Протокол засідання Комітету №153

17 липня 2019, 11:41

Протокол №153

від 11.07.2019

 

м.Київ, вул.Грушевського, кулуари, 2 поверх

                                                     о 09.30

 

 

Комітет у закордонних справах

 

 

Головувала:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні:  Гузь І.В., Тарасюк Б.І., 

                   Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.,

 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В., Присяжнюк О.А.

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

1.               Проект Постанови про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України (реєстр.№10381, ПУ).

Стефанчук Руслан Олексійович – Радник Президента України – Представник Президента України у Верховній Раді України.

 

2.               Проект Постанови про призначення Пристайка В.В. Міністром закордонних справ України (реєстр.№10382, ПУ).

Стефанчук Руслан Олексійович – Радник Президента України – Представник Президента України у Верховній Раді України;

Пристайко Вадим Володимирович - заступник глави Адміністрації Президента України.

 

3.               Про Заяву ВРУ з приводу відновлення повноважень делегації РФ у ПАРЄ.

 

4.               Про ініціативу Комітету щодо направлення листа стосовно можливого скликання засідання РНБО у зв’язку із зовнішньополітичними викликами.

 

5.               Різне.

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І.

 

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань, а також підтримати:

- пропозицію Голови Комітету ВРУ у закордонних справах Г.Гопко щодо включення до порядку денного та розгляду питання про направлення офіційного запрошення трьом представникам ПАЧЕС для участі в якості міжнародних спостерігачів на парламентських виборах в Україні, які відбудуться 21 липня ц.р.(лист Р.Чубарова);

- пропозицію Голови підкомітету з питань міжпарламентських зв'язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету ВРУ у закордонних справах

Ар’єва В.І. щодо включення до порядку денного та розгляду питання про направлення персональних запрошень членам національних парламентів європейських країн взяти участь в якості міжнародних спостерігачів за достроковими парламентськими виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 21 липня 2019 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України (реєстр.№10381, ПУ).

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про призначення Пристайка В.В. Міністром закордонних справ України (реєстр.№10382, ПУ).

Виступили: Гопко Г.М., Гузь І.В., Заліщук С.П., Луценко І.С., Стефанчук Р.О., Пристайко В.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення Пристайка В.В. на посаду Міністра закордонних справ України» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: - про направлення офіційного запрошення трьом представникам ПАЧЕС для участі в якості міжнародних спостерігачів на парламентських виборах в Україні, які відбудуться 21 липня ц.р.;

- про направлення окремих запрошень членам національних парламентів європейських країн взяти участь в якості міжнародних спостерігачів за достроковими виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 21 липня 2019 року.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) рекомендувати Голові Верховної Ради України надіслати офіційні запрошення представникам Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва, запропонованим у листі народного депутата України Р.Чубарова;

 2) дати доручення Апарату Верховної Ради України у взаємодії з Міністерством закордонних справ України підготувати та надіслати відповідні запрошення членам національних парламентів європейських країн, які є водночас членами Парламентської асамблеї Ради Європи згідно із пропозицією Голови Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ В.Ар’єва.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про ініціативу Комітету щодо направлення листа стосовно можливого скликання засідання РНБО у зв’язку із зовнішньополітичними викликами.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити секретаріату Комітету підготувати лист із рекомендаціями Президенту України В.Зеленському та Секретарю Ради національної безпеки і оборони України О.Данилюку щодо забезпечення ефективності зовнішньополітичної діяльності та можливості скликання засідання РНБО у зв’язку із зовнішньополітичними викликами, а саме: триваючої агресії Російської Федерації на сході України, анексованого Криму та забезпечення можливості вільного проходу через Азовське море і Керченську протоку, стану двосторонніх українсько-угорських відносин, посилення санкційної політики, а також координації зусиль всіх гілок влади в цьому напрямку.

Результати голосування: одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Постанову Верховної Ради України «Про Заяву ВРУ з приводу відновлення повноважень делегації Російської Федерації у Парламентській Асамблеї Ради Європи» (реєстр.№10435 від 10.07.2019).

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: З урахуванням пропозицій Комітету підтримати зазначену вище Постанову та рекомендувати Верховній Раді України прийняти її в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                                                    Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                                 О.ПРИСЯЖНЮК