Протокол засідання Комітету №46

22 лютого 2021, 11:23

Протокол №46

від 17.02.2021

В режимі відеоконференції о 15:00

 

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Немиря Г.М., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутня: Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.      Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій (реєстр. 4539, КМУ).

Недільський Роман Богданович – заступник Директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

2.      Про затвердження рекомендацій за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань національної безпеки, оборони та розвідки на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір» (м. Київ, 20 січня 2021 року).

 

3.      Про міжпарламентську співпрацю:

-        Про пріоритети міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2021 році.

-        Про лист н.д. України, Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Вірменія  А.Дмитрука щодо візиту вказаної групи дружби у Республіку Вірменія у вересні 2021 року.

-        Про лист н.д. України, Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Естонія А.Пушкаренка щодо запрошення членів депутатської групи  «Естонія - Україна» здійснити візит в Україну у 2021 році.

-        Про лист н.д. України, Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою Л.Забуранна щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Канада у 2021 році.

-        Про лист н.д. України, співголів групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Л.Василенко та Д.Наталухи щодо обміну візитами членів груп дружби Україна – Великобританія у 2021 році.

Василенко Леся Володимирівна – народний депутат України.

-        Про лист н.д. України, співголів групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Г.Михайлюк та Я.Железняк щодо візиту вказаної групи дружби в Японію у 2021 році.

Михайлюк Галина Олегівна – народний депутат України.

-        Про лист Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Кувейтом Р.Горбенка щодо візиту вказаної групи дружби в Кувейт у червні 2021 року.

-        Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою В.Крейденка щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Азербайджан у 2021 році.

-        Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія А.Кунаєва щодо візиту вказаної групи дружби в Індонезію у 2021 році.

 

4.      Про функціонування представницьких центрів так званої Донецької народної республіки (ДНР) в містах Верона та Турин Італійської Республіки.

Химинець Василь Васильович – Директор Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

Мельник Ярослав Володимирович – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Італійській Республіці.

Найда Віталій Анатолійович – представник Служби зовнішньої розвідки України.

 

5.      Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та включити до пункту «Про міжпарламентську співпрацю» питання про створення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Узбекистан та про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік візиту членів групи дружби Україна - Латвія до України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій (реєстр. № 4539, КМУ).

 

Виступили: Мережко О.О., Недільський Р.Б., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний проект Закону за основу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про затвердження рекомендацій за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань національної безпеки, оборони та розвідки на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір» (м. Київ, 20 січня 2021 року).

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд зазначеного питання до наступного засідання Комітету для можливості надання народними депутатами – членами Комітету пропозицій до вказаних Рекомендацій.

 

 

3. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про пріоритети міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропоновані головою підкомітету Є.Ясько пріоритети в цілому з можливістю внесення редакційних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.2. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Вірменія А.Дмитрука щодо візиту вказаної групи дружби у Республіку Вірменія у вересні 2021 року.

Виступили: Мережко О.О., Ананченко М.О., Яременко Б.В., Бардіна М.О.

 

За результатами розгляду зазначеного питання рішення щодо підтримки згаданого візиту не набрало достатньої кількості голосів («за» - 1; «проти» - 1; «утрималось» - 10).

 

 

3.3. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Естонія А.Пушкаренка щодо запрошення членів депутатської групи «Естонія - Україна» здійснити візит в Україну у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення згаданого візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.4. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою Л.Забуранна щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Канада у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Шараськін А.А., Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати керівництву групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою доопрацювати питання здійснення візиту з Посольством України в Канаді з метою його змістовного наповнення та термінів здійснення, а також питання отримання запрошення від канадської сторони.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.5. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, співголів групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Г.Михайлюк та Я.Железняк щодо візиту вказаної групи дружби в Японію у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Михайлюк Г.О., Яременко Б.В., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати згаданий вище візит в Японію в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.6. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, співголів групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Л.Василенко та Д.Наталухи щодо обміну візитами членів груп дружби Україна – Великобританія у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Василенко Л.В., Бардіна М.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: З метою розвитку міжпарламентського діалогу між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії на рівні відповідних груп дружби підтримати:

1) здійснення візиту парламентарів Великобританії до України (результати голосування: одноголосно);

2) здійснення візиту українських парламентарів до Великобританії (результати голосування: «за» - 11; «проти» - 0; «утримався» - 1)

в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

 

 

3.7. СЛУХАЛИ: Про лист Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Кувейтом Р.Горбенка щодо візиту вказаної групи дружби в Кувейт у червні 2021 року.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати здійснення вказаного відрядження народних депутатів України доцільним без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.8. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою В.Крейденка щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Азербайджан у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Хоменко О.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати керівництву вказаної депутатської групи з міжпарламентських зв’язків доопрацювати питання здійснення згаданого візиту з Міністерством закордонних справ України та Посольством України в Азербайджанській Республіці з метою уточнення термінів здійснення відрядження та отримання запрошення від азербайджанської сторони, а також розглянути можливість залучення членів Комітету до складу делегації у разі її формування.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.9. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія А.Кунаєва щодо візиту вказаної групи дружби в Індонезію у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати співголові групи А.Кунаєву доопрацювати питання активізації міжпарламентських зв’язків з індонезійськими колегами у 2021 році з використанням альтернативних форм спілкування, зокрема під час участі у багатосторонніх міжнародних заходах, конференціях тощо.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.10. СЛУХАЛИ: Про затвердження координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Узбекистан.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити С.Юраша координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Узбекистан.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.11. СЛУХАЛИ: Про запрошення делегації з членів групи дружби з Латвійською Республікою в Україну в 2021 році за рахунок коштів ВРУ.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: З метою активізації двосторонньої співпраці між Україною та Латвійською Республікою на рівні відповідних груп дружби підтримати здійснення вказаного візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про функціонування представницьких центрів так званої Донецької народної республіки (ДНР) в містах Верона та Турин Італійської Республіки.

Виступили: Мережко О.О., Химинець В.В., Мельник Я.В., Найда В.А., Вдовиченко В.А., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, надану представниками Міністерства закордонних справ України та Служби зовнішньої розвідки України взяти до відома.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА