Протокол засідання Комітету №34

23 вересня 2020, 11:54

Протокол№34

від 16.09.2020

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А.,

Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Немиря Г.М., Вакарчук С.І., Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.                Про проект Закону про вихід із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики (реєстр.№0053, КМУ).

Cтаднюк Тетяна Василівна – начальник відділу законопроектної роботи Юридичного департаменту Антимонопольного комітету України.

 

2.                Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про міжнародне автомобільне сполучення від 17 грудня 1992 року (реєстр.№0060, КМУ).

Форсюк Наталія Валеріївна – заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Кошман Майя Сергіївна – начальник Управління міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства інфраструктури України.

Погосян Гамлет Ашотович – Генеральний директор Директорату стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури України.

 

3.                Про проект Закону про приєднання України до Конвенції про заснування Міжнародної організації законодавчої метрології (реєстр.№0067, ПУ).

Новікова Ірина Юріївна – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Крижановський Микола Михайлович – директор Департаменту технічного регулювання та метрології Міністерства  розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

 

4.                Про листи Голови депутатської групи «Довіра» О.Кулініча та Співголови депутатської групи «Партія «За майбутнє» Т.Батенка щодо внесення змін до складу Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

 

5.                Про активізацію співпраці між Комітетом у закордонних справах Сенату Італії та Комітетом ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (лист Посла України в Італійській Республіці Є.Перелигіна).

 

6.                Про розвиток міжпарламентського співробітництва у рамках Міжпарламентської асамблеї Асоціації країн південно-східної Азії (МА АСЕАН).

 

7.                Різне:

-                  про проведення комітетських слухань на тему: «Міжнародно-правове забезпечення зовнішньої політики України в космічній сфері».

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Бобровська С.А.,

Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію Голови Комітету О.Мережка щодо внесення до порядку денного засідання Комітету питання про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово  окупованих територіях України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Підтримати пропозицію секретаря Комітету С.Бобровської про внесення до порядку денного засідання Комітету таких питань:

- про інформацію Голови Комітету О.Мережка – члена робочої підгрупи з політичних питань Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України щодо її роботи (результати голосування: «за» - 6; «проти» - 0; «утрималось» - 3);

-  про проект Постанови ВРУ «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти осіб, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України» (реєстр.№3766, н.д.Р.Умєров, І.Фріз та ін.) (результати голосування: «за» - 5; «проти» - 0; «утрималось» - 4).

 

3) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду  та зазначеними вище пропозиціями членів Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про міжнародне автомобільне сполучення від 17 грудня 1992 року.

Виступили: Мережко О.О., Форсюк Н.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного вище Закону України за основу та в цілому та ратифікувати Протокол між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про міжнародне автомобільне сполучення від 17 грудня 1992 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики.

Виступили: Мережко О.О., Стаднюк Т.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного вище Закону України за основу та в цілому та вийти із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Конвенції про заснування Міжнародної організації законодавчої метрології.

Виступили: Мережко О.О., Новікова І.Ю., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного вище Закону України за основу та в цілому та приєднатися до Конвенції про заснування Міжнародної організації законодавчої метрології.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово  окупованих територіях України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати внесення членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проекту вказаної Постанови.

2) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово  окупованих територіях України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» за основу та в цілому, внесений членами Комітету, з урахуванням поправок до тексту Заяви члена Комітету Б.Яременка.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про листи Голови депутатської групи «Довіра» О.Кулініча та Співголови депутатської групи «Партія «За майбутнє» Т.Батенка щодо внесення змін до складу Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

Виступили: Ясько Є.О., Нестеренко Л.О., Геращенко І.В., Хоменко О.В.,

Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: З метою забезпечення «справедливого представництва усіх політичних партій або груп, що входять до парламенту (п.6.2. статті 6 Правил процедури ПА РЄ) та необхідності збереження плановості та послідовності у роботі делегації, залишити склад Постійної делегації ВРУ у ПА РЄ без змін.

 

 

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про активізацію співпраці між Комітетом у закордонних справах Сенату Італії та Комітетом ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (лист Посла України в Італійській Республіці Є.Перелигіна).

Виступили: Мосолов Ю.О., Мережко О.О., Геращенко І.В.,

Яременко Б.В., Іонова М.М., Хоменко О.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити Голові Комітету О.Мережку в телефонному режимі розпочати діалог з Головою Комітету у закордонних справах Сенату Італійської Республіки Віто Петрочеллі щодо перспектив активізації міжпарламентського співробітництва на рівні парламентських комітетів двох країн.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про розвиток міжпарламентського співробітництва у рамках Міжпарламентської асамблеї Асоціації країн південно-східної Азії (МА АСЕАН).

Виступили: Мосолов Ю.О., Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету та запросити представників Міністерства закордонних справ України з метою всебічного його обговорення  та прийняття рішення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.  СЛУХАЛИ: Про проект Постанови ВРУ «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти осіб, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України».

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А., Яременко Б.В.,

Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Постанови ВРУ «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти осіб, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

9. Про інформацію Голови Комітету О.Мережка – члена робочої підгрупи з політичних питань Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України щодо її роботи.

 

9.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати розгляд згаданого питання  в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

Розгляд питання в закритому режимі.

 

10. Розгляд питання про проведення комітетських слухань на тему: «Міжнародно-правове забезпечення зовнішньої політики України в космічній сфері» перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА