співробітництво та взаємну допомогу в митних справах (реєстр.№0131, КМУ).

Князевич Микола Миколайович – в.о. директора Департаменту міжнародної взаємодії Державної митної служби України.

Манцуров Дмитро Ігорович – начальник Управління міжнародного співробітництва Міністерства фінансів України.

Нагорний Микола Вікторович – Директор п’ятого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

2.   Про стратегію відносин України з країнами Африки (закритий режим).

Нагорний Микола Вікторович – Директор п’ятого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

Кононенко Андрій Валерійович – керівник аналітичного підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

 

3.   Про зміни у складі Української частини Міжпарламентської асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща (лист Голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Д.Арахамії).

 

4.   Про зміни у складі Української частини Парламентської асамблеї України та Республіки Польща (лист Голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Д.Арахамії).

 

5.   Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-        Про участь народного депутата України І.Крулька в заходах 30-ї Всесвітньої зимової Універсіади, яка відбудеться в м.Люцерн (Швейцарська Конфедерація) у період з 10 по 15 грудня 2021 року (лист Голови Комітету з питань молоді і спорту А.Кожем’якіна).

-        про участь українських парламентарів у черговому засіданні Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки, який відбудеться в м.Вашингтон (США) 6 грудня 2021 року (лист Посла України у США О.Маркарової).

-        про візит членів Комітету з питань цифрової трансформації до США у період з 6 по 12 грудня 2021 року (лист Голови Комітету М.Крячко).

-        про відрядження н.д. України І.Совсун до м.Белград, Республіка Сербія у період з 22 по 24 листопада 2021 року з метою участі у Парламентському Пленумі Енергетичного співтовариства (лист Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А.Геруса).

-        про візит н.д.України В.Зуба до Ізраїлю у період з 24 по 26 листопада 2021 року з метою обміну досвідом у системі охорони здоров’я та втілення ІТ технологій (лист н.д. України В.Зуба).

-        про відрядження н.д.України С.Бобровської до Литовської Республіки з метою перейняття досвіду діяльності парламенту по набуттю Литвою членства в ЄС і НАТО. у період з 17 по 19 листопада 2021 року.

-        про відрядження членів делегації України для участі в роботі Групи держав Європи проти корупції (GRECO) у пленарному засіданні GRECО, яке відбудеться в м.Страсбург (Французька Республіка) у період з 29 листопада по 3 грудня 2021 року.

-        про участь народного депутата України В.Данілова в Глобальному форумі з питань продовольства та сільського господарства, який відбудеться у період з 24 по 28 листопада 2022 року в м.Берлін, ФРН (лист н.д. України В.Данілова).

-        про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними країнами.

 

6.   Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та з урахуванням пропозиції члена Комітету Б.Яременка щодо включення до нього таких питань:

- про зміну порядку реєстрації народних депутатів України під час проведення засідань Комітету;

- про візит групи народних депутатів України 4-7 грудня 2021 року до м. Стокгольм (Королівство Швеція).

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.      СЛУХАЛИ: Про зміну порядку реєстрації народних депутатів України під час проведення засідань Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

За результатами голосування питання стосовно зміни порядку реєстрації народних депутатів України під час проведення засідань Комітету не набрало на свою підтримку необхідної кількості голосів («за» - 4, «проти» - 1, «утрималось» - 3).

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Туніської Республіки про співробітництво та взаємну допомогу в митних справах (реєстр. №0131, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Князевич М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Української частини Парламентської асамблеї України та Республіки Польща та Української частини Міжпарламентської асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща (лист Голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Д.Арахамії).

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити членом Української частини Парламентської асамблеї  України і  Республіки Польща  та Української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща народного депутата України ДРАБОВСЬКОГО Анатолія Григоровича за квотою  депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» замість народних депутатів України КУНИЦЬКОГО Олександра Олеговича та ВЕРЕЩУК Ірини Андріївни.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України І.Крулька в заходах 30-ї Всесвітньої зимової Універсіади, яка відбудеться в м.Люцерн (Швейцарська Конфедерація) у період з 10 по 15 грудня 2021 року (лист Голови Комітету з питань молоді і спорту А.Кожем’якіна).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримуючи зміцнення міжнародних контактів представників Верховної Ради України та участь народного депутата України І.Крулька в Оргкомітеті 30-ї Всесвітньої зимової Універсіади, не заперечувати проти здійснення такого візиту.

2) Відрядити народного депутата України І.Крулька без залучення бюджетних коштів та дати доручення Апарату Верховної Ради України щодо оформлення відповідного розпорядження, при цьому звернувши увагу на те, що Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України не передбачає таких заходів, а вказаний період відрядження частково збігається з днями пленарних засідань Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів у черговому засіданні Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки, який відбудеться в м.Вашингтон (США) 6 грудня 2021 року (лист Посла України у США О.Маркарової).

Виступили: Мережко О.О., Іонова М.М., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Юраш С.А., Хоменко О.В.

 

Пропозиція О.Хоменко щодо її включення до складу зазначеної делегації не набрала необхідної кількості голосів на свою підтримку: «за» - 2; «проти» - 2; «утрималось» - 4).

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію І.Геращенко щодо включення А.Шараськіна до складу парламентської делегації для участі в засіданні Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки («за» - 5; «проти» - 1; «утрималось» - 3).

2) Зважаючи на те, що згаданий захід слугуватиме майданчиком для обміну політичними передовими практиками та досвідом щодо проблематики кібербезпеки, незаконного фінансування, 5G, іноземних інвестицій, штучного інтелекту, цифрових валют центральних банків, торгівлі людьми, відмивання грошей, а також матиме подальший вплив на зміни в законодавстві та формування політичного порядку денного, вважати доцільним участь представників парламенту України у зазначеному вище заході та рекомендувати сформувати делегацію з представників профільних комітетів у складі чотирьох народних депутатів України, а саме:

- ВАСИЛЕВСЬКОЇ-СМАГЛЮК Ольги Михайлівни – голови підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;

- КРЯЧКА Михайла Валерійовича – Голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації;

- ШАРАСЬКІНА Андрія Андрійовича – голови підкомітету з питань міжнародної морської політики та безпеки Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

3) Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки визначити одну кандидатуру зі складу членів Комітету для участі у зазначеному вище заході.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про візит членів Комітету з питань цифрової трансформації до США у період з 6 по 12 грудня 2021 року (лист Голови Комітету М.Крячко).

Виступила: Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету з метою отримання більш детальної інформації, а саме проекту програми заходу та персонального складу делегації Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д. України І.Совсун до м.Белград, Республіка Сербія у період з 22 по 24 листопада 2021 року з метою участі у Парламентському Пленумі Енергетичного співтовариства (лист Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А.Геруса).

Виступила: Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на тематику заходу й важливість поглиблення двосторонніх енергетичних зв’язків, а також на необхідність посилення двосторонньої міжпарламентської співпраці з Сербією, вважати доцільним підтримати клопотання народного депутата України І.Совсун.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про візит н.д.України В.Зуба до Ізраїлю у період з 24 по 26 листопада 2021 року з метою обміну досвідом у системі охорони здоров’я та втілення ІТ технологій (лист н.д. України В.Зуба).

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що участь представників Верховної Ради України у цьому заході не передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів ВРУ на 2021 рік, а сам захід не має офіційного характеру, не вважати за доцільне здійснення зазначеного візиту.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д.України С.Бобровської до Литовської Республіки з метою перейняття досвіду діяльності парламенту по набуттю Литвою членства в ЄС і НАТО. у період з 17 по 19 листопада 2021 року.

Виступили: Бардіна М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість обміну досвідом у сфері законодавчого забезпечення безпекового співробітництва, а також перейняття досвіду діяльності литовського парламенту з набуття членства Литовською Республікою членства в ЄС і НАТО, рекомендувати Голові Верховної Ради України включити цей візит до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік та підтримати його здійснення без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про відрядження членів делегації України для участі в роботі Групи держав Європи проти корупції (GRECO) у пленарному засіданні GRECО, яке відбудеться в м.Страсбург (Французька Республіка) у період з 29 листопада по 3 грудня 2021 року.

Виступили: Бардіна М.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) В цілому підтримуючи участь народних депутатів у заходах по лінії Ради Європи та беручи до уваги, що А.О.Радіну включено до складу делегації України відповідно до Указу Президента України (за згодою), не заперечувати проти здійснення такого візиту;

2) Враховуючи те, що Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України не передбачає таких заходів, а також, що календарним планом роботи Верховної Ради України у зазначені вище дати передбачені пленарні засідання, рекомендувати відрядити Голову Комітету з питань антикорупційної політики А.О. Радіну без залучення бюджетних коштів та дати доручення Апарату Верховної Ради України щодо оформлення відповідного розпорядження, яким взяти до уваги участь народного депутата у міжнародному заході.

Результати голосування: одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України В.Данілова в Глобальному форумі з питань продовольства та сільського господарства, який відбудеться у період з 24 по 28 листопада 2022 року в м.Берлін, ФРН (лист н.д. України В.Данілова).

Виступили: Бардіна М.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету та запросити до участі в ньому народного депутата України В.Данілова.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

12.СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами (обрання координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп).

Виступили: Бардіна М.О., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити наступних координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

 

№ п/п

Перелік країн

ПІП координатора

1.

Ісландія

Юраш С.А.

2.

Республіка Коста-Рика

Юраш С.А.

3.

Демократична Республіка Конго

Шараськін А.А.

4.

Республіка Ботсвана

Шараськін А.А.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

13. СЛУХАЛИ: Про візит групи народних депутатів України 4-7 грудня 2021 року до м. Стокгольм (Королівство Швеція).

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість обміну досвідом у сфері законодавчого забезпечення безпекового співробітництва, а також необхідність активізації міжпарламентського діалогу між Україною та Королівством Швеція, рекомендувати Голові Верховної Ради України включити цей візит до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік та не заперечувати проти його здійснення без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

14. СЛУХАЛИ: Про стратегію відносин України з країнами Африки (закритий режим).

Розгляд питання в закритому режимі.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                       С.БОБРОВСЬКА